5 Resepi Cup Cake Yang Pasti Sedap Mudah Nak Buat Dan Moist Sangat


5 Resepi Cup Cake Yang  Pasti Sedap, Mudah Nak Buat Dan Moist Sangat | Salam semua, blog ini sedang dikemaskini, yang mana nak edit tu memang kena edit, kalau sesiapa nampak post entri lama naik newsfeed tu, tu tandanya entri dikemaskini balik. Kali ini, nak kumpulkan balik entri resepi cup cake, rupanya tak banyak mana buat. Buat penggemar cup cake, jom lah cuba resepi yang mudah dan sedap ada kebanyakannya resepi semua sukatan cawan. Resepi cup cake yang moist terutamanya yang coklat cup cake.


1. Resepi Oat Coklat Cup Cake
Bahan - Bahan
1 cawan oat
1 1/4 cawan air panas atau boleh digantikan dengan susu segar lagi sedap
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula halus ( nak kurang manis boleh kurangkan )
1 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 biji telur dipukul ringan
1/2 cawan minyak
2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan coklat chip ( yang semi- sweet lagi sedap optional )

* Tepung gandum diayak bersama dengan baking powder dan baking soda.

Cara - Cara
1. Dalam mangkuk besar, masukkan oat, serbuk koko, susu segar dan kacau sehingga sebati sehingga ke semuanya menyerap.
2. Kemudian, masukkan minyak, gula halus, telur , garam dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi adunan.
4. Sediakan kertas cawan secukupnya dan masukkan  separuh adunan bagi setiap kertas cawan.
5. Nak tabur dengan coklat chip pun boleh optional ya.
6. Kemudian bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150 C selama 20 - 30 minit.
7. Keluarkan dan alihkan atas rak dan biarkan sejuk sepenuhnya.

Baca : Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan



2. Resepi Coklat Cup Cake Yang Paling Mudah Dan Moist Tanpa Telur
Bahan - Bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus ( nak kurangkan manis, boleh kurangkan gula )
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1 cawan kopi suam ( larutkan 1 1/2 sudu teh nescafe ke dalam 1 cawan air suam )
1 sudu teh cuka makan
2 sudu teh esen vanilla
6 sudu besar atau 1/4 cawan + 2 sudu besar minyak ( optional guna minyak zaitun pun boleh )

Cara - Cara
1. Dalam satu bekas yang besar, satukan tepung gandum, serbuk koko, gula halus, baking soda dan juga garam.
2. Dalam bekas lain, satukan 1 cawan kopi suam, cuka, vanilla dan juga minyak. Kacau sebati.
3. Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering dan kacau sehingga menjadi adunan yang pekat.
4. Masukkan adunan ke dalam paper cup, 2/3 separuh daripada paper cup dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150 C selama 18 ke 20 minit.
5. Nak tahu masak, cuba cucuk dengan lidi, kalau keluar licin tanda dah masak.



3. Resepi Kek Carrot Cup Cake Yang Moist Dan Sedap
Bahan - Bahan 
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula perang atau soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

Bahan Cream Cheese Topping 
70 g mentega tanpa garam
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

Cara - Cara 
1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas
dasar tin dengan kertas minyak.
2. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat danketepikan.
3. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
4. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata,
sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan - bahan  diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
5. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan
spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
6. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan
kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan.

5. Untuk Cream Cheese :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana. Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.

Baca :  Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan Yang Mudah Dan Moist Hanya Guna Blender



4. Resepi Oren Cup Cake Yang Mudah
Bahan - Bahan 
1 1/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula halus
1  sudu teh baking powder
1/4 sudu teh baking soda
70 gm mentega dilembutkan suhu bilik
1/2 cawan jus mandarin oren
Parutan kulit limau untuk sebiji oren
2 biji telur gred A

Cara - Cara 
1. mentega dan gula  diputar sehingga kembang dan masukkan telur satu persatu, putar lagi sehingga betul betul kembang
2. masukkan tepung secara perlahan - lahan, kaup balik dan diselang selikan dengan jus oren dan juga parutan kulit limau.
3. tuangkan sama banyak ke dalam paper cup  dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dalam masa 20 - 25 minit bergantung kepada suhu oven masing masing.

