Ada Risiko Tetapi Jangan Sampai Bersangka Buruk
ADA RISIKO TETAPI JANGAN SAMPAI BERSANGKA BURUK | Assalammualaikum wbt. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. MENCABAR BERADABTASI DENGAN CABARAN. Mahu tidak mahu memang kena hadap. Boleh juga buat tidak cakna. Tolak tepi. Boleh. Cuma tidak manislah. Cuma rasa tidak eloklah. Hidup ini memang ada risiko. Awal-awal lagi siapa yang sanggup menempuh dunia maka lahirlah menjadi bayi yang tumbuh sesuai fasa dan fitrah. Bagi yang tidak sanggup.. tidak lahirlah ke dunia ini. Bersyukurlah.
Risiko di mana-mana yang boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Umum. Tidak tertumpu pada A, B atau C. Tidak semestinya akan terjadi sebagaimana yang diramal atau dikaji. Tidak juga tentu begitu begini seperti teori-teori yang ada disimpulkan oleh siapa pun itu kerjayanya. Tapi lumrahnya kita sentiasa disuap dengan fakta dan kata-kata. Setiap yang disuap terus ditelan sedangkan sepatutnya dihadam dahulu. Kepercayaan adakala meruntuhkan iman. Kadang rasa takut bila dengar orang bercakap. Yakin luar biasa. Bagus yakin cuma janganlah sampai lupa hujungnya mesti sandarkan pada Allah swt.
Jalan terus..
Kajian. Fakta. Hasil. Manusia membuat kajian. Mengeluarkan fakta. Berhasil atau tidak berhasil memang daripada usaha. Tapi boleh jadi peratusan besarnya tidak ada kena mengena dengan usaha itu pun. Contoh mudah.. bila ada penyakit tekanan darah tinggi, akan ada penyakit diabetis. Pakej katanya. Itu kata manusia. Itu kesimpulan yang makhluk buat. Wanita berusia 35 tahun ke atas sangat-sangat tidak digalakkan untuk hamil. Besar dan tinggi risiko kesihatan juga kecatatan pada ibu dan anak dalam kandungan.
Gemuk kolesterol tinggi. Ada juga yang kurus kolesterol lebih tinggi. Gemuk susah mengandung. Ada juga yang kurus tak mengandung. Diet betul-betul terhindar banyak penyakit. Ada juga yang tidak diet sihat. Ini bukan pertandingan atau perbandingan. Bukan ke situ arah PC ya. Bukan!!. Maksud PC setiap kita ni boleh berandai-andai. Boleh juga buat kesimpulan. TAPI, jangan MENDAHULUI TUHAN la.
Contoh;
Bayangkan.. bertahun nikah. Berusaha nak zuriat. Sampai umur 40-an barulah Allah swt izin. Tiba-tiba ada orang cakap, "eh, umur kau dah 40-an.. kau baru ngandung.. baru nak ada anak.. biasanya kalau ngandung umur dah banyak ni nanti anak kau cacat..". Ya Allah. Hoiiiiiii. Boleh bayangkan tak telinga yang mendengar. Otak menerima. Beban perasaan. Kajian perubatan mungkin mengatakan begitu. Peratus kecacatan pada bayi tinggi bila ibunya hamil pada usia yang lanjut. Tapi siapalah kita. Kita manusia biasa. Ilmu ke.. kajian ke.. fakta-fakta ke.. pengalaman ke.. SANGAT TERHAD. Andai ianya terjadi (kecacatan/kematian) kerana izin-NYA. Tapi tidak kurang yang lahirnya elok cukup sempurna. Bila ibu-ibu muda.. awal usia 20-an.. melahirkan anak istimewa.. apa pula alasannya.. apa pula dakwaan yang mahu diberi.. nak pusing ke mana pula?. Genetik?. Karma?. Hurmmmmm. Manusia... manusia.
ADA RISIKO TETAPI JANGAN SAMPAI BERSANGKA BURUK. Betul. Risiko sentiasa ada. Apa pun itu. Tidak kira kepada sesiapa pun boleh sahaja berhadapan dengan risiko. Tolong sangat-sangat. Hujung-hujung percaya pada satu hakikat. Semuanya atas KEHENDAK DAN IZIN ALLAH SWT. Doa yang baik-baik.
NOTA PC : sakit hati dengan orang toksik
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://www.perducinta.com/2025/07/ada-risiko-tetapi-jangan-sampai.html