Beri Tumpuan Kepada Pandemik Bukan Lagi Politik



Koronavirus merupakan nama generik. Ia telah wujud, kira-kira hampir 60 tahun secara saintifiknya. Tetapi ia hanya wujud di dalam badan beberapa spesies haiwan, antaranya kucing civet, monyet, kelawar serta beberapa lagi.

Sama seperti virus berbahaya yang lain, virus ini boleh merebak, daripada binatang kepada manusia, dan sukar untuk dibendung.

Sindrom Pernafasan Akut Teruk (Sars) adalah contoh yang boleh diambil. Walaupun Sars pupus selepas lapan bulan kewujudannya, ia telah mengejutkan dunia, daripada sektor kesihatan hingga ekonomi pada tahun 2003. Dan Covid-19 (sebelum ini dikenali sebagai N atau Novel-Coronavirus 2019 oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), muncul pertama kali di Wuhan, China pada Disember lepas), dikenal pasti sebagai sepupu kepada Sars.

Di kalangan pakar saintis, Covid-19 juga dikenali sebagai Sars Cov II. Malah, Sars Cov II ini sebenarnya pencetus kepada wabak yang dikenali sebagai Covid-19.

Contoh analogi terbaik adalah HIV (human immuno virus). Apabila seseorang itu disahkan positif HIV, tanpa rawatan atau kombinasi ubat-ubatan yang sesuai, orang itu akan mengalami sakit yang berpanjangan. Dan akhirnya akan melarat menjadi AIDS (acquired immune deficiency syndrome). Keadaan ini sama seperti Sars Cov II, yang membawa kepada Covid-19.



Tidak semua yang dijangkiti Covid-19 berakhir dengan maut. Covid-19 dikategorikan; ringan, teruk dan kritikal - oleh WHO.

Sehingga 4 Mac, WHO telah mengisytiharkan amaran tahap tinggi, sedikit lagi untuk sampai ke tahap pandemik - wabak penyakit yang tersebar dengan begitu meluas, hingga ke seluruh dunia.

Namun ia telah merebak ke 65 negara, dan terus meningkat, dengan setiap benua telah pun mendaftarkan kes yang sama. Dan jelas ini merupakan pandemik.

Pan - daripada perkataan pandemik - merupakan kata dasar Yunani, bermaksud penyebaran lebih daripada dua benua - takrif yang sedang diambil kira oleh WHO.

Sementara itu, saintis di China telah menemukan dua jenis strain Covid II - Strain S dan Strain L. Ia dilaporkan oleh South China Morning Post, yang Strain L didapati lebih berjangkit.

Salah satu sebab mengapa kes-kes di Wuhan - yang telah merebak kepada hampir 80,000 orang antara 22 Januari sehingga sekarang, semasa artikel ini ditulis - mula stabil daripada segi skala dan kepantasan. Ini kerana pihak berkuasa kesihatan awam di China telah menguatkuasakan kuarantin dengan berkesan, bukan setakat di Wuhan, malah di 13 bandar lain di China.

Ganggu rantaian ekonomi

Pada masa yang sama, Covid-19 menganggu rantaian aktiviti ekonomi, pembuatan dan pembekalan di China, yang secara langsung memberi kesan terhadap ekonomi dunia, sekali gus akan memperlahankan perdagangan global sepenuhnya.

Sebanyak 20 peratus jumlah pengeluaran dunia bergantung kepada China, berbanding tiga peratus pada tahun 2003,

Walaupun kes-kes di Wuhan menyaksikan penurunan yang ketara, ratusan kes sehari berbanding ribuan kes sebelumnya, China dan negara yang lain di seluruh dunia akan terasa kesannya sangat mendalam.

Korea Selatan, yang tidak terkesan pada awal penyebaran wabak ini berlaku, terdapat 5,000 kes dalam masa seminggu, sementara Iran dan Itali, mempunyai 3,000 kes secara keseluruhan dan terus meningkat.


Purata kematian Covid-19 antara dua ke tiga peratus, bergantung kepada jantina, geografi dan imuniti seseorang.

