Cara Melabur Dalam Saham Di Malaysia


Bagaimanakah cara melabur dalam saham?  Ramai yang masih tercari-cari cara melabur dalam saham dan konsisten membuat keuntungan. Baca artikel ini dan Pakar Wang akan bongkar teknik pelaburan dengan saham ini.
Trend terkini ramai yang ingin menceburi bidang melabur dalam saham ni. Katanya pulangan daripada melabur dalam saham melebihi pulangan daripada simpanan biasa.
Betul ke? Anda pasti anda dah mempunyai ilmu yang mencukupi untuk melabur dalam saham?
Kurang pasti?
Tak apa, anda berada di tempat yang betul! Kami daripada Pakarwang akan membantu anda memahami selok belok dalam dunia pelaburan saham.
Baca sampai habis ye..!
MELABUR UNTUK KEUNTUNGAN? Tidak dinafikan sifat saham yang dikatakan ‘high risk, high profit’ menjadi tarikan utama mereka yang mula berjinak-jinak nak melangkah ke dunia melabur ni. Mana tidaknya, pulangan yang berganda-ganda menjadi target utama.
Tapi jangan jadi Mat Jenin yang penuh dengan angan-angan tanpa ilmu!
Lakukan analisis terperinci seperti pelabur yang bijak dan jangan terlalu ikutkan sangat trend semasa, tetapkan tujuan dan objektif untuk pelaburan anda. Jangan terlalu mengharapkan kadar pulangan segera, ini bukannya skim cepat kaya.
Contohnya,
Jika anda perhatikan Indeks FBM KLCI Bursa Malaysia pada tahun ini dengan analisis sehingga awal September, anda dapat melihat sendiri trend yang ditunjukkan.
Daripada gambar tersebut anda dapat lihat trend yang mencabar dengan kadar turun naik daripada awal tahun 2019 hingga awal September.
Berisiko tapi anda sukakan cabaran?
Teruskan membaca ok!
 
