5 Idea Menarik Aktiviti Bersama Anak Sempena Cuti Sekolah


hi there, 5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah. Cuti sekolah dah nak dekat ni. Anda yang ada anak-anak bercuti, sudah ada rancangan mahu buat apa sempena cuti sekolah ini? Di sini Mrs Pip senaraikan 5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah. Yes, serious menarik bagi pendapat Mrs Pip lah, ekeke

5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah
Sebelum Mrs Pip senaraikan 5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah, anda dah fikir cuti sekolah anak-anak nak buat apa? Surirumah seperti Mrs Pip ni kenalah ada rancangan untuk anak-anak supaya anak-anak tidaklah duduk bosan di rumah.
Kalau tahun lepas, Iman dan Amin Mrs Pip hantar ke kelas tuisyen sepanjang cuti sekolah, tetapi kali ini mungkin tidak atas sebab-sebab tertentu. 
Memandangkan Mrs Pip tidak mahu anak-anak berasa bosan sepanjang cuti sekolah, di bawah ini Mrs Pip senaraikan antara 


5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah. 
1. Melawat kawasan menarik di sekitar tempat tinggal anda
Ya, cuba anda lihat sekeliling anda, ada tak tempat yang menarik untuk anda boleh bawa anak-anak anda berjalan? Lagi bagus, sambil melawat sambil belajar sesuatu

Iman dan bunga bunga kesayangannya
Memandangkan Iman agak obses dengan bunga, jadi Mrs Pip bercadang untuk bawa Iman ke nursery bunga.

Iman dan bunga bunga kesayangannya
Bolehlah Iman sambil cuci mata tengok bunga, dalam masa yang sama belajar nama-nama bunga, dan cara-cara penjagaan bunga secara asas.

Tempat-tempat menarik lain sekitar kawasan Mrs Pip tinggal ni ada
✔ rabbit land, boleh belajar tentang arnab
✔ pantai, boleh bawa anak-anak piknik dan berenang dekat laut
✔ bukit, ada laluan untuk hiking
✔ stesen keretapi, tapi kitorang tak pernah naik keretapi pun, mungkin boleh dipertimbangkan bawa anak-anak pengalaman naik keretapi

2. Melancong
Melancong, jika mampu apa salahnya. Tidak kisah sama ada luar atau dalam negeri, by road, by flight, by train, pilihan di tangan anda asalkan dapat bawa anak-anak melihat dunia luas.

Mesti seronok dapat bawa anak-anak berjalan-jalan ke negara / negeri lain. Jangan lupa untuk melawat tempat-tempat menarik di negara / negeri tersebut dan rakam momen-momen menarik anda di tempat tersebut untuk kenang-kenangan.

Kalau tak dapat melancong jauh jauh pun, dalam negeri sendiri mesti ada landmark pelancongan kan.

Macam kat Sabah ni ada banyak tempat pelancongon juga, salah satunya ialah daerah Ranau Kundasang. Di sini kalau cuti sekolah dan menghampiri hujung tahun, memang penuh kawasan ni dengan pelancong dan pelawat.

Desa Dairy Farm Mesilau Kundasang
Entry >>> Jalan Jalan Ke Desa Dairy Farm Mesilau Kundasang

Yang datang ke daerah Ranau Kundasang ni bolehlah melawat kawasan menarik dan terkenal di antaranya ialah

✔ Desa Dairy Farm, rasai pengalaman melawat lembu seperti berada di New Zealand
✔ Sabah Tea, kawasannya cantik  yang instagrammable dan rasai sendiri meminum teh pelbagai rasa dan dipetik segar dari ladang
✔ Maragang Hill, sesuai untuk anda yang suka hiking dan cintakan nature
✔ JS Nursery Kundasang, pelbagai pilihan bunga yang mungkin menarik untuk anda beli sambil sambil mencuci mata mencari idea untuk mencantikkan kebun bunga anda sendiri
✔ Sugai Moroli Kg. Luanti, rasai pengalaman bermain bersama ikan yang banyak lagi jinak di dalam sungai

dan ada banyak lagi kawasan menarik untuk dilawati di seluruh Sabah , insya allah nanti Mrs Pip update ❤

3. Berkreativiti bersama anak-anak
Aktiviti bersama anak-anak membuat seni hias, pertukangan mudah, melukis, membuat DIY, susun atur, menyelesaikan jigsaw puzzle, bermain Sahibba, Scrabble dan apa apa aktiviti yang membina kreativiti anak-anak, pasti sesuatu yang menyeronokkan.

