Aset Umat Islam Apa Kesudahannya


UMNO ONLINE
SUDAH setengah abad Tabung Haji (TH) berperanan menguruskan secara komprehensif dan sistematik untuk rakyat Malaysia menunaikan ibadah haji.

Penubuhan TH bermula atas kesedaran bagi menyediakan kemudahan kepada rakyat di negara ini menyimpan wang untuk mengerjakan haji kerana pada ketika itu tiada institusi kewangan Islam untuk umat Islam menyimpan wang bagi menunaikan haji.

Dengan tertubuhnya TH, urusan ibadat haji rakyat negara ini menjadi lebih mudah dan teratur. Malah, bagi mereka yang pertama kali ke Tanah Suci pun tidak perlu bimbang kerana TH mengurus semua keperluan mereka.

Idea penubuhan TH dicetuskan oleh Profesor DiRaja Ungku Aziz, bermula dengan kajian dan memorandum bersejarah bertajuk “Rancangan Membaiki Ekonomi Bakal–Bakal Haji” kepada kerajaan Malaysia pada Disember 1959.

Memorandum ini mencadangkan penubuhan sebuah badan yang boleh menyimpan wang serta menguruskan perjalanan bakal haji ke Mekah. Tabung ini akan memberi pembahagiaan keuntungan bukan pembayaran bunga (riba’) kepada penabung.

Ungku Aziz pernah menyatakan “Saya tahu Islam mengharamkan bunga (riba), iaitu bayaran tetap bagi kegunaan pinjaman wang, tetapi tidak melarang sebarang bentuk pembahagian keuntungan yang tidak ditetapkan semasa pinjaman. Jadi soal ini serta soal wang untuk ke Mekah yang saya mahu satukan”.

Cetusan dan kesedaran ini akhirnya direalisasikan pada September 1962, Rang Undang-Undang Perbadanan Wang Simpanan Bakal-Bakal Haji telah diluluskan Parlimen. Maka lahirlah Tabung Haji yang kita dibanggakan selama ini.

Kisah kejayaan demi kejayaan yang dicapai oleh Tabung Haji (TH) sebagai sebuah institusi Haji terbesar negara menjadi kebanggaan rakyat dan menjadi ikutan daripada negara Islam lain.Sehingga tahun 2017, Tabung Haji telah menguruskan deposit melebihi RM73 bilion, mempunyai lebih daripada 9.4 juta pendeposit dan 125 cawangan dengan hampir 10,000 ‘touch-points’ di seluruh negara.

Perniagaan TH tidak hanya tertumpu kepada pengurusan Haji di dalam negara sahaja, malah turut menceburi bidang pelaburan di luar negara. Antaranya di Indonesia dalam sektor perladangan, dan di United Kingdom serta Australia dalam sektor kewangan Islam, teknologi maklumat, minyak dan gas, hospitaliti, pelaburan hartanah dan pembinaan.

Berpuluh tahun kerajaan BN berusaha membina TH, menambah jumlah aset dimiliki TH yang akhirnya akan memberi manfaat kepada pendeposit TH.

Di sebalik kejayaan tersebut terpalit mimpi ngeri kepada TH. Semenjak Pakatan Harapan mengemudi negara, aset-aset bernilai TH mula dijual satu-persatu tanpa mengambil kira sensitiviti pendeposit dan umat Islam.

Belum pun reda dengan isu penjualan ladang Tabung Haji Plantations, kini tular pula di media sosial berkaitan dengan penjualan atau pindah milik empat rangkaian hotel kepunyaan TH iaitu TH Hotel Kota Kinabalu, TH Hotel Pulau Pinang, TH Hotel & Convention Centre Alor Setar dan TH Hotel & Convention Centre Terengganu. Semua hotel-hotel ini berada di lokasi strategik bahkan berdekatan dengan lapangan terbang.

Malah laporan kewangan juga menunjukkan setiap tahun hotel-hotel ini mengaut keuntungan dalam perniagaannya.

