Azeez Bayar Ikat Jamin Rm800 000 Abangnya Rm500 000


Diterbitkan pada 16 January 2019
Datuk Seri Abdul Azeez Rahim meninggalkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, 16 Januari 2018. ― Foto oleh Shafwan Zaidon
KUALA LUMPUR, 16 Jan — Anggota Parlimen Baling Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim, yang mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menerima rasuah RM5.2 juta berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah serta sembilan pertuduhan pengubahan wang haram hampir RM140 juta, dibenar diikat jamin RM800,000 dengan seorang penjamin oleh Mahkamah Sesyen di sini.

Abangnya, Datuk Abdul Latif Abdul Rahim, 61, yang mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan bersubahat dalam perlakuan kesalahan oleh Abdul Azeez, 52, dibenar diikat jamin RM500,000 dengan seorang penjamin.

Hakim Azura Alwi turut memerintahkan dua beradik itu membayar jaminan tersebut hari ini berserta syarat tambahan iaitu pasport mereka perlu diserahkan kepada mahkamah sehingga kes selesai.

Mahkamah juga membenarkan permohonan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram yang bertindak sebagai Timbalan Pendakwa Raya Kanan supaya kes yang dihadapi Abdul Latif dibicarakan bersama dengan kes rasuah dan pengubahan wang haram yang dihadapi Abdul Azeez.

Hakim itu menetapkan 27 Mac untuk sebutan semula kes bagi penyerahan dokumen.

Terdahulu, Sri Ram menawarkan jaminan masing-masing RM800,000 dan RM500,000 dengan seorang penjamin terhadap Abdul Azeez dan Abdul Latif dan jumlah itu tidak dibantah oleh peguam Hisyam Teh Poh Teik yang mewakili dua beradik itu.

Ketika pertuduhan kes rasuah dibacakan secara berasingan ke atas dua beradik itu oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Azura, Abdul Azeez, yang lengkap bersut hitam dan abangnya, yang memakai kemeja biru dengan tenang berkata, “mohon dibicarakan”.

Abdul Azeez, yang merupakan Anggota Majlis Tertinggi UMNO, turut mengaku tidak bersalah atas sembilan pertuduhan pengubahan wang haram selepas kesemua pertuduhan itu dibacakan di Mahkamah Sesyen berasingan di hadapan Hakim Rozina Ayob sebelum kes itu dipindahkan di hadapan Hakim Azura.

Prosiding itu turut dihadiri bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki dan Presiden Pemantau Malaysia Baharu, Datuk Lokman Noor Adam.

Dua beradik itu tiba di perkarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada 8.12 pagi dengan diiringi beberapa pegawai SPRM.

Mereka selesai membayar wang jaminan itu pada pukul 1.15 tengah hari.
 — Bernama

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://wak-labu.blogspot.com/2019/01/azeez-bayar-ikat-jamin-rm800000.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
4766 Ditendang Lewat Bayar Hutang Rm100 000 Harian Metro 9 1 19

4766 Ditendang Lewat Bayar Hutang Rm100 000 Harian Metro 9 1 19

papar berkaitan - pada 9/1/2019 - jumlah : 715 hits
Kuala Lumpur Dia ditendang di paha beberapa kali sehingga cedera teruk dan tidak boleh berjalan oleh kenalan sendiri akibat lewat membayar hutang RM100 000 seperti diminta Bukan saja dibelasah malah wanita hanya mahu dikenali sebagai Mun 50...
Subsidi Dicabut Pns Bayar Parkir Langganan Di Irti Monas Rp 550 000 Perbulan

Subsidi Dicabut Pns Bayar Parkir Langganan Di Irti Monas Rp 550 000 Perbulan

papar berkaitan - pada 11/1/2019 - jumlah : 314 hits
Usai subsidi dicabut PNS dikenakan tarif sebesar Rp 352 ribu setiap bulan untuk motor dan Rp 550 000 untuk mobil
Terlajak Kesian Apabila Pasangan Pengantin Ini Dianiaya Pihak Katering Bayar Rm11 000 Tapi Yang Dapat Kek Polestrin

Terlajak Kesian Apabila Pasangan Pengantin Ini Dianiaya Pihak Katering Bayar Rm11 000 Tapi Yang Dapat Kek Polestrin

papar berkaitan - pada 13/1/2019 - jumlah : 707 hits
Sepasang pasangan pengantin Filipina bertindak menahan pihak katering majlis perkahwinannya ekoran persediaan serta mendapat tahu apabila kek yang dipotong dibuat berasaskan polistrin Shine Tamayo 26 dan pasangannya Jhon Chen 40 telah memba...
Tuntutan Palsu Rm500 000 Adun Bergelar Datuk Direman Tiga Hari

Tuntutan Palsu Rm500 000 Adun Bergelar Datuk Direman Tiga Hari

papar berkaitan - pada 21/1/2019 - jumlah : 312 hits
Seorang Adun direman di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu untuk siasatan kes tuntutan palsu RM500 000 Paparan skrin GoogleKUALA TERENGGANU 21 Jan Seorang Anggota Dewan Undangan Negeri Terengganu bergelar Datuk direman tiga hari bagi memba
Temporary Road Closure In Bukit Bintang For I Lite U Launch

30 Contoh Azam Tahun Baru 2026 Tips Kewangan

Pas Dan Bersatu Perlu Berpisah

Tarikh Penting Hari Perlawanan 14 Pada Ahad 28 Disember 2025

Pemimpin Pas Mengamuk Kawan Sudah Pilih Untuk Jadi Lawan Kata Ahmad Fadhli

Ikan Talapia Merah Dan Ikan Puyu

Bayaran Perkeso 2026 Jadual Bayaran Faedah

Pendapatan Pasif Jangka Panjang Cara Bina Income Stabil Konsisten Untuk Masa Depan


echo '';
9 Jenis Kerosakan Jalan Raya Yang Kita Perlu Redha Hari Hari

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3


T16d12 Separuh Hari Pun Bolehlah

Resipi Telur Tomato Chinese Style Favourite Yusuf

Ucid Selesai Berkhatan

Hanya Yang Terbaik 2025

Apa Pulak Ni

Panduan Memilih Folder Korporat Yang Sesuai Untuk Syarikat Anda