CARA MELABUR DALAM SAHAM
#1 CARA MELABUR DAN PERMOHONAN Terdapat beberapa perkara asas dalam cara melabur dalam saham:
1. Lengkapkan diri dengan ilmu asas pelaburan saham
Bak kata mat saleh ‘don’t get into deep water until you learn how to swim’ sesuai dikaitkan dengan pelaburan saham.
Selagi anda tidak mempunyai skillset yang diperlukan untuk survive dalam dunia pelaburan saham, jangan terburu-buru untuk memulakan pelaburan.
‘Ish, kawan-kawan aku semua dah lama melabur, untung pun dah puluh ribu diorang dapat, aku pun kena start ni..’
Jangan terikut-ikutkan sangat dengan pengaruh sekeliling, biar lambat asalkan selamat. Pelaburan dalam saham merupakan pelaburan yang berisiko oleh itu belajar dulu perkara-perkara asas sebelum mula melabur.
Kenal pasti istilah-istilah yang digunakan dalam pelaburan dan fahamkan maksudnya. Terma-terma asing dalam pelaburan, kiraan turun naik ekonomi, platform pelaburan yang terlibat, pembukaan akaun saham dan sebagainya.
Cuba join seminar-seminar cara melabur dalam saham percuma yang dianjurkan oleh kerajaan dan pakar-pakar pelaburan. Jangan terus ikut seminar advance dimana anda perlu bayar ribu-riban.
Nak lagi senang?
Belajar daripada laman web seperti BursaMarketPlace
2. Mula buka akaun CDS & trading
Bersedia nak melangkahkan kaki ke medan pertempuran?
Bila anda dah rasa yakin, mulakan dengan pembukaan akaun CDS & trading. Pembukaan dua akaun ini dilakukan serentak dan proses nya akan ambil masa dalam 1 minggu sahaja.
Akaun CDS dicipta untuk memudahkan pertukaran hak milik dan transaksi saham secara elektronik (electronic securities transfer and trade settement).
Apabila anda telah buka Akaun CDS, anda akan terima E-Statement iaitu sama seperti penyata bank. E-statement ini akan dihantar melalui emel yang didaftarkan dengan akaun CDS anda.
Akaun CDS ini berfungsi merekodkan transaksi seperti:
Jual Beli Saham Pembelian Bon Loan Stock Warrant etc. Anda tidak perlu melapor diri ke Bursa Malaysia untuk membuka akaun kerana setiap broker saham adalah ejen kepada pembukaan akaun.
Broker saham terdiri daripada bank seperti:
Maybank Investment Bank CIMB Investment Bank etc. Dan broker bukan bank seperti:
BIMB Securities Sdn Bhd Malacca Securities Sdn Bhd etc. Jangan risau, modal pembukaan dua akaun ini tidaklah tinggi dan hanya memerlukan wang tunai RM10.60, salinan MyKad serta penyata akaun bank anda.
3. Tetapkan modal saham sedia hangus
Bercakap pasal pelaburan saham anda perlu biasakan diri dengan ‘rugi sudah tentu, untung belum pasti’ pelaburan yang berisiko memerlukan anda agar sentiasa bersiap sedia. Berfikiran positif sahaja tidak mencukupi, strategi perlu teliti.
Oleh itu, sediakan payung sebelum hujan.
Pelabur-pelabur baru digalakkan untuk memulakan pelaburan saham ini dengan modal mampu hangus ataupun rugi.
Pastikan modal mampu hangus anda ini bukan daripada simpanan khas, duit kahwin, duit deposit beli rumah, duit keperluan sekolah anak-anak dan sebagainya. Pokoknya, elakkan menggunakan modal daripada perbelanjaan keperluan anda,
Sediakan modal khas untuk memulakan pelaburan.
Supaya nanti anda tidak putih mata mengalami kerugian dengan wang keperluan digadaikan.
Pastikan juga anda menggunakan duit anda dan bukan duit daripada sebarang pinjaman. Jangan tambah beban anda dengan hutang pula.
Berapa banyak yang anda nak keluarkan untuk modal pertama?
Dinasihatkan anda mengeluarkan modal anda bermula dari RM3000-RM5000 sekiranya anda mahu lebih, risiko di tangan anda.
4. Mula beli beberapa kaunter saham
Akaun CDS & trading dah ada, modal pun dah settle, sekarang ni anda dah boleh mula berjinak-jinak membeli beberapa kaunter saham yang anda lihat berpotensi berdasarkan ilmu asas anda dalam saham.
Dapatkan bantuan dealer atau remisier untuk menggunakan online trading platform daripada syarikat broker yang mana akaun CDS dan trading dibuka.
Biasakan diri anda dengan jenis-jenis nama kaunter saham, harga beli dan jual saham, butang beli dan jual saham dan tempoh pengesahan transaksi
Jangan menonong beli kaunter saham tanpa menggunakan skill yang anda asah. Pilih satu atau dua kaunter yang berpotensi dan mulakan aktiviti pelaburan anda.
5. Pantau prestasi kaunter saham dan buat penilaian