Namun penjelasan yang diberikan oleh Menteri yang bertanggungjawab mengelirukan rakyat. Hotel-hotel tersebut tidak dijual, ia hanya dipindah milik dan diteruskan operasinya di bawah pengurusan baharu yang dijenamakan semula.

Saya berpandangan sama ada dijual atau dipindah milik, ia bukan lagi menjadi milik umat Islam yang menabung dengan TH.

Ia sudah menjadi milik Urusharta Jamaah Property Management Sdn Bhd (UJPM) sebuah anak syarikat Kementerian Kewangan (MOF). Apabila kita sudah tidak memiliki, UJPM yang mengambil alih aset-aset tersebut berhak melakukan apa sahaja mengikut kehendak mereka. Hendak dijual, dihentikan operasi, dibuang pekerja sedia ada, diubah konsep patuh syariah kepada sebaliknya itu hak mereka.

Ini suatu bukti kegagalan PH mempertahankan aset milik orang Islam yang bermula dengan modal daripada pendeposit Muslim dipindahkan kepada pemilikan kerajaan yang tentunya mewakili Muslim dan bukan Muslim sedangkan ia sepatutnya kekal menjadi milik Muslim kerana ia bermula dengan Muslim dan menjadi aset umat Islam.

Sudahlah kadar hibah tahun lepas yang terendah iaitu 1.25 % kini aset pulak dipindah milik, seolah- olah pendeposit TH “sudah jatuh ditimpa tangga”. Walau apapun alasan yang diberikan oleh kerajaan, rakyat ternanti-nanti apakah kebenaran di sebalik tragedi ini.

Menteri yang bertanggungjawab wajib hentikan aktiviti menjarah dan pindah milik aset-aset umat Islam. Adakah ia satu konspirasi terancam bagi melumpuhkan ekonomi umat Islam?

Rakyat sudah menolak politik menyalahkan pihak lain atas kegagalan tadbir urus, hentikan politik menyalahkan kerajaan terdahulu kononya punca kepada kemelut yang dihadapi oleh Tabung Haji pada ketika ini.

Rakyat mula menilai siapakah sebenarnya yang mengkhianati Tabung Haji, Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Harapan (PH)?

UMNO konsisten mendesak agar satu Suruhanjaya Di Raja (RCI) ditubuhkan untuk membuat siasatan dan kajian secara terperinci mengenai tuduhan dan dakwaan salah laku kononnya pentadbiran terdahulu yang menyebabkan TH mengalami kerugian dan segala pelan tindakan yang dibuat termasuk penjualan aset- aset umat Islam merupakan pelan pemulihan TH.

Apakah dinamakan pemulihan jika aset-aset TH milik umat Islam dipindah milik kepada pihak lain dengan sewenang-wenangnya?

Tahniah kepada seluruh pimpinan UMNO dan PAS peringkat akar umbi, bahagian dan pusat secara konsisten memberikan penjelasan dan penerangan dalam isu ini demi kepentingan umat Islam.

Saya yakin kepincangan demi kepincangan yang dilakukan oleh Kerajaan PH, memberikan kelebihan kepada kita sebagai pembangkang khususnya Muafakat Nasional.

Dengan syarat kita mampu senada dan seia dalam menguruskan setiap isu yang timbul.

Alhamdulillah, pagi tadi saya telah mengadakan pertemuan dengan beberapa NGO Islam yang menyuarakan keprihatinan dan kebimbangan mereka dengan situasi politik semasa.

Insya-Allah Muafakat Nasional dan NGO Islam akan saling bergandingan mencari titik persamaan dalam memperjuangkan isu-isu yang berkaitan dengan kepentingan ummah.

Perbezaann ‘ikhtilaf’ adalah sunnatullah yang pasti terjadi dan tidak dapat dielakkan, kepelbagaian sudut pandang dan idea adalah satu kelumrahan dalam setiap urusan dan isu. Apa yang penting adabul ikhtilaf wajib dijaga dalam setiap perbezaan demi kepentingan ummah. Ia juga bagi mengelak berlakuanya perpecahan dan pertikaian sesama sendiri.

