Wantan Dumpling Ayam Resipi Mudah Dan Sedap Dimakan Secara Santai


assalamualaikum & salam sejahtera 😊
hari Ahad nan indah. banyak plan weekend ni berjalan dgn sempurna, semua berkaitan dgn rumah. kebetulan awning tepi rumah baru saje siap Rabu lepas. then pokok-pokok da lama tak dibelai, dikembur-kembur tanahnya dan dibuang rumput liar. susunatur laman da plan semula 😏. replant bayam brazil 3 pasu. kini, bersiaran dari Seremban, rumah mak mertua 😉. 
nak berkongsi salah satu resipi yang sempat saya cuba waktu PKP ari tu. tak berpeluang nak coretkan di blog ni. kebetulan nak clearkan image di gallery phone, baru teringat. ada la cerita baru di blog ni hari ni. cerita kisah dapur la, masak-memasak

versi kukus dan menggunakan kulit dumpling

versi digoreng rangup menggunakan kulit wantan

banyak masa terluang. negera dilanda pandemik covid-19 masa tu. seluruh negara diperintahkan duduk rumah dan bekerja dari rumah. maka, semua ibu-ibu sedunia ambil peluang utk asah skill masak-memasak. apa-apa yang sebelumnya hanya impian, waktu PKP tu la semua keluarkan resipi terpendam. oleh kerana byk masa, saya memang beli 2 jenis kulit - kulit dumpling dan kulit wantan. ternyata guna kulit wantan lebih ok dari kulit dumpling. mudah. cepat. kemas

resepi inti wantan / dumpling ayam saya sama. saya ni sejenis yang nak mudah. satu inti boleh dipelbagaikan.tak rugi bahan, kan 😅. kebanyakan resipi menggunakan udang. 😒 memandangkan saya dan mr.asben tak boleh makan udang, saya gantikan dengan isi ketam. rata-rata resipi inti ni sama aje. semua bahan gaul-gaulkan aje
ayam cincang - 200gisi ketam - 1 paket kecil (hiris halus)bawang putih - 2-3 ulas (tumbuk halus)carrot - 1/2 batang (potong dadu)daun bawang - hiris halustepung jagung - 2 sudu besarsos tiram - 1 sudu besar1 kiub ayamminyak bijan - renjis-renjis aje skit

gaul rata-rata
aroma minyak bijan tu nyaman sekali 😍



cuba buat pattern siput ni, follow YouTube
menjadi pula. gunakan air je sebagai pelekat
goreng dengan minyak yg panas. hasilnya ohsem 👍

inti dah siap. lepak la depan tv menyimpul wantan goreng tu. lama membuatnya tapi tak perasan masa berlalu begitu saje. santai-santai depan tv kan... goreng sedikit, selebihnya masukkan dlm tupperware, simpan dalam peti ais. kemudian bila nak makan, goreng lagi panas-panas. baru best cicah dengan sos thai.


kebetulan, few days sebelum PKP mac yg lepas, saya baru je beli pengukus Trio yg ohsem. apa lagi, memang bergasak la test mengukus pelbagai makanan. salah satunya ialah dumpling ayam tu. kukus selama 7-10 minit, siap. boleh dimakan begitu saje.

then, buat sup kosong, jadikan sup wantan 😍

sedang menaip kisah wantan / dumpling ayam ni, terliur plak hi hi hi hi... bahan-bahan mudah aje tu. best jugak kalau repeat weekend akan datang nanti 👌. ada juga save resipi sup wantan, nanti boleh tiruvasi 😀. pasti syok

sudi la kongsi di kotak komen, kalau-kalau la ada tips utk tambah sedap makan wantan / dumpling ni. apa yg saya kongsi di sini, cara biasa yang agak standard perkongsian netizen di pelbagai grup masakan. ni pun da sedap, intinya cukup rasa. makan 3-4 biji pun dah kenyang, alhamdulillah 😌


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.adianiez.com/2020/10/wantan-dumpling-ayam-resipi-mudah-dan-sedap.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resipi Ayam Percik Paling Mudah Sedap Rasa Macam Kedai Ini Tipnya

Resipi Ayam Percik Paling Mudah Sedap Rasa Macam Kedai Ini Tipnya

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 100 hits
Resipi dengan bahan bahan memasak yang banyak adakalanya membuatkan kita merasa sukar untuk menyediakannya Ditambah pula dengan cara membuatnya yang memakan masa membuatkan menu ringkas menjadi pilihan setiap kali memasak di dapur Namun res...
Resipi Roti Benggali Sedap Mudah Jimat Masa Masak Sekejap Dah Siap