Nota :  Dapat dalam 12 biji cupcake


5. Resepi Coklat Mayonis Cup Cake
Bahan - Bahan 
1 cawan tepung
1/2 cawan gula kastor
3 sudu besar serbuk koko
Secubit garam
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan mayonis
1/2 cawan nescaffe segera yang telah di bancuh bersama air
1 sudu teh esen vanilla

Cara - Cara 
1. Panaskan oven pada suhu 175C
2. Sediakan cawan kertas secukupnya.Letakkan cawan kertas dalam muffin trayKetepikan
3. Ayakkan tepung, serbuk koko, garam, dan baking powder dan gula.
4. Dalam bekas lain, satukan mayonnaise, nescaffe dan esen vanilla.
5. Tuangkan dalam adunan tepung tadiPukul adunan hingga bergaul sempurna.
6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 cawan.Bakar dalam oven pada suhu 150 C atau ikut suhu oven masing - masing  selama 25 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak keluarkan dan sejukkan atas redai.

* Masa membakar jangan terlebih bakar kerana kek akan kering nanti jika over cook.Cucuk tengah kek dengan lidi untuk memastikan kek telah di bakar sempurna. Jika lidi keluar licin bermakna kek telah di bakar dengan sempurna.

Untuk toping atasnya ita gunakan ganache chocolate cream. Resepi di bawah ni untuk satu adunan. Kalau buat 1/2 adunan cup cake, ganache coklat ni buat 1/2adunan pun ok.

Ganache Chocolate Cream 

Bahan - Bahan 
250 gm dark chocolate ~ coklat masakan gelap dan hiris halus
250 gm krim tenusu ~
1 sudu makan sirap glukos atau golden sirap ( sirap kencana)
1 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila

Cara - Cara  
1. Panaskan krim tenusu bersama  sirap glucos hingga terbit buih2 kecil tepi periuk sahaja.
tuangkan dalam mangkuk berisi irisan coklat biar sekejap dan kemudian gaul rata hingga ia mencair
2. Tambahkan butter dan gaul rata. Jika adunan masih berketul panaskan adunan dengan kaedah double boiler hingga adunan licin.
3. Biarkan adunan sejuk sepenuhnya.Kemudian putar adunan hingga adunan kental.
5. Masukkan dalam piping bag, letakkan nozel dan sedia untuk di hiaskan pada kek
Hiaslah kek mengikut kreativiti masing-masing.

Tengok ke semua resepi cup cake ni, macam sedap pulak. Tapi tak berapa rajin nak buat dah sekarang ni. :D. Resepi cup cake memang menjadi pilihan ramai, sebab ianya mudah dan cantik bila letak dalam paper cup.  Kira ok dah kongsi dengan korang semua ni ya. Selamat mencuba.

Baca : Resepi Kek Lemon Yang Mudah dan Gebu Untuk Sukatan Cawan

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.wanisukarno.com/2019/09/5-resepi-cup-cake-yang-pasti-sedap-dan-mudah-nak-buat-dan-moist-sangat.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Biscoff Cheese No Bake Yang Paling Mudah Dan Sedap

Resepi Biscoff Cheese No Bake Yang Paling Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 11/10/2020 - jumlah : 185 hits
Resepi No Bake Mini Biscoff Cheesecake Senang Super Creamy 8 Bahan Je Diperlukan Boleh dijadikan sebagai hadiah kepada orang yang tersayang Jangan ketinggalan dengan kek kek viral yang sedap ni bukan sedap je senang pulak tu Kek ini senang ...
Resipi Ikan Percik Yang Sedap Paling Mudah Nak Buat

Resipi Ikan Percik Yang Sedap Paling Mudah Nak Buat

papar berkaitan - pada 22/10/2020 - jumlah : 104 hits
Salah satu masakan ikan yang sedap adalah ikan percik Ikan percik sememangnya disukai ramai Rasanya sedikit berlemak kerana penggunaan santan dan jika anda suka pedas boleh lebihkan cili padi ke dalam masakan anda Kali ini kami akan kongsik...
Resepi Corn Dog Cheese Mozarella Mudah Sedap Cara Buat Step By Step

Resepi Corn Dog Cheese Mozarella Mudah Sedap Cara Buat Step By Step

papar berkaitan - pada 26/10/2020 - jumlah : 110 hits
Resepi Corn Dog Mozzarella Mudah Sedap Cara Buat Step By Step Bila sebut tentang corn dog anak anak yang paling teruja sekali Tak hanya anak anak daku sendiri suka dengan rasa corn dog cheese ini Cuma nak membelinya tu boleh tahan mahal jug...
Resepi Daging Goreng Kunyit Dengan Kacang Panjang Pasti Sedap