Sepertimana firman Allah yang bermaksudnya “Sesungguhnya Allah SWT amat mencintai mereka yang berjuang di jalan-Nya dalam barisan yang teratur rapi (berorganisasi) seolah-olah mereka sebuah bangunan yang terbina kukuh.” (as-Saff- 4)

Sesuatu yang mustahil jika tiada langsung pertikaian dan perselisihan dalam sesuatu keputusan dan pandangan yang dibuat khususnya dalam organisasi politik yang begitu dinamik bentuknya.

Namun jika kita merujuk kepada gagasan “Umran al- Alam” yang dihuraikan oleh Ibn Khaldun dalam kitabnya al-Muqaddimah. Gagasan “Umran al- Alam” boleh dijadikan sebagai rujukan dan teras kepada pembangunan umat dan negara melalui Muafakat Nasional.

Kita jadikan Muafakat Nasional platform atau pentas terbaik bagi UMNO, PAS, BN, Gagasan Sejahtera dan NGO Islam bagi menarik sokongan dan membina keyakinan rakyat kepada Muafakat Nasional. – UMNO ONLINE

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Presiden UMNO
#salammuafakatnasional
#umnosebuahperjuangan
#muafakatnasionalpemacupolitikmalaysia
#muafakatmenujukemenangan
#secangkirkopi44Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dialograkyat.blogspot.com/2020/02/aset-umat-islam-apa-kesudahannya.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Aset Lth Rm1 4 Bilion Milik Umat Islam Boleh Dipindah Milik Se Wenangnya Tuan Ibrahim

Aset Lth Rm1 4 Bilion Milik Umat Islam Boleh Dipindah Milik Se Wenangnya Tuan Ibrahim

papar berkaitan - pada 18/2/2020 - jumlah : 124 hits
Tuntut penjelasan tamat operasi Hotel THHRPAS menuntut satu penjelasan tuntas daripada pengurusan tertinggi Lembaga Tabung Haji Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan berhubung penamatan operasi serta perkhidmatan hospitali...
Hotel Th Kerajaan Runtuhkan Aset Strategik Umat Islam

Hotel Th Kerajaan Runtuhkan Aset Strategik Umat Islam

papar berkaitan - pada 19/2/2020 - jumlah : 129 hits
Oleh Siti Fatimah Ishak Jual pindah milik kepada pihak ketiga bukan penyelesaian bijakBANGI Tindakan Lembaga Tabung Haji memindah milik operasi empat hotel kepada pihak ketiga seolah olah meruntuhkan empayar perniagaan dan pemilikan aset st...
Keganasan Terhadap Umat Islam Di India Semakin Memuncak

Keganasan Terhadap Umat Islam Di India Semakin Memuncak

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 135 hits
Protes terhadap undang undang kewarganegaraan baru India yang kontroversi semakin memburuk apabila 13 orang termasuk Ketua Konstabel Delhi Ratan Lal terbunuh sementara ratusan yang lain tercedera Keadaan dilaporkan menjadi semakin mengganas...
20 Orang Meninggal Dunia Akibat Kerusuhan Umat Hindu Dan Islam Di India

20 Orang Meninggal Dunia Akibat Kerusuhan Umat Hindu Dan Islam Di India

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 74 hits
20 orang dilaporkan meninggal dan 189 lainnya mengalami luka luka dengan 60 korban luka tembak dalam bentrokan antara umat Hindu dan umat Muslim di timur Ibu Kota New Delhi India Selasa 25 Februari 2020 Bentrokan itu bermula dari demonstras...
Rejab Rindu Umat Islam Pada Ramadhan