Resipi Roti Benggali Sedap Mudah Jimat Masa Masak Sekejap Dah Siap

papar berkaitan - pada 14/10/2020 - jumlah : 115 hits
Jika anda mencari satu menu yang ringkas mudah dan paling cepat di masak Roti Benggali ini patut anda cuba sebagai hidangan sekeluarga Anak anak cukup suka dan pastinya tak cukup makan satu sahaja Bertambah tambah Resipi Roti Benggali yang ...
Ayam Ungkep Yang Mudah Dan Sedap

Ayam Ungkep Yang Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 25/10/2020 - jumlah : 94 hits
Assalamualaikum semua Hari ni masak apa Saya dah kekeringan idea nak masak apa PKPB ni kena masak hari hari Kalau hari lain boleh jer saya makan kat luar Aduhai bila hari hari masak ni pening juga rupanya Lebih senang kalau ada yang beritah...
15 Resipi Telur Mudah Sedap Dan Kesukaan Semua Orang

15 Resipi Telur Mudah Sedap Dan Kesukaan Semua Orang

papar berkaitan - pada 15/10/2020 - jumlah : 158 hits
15 Resipi Telur Mudah Sedap Dan Kesukaan Semua Orang Assalamualaikum wbt hi korang Bila bekerja dari rumah ni CH lebih suka masak resipi yang mudah sedap dan kesukaan semua orang atau ahli keluarga Satu menu pun kadang kadang dah cukup untu...
Resipi Hokkaido Baked Cheese Tart Yang Sedap Mudah

Resipi Hokkaido Baked Cheese Tart Yang Sedap Mudah

papar berkaitan - pada 16/10/2020 - jumlah : 108 hits
Sedapnya Hokkaido Baked Cheese Tart ni Kalau dibeli harga agak mahal Jadi apa kata buat sendiri menggunakan resipi yang dikongsi oleh Azizi Zamani Dapat hasilkan banyak dan memang puas makan Jom lihat bahan bahan yang diperlukan CARA BUAT H...
Resipi Cucur Ikan Bilis Rangup Sedap Dimakan Seisi Keluarga

Resipi Cucur Ikan Bilis Rangup Sedap Dimakan Seisi Keluarga

papar berkaitan - pada 21/10/2020 - jumlah : 94 hits
Salah satu hidangan yang mudah disediakan untuk menjamu seisi keluarga adalah cucur ikan bilis Cucur atau juga dipanggil jemput jemput adalah antara hidangan paling best untuk sarapan atau minum petang Apatah lagi kalau dimakan dengan samba...
Resipi Ikan Percik Yang Sedap Paling Mudah Nak Buat

Resipi Ikan Percik Yang Sedap Paling Mudah Nak Buat

papar berkaitan - pada 22/10/2020 - jumlah : 104 hits
Salah satu masakan ikan yang sedap adalah ikan percik Ikan percik sememangnya disukai ramai Rasanya sedikit berlemak kerana penggunaan santan dan jika anda suka pedas boleh lebihkan cili padi ke dalam masakan anda Kali ini kami akan kongsik...
Rahsia Ayam Goreng Sedap Macam Kedai 2 Bahan Wajib Kena Ada Cukup Mudah

Rahsia Ayam Goreng Sedap Macam Kedai 2 Bahan Wajib Kena Ada Cukup Mudah

papar berkaitan - pada 26/10/2020 - jumlah : 84 hits
Jika berkunjung ke restoran ayam goreng antara menu yang sentiasa dicari anak anak kita Jika disediakan di rumah hidangan ayam goreng laku keras Anak anak pula siap makan bertambah tambah Inilah penangan ayam goreng Jika tercari cari menu s...
Game Over For Anwar Ibrahim

Penjenayah Tetak Dr Wan Hassan Rompak Rumah Jurutera Pula

Kes Campak Budak Saya Terdengar Mereka Meminta Tolong Saksi Dakwa Dengar Pertengkaran

Cara Kira Kadar Dividen Kwsp

Hargailah Masa Bersama Anak

Gerak Khas The Finale

Pengalaman Beli Barang Elektrik Online Di Pg Mall

By Remaining Seated Anwar Ibrahim Stood Up As The Opposition Leader On Thursday



8 Perkataan Inggeris Yang Mampu Membawa Gaduh Apabila Disalahertikan

7 Teknologi Yang Diinspirasikan Daripada Haiwan

Biodata Adam Malek Pelakon Drama Biar Mereka Cemburu

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 9 Separuh Akhir

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 8


Haiwan Pertama Ke Angkasa Lepas

Menghilangkan Gigi Kuning Dengan Berkesan Seawal Satu Hari Dengan Whitekish Magic Charcoal

Bangun Mepet Terbit Matahari Bolehkah Tayamum

Idea Dekorasi Bilik Si Kecil

Mandi Manda Dekat Air Terjun Bekok Johor

Fjord Trout Norway Yang Selamat Dan Berkhasiat Menjadi Sajian Musim Pandemik