Resepi Daging Goreng Kunyit Dengan Kacang Panjang Pasti Sedap

papar berkaitan - pada 20/10/2020 - jumlah : 96 hits
Resepi Daging Goreng Kunyit Dengan Kacang Panjang Pasti Sedap Ada tak antara pembaca blog ni yang gemarkan lauk daging goreng kunyit Kalau ada kita memang geng Sebab saya pun suka masak lauk ni Lebih lebih lagi dalam bulan zulhijjah ada maj...
Resipi Garlic Bread Mushroom Sup Tersangat Sedap Patutlah Share Sampai 58k Nak Buat Pun Senang

Resipi Garlic Bread Mushroom Sup Tersangat Sedap Patutlah Share Sampai 58k Nak Buat Pun Senang

papar berkaitan - pada 24/10/2020 - jumlah : 116 hits
Teringin menikmati sup cendawan panas dengan roti garlic di restoran tapi malas hendak keluar apa kata kali ini anda cuba sediakan sendiri buat anak anak dan suami di rumah Tanpa garlic bread mushroom sup jadi hambar Sediakan sekali garlic ...
Ayam Ungkep Yang Mudah Dan Sedap

Ayam Ungkep Yang Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 25/10/2020 - jumlah : 94 hits
Assalamualaikum semua Hari ni masak apa Saya dah kekeringan idea nak masak apa PKPB ni kena masak hari hari Kalau hari lain boleh jer saya makan kat luar Aduhai bila hari hari masak ni pening juga rupanya Lebih senang kalau ada yang beritah...
Wantan Dumpling Ayam Resipi Mudah Dan Sedap Dimakan Secara Santai

Wantan Dumpling Ayam Resipi Mudah Dan Sedap Dimakan Secara Santai

papar berkaitan - pada 25/10/2020 - jumlah : 97 hits
assalamualaikum salam sejahtera hari Ahad nan indah banyak plan weekend ni berjalan dgn sempurna semua berkaitan dgn rumah kebetulan awning tepi rumah baru saje siap Rabu lepas then pokok pokok da lama tak dibelai dikembur kembur tanahnya d...
Pumpkin Oat Ball Lembut Sedap Mudah Anak Makan

Pumpkin Oat Ball Lembut Sedap Mudah Anak Makan

papar berkaitan - pada 23/10/2020 - jumlah : 112 hits
Labu antara makanan yang sihat dan cukup berkhasiat untuk bayi kita Apa lagi kala digabungkan bersama oat yang sudah semestinya membekalkan serat dan khasiat yang cukup tinggi pada anak anak kita Tercari cari menu sarapan dan minum petang a...
Ibu Bekerja Nak Susu Banyak Kuncinya Jangan Stres Ikut Cara Ni Sangat Membantu

Ibu Bekerja Nak Susu Banyak Kuncinya Jangan Stres Ikut Cara Ni Sangat Membantu

papar berkaitan - pada 26/10/2020 - jumlah : 110 hits
Bagi ibu yang bekerja dan mengimpikan untuk menyusu bayi dengan susu badan sepenuhnya sudah tentu terdetik rasa risau adakah mampu atau tak memberi susu ibu hingga anak berumur dua tahun Disebabkan fikir hal ini emosi ibu sedikit terganggu ...
Penjenayah Tetak Dr Wan Hassan Rompak Rumah Jurutera Pula

Pengalaman Beli Barang Elektrik Online Di Pg Mall

Penuhkan Perut

Umno Tiada Kudrat Lawan Muhyiddin Kecuali Bergabung Dengan Pkr Tanpa Dap

Satgas Ancam Tutup Rumah Sakit Ummi Jika Tak Laporkan Hasil Swab Habib Rizieq

A Christmas Hall Decorated In Natural Green

Pernah Dengar Kisah Pak Man Telo Ya Mlm Pertama Pernah Wujud Di Malaysia

Geli Hati Tengok Aksi Tupai Mabuk Selepas Makan Buah Pir Lama Kasihan Tapi Lucu



8 Perkataan Inggeris Yang Mampu Membawa Gaduh Apabila Disalahertikan

7 Teknologi Yang Diinspirasikan Daripada Haiwan

Biodata Adam Malek Pelakon Drama Biar Mereka Cemburu

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 9 Separuh Akhir

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 8


Bbq Di Halaman Rumah Pada Hujung Minggu Kita Kita Aje

Mycookingstory Website Jual Kitchenware Berjenama Dengan Harga Murah

Dari Penyimpan Ke Usahawan Emas

Pengeluaran I Sinar Senarai Perincian Syarat Kwsp

Meskipun Hanya Hero Kedua Kim Seonho Raih No 1 Brand Reputation Kategori Pelakon Bagi November

Rm103 74 Bilion Jumlah Eksport Negara Dalam Sektor Agrikomoditi