Saintis mengatakan bahawa Covid-19 kelihatan lebih membawa maut kepada lelaki, terutama mereka yang mempunyai penyakit kronik seperti diabetes, bronkitis, asma.

Kebarangkalian peluang untuk selamat atau pulih juga bergantung kepada kedudukan sesebuah negara atau bandar. Bandar-bandar seperti Hong Kong dan Singapura, yang mempunyai akses perkhidmatan perubatan, Covid-19 tidak dapat menembusi hospital awam dan swasta mereka, begitu juga dengan Malaysia.

Namun, jika terdapat percubaan untuk memanipulasi atau memintas maklumat, seperti yang berlaku di China ketika Covid-19 ditemukan pada 8 Disember, respons pantas akan diambil dengan langkah radikal seperti penguatkuasaan kuarantin yang komprehensif.

Di Iran, kadar kematian mencapai 5.74 peratus. Ini menunjukkan bahawa pihak berkuasa kesihatan di sana tidak telus dengan jumlah kes yang dilaporkan. Kadar kematian itu tinggi, lebih 2.5 kali ganda tinggi daripada China, Hong Kong dan Singapura.

Sementara itu, timbalan menteri kesihatan Iran disahkan positif Covid-19, termasuk naib presiden dan penasihat Presiden Ali Khamenei. Penasihat tersebut sudah pun meninggal dunia. Malahan, CNN melaporkan bahawa lapan peratus ahli parlimen di Iran sudah dijangkiti Covid-19.

Di Malaysia, pesakit Covid-19 kes ke-26, mempunyai kontak rapat dengan kakitangan dan beberapa pegawai, yang membawa penularan kepada 19 orang daripada 50 pesakit sehingga kini. Seramai 189 kontak rapat tersebut telah menjalani ujian namun masih belum menerima status kesihatan mereka.

Covid-19 boleh membawa maut walaupun mempunyai kadar kematian yang rendah, mengapa? Sebagai permulaan, virus itu boleh berada di permukaan telefon seseorang individu selama hampir satu minggu, menurut penyelidikan profesor di Universiti Southampton, seperti dilaporkan The Telegraph.

Salur vaksin makan masa hingga satu setengah tahun

Dengan 50 kes setakat ini dikesan di beberapa daerah di United Kingdom, Perdana Menteri Boris Johnson mengumumkan pelan kecemasan antikoronavirus. Beliau sepatutnya dapat mengetahui bahaya virus ini lebih awal, hasil pembocoran maklumat daripada Pejabat Perdana Menteri Britain minggu lepas yang mengesahkan bahawa senario terburuk yang boleh berlaku adalah 50 hingga 70 peratus rakyat Britan akan dijangkiti.

Dalam sidang media akhbar semalam, Perdana Menteri Boris Johnson mengesahkan bahawa semua syarikat di UK harus bersedia untuk beroperasi dengan satu per lima tenaga kerja tidak dapat kembali bekerja.

Tentera dan polis juga diarah untuk tidak memberi tumpuan kepada sebarang jenayah kecil. Sebaliknya, semua harus fokus untuk menghadapi pandemik sepenuhnya di UK.

Mordena, firma farmaseutikal Amerika Syarikat, serta Fujifilm Toyama, yang juga beroperasi di Malaysia, sedang berusaha gigih untuk membangunkan vaksin. Namun kemungkinan vaksin ini berkesan dan boleh disalurkan ke seluruh dunia akan memakan masa satu hingga satu setengah tahun lagi.

Dengan Covid-19 masih menular di beberapa bahagian di Asia dan Eropah, terutamanya Malaysia, perlu berhati-hati mengenai protokol yang mengandungi wabak ini. Maklumat yang benar mestilah didedahkan sepanjang hari untuk meningkatkan tahap kesediaan masyarakat.



Walaupun pesakit pulih daripada Covid-19 ini, namun terdapat beberapa kes pesakit tersebut kembali dijangkiti. Oleh itu, walaupun kontak rapat pesakit Covid-19 di Malaysia dipantau dengan rapi, namun jangan sesekali leka.

Sifat asimptomatik Covid-19 membuatkan virus ini sangat bahaya. Tempoh inkubasi pula boleh memakan masa 14 hingga 35 hari. Individu yang dijangkiti Covid-19 boleh menyebarkan virus tersebut tanpa dia mengetahui bahawa dia yang menyebarkannya.

Covid-19 juga sangat pintar. Ia akan cuba untuk memasuki asid ribonukleik (RNA), satu mekanisme biologi yang menghantar maklumat utama kesihatan seseorang melalui DNA.

Percubaan untuk menyebarkannya kepada RNA seseorang individu merupakan langkah yang paling berkesan apabila membran enzim angiotensin 2 (ACE II) dan kadar upaya seseorang individu itu lemah.

Sebaik sahaja virus Covid-19 memasuki ACE II, ia kemudian akan cuba mengelirukan enzim dalam badan yang dikenali sebagai Encin, untuk digandakan dan membahagikannya secara pantas.

Oleh yang demikian, Malaysia harus lebih peka dengan wabak merbahaya Covid-19 ini, terutamanya jika mempunyai ibu bapa, ahli keluarga, atau sahabat yang sudah berumur 55 tahun yang tidak mempunyai nutrisi secukupnya.

Dengan keadaan politik yang semakin tidak menentu, kini, pihak berkuasa kesihatan Malaysia harus berdepan dengan virus yang semakin menular ini, dan harus bekerjasama dengan bantuan pihak berkuasa perubatan seperti WHO atau syarikat farmaseutikal seperti Fujifilm Toyama.

DR RAIS HUSSIN 
Presiden/CEO,
EMIR Research





Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt





............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
[email protected]


©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://mindarakyat.blogspot.com/2020/03/beri-tumpuan-kepada-pandemik-bukan-lagi.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Politik Politik Juga Tapi Jom Sokong Beli Produk Muslim

Politik Politik Juga Tapi Jom Sokong Beli Produk Muslim

papar berkaitan - pada 2/3/2020 - jumlah : 364 hits
POLITIK politik juga tetapi Islam lebih tinggi dari politik perkauman dan kenegerian yang sempit Lihat kenyataan Media Dewan Muslimat PAS Negeri Perak ini Jom Sokong Kempen Beli Produk Muslim 1 Dewan Muslimat Pas Negeri Perak terkilan denga...
Perkembangan Terkini Politik Malaysia Pembentukan Kerajaan Baru 2020

Perkembangan Terkini Politik Malaysia Pembentukan Kerajaan Baru 2020

papar berkaitan - pada 1/3/2020 - jumlah : 730 hits
Artikel ini disemak semula serta info terkini telah dikemaskini pd 29 Februari 2020 jam 05 22 PM Malaysia telah digemparkan lg dgn berita terkini mengenai politik
Kemunculan Semula Kuasa Melayu Dan Islam Dalam Politik Pemerintahan Negara Malaysia

Kemunculan Semula Kuasa Melayu Dan Islam Dalam Politik Pemerintahan Negara Malaysia

papar berkaitan - pada 1/3/2020 - jumlah : 367 hits
Sumber gambar dari sini Suasana kelam kabut yang berlaku sangat pantas semenjak hari ahad lalu membawa kepada keruntuhan kerajaan Pakatan Harapan Merajuk lalu Tun Mahathir letak jawatan sebagai perdana menteri Kerajaan PH dah tak wujud dan ...
Ini Sikap Politik Bodoh Pkr Ph Membelakangi Rakyat

Ini Sikap Politik Bodoh Pkr Ph Membelakangi Rakyat

papar berkaitan - pada 2/3/2020 - jumlah : 289 hits
PKR Johor larang lantikan politik hadir program kerajaan negeriPETALING JAYA PKR Johor mengarahkan lantikan politiknya di negeri itu memboikot semua program anjuran kerajaan negeri di bawah pimpinan Umno serta merta Timbalan Pengerusi PKR J...
Tujuan Dan Prinsip Kerjasama Antarnegara Bidang Politik

Tujuan Dan Prinsip Kerjasama Antarnegara Bidang Politik

papar berkaitan - pada 2/3/2020 - jumlah : 246 hits
Dalam hidup bernegara perlu adanya kerja sama yang saling menguntungkan dan saling menghargai Oleh karena itu bangsa Indonesia menjalin kerja sama dengan bangsa bangsa lain Kerja sama ini mencakup berbagai bidang di antaranya bidang ekonomi...
Kerajaan Tanpa Dap Perkukuh Kedudukan Politik Melayu

Kerajaan Tanpa Dap Perkukuh Kedudukan Politik Melayu

papar berkaitan - pada 2/3/2020 - jumlah : 252 hits
Kemelut politik berpanjangan jika PH bawa usul undi tidak percaya 02 03 2020BANGI 7 Rejab 1441H Isnin Pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan menandakan kerajaan Malaysia baharu bakal didominasi faktor Melayu Isl...
Adakah Kemelut Politik Sudah Selesai Dengan Perlantikan Ts Muhyiddin Sebagai Pm Ke 8

Adakah Kemelut Politik Sudah Selesai Dengan Perlantikan Ts Muhyiddin Sebagai Pm Ke 8

papar berkaitan - pada 2/3/2020 - jumlah : 348 hits
1 Mac 2020 di Istana Negara berlangsung Istiadat Kurnia Suratcara Perlantikan Dan Angkat Sumpah Jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin swbagai Perdana Menteri ke 8 DYMM SPB YDP Agong Ke XVI Al Sultan Abdullah Ri ayatuddin Al Mustafa Billah Shah I...
Pkr Johor Larang Lantikan Politik Hadir Program Kerajaan Negeri

Pkr Johor Larang Lantikan Politik Hadir Program Kerajaan Negeri

papar berkaitan - pada 2/3/2020 - jumlah : 319 hits
PKR Johor mengarahkan lantikan politiknya di negeri itu memboikot semua program anjuran kerajaan negeri di bawah pimpinan Umno serta merta Timbalan Pengerusi PKR Johor Jimmy Puah Wee Tse dalam kenyataan malam tadi berkata lantikan politik i...
Kemelut Politik Negara

Kemelut Politik Negara

papar berkaitan - pada 1/3/2020 - jumlah : 272 hits
SENARIO SATU Sebelum Muhyidin angkat sumpah sebagai PM kemungkinan YDPA akan perkenan menerima mengadap Tun dan rombongan utk mempersembahkan 117 SD menyokong Tun sebagai PM Jika YDPA berpuashati maka titah perkenan kepada Muhyidin akan dit...
Ratu Naga Laments Dap Unfazed About Madani Govt S Lavish Overseas Expenses Compared To Bossku S

Bufet Ramadan 2025 Warna Rasa Ramadan Buffet Di Royale Chulan Hotels Resorts

Datuk Mastermind Behind New Pakistani Cartel At Klia

Jagung Rebus Ala Pasar Malam

A Trip In Time The Cichlid Hunters Of Caquet Practical Fishkeeping

Jika Semua Peniaga Burger Tepi Jalan Bergabung Saiznya Jauh Lebih Besar Dari Mcdonald

The Right Types Of Bets For Beginners On Slot Deposit Qris Sites

Perlis Festival Goes On Despite Muddy Conditions Some Events Relocated


echo '';
10 Drama Melayu Terbaru Astro Yang Best 2025 Mesti Tonton Juga Tersedia Online

10 Filem Melayu Malaysia Terbaru Best 2024 2025 Mesti Tonton

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Teratak Kasih Salina Rindu Kasih Musim 3 Slot Samarinda TV3

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dia Imamku Slot Megadrama Astro Ria

Siti Saleha Kahwin Ini Biodata Suami Barunya Joshua Fitton


Panduan Praktis Mengurangi Konsumsi Listrik Di Pabrik Konveksi

Mawat Ulat Bulu Chord

Lukanegara Bertahta Diatas Tanah Mereka Chord

25 Orang Penting Yang Wajib Diketahui

Legacy Modernized The All New Bell Bullitt Gt Retro Full Face Helmet

Tauhu Bunga Untuk Sarapan Pagi