Adalah lebih baik anda sebagai pelabur baru mewujudkan jurnal pelaburan saham sendiri. Ini untuk memudahkan proses anda melakukan penilaian kaunter saham anda.
Dalam jurnal anda itu catatkan:
Butiran kaunter-kaunter yang dibeli Harga pembelian saham Jumlah unit saham Kos-kos terlibat Modal pengeluaran Sebab-sebab pembelian Perhatikan kaunter-kaunter saham yang anda beli dari semasa ke semasa, adakah ianya berada di dalam kedudukan untung atau sebaliknya.
Buat penilaian anda dalam tempoh masa yang panjang contohnya setiap 2 minggu atau sebulan. Tak perlu buat analisis tiap-tiap hari ye.
Jika anda perhatikan kaunter saham anda dah mencapai keuntungan yang dikehendaki, atau rugi sampai ke tahap anda tak boleh tanggung lagi, anda dah boleh sedia untuk menjual kaunter saham tersebut.
Catatkan butir-butir proses penjualan kaunter saham untuk rujukan pada masa depan.
6. Teruskan menuntut ilmu pelaburan saham
Setelah melalui proses pengeluaran modal, jual beli saham, untung rugi pelaburan saham, cuba anda nilaikan adakah sepanjang proses tersebut pelaburan anda sesuai dengan dengan diri sendiri?
Sanggup tak nak hadapi modal yang mungkin akan hangus sekali lagi?
Ataupun mampu nak hadap 50% kerugian?
Kalau rasa pelaburan saham ini memang sesuai dengan anda dan anda berminat dan berani menghadapi risiko, teruskan.
Cari mentor yang boleh membimbing anda cara melabur dalam saham untuk anda menjadi pelabur yang lebih hebat dan arif dalam selok belok pelaburan.
Tambahkan modal untuk pelaburan saham anda yang seterusnya. Belajar sampai anda jadi pakar dalam pelaburan ini.
Bukan untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri.
Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.
‘Okay lepas tu macam mana pulak nak mohon saham? Kat mana nak mohon?’
Jangan risau, kami menyediakan anda  alternatif permohonan saham yang berbeza di bawah, mudah, tinggal klik sahaja dan anda akan diberi panduan dari A sampai Z.
Maybank Bank Rakyat Amanah Saham Nasional Berhad #2 PLATFORM-PLATFORM PELABURAN 1. PELABURAN BANK Pelaburan yang paling mudah dan menjadi pilihan utama mereka yang ingin berjinak-jinak melabur adalah pelaburan di bank.
Kenapa?
Pelaburan di bank berisiko rendah berbanding pelaburan-pelaburan lain. Anda boleh buat pengeluaran dan kemasukan duit bila-bila masa sahaja hal ini kerana pelaburan di bank mempunyai tahap kecairan atau liquidity yang tinggi.
Yang lebih menarik, sesiapa sahaja boleh menyertai pelaburan di bank ini. Mudah bukan? Boleh cuba untuk melabur di bank. Belajar sikit-sikit baru anda fikirkan nak join pelaburan yang lebh advanced.
Berikut adalah pautan panduan asas untuk melabur di bank pilihan anda:
Pelaburan di Bank Islam Pelaburan di Maybank Pelaburan di Bank Rakyat 2. PELABURAN DI KOPERASI Pelaburan koperasi juga menjadi salah satu pilihan utama dalam instrumen pelaburan kerana sifatnya yang berisiko rendah.
Tetapi, pelaburan di koperasi hanya boleh disertai oleh penjawat tertentu sahaja mengikut jenis koperasi.
Contohnya melabur di koperasi Bank Rakyat. Antara pelaburan koperasi yang tiptop kerana pulangan dividen nya yang tinggi.
Apa tunggu lagi? Mulakan permohonan anda untuk melabur di Koperasi Bank Rakyat.
3. PELABURAN DENGAN PRODUK PERMODALAN NASIONAL BERHAD (PNB) PNB mempunyai pelbagai produk pelaburan, antaranya adalah ASB, ASN2, ASD dan sebagainya.
Pelaburan menggunakan produk PNB berisiko rendah kerana merupakan pelaburan yang dijamin oleh kerajaan Malaysia.
4. PELABURAN SAHAM AMANAH (UNIT TRUST) Seterusnya adalah pelaburan saham amanah yang ditawarkan oleh institusi kewangan selain daripada PNB.
Dalam pelaburan ini risikonya bergantung ke atas jenis dana yang anda pilih. Ada dana yang berisiko, rendah, sederhana dan juga tinggi. Terpulang kepada anda risiko mana yang menjadi pilihan anda.
Semakin tinggi risiko yang anda yang pilih semakin tinggi pulangan keuntungan begitu juga sebaliknya.
Ukur baju di badan sendiri buat pilihan yang bijak.
5. PELABURAN DI TABUNG HAJI Kami pasti anda selalu baca atau dengar tentang pelaburan di Tabung Haji.
Mengapa Tabung Haji selalu menjadi pilihan utama?
Hal ini kerana pelaburan di Tabung Haji berisiko rendah dan juga patuh syariah.
Ditambahkan pula dengan kadar dividen/pulangan yang tinggi di antara 6%-9%, ramai yang menggunakan platform ini untuk mengembangkan simpanan mereka.
6. PELABURAN SAHAM DI BURSA MALAYSIA. Bursa Malaysia bukan nama asing dalam dunia pelaburan di negara kita.
Ia adalah sebuah syarikat pemegang urusniaga yang diluluskan di bawah Seksyen 15 Akta Perkhidmatan dan Pasaran Modal 2007.
Bursa Malaysia mengendalikan satu integrasi urusniaga sepenuhnya, menawarkan satu julat perkhidmatan yang berkaitan dengan pertukaran mata wang termasuklah perkhidmatan perdagangan, pelangsaian, penjelasan dan simpanan.
Melabur di Bursa Malaysia berisiko tinggi tetapi pastinya pulangannya juga tinggi. Kadar keuntungan tidak menentu bergantung kepada prestasi syarikat yang anda labur. Selain mendapat keuntungan dari perbezaan harga saham, pelabur juga akan diberikan dividen.
7. PELABURAN HARTANAH (PROPERTY INVESTMENT) Apa itu pelaburan hartanah?
Pelaburan hartanah ialah pelaburan yang dibuat dengan membeli satu-satu jenis hartanah khas bagi mendapatkan keuntungan hasil daripada pembelian tersebut, sama ada untuk aliran tunai (cash flow) atau kenaikan harga hartanah (capital appreciation).
Sebelum melabur dalam satu-satu hartanah, para pelabur akan membuat kajian terperinci terhadap hartanah tersebut bagi memastikan hartanah yang dibeli menguntungkan.
Risiko dengan pelaburan hartanah ini bergantung kepada lokasi hartanah dan keadaan ekonomi semasa. Pulangan keuntungannya pula bergantung pada megikut lokasi dan permintaan hartanah tersebut.
8. PELABURAN TAKAFUL Secara amnya Insuran/Takaful lebih kepada bersifat perlindungan. Takaful adalah satu tabung dimana ia mengumpulkan wang sumbangan yang didermakan oleh pemegang polisi.
Duit sumbangan atau derma yang dikumpul akan dilaburkan pula kepada amanah saham yang patuh syariah.
Hasil biakan jumlah wang yang dikumpul selepas dilaburkan akan digunakan untuk:
Pampasan akibat sakit kritikal Pampasan akibat kehilangan upaya/cacat kekal Bil rawatan hospital Pampasan kematian kepada penama/waris Dan pampasan-pampasan lain uang dipersetujui bersama Pulangan keuntungan secara umumnya lebih kurang 3% setahun dan bergantung kepada syarikat Takaful itu sendiri.
9. FOREX TRADING
Forex adalah singkatan kepada Foreign Exchange atau dalam bahasa melayu nya ‘Tukaran Mata Wang Asing’
Asas forex trading adalah sama seperti perniagaan lain dimana pelabur membeli satu mata wang pada harga rendah dan menjualnya semula setelah berlaku kenaikan harga pada mata wang tersebut untuk mendapatkan keuntungan.
Forex Trading adalah pelaburan yang bersifat ‘high risk, high profit’ dimana pulangan yang lumayan bakal menanti pelabur yang bijak membaca kadar turun naik mata wang.
Namun,
Risiko lain seperti transaksi mata wang yang tidak diselia perlu diambil kira sekiranya anda betul-betul berminat.
10. PELABURAN EMAS DAN PERAK
Terdapat dua cara pelaburan emas di Malaysia:
a) Pelaburan secara emas fizikal yang terbahagi kepada tiga iaitu syiling emas, jongkong emas dan barang kemas.
Senarai institusi yang menjual emas fizikal untuk pelaburan antaranya:
Maybank: syiling Kijang Emas UOB Bank: syiling emas dan jongkong emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd: syiling emas dan jongkong emas Public Dinar: dinar emas Dinar Emas Kelantan: dinar emas Kelantan Kedai emas: Poh Kong, Habib Jewel, Tomei dan banyak lagi. b) Pelaburan emas dengan membuka akaun simpanan emas
Method kedua ini ditawarkan oleh institusi perbankan terpilih. Pelabur akan membeli emas mengikut harga emas semasa dan kuantiti emas yang dibeli akan direkodkan di dalam buku akaun.
Senarai bank yang menawarkan dan tidak menawarkan kemudahan pengeluaran emas fizikal antaranya adalah:
Kuwait Finance House Malaysia Gold Account-i: satu-satunya pelaburan emas yang patuh Syariah, menawarkan emas fizikal kepada pelabur, serta menawarkan pengeluaran emas fizikal dengan serta-merta setelah membuat pembelian ataupun menyimpan emas tersebut ke Kuwait Finance House. Maybank gold Investment Account (GIA): Pelabur tidak mendapat emas fizikal sewaktu membeli emas MGIA sebaliknya jumlah pembelian emas akan dicatatkan dalam buku. Maybank juga tidak menawarkan kemudahan pengeluaran emas fizikal. Akaun Deposit Emas CIMB Bank: Pelabur tidak mendapat emas fizikal sebaliknya nilai emas yang dibeli akan dicatatkan di dalam buku akaun deposit emas anda. Walau bagaimanapun CIMB menawarkan kemudahan mengeluarkan emas fizikal kepada pelabur akaun deposit emas mereka. Akaun Pelaburan Emas UOB Bank. Terdapat 2 jenis akaun pelaburan emas yang ditawarkan iaitu Akaun Simpanan Emas dan Akaun Emas Premier. Akaun Simpanan Emas ini adalah bagi mereka yang ingin membuat pelaburan kecil manakala Akaun Emas Premier dikhususkan kepada mereka yang mempunyai lebih banyak wang. Al Rajhi Bank Gold-i: Emas yang ditawarkan adalah emas PAMP Suisse. Al Rajhi gold-i cuma ditawarkan kepada pelanggan yang banyak duit (mempunyai simpanan sebanyak RM100, 000 di dalam akaun Al Rajhi) sahaja. #3 KADAR KEUNTUNGAN PELABURAN Kadar keuntungan pelaburan berbeza-beza bergantung kepada jenis pelaburan yang anda pilih. Setiap instrumen pelaburan mempunyai risiko yang berbeza-beza dan keunikan yang tersendiri.
Namun anda harus tanam dalam fikiran anda bahawa dalam pelaburan keuntungan dan kerugian ibarat irama dan lagu, laut dan pantai, tak dapat dipisahkan.
Pastikan analisis pelaburan anda melibatkan kedua-dua faktor ini agar apa-apa risiko mendatang dapat ditangani.
Sekiranya anda melabur saham di Bursa Malaysia, anda akan menikmati dua bentuk keuntungan yang disediakan iaitu:
Keuntungan Dividen Keuntungan Modal (Capital Gain) KEUNTUNGAN DIVIDEN Sesebuah syarikat memberikan dividen sebagai cara mereka berkongsi keuntungan operasi syarikat kepada para pemegang saham.
Interim dividen iaitu pemberian dividen setahun sekali, dua tahun sekali atau 4 tahun sekali bergantung kepada polisi syarikat.
Terdapat dua jenis dividen iaitu:
Tunai Unit Saham Jika dalam bentuk tunai, dividen akan dimasukkan terus ke dalam akaun simpanan atau akaun semasa yang didaftarkan semasa anda membuka akaun CDS& trading.
Manakala jika anda layak mendapat dividen dalam bentuk unit saham, saham tambahan itu tadi akan dimasukkan ke dalam akaun CDS & trading anda.
Contoh pengiraan dividen tunai:
Ex-date : 21 December 2018
Entitlement date :25 December 2018
Entitle Description: Final single-tier dividend of 0.20 sen per ordinary share of the Financial Year ended 31 August 2018
Sekiranya anda memiliki 5000 unit saham TENAGA pada waktu pengumuman dividen dibuat dan memegang saham tersebut sehingga lepas tarikh ‘ex-date’, anda layak menerima dividen:
5000 unit × RM 0.20 = RM 1000
Sekiranya anda membeli saham tersebut pada 25 Disember 2018, anda tidak layak mendapat dividen yang ditawarkan ketika itu. Tetapi sekiranya anda membeli saham tersebut pada 24 Disember, anda masih layak mendapat keuntungan dividen itu.
Dividen diberi berdasarkan prestasi sesebuah syarikat dan bukannya berdasarkan turun naik harga saham di pasaran.
KEUNTUNGAN MODAL (CAPITAL GAIN) Bahasa mudah nak faham cara buat keuntungan macam ni,
‘untung bila anda beli dengan harga yang rendah dan jual dengan harga yang tinggi ataupun apabila anda beli dengan harga yang tinggi dan jual semula dengan harga yang lebih tinggi daripada harga yang anda beli’
Contohnya, hari ni anda beli saham XY RM5, minggu depan harga saham XY naik sampai RM10. Jadi disini anda dah untung RM5.
Contoh pengiraan keuntungan modal:
Katakan anda membeli saham Tenaga Nasional Berhad dengan harga RM 10 sebanyak 2500 unit (minimum pembelian unit adalah sebanyak 100 unit, tapi disebabkan anda mempunyai simpanan yang lebih, anda beli lebih dari 100)
Setelah melabur hamper setahun, anda mengambil keputusan untuk menjual saham anda yang pada ketika itu berharga RM 15.
Kos beli: RM 10 × 2500 unit = RM 25,000
Kos jual: RM 15 × 2500 unit = RM 37,500
Pengiraan Pulangan Atas Pelaburan (ROI):
RM 37,500 – RM 25,000/RM 25,000 x 100% = 50%
(kiraan ini tidak termasuk kos-kos lain yang terlibat klik sini)
Mengikut kiraan di atas ini menunjukkan anda telah berjaya mendapat keuntungan modal sebanyak 50% daripada pelaburan anda.
Jumlah modal anda yang berjumlah RM 25,000 telah meningkat ke RM 37,500 dalam masa setahun pelaburan.
‘kalau tak nak jual semua boleh ke? Nak jual separuh je.’
Boleh, tak jadi masalah, kiraannya macam ni:
Okay, kos beli saham anda tadi RM 10 sebanyak 2500 unit adalah RM 25,000
Kos jual separuh tahun 2018: 1250 unit × RM 15 = RM 18,750
Simpan separuh nilai semasa Jun 2019: 1250 unit × RM 16 = RM 20,000
Jumlah: RM 18,750 + RM 20,000 = RM 38,750
ROI: RM 38,750 – RM 25,000 / RM 25,000 x 100% = 55%
Ini menunjukkan anda mendapat untung yang lebih sebanyak 5% sekiranya anda menjual separuh saham anda daripada anda menjual kesemuanya. Anda yakin bahawa saham anda sedang membuat uptrend dan berpotensi tinggi untuk harga saham naik tahun demi tahun.
#4 SYARAT-SYARAT PELABURAN 1. MELABUR MENGGUNAKAN DUIT SIMPANAN
Perkara asas cara melabur dalam saham:
Atur pelaburan anda dengan bijak, jangan berhutang, jangan gunakan duit tabungan perbelanjaan sekolah anak-anak dan duit keperluan yang lain.
Sekiranya duit simpanan anda berlebihan, gunakan lebihan tersebut untuk dijadikan modal awal untuk anda melabur.
Tinggi risikonya sekiranya anda tidak berhati-hati dengan penggunaan modal awal pelaburan, ditakdirkan mengalami kerugian, yang berhutang putih mata, yang pakai simpanan keperluan tak tentu hala nak back-up balik.
Belajar untuk konsisten menyimpan sepanjang anda melabur. Ingat, pelaburan memakan masa 3-5 tahun untuk betul-betul stabil dan mahir, jadi pastikan objektif pelaburan anda tercapai.
2. NILAI WANG ANDA
Sentiasa bertanyakan pada diri sendiri akan nilai wang yang anda ada dan belanjakan.
Kalau aku beli barang-barang ni apa nilai yang aku dapat daripada perbelanjaan tadi?
Kalau aku simpan duit aku ni, apa nilai yang aku dapat simpanan aku ni?
Kalau aku laburkan duit aku ni, apa nilai yang aku dapat daripada pelaburan ni?
Bila kita memahami nilai duit yang kita, kemana kita belanjakannya kita akan lebih menghargai nilai duit yang kita ada.
Bukan nak suruh jadi kedekut, tapi kita akan jadi lebih rational dalam mengawal pengaliran duit kita.
Ingat perkara ini: jana pendapatan, simpan sebahagian, kawal belanja dan laburkan lebihan simpanan.
3. JANGAN KEJAR UNTUNG DULU
‘Alamak rugi semua??!!’
Sudah, buat apa pun tak jadi sebab nasi dah jadi bubur. Jadi, gunakan modal yang rendah dulu waktu mula-mula melabur. Modal yang anda sanggup hilang semuanya. Tak ada lah terkejut sangat nanti kalau rugi.
Kita mula-mula melabur mana ada kemahiran, jadinya jangan kejar sangat untung dulu, tapi kejar PENGALAMAN. Biar lambat tapi selamat.
Dah lalui liku-liku dalam pelaburan ni dan belajar dari yang pakar, barulah lagi faham dengan cara melabur dalam saham ni. Cabaran awal yang perlu anda tangani adalah untuk pastikan modal selamat dan elakkan kerugian berlebihan.
Nanti kalau terlalu kejar untung, mula lah emosi dan sikap tamak menguasai anda, sudahnya terjerumus dalam perangkap skim pelaburan menipu yang janjikan untung yang tinggi dalam masa yang singkat.
4. UNTUNG BELUM TENTU
Dalam pelaburan, kita akan biasa terlihat perkataan ini, “Past performance does not guarantee future result”
Tak semestinya anda untung semalam hari ni anda tak akan rugi.
Pahatkan dalam diri anda prinsip untung belum tentu, rugi sudah pasti dalam usaha anda belajar cara melabur dalam saham ni.
Sesetengah pelaburan mengenakan caj atau yuran semasa mula serta, contohnya unit amanah yang mengenakan caj pengurusan, manakala pelaburan saham ada brokerage fee, clearing fee dan stamping fee.
Oleh kerana wujudnya caj-caj seperti ini, maka pada peringkat permulaan pelaburan, sudah semestinya sedang mengalami kerugian.
Tiada sesiapa boleh jamin sesuatu pelaburan itu boleh untung setiap masa.
Yang kebiasaannya dijamin, seperti ASB, adalah modal asal, bukannya keuntungan, itupun oleh pihak ketiga.
Bukannya nak suruh putus asa atau redha tanpa usaha, sebaliknya tajamkan kemahiran dan skill yang anda ada dalam melabur ni supaya dapat meminimumkan kerugian dan memaksimumkan keuntungan secara konsisten.
5. RISIKO ITU OPPORTUNINTY (PELUANG)
‘High risk, High profit’
Kalau tak ada risiko memang tak akan ada lah untung yang menanti anda di hujungnya. Setiap instrumen pelaburan itu mempunyai risiko tersendiri.
Jangan takut, kalau mula-mula melabur dah rugi, dan takut nak teruskan sebab risiko dilihat sebagai penghalang terbesar untuk mendapat untung.
Risiko tidak perlu ditakuti, sebaliknya perlu dikawal dan diuruskan dengan baik supaya dapat menjana keuntungan.
Macam nak kawal risiko? Gunakan ILMU DAN KEMAHIRAN anda. Kita berbalik semula pada asas cara melabur dalam saham, sebab dek kerana terlalu excited nak melabur benda basic kita lupa.
Tukar tanggapan anda pada risiko, dan gunakan pengalaman anda dalam melabur untuk menjana keuntungan dengan konsisten.
‘High skill, high return’

 
KESIMPULAN Memang tiada istilah mudah dalam apa jua perkara yang kita baru ceburi, apatah lagi kalau yang melibatkan wang seperti melabur dalam saham ni.
Namun, sikap positif dan proaktif dalam ingin mencapai sesuatu dalam kehidupan pasti mampu menjadikan anda pelabur yang bijak dan berjaya.
Jadi, jangan mudah putus asa, dan teruskan usaha.
Mana tahu nama anda suatu hari nanti menjadi lagenda dalam dunia pelaburan?
Bak kata mat saleh, THE MORE YOU CAN DREAM, THE MORE YOU CAN DO!


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://terviral.xyz/cara-melabur-dalam-saham/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Melabur Patuh Syariah Di Bursa Saham Kuala Lumpur

Cara Melabur Patuh Syariah Di Bursa Saham Kuala Lumpur

papar berkaitan - pada 23/9/2019 - jumlah : 298 hits
Bagaimana cara melabur patuh syariah di Bursa Saham Kuala Lumpur Persoalan ini banyak di tanya oleh pelabur baru dan lama yang mencari sumber halal dalam pelaburan wang Cara melabur patuh The post appeared first on
Cara Semak Kelayakan Kw P Untuk Melabur Unit Trust

Cara Semak Kelayakan Kw P Untuk Melabur Unit Trust

papar berkaitan - pada 27/9/2019 - jumlah : 261 hits
Kebiasaannya sebelum berbincang dengan lebih lanjut tentang pelaburan dengan bakal
Tips Melabur Saham Koperasi Bank Rakyat

Tips Melabur Saham Koperasi Bank Rakyat

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 609 hits
Tips melabur saham koperasi Bank Rakyat Berbaloi ke Apa faedah pelaburan saham koperasi bank rakyat ni Kalau anda nak tahu melabur di saham koperasi Bank Rakyat merupakan salah satu instrumen favourite menjadi rebutan mereka yang minat mela...
6 Cara Tambah Follower Instagram Malaysia Terkini

6 Cara Tambah Follower Instagram Malaysia Terkini

papar berkaitan - pada 7/10/2019 - jumlah : 178 hits
Adakah anda sedang mencari cara tambah Follower Instagram Malaysia Anda punya akaun Instagram tapi masih kurang follower Jika ya teruskan bacaan anda sehingga habis artikel ini Masa kini ramai orang yang mencari jalan pintas untuk tambah fo...
15 Resipi Pelbagai Perisa Ais Krim Malaysia Moden Mudah Disediakan

15 Resipi Pelbagai Perisa Ais Krim Malaysia Moden Mudah Disediakan

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 773 hits
Aiskrim Malaysia Sebut sahaja aiskrim pasti ramai terbayang kesedapannya manis lemak berkrim disukai ramai Mana tak nya dengan pelbagai pilihan rasa pasti memenuhi selera ramai Bukan sahaja anak anak budak kecil yang suka orang besar juga s...
Jawatan Kosong Universiti Kebangsaan Malaysia Pegawai Teknologi Maklumat

Jawatan Kosong Universiti Kebangsaan Malaysia Pegawai Teknologi Maklumat

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 274 hits
Jawatan Kosong Universiti Kebangsaan Malaysia Portal kerja kosong terkini ingin berkongsi maklumat peluang pekerjaan di Universiti Kebangsaan Malaysia yang kini dibuka untuk Warganegara Malaysia Kepada mereka yang berminat serta berkelayaka...
5353 Strukturkan Semula Kadar Jika Perkenal Semula Gst Malaysia Kini 02 10 2019

5353 Strukturkan Semula Kadar Jika Perkenal Semula Gst Malaysia Kini 02 10 2019

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 295 hits
Implikasi kepada rakyat harga barang selain hasil kerajaan merupakan antara aspek penting yang perlu diteliti dan diberi perhatian dalam membuat keputusan sama ada cukai barangan dan perkhidmatan wajar diperkenalkan semula Sebaik mana pun s...
Gadis Mohon Malaysia Ada Group Pemusnah Kucing

Gadis Mohon Malaysia Ada Group Pemusnah Kucing

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 349 hits
Sepatutnya Malaysia ada group pemusnah kucing macam di Vietnam China Gadis Kurang Kasih SayangMedia sosial sepatutnya digunakan dengan baik dan bukannya digunakan dengan tujuan meluahkan perasaan geram melampau sehingga mencetuskan rasa kur...
Yang Di Pertuan Agong Kurnia Watikah Pelantikan Perwakilan Malaysia

Yang Di Pertuan Agong Kurnia Watikah Pelantikan Perwakilan Malaysia

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 250 hits
JOHORTIMES MY Please Subscribe to JohorTimes Youtube https www youtube com channel UCBGyB6bgPwLLTOahiWTGuFQ Facebook https www facebook com johortimes my Twitter https www twitter com JohorTimes Instagram https www instagram com JohorTimes ...
Saya Macam Tak Percaya Hamil Anak Kembar 3 Netizen Terkedu Melihat Saiz Perut Besar Ibu Hamil Triplets

Tarikh Dan Lokasi Program Jom Masuk Ipt 2022

Buasir Otak Tv Penampakan Aneh Di Google Earth Lebuh Raya Temiang Pantai

Trip Turki 2022 Bersama Atn Travel

Mat Hasan Majority In Umno Against Partnering With Pas For Polls

Menteri Besar Johor Sedang Sebuk

Gelar Anuar Zain Gay Ziana Zain Anggap Dsv Biadap

Umno Masih Berimej Parti Rasuah Perlu Segera Rehatkan Zahid Najib



Biodata Terkini Pian Cecupak Pelawak Yang Meninggal Dunia

Duit Masuk Pun Susah Apatah Lagi Jika Gaji Pekerja Dilewatkan Fazreen Rafi Buka Cerita

Kisah Individu Pertama Yang Membelanjakan 10 000 Bitcoin Untuk Pizza

Identiti Peserta Dan Senarai Keputusan Pemenang The Masked Singer Malaysia 2020 Musim 1

Kisah Pemuda Yang Memerangi Krisis Air di India Dengan Menghidupkan Sungai Yang Kering


Foodpanda Continues To Expand Footprint In Malaysia With More Than 40 New Areas

The Most Popular Fan Favourite Galaxy The Galaxy S21 Fe 5g

Prn Johor Ph Capai Konsensus Isu Logo Kerusi

Couple Among 4 Held In Rm2mil Drug Seizure In Penang

52 Kenderaan Rosak Dihempap Bumbung Terbang Dalam Kejadian Angin Kencang

Lirik Iman Mutiara Raihan