Rejab Rindu Umat Islam Pada Ramadhan

papar berkaitan - pada 29/2/2020 - jumlah : 123 hits
Ramadhan dan sejarah kegelojohan umat IslamTIDAK memahami keutamaan 1 Rejab 1441 bermula beberapa hari lagi iaitu Isnin 24 Februari 2020 Tarikh yang sepatutnya menimbulkan rindu umat Islam terhadap Ramadhan Boleh jadi ia adalah Ramadhan yan...
Tengku Hassanal Titah Umat Islam Buat Solat Hajat Doakan Urusan Agong

Tengku Hassanal Titah Umat Islam Buat Solat Hajat Doakan Urusan Agong

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 154 hits
Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al Sultan Abdullah Ri ayatuddin Al Mustafa Billah Shah menitahkan umat Islam bagi mengadakan doa selamat dan solat hajat Tujuan tersebut adalah untuk mendoakan kesejahteraan Yang d...
Wapres Ingatkan Umat Islam Harus Bersatu Samakan Visi Misi

Wapres Ingatkan Umat Islam Harus Bersatu Samakan Visi Misi

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 63 hits
Wapres kemudian berbicara mengenai umat Islam yang tidak puas karena merasa belum punya peran siginifikan di Republik ini Padahal Indonesia adalah negara mayoritas Islam Besar jumlah tetapi perannya kecil
Bertolak Ke Bangka Belitung Wapres Ma Ruf Amin Buka Kongres Umat Islam Indonesia Vii

Bertolak Ke Bangka Belitung Wapres Ma Ruf Amin Buka Kongres Umat Islam Indonesia Vii

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 29 hits
Wapres akan membuka secara resmi Kongres Umat Islam Indonesia VII Tahun 2020 sebagai agenda lima tahunan yang akan merumuskan arah baru perjuangan umat Islam Indonesia di berbagai bidang seperti ekonomi pendidikan hukum filantrofi dan beber...
Ini 5 Tanda Kebangkitan Umat Islam Di Masa Depan Yang Mulai Muncul

Ini 5 Tanda Kebangkitan Umat Islam Di Masa Depan Yang Mulai Muncul

papar berkaitan - pada 12/2/2020 - jumlah : 66 hits
Allah SWT sudah menjamin bahwa masa depan dunia ini akan kembali ke dalam genggaman umat Islam Agama yang Allah Ridho ini akan memimpin dunia dan menjadi guru peradaban Ini adalah janji yang harus diyakini oleh setiap muslim Jika ada seoran...
Bahasa Tu Agak Agak Lah Sampai Kau Nak Petik Bangsa Aku Dah Kenapa Syamsul Yusof

Tarikh Pertukaran Guru 2021

3 Keadaan Darurat Politik Boleh Berlaku

Terbang Ke Perth Zahirah Macwilson Bakal Sambut Kelahiran Cahaya Mata Pertama Di Australia

Kita Perlu Bersatu Lawan Covid 19 Bukan Berlawan Sesama Sendiri Tolonglah Belajar Dari Prn Sabah Pesanan Dr Hisham

Persamaan Itu Hanya Kebetulan Dolla Nafi Cuba Tiru Blackpink

Israel Buat Darurat Selamatkan Pm Rasuah

Darurat Untuk Pertahankan Karier Politik MuhyiddinResepi Kek Minyak Paling Gebu dan Lembut

Info Penuh Program Vokal Mania TV3 2020

Senarai Peserta Vokal Mania TV3 2020

Apakah Status Sebenar Ganja di Korea Utara

Kenali Amish Kelompak Yang Menolak Teknologi Dalam Kehidupan Seharian


Kemahiran Masa Depan

Izwa Jurish Covid19 Dan Darurat

419 Adakah Penipu Menggunakan Carian Google Untuk Mencari Mangsa Baru

So Far

Sinopsis Filem Animasi Over The Moon Siaran Netflix

Tudm Terus Giat Melaksanakan Penghantaran Bantuan Logistik Melibatkan Peralatan Perubatan Ke Sabah