Malah bermain masak-masak sambil mencipta menu baru juga boleh meningkatkan kreativiti anak-anak bersama anda.

Sekiranya anda tiada idea  untuk membina kreativiti bersama anak-anak, anda boleh saja mencari banyak idea menarik di Pinterest.

Atau boleh saja melihat aksi @thedadlab di Instagram atau menggunakan hashtag yang bersesuaian di Instagram untuk mencari feed yang bersesuaian, antaranya #dadlab .

4. Mini quiz atau mini pertandingan bersama anak-anak
Mini quiz atau mini pertandingan juga satu idea menarik untuk dilakukan bersama-sama anak-anak anda.

Apa kata sepanjang minggu, anda memberikan anak anda subjek untuk dipelajari , kemudian pada hujung minggunya anda membuat mini quiz / pertandingan di antara anak-anak, dan buatlah aktiviti tersebut penuh dengan fun dan tidak stress.

Dan untuk membuatkannya lebih seronok, anda bolehlah menawarkan hadiah kepada pemenang, haha. Pasti lebih semangat anak-anak nak bermain mini quiz / pertandingan ni kan.

Reward untuk Iman dan Amin rajin buat homework time cuti
Hadiah pula , bolehlah pilih sesuatu yang menarik seperti belanja makan KFC, bagi set alat tulis, bawa anak main di taman, atau apa-apa yang sesuai mengikut kemampuan anda.

5. Terokai aktiviti baru
Wah, menerokai aktiviti baru pasti sesuatu yang seronok. Anda boleh fikirkan aktiviti yang menarik perhatian anak-anak anda.

Misalnya menghadiahkan haiwan peliharaan yang sesuai untuk anak anda jaga seperti arnab atau kucing.

Jalan jalan ke Rabbit Land
Entry >>> Jalan-jalan ke Rabbit Land Jalan Kimanis-Keningau

Anak-anak boleh belajar bagaimana cara untuk memberi haiwan tersebut makan, menjaga kebersihan, dan mungkin mengajar haiwan seperti kucing untuk berak/kencing di atas tanah / pasir.

Atau mungkin juga boleh mengajar anak- anak mengayuh / bermain basikal dua roda. Tidak semua anak-anak tahu / boleh mengayuh basikal dua roda dengan baik, ianya memerlukan kemahiran mengendalikan basikal dengan baik.

Iman dan Amin pun belum lagi berpeluang untuk memiliki basikal dua roda sendiri atas faktor keselamatan kerana kawasan rumah Mrs Pip tidak berpagar dan sangat hampir dengan jalan raya.

Berkebun bersama anak anak
Entry >>> Aktiviti berkebun Iman dan Amin, what a beautiful experienced

Atau apa kata mengajar anak-anak bercucuk tanam, atau cukup sekadar menanam indoor plant dan menjaganya dengan baik. Mungkin anak-anak teruja melihat pokok yang ditanam tumbuh mekar 😊

Aktiviti tanam pokok kelapa Iman dan Amin pada satu ketika dulu, sekarang pokok kelapa tu pun dah besar sikit, nanti ada masa Mrs Pip update pula gambar terkini pokok kelapa tu, haha tak sempat nak ambil gambar terkini.

Hiking di Bukit Tinubau Membakut
Entry >>> Iman dan Amin menjejaki Bukit Tinubau

Kalau anak-anak tak pernah hiking dan kebetulan di kawasan anda ada tempat hiking yang sesuai untuk anak-anