Biar Anak Slow Steady Tapi Janganlah Slow Sangat Dr Izzar Saran Mak Ayah Periksa Perkembangan Anak


Perkembangan anak kita tak sama dengan anak orang lain. Jadi janganlah cuba buat perbandingan dengan rakan-rakan sebayanya. Setiap anak ada perkembangannya sendiri. Beri ruang dan masa anak kita untuk menonjolkan potensi dirinya agar perkembangannya seiring dengan usia.
Inilah yang cuba di kongsikan oleh Dr Mohd Izzar Anwari Datuk Seri Abdul Khani di instagramnya.
Suami kepada pelakon Ummi Nazeera itu berkongsi beberapa petanda atau warning signs mengenai perkembangan anak kecil kita. Menurutnya terdapat beberapa petanda yang memberi isyarat anak kita mungkin mengalami masalah perkembangan yang agak lewat atau ‘delay’. Berikut merupakan petanda yang dikongsikan oleh beliau.

Petanda- Petanda Amaran (Warning Signs) Perkembangan Anak!
Ibu bapa sememangnya bertanggungjawab untuk memerhati dan menggalakkan perkembangan anak masing-masing.
Perkembangan anak-anak pula dipengaruhi oleh faktor-faktor genetik, neurologi, fizikal, persekitaran dan emosi. Gabungan daripada faktor-faktor inilah yang menentukan sama ada anak berkembang ikut masa atau lambat perkembangannya.
Memang ada anak-anak yang lambat sikit perkembangannya kalau banding dengan anak-anak lain yang sama dengan umurnya. Sebab tu kita jangan JANGAN BANDINGKAN anak kita dengan anak orang lain! Slow n steady. Tapi janganlah slow sangat.

So, ini adalah antara petanda-petanda amaran kalau perkembangan anak tu lambat sangat:
Tiada respon kepada persekitaran atau ibu bapa setelah 12 bulan.
Tidak berjalan lagi setelah 18 bulan.
Tiada perkataan jelas lagi setelah 18 bulan.
Tiada ayat dua perkataan lagi setelah 2 tahun.
Masalah interaksi sosial pada umur 3 tahun.
Lewat atau tak dapat mencapai ‘milestone’ normal.

Apapun kata Dr Izzar lagi, ibu bapa adalah rujukan paling penting untuk mengenal pasti masalah kelewatan ini kerana ibu bapa adalah orang terdekat dan bersama anak-anak setiap hari. Jadi buatlah pemeriksaan segera.
Malah katanya lagi, selalulah menggalakkan anak-anak untuk berinteraksi dan bercakap malah melakukan beberapa aktiviti yang dapat membuatkan anak berinteraksi dengan ibu bapa. Ini yang sebaiknya.
“Tapi rujukan paling penting adalah IBU BAPA anak tu sendiri. Sebab mereka paling dekat dan tengok anak-anak itu tiap hari.

 
Jadi, ibu bapa perhatikanlah anak-anak tu. Tengok perkembangan anak masing-masing. Selalu galakkan anak-anak tu bercakap, menconteng, melukis, buat perangai, dan main-mainlah dengan mereka. Berinteraksilah dengan mereka tanpa pegang phone tengok instagram kat sebelah tangan tu. Percayalah, anak-anak tengok semua tu. Mereka akan terasa kalau tak beri perhatian sepenuhnya.
Ni Ayra tengah baca buku Bawang Putih Bawang Merah sound book,” katanya sambil berkongsi video si comel Ayra yang membaca buku.
 
 
View this post on Instagram  
𝐏𝐄𝐓𝐀𝐍𝐃𝐀𝟐 𝐀𝐌𝐀𝐑𝐀𝐍 (𝐖𝐀𝐑𝐍𝐈𝐍𝐆 𝐒𝐈𝐆𝐍𝐒) 𝐏𝐄𝐑𝐊𝐄𝐌𝐁𝐀𝐍𝐆𝐀𝐍 𝐀𝐍𝐀𝐊 𝐓𝐇𝐀𝐍𝐊 𝐘𝐎𝐔 𝐁𝐀𝐖𝐀𝐍𝐆 𝐏𝐔𝐓𝐈𝐇 𝐁𝐀𝐖𝐀𝐍𝐆 𝐌𝐄𝐑𝐀𝐇 𝐒𝐎𝐔𝐍𝐃 𝐁𝐎𝐎𝐊 𝐅𝐎𝐑 𝐇𝐄𝐋𝐏𝐈𝐍𝐆 @bababaa.my Ibu bapa sememangnya bertanggungjawab untuk memerhati dan menggalakkan perkembangan anak masing2. Perkembangan anak2 pula dipengaruhi oleh faktor2 genetik, neurologi, fizikal, persekitaran dan emosi. Gabungan daripada faktor2 inilah yang menetukan sama ada anak berkembang ikut masa atau LAMBAT PERKEMBANGANNYA. Memang ada anak2 yang lambat sikit perkembangannya kalau banding dengan anak2 lain yang sama dengan umurnya. Sebab tu kita JANGAN BANDINGKAN anak kita dengan anak orang lain! Slow n steady. Tapi janganlah slow sangat. So, ini adalah antara PETANDA2 AMARAN kalau perkembangan anak tu lambat sangat: Tiada respon kepada persekitaran atau ibu bapa setelah 12 bulan Tidak berjalan lagi setelah 18 bulan Tiada perkataan jelas lagi setelah 18 bulan Tiada ayat dua perkataan lagi setelah 2 tahun Masalah interaksi sosial pada umur 3 tahun
 
View this post on Instagram  
𝐏𝐄𝐓𝐀𝐍𝐃𝐀𝟐 𝐀𝐌𝐀𝐑𝐀𝐍 (𝐖𝐀𝐑𝐍𝐈𝐍𝐆 𝐒𝐈𝐆𝐍𝐒) 𝐏𝐄𝐑𝐊𝐄𝐌𝐁𝐀𝐍𝐆𝐀𝐍 𝐀𝐍𝐀𝐊 𝐓𝐇𝐀𝐍𝐊 𝐘𝐎𝐔 𝐁𝐀𝐖𝐀𝐍𝐆 𝐏𝐔𝐓𝐈𝐇 𝐁𝐀𝐖𝐀𝐍𝐆 𝐌𝐄𝐑𝐀𝐇 𝐒𝐎𝐔𝐍𝐃 𝐁𝐎𝐎𝐊 𝐅𝐎𝐑 𝐇𝐄𝐋𝐏𝐈𝐍𝐆 @bababaa.my Ibu bapa sememangnya bertanggungjawab untuk memerhati dan menggalakkan perkembangan anak masing2. Perkembangan anak2 pula dipengaruhi oleh faktor2 genetik, neurologi, fizikal, persekitaran dan emosi. Gabungan daripada faktor2 inilah yang menetukan sama ada anak berkembang ikut masa atau LAMBAT PERKEMBANGANNYA. Memang ada anak2 yang lambat sikit perkembangannya kalau banding dengan anak2 lain yang sama dengan umurnya. Sebab tu kita JANGAN BANDINGKAN anak kita dengan anak orang lain! Slow n steady. Tapi janganlah slow sangat. So, ini adalah antara PETANDA2 AMARAN kalau perkembangan anak tu lambat sangat: Tiada respon kepada persekitaran atau ibu bapa setelah 12 bulan Tidak berjalan lagi setelah 18 bulan Tiada perkataan jelas lagi setelah 18 bulan Tiada ayat dua perkataan lagi setelah 2 tahun Masalah interaksi sosial pada umur 3 tahun Lewat atau tak dapat mencapai ‘milestone’ normal Tapi rujukan paling penting adalah IBU BAPA anak tu sendiri. Sebab mereka paling dekat dan tengok anak2 tu tiap hari. Jadi, ibu bapa perhatikanla anak2 tu. Tengok perkembangan anak2 masing. Selalu galakkan anak2 tu bercakap, menconteng, melukis, buat perangai, n main2 lah dengan mereka. Berinteraksilah dengan mereka tanpa pegang phone tengok instagram kat sebelah tangan tu. Percayalah, anak2 tengok semua tu. Mereka akan terasa kalau tak beri perhatian sepenuhnya. Ni Ayra tengah baca buku Bawang Putih Bawang Merah sound book. Boleh membaca sambil dengar2 musik. Dalam dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Inggeris. Boleh membantu Ayra bercakap dan belajar bahasa Melayu n Inggeris sekali. Ayra pun elok je tak lari mana2. Bestla tu #drizzarshares Korang boleh dapatkan di www.bababaa.com Guna je code “BPBM_IZZAR” untuk mendapatkan diskaun 10% ! . Untuk maklumat lanjut pergi je ke @bababaa.my @bababaa.my #drizzarshares #pressandlearnwords #mybababaareview #whatcanyouspeakbaby #mybabylanguagenourney
A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar) on Sep 12, 2020 at 6:00pm PDT
atau tak dapat mencapai ‘milestone’ normal Tapi rujukan paling penting adalah IBU BAPA anak tu sendiri. Sebab mereka paling dekat dan tengok anak2 tu tiap hari. Jadi, ibu bapa perhatikanla anak2 tu. Tengok perkembangan anak2 masing. Selalu galakkan anak2 tu bercakap, menconteng, melukis, buat perangai, n main2 lah dengan mereka. Berinteraksilah dengan mereka tanpa pegang phone tengok instagram kat sebelah tangan tu. Percayalah, anak2 tengok semua tu. Mereka akan terasa kalau tak beri perhatian sepenuhnya. Ni Ayra tengah baca buku Bawang Putih Bawang Merah sound book. Boleh membaca sambil dengar2 musik. Dalam dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Inggeris. Boleh membantu Ayra bercakap dan belajar bahasa Melayu n Inggeris sekali. Ayra pun elok je tak lari mana2. Bestla tu #drizzarshares Korang boleh dapatkan di www.bababaa.com Guna je code “BPBM_IZZAR” untuk mendapatkan diskaun 10% ! . Untuk maklumat lanjut pergi je ke @bababaa.my @bababaa.my #drizzarshares #pressandlearnwords #mybababaareview #whatcanyouspeakbaby #mybabylanguagenourney
A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar) on Sep 12, 2020 at 6:00pm PDT

EPISOD 5 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: Little Farm Dekatkan Anak Dengan Alam
Kanak-kanak harus didedahkan dengan alam kerana aktiviti ini akan membuatkan mereka lebih berani. Jika kita tidak mendedahkan mereka dengan alam dari kecil, ia mungkin akan membuatkan anak-anak tidak berani untuk mencuba benda baru.
Saksikan Episod ke 5, Journey Bersama JoviaNina pada 23 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

#PaMaJourneyBersamaJoviaNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA
Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamadparents
The post “Biar Anak Slow & Steady, Tapi Janganlah Slow Sangat”, Dr Izzar Saran Mak Ayah Periksa Perkembangan Anak! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/biar-anak-slow-steady-tapi-janganlah-slow-sangat-dr-izzar-saran-mak-ayah-periksa-perkembangan-anak/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Anak Anak Selalu Sangat Bergaduh Sama Sendiri Bukan Petanda Yang Baik Mak Ayah Kena Adil

Anak Anak Selalu Sangat Bergaduh Sama Sendiri Bukan Petanda Yang Baik Mak Ayah Kena Adil

papar berkaitan - pada 14/9/2020 - jumlah : 70 hits
Sebagai ibu bapa anda pasti setiap anak bersatu hati saling menghormati antara satu sama lain dan sayang menyayangi Memang kadang kadang akan ada perbalahan kecil sesama mereka Namun jika anda sejak daripada awal sudah mendidik mereka erti ...
Nak Besarkan Anak Anak Memang Perlukan Kesabaran Yang Tinggi Ini 3 Sebab Utama Kenapa Mak Ayah Susah Sangat Nak Sabar

Nak Besarkan Anak Anak Memang Perlukan Kesabaran Yang Tinggi Ini 3 Sebab Utama Kenapa Mak Ayah Susah Sangat Nak Sabar

papar berkaitan - pada 17/9/2020 - jumlah : 95 hits
Dalam membesarkan anak anak ibu ayah memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi Macam macam karenah pelbagai perangai yang mereka buat yang selalunya akan menguji kesabaran orang dewasa Tapi itu semua lumrah kehidupan dan merupakan prose...
Biar Anak Belajar Rasa Frust Tak Dapat Barang Itu Masa Terbaik Mak Ayah Bentuk Sikapnya

Biar Anak Belajar Rasa Frust Tak Dapat Barang Itu Masa Terbaik Mak Ayah Bentuk Sikapnya

papar berkaitan - pada 1/10/2020 - jumlah : 77 hits
Dengar je anak menangis nak sesuatu terus kita rasa panic risau anak frust ataupun risau pandangan mata orang sekeliling Biar anak belajar rasa frust tak dapat barang itu masa terbaik mak ayah bentuk sikapnya Jangan panik bila anak kita men...
Petanda Anak Mungkin Ada Masalah Sensori 9 Tingkah Laku Ni Mak Ayah Wajib Periksa

Petanda Anak Mungkin Ada Masalah Sensori 9 Tingkah Laku Ni Mak Ayah Wajib Periksa

papar berkaitan - pada 24/9/2020 - jumlah : 86 hits
Perilaku anak anak kita adakalanya memberi petanda kepada perkembangan diri anak anak kita Masalah sensori merupakan sebagian masalah yang kurang disedari oleh ibu bapa Mungkin kita tidak perasaan atau kurang memberi perhatian berkenaan mas...
Anak Gesel Gigi Waktu Tidur Mak Ayah Jangan Biarkan Mungkin Petanda Alami Stress

Anak Gesel Gigi Waktu Tidur Mak Ayah Jangan Biarkan Mungkin Petanda Alami Stress

papar berkaitan - pada 28/9/2020 - jumlah : 78 hits
Malam nak tidur tiba tiba bunyi gigi bergesel agak menakutkan mendengarnya bila diperiksa rupanya anak lelaki yang masih kecil tidur dengan keadaan begitu Perkara tersebut mungkin merisaukan ibu ayah Malah ada yang berlarutan sehingga usia ...
Payahnya Nak Pujuk Anak Bila Mengamuk Rupanya Mak Ayah Kena Tahu Beza Tantrum Meltdown Baru Senang Nak Handle

Payahnya Nak Pujuk Anak Bila Mengamuk Rupanya Mak Ayah Kena Tahu Beza Tantrum Meltdown Baru Senang Nak Handle

papar berkaitan - pada 18/9/2020 - jumlah : 87 hits
Anak mengamuk adalah perkara biasa bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil Cabaran bermula apabila si kecil mencecah 1 tahun hingga 3 tahun Namun terdapat perbezaan besar antara tantrum dan meltdown Tantrum biasanya ialah ledakan emosi yang...
Disleksia Tak Perlukan Ubat Didik Bentuklah Mereka 24 Kelebihan Anak Disleksia Mak Ayah Perlu Tahu

Disleksia Tak Perlukan Ubat Didik Bentuklah Mereka 24 Kelebihan Anak Disleksia Mak Ayah Perlu Tahu

papar berkaitan - pada 21/9/2020 - jumlah : 91 hits
Anak disleksia sememangnya cukup istimewa Mereka penuh dengan idea malah mempunyai tahap kecerdasan IQ yang normal tidak berlebih lebih atau terlalu lemah Menurut Ahli Terapi Cara Kerja disleksia sebenarnya tidak memerlukan ubat sebaliknya ...
Anak Menangis Merengek Datangnya Dari Kita Mak Ayah Cuba Beri Perhatian

Anak Menangis Merengek Datangnya Dari Kita Mak Ayah Cuba Beri Perhatian

papar berkaitan - pada 26/9/2020 - jumlah : 135 hits
Kita selalu menyalahkan anak anak buat perangai asyik menangis dan merengek setiap masa Berkepit dan gelisah bila ibu atau ayah tidak ada Perilaku anak kecil sebegini datangnya daripada kita Petanda petanda ini membuktikan bahawa anak seben...
Ramai Terkejut Dgn Nama Adik Beradik Alif Satar Sampai Macam Tu Sekali Mak Ayah Dorang Bagi Nama

Ramai Terkejut Dgn Nama Adik Beradik Alif Satar Sampai Macam Tu Sekali Mak Ayah Dorang Bagi Nama

papar berkaitan - pada 30/9/2020 - jumlah : 110 hits
Sejak kebelakangan ini nama Alif Satar makin popular di kalangan peminat industri hiburan di Malaysia Bukan sahaja mempunyai suara yang sedap malah bakatnya sebagai pelakon dan pengacara juga jadi pujian warganet Alif juga sangat disenangi ...
Misteri Istana Bunian Wujud Hampir 33 Tahun Berdekatan Pantai Irama Bachok

24 Jam Sebelum Lahir Ada 11 Benda Bayi Buat Dalam Perut Ibu No 8 Paling Tak Sangka

Makan Mi Yang Disimpan Selama 1 Tahun 9 Anggota Keluarga Meninggal Dunia

Dap Dah Bersuara

Miskin Tapi Beg Cecah Rm17k Ramai Persoal Gaya Kaya Suzy Meskipun Watak Susah Dalam Start Up

Addy Kanna Terlibat Macau Scam Laaa

Rahsia Awet Muda Untuk Wanita 30an Hanya Guna Susu Kunyit Badam Dan Madu

Spesifikasi Dan Kisaran Harga Suzuki Gsx R1507 Perkara Yang Anda Tak Sangka Boleh Berjangkit

Kenapa Pengawal Keselamatan Kebiasaannya Orang Nepal

Memahami Maksud Negara Dunia Pertama Kedua dan Ketiga

Biodata Penyanyi Iman Troye Imantroye

Biodata Ezurin Khyra Ikon Fesyen Bintang The House Musim 6


Singgah Sedikit Ku Sedih Chord

Dia Ingat Tu Rumput Kot Viral Video Kucing Suka Cium Ketiak Manusia

Bijak Mengatur Keuangan Manfaatkan Pinjaman Sesuai Kebutuhan

Ilham Syahid Ahmad Farabi Kami Geng Cleft Lip Palate

Resepi Kerabu Meggi Thai Menambat Selera

Telefilem Kabur