Berbuka Puasa Bersama Anak Kecil Mudah Atau Sukar



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
 Berbuka Puasa Bersama Anak Kecil Mudah atau Sukar? / Allhamdulillaah dah masuk hari keempat kita menjalankan ibadah puasa. Semoga puasa kita dan ibadah lain turut cemerlang. Awal-awal puasa dah buat hal,,, bukan apa pun... Hari puasa kedua bila sahaja nak berbuka buka periuk nasi rupanya nasi belum masak. Huhu... so kami berbuka dengan kurma solat sambil tunggu nasi masak,,,, Alhamdulillah.... seronok pula bila solat dulu
  Kelmarin nak berbuka kalut dengan anak dara saya baby Nur Jannah, terus tak lalu nak makan, p solat. Lepas solat baru makan...

Bagus gak macam tu kan.... kalau tak biasalah hamba yang lemah ni solat selapas berbuka tu lambat la sikit. Cuci pinggang dan sebagainya membuat solat jadi lambat. 
Berpuasa dengan anak kecil memang lain rasanya. Bila Jannah umur 4 bulan masa tahun pertama kelahirannya, masa tu dia asyik menangis... Bila berbuka letak dia dalam baby bouncer, dia diam kejap terus berbuka.... Masa dia umur setahun lebih tahun lepas, lagi susah dia asyik nak kacau sahaja. Masa tu dia dah mula berjalan kelam kabut juga dengan dia. Sekarang dah masuk 2 tahun 2 bulan ni lagi haru.... dia nak makan sendiri, naik kat atas meja.... memang kena cekap dan cepat dengan dia! kalau tak tunggang langgang jadi lauk pauk....
Jarang Berbuka Kat LuarSebab ni juga salah satu kami jarang berbuka luar. Kat universiti buat berbuka puasa pun saya tak pergi, disebabkan anak-anak yang kecil. Boleh kira ja sejak 2007 saya di UUM berapa kali jer saya berbuka di UUM bila universiti adakan majlis berbuka puasa. Husband saya tak benarkan saya pergi susah dengan anak-anak. Ini pula ada Nur Jannah lagi la saya tak pergi. Tahun ni belum tentu lagi macam mana. Nak juga saya berbuka di luar, tapi kekangan anak kecil membataskannya. Tahun-tahun lepas pun dua atau tiga kali jer saya berbuka di luar. Kalau balik kampung pun tak berbuka kat luar. Satu hal, susah nak keluar berbuka di luar bila balik kampung. Constrain masa dan sebagainya. 
Kalau anak kecil diam, baik, duduk ja kat kerusi senang nak handle kalau makan kat luar... Kalau Nur Jannah bukan reti duk diam! jenuh la saya ligan.... 
Setiap Anak Lain Karekter: Tangan TerseliuhSetiap anak mempunyai lain-lain karekter. Dan Nur Jannah paling mencabar saya sebagai ibu. Bulan lepas tangannya terseliuh, kalut la saya ngan husband p rumah fisioterapi pulihkan tangannya. Masa tu dah pukul 11.45 malam... Syukur tak ada apa-apa memang bila tangan dia kena tarik pusingkan semula pergelangan tangannya yang terseliuh tu bunyi "bub"... terus ok.... Allhamdulillah... Dia terkejut saya dipangkuan saya...

Kalau kak ngah masa kecil walaupun kat rumah dia aktif tapi bila makan kat luar bersama kawan-kawan dan sebagainya dia akan diam seribu bahasa sampai sekarang pun.... Tapi Nur Jannah ni lain terlebih. Dia kat akan buat orang, sebab bila saya bawa dia keluar dengan anak kawan-kawan, empati nak berkawan dia tinggi, dia akan pergi pada baby-baby sebayanya nak bermain sama dan pegang-pegang.... tapi dia takkan buat orang.... saya memang tak lepas pandang dia takut dia buat anak orang, tapi bila saya sibuk dibelakang, orang lain akan buat dia.... Dia terus datang mengadu kat saya! Apa sahaja dia akan mengadu, memang jenis kuat mengadu dan berlakon.... Huhu Nur Jannah

So, anak-anak apa pun karekter mereka kita tak boleh nak pilih kasih. Mereka ada rezeki masing-masing. InsyaaAllah.  
Apa Yang Perlu BuatMemang kalau saya nak sangat erbuka kat luar harus saya berjaga-jaga dengan anak-anak. Kak ngan dan kakak, saya tak risau. Yang saya risau sangat Nur Jannah dia masih kecil tak faham lagi, tapi insyaaAllah dia akan faham jika kita didik mereka dengan betul. Gelagat anak kecil ni kadang kala memang tak leh nak jangkau. Sebab Nur Jannah bukan suka duduk dalam baby cahir. Bila letak dalam tu dia akan bangun nak turun sendiri. So, saya akan pastikan dia duduk berkepit dengan saya atau duduk dipangkuan saya! Dan saya bukan jenis nak bagi dia henset untuk duduk diam....
So mommy-mommy apa mommy buat kalau anak aktif sukar nak bawa keluar makan kat luar? Boleh share tips and trick dengan saya...









Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.sheilainspire.com/2019/05/berbuka-puasa-bersama-anak-kecil-mudah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Sahur Anak Kecil Belajar Puasa Dengan Menu Mengenyangkan 9 Jam

Resepi Sahur Anak Kecil Belajar Puasa Dengan Menu Mengenyangkan 9 Jam

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 72 hits
Tu Abg Qi kena belajar sahur tau sedia tak heheMacam mana nak ajar anak kecil puasa dan bersahur Bukan senang nak mulakan langkah pertama banyak ragam anak anak kecil yang kita sendiri kena bersabar Lagi lagi nak gerak bangun sahur dengan k...
10 Resipi Pencuci Mulut Mudah Untuk Berbuka Puasa

10 Resipi Pencuci Mulut Mudah Untuk Berbuka Puasa

papar berkaitan - pada 3/5/2019 - jumlah : 270 hits
10 Resipi Pencuci Mulut Mudah Untuk Berbuka Puasa l Assalamualaikum Lagi beberapa hari je kita nak masuk bulan Ramadan Bila kata masuk je bulan puasa ni mula lah pening nak pikir menu apa nak berbuka nanti Ada tu tak nak makan berat berat n...
Sacc Convec Rai Anak Anak Yatim Asnaf Di Majlis Berbuka Puasa

Sacc Convec Rai Anak Anak Yatim Asnaf Di Majlis Berbuka Puasa

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 123 hits
Kedatangan Ramadan bulan seribu rahmat setiap tahun amat di nanti nantikan umat Islam kerana di bulan ini Allah SWT mengurniakan pelbagai rahmatNya Umat Islam sama sama merebut berpeluang untuk melaksanakan pelbagai amal ibadat yang sunat d...
Adik Kena Puasa Nanti Tak Dapat Duit Raya 6 Cara Latih Anak Kecil Berpuasa Di Bulan Ramadan

Adik Kena Puasa Nanti Tak Dapat Duit Raya 6 Cara Latih Anak Kecil Berpuasa Di Bulan Ramadan

papar berkaitan - pada 15/5/2019 - jumlah : 135 hits
Sedangkan kita yang telah dewasa ini pun bertarung dengan nafsu makan rasa letih sepanjang hari mengantuk dan mudah marah apa lagi kanak kanak yang baru belajar berpuasa kan Untuk anda yang nak melatih anak berpuasa tu bolehlah ikut tip ni
Resipi Ayam Masak Halia Menu Berbuka Puasa Atau Bersahur

Resipi Ayam Masak Halia Menu Berbuka Puasa Atau Bersahur

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 163 hits
Menu Berbuka Puasa Atau Bersahur Resipi Ayam Masak HaliaHari ini aku nak share resipi Ayam Masak Halia pula menu ayam masak halia ni boleh dimasak untuk berbuka puasa atau pun bersahur Semestinya menyelerakan gitu ikutkan aku jarang masa re...
Mama Adik Lapar La Ajar Anak Kecil Berpuasa Makanan Terbaik Untuk Puasa Tahan Lebih Lama

Mama Adik Lapar La Ajar Anak Kecil Berpuasa Makanan Terbaik Untuk Puasa Tahan Lebih Lama

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 91 hits
Kita tak paksa anak kecil kita di bawah usia enam tahun untuk berpuasa tetapi semasa kecil inilah ibu bapa harus latih si kecil untuk berpuasa Tak kisahlah separuh atau suku hari latih anak kita untuk bangun sahur dan seterusnya menahan lap...
Menu Bersahur Atau Berbuka Puasa Resepi Sup Telur

Menu Bersahur Atau Berbuka Puasa Resepi Sup Telur

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 276 hits
Menu Bersahur Atau Berbuka Puasa Resepi Sup Telur Salam Ramadan buat semua masuk bulan Ramadan ni memang ramailah yang pening dok pikir nak masak apa untuk bersahur mahu pun berbuka puasa nanti Okey aku share satu resepi yang mudah dan cepa...
Solat Tarawih Sendirian Di Rumah Yang Ringkas Dan Mudah Untuk Ibu Ada Anak Kecil

Solat Tarawih Sendirian Di Rumah Yang Ringkas Dan Mudah Untuk Ibu Ada Anak Kecil

papar berkaitan - pada 6/5/2019 - jumlah : 194 hits
Mak mak yang ada anak kecil atau yang tak berapa sihat dan tak dapat nak ke surau atau masjid bolehlah ikut cara solat tarawih yang mudah ni Tak semestinya ibu yang ada anak kecil tak boleh melakukan ibadah sunat ini sendirian di rumah Beri...
Buatkan 2 Menu Special Ini Untuk Si Kecil Bila Berbuka Puasa Si Kecil Pun Boleh Makan Bersama

Buatkan 2 Menu Special Ini Untuk Si Kecil Bila Berbuka Puasa Si Kecil Pun Boleh Makan Bersama

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 88 hits
Buntu betul memikirkan menu untuk si kecil tambah pula mama terpaksa memikirkan menu untuk sekeluarga berbuka puasa nanti Baca Puan berkongsi dua resipi istimewa yang boleh dijadikan juadah untuk si kecil makan bersama sama ahli keluarga ya...
Kenyataan Berunsur Fitnah Beberapa Gambar Sultan Kelantan

Kereta Kancil Usang Viral Akhirnya Disita

Keputusan Penuh Abpbh 32 2019

3 Cara Kurangkan Minyak Dalam Makanan Bergoreng Yang Mudah

Sambal Tahun Menu Warisan Orang Jawa

Takkan 8 Orang Saja Pemilik Mykad Palsu

Pertimbang Bonus Sebulan Gaji Semak Semula Ssm Cuepacs

10 Masakan Tradisi Pahang Yang Sedap Pepalih Wehhh



Ini Sebab Orang Dulu Dulu Tidak Senyum Ketika Ambil Gambar

Bolehkah Kerajaan Merampas Tanah Milik Kita

Senarai Lagu Tugasan Konsert Big Stage 2019 Minggu Ketujuh Separuh Akhir

Carta Kedudukan Dan Markah Peserta Konsert Big Stage 2019 Minggu Keenam

Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 32 ABPBH32


Lokasi Pasaraya Ikhwan Mart Di Malaysia

Bertanggas Berurut Dan Bertungku Di Sutra Maya Wellness

Checkup 15 Weeks Apa Yang Dilakukan Oleh Klinik Kesihatan

Tanda Perceraian Yang Wajib Anda Ketahui

Pendapatan Pasif Dan Aktif

Lepak Ngan Akeem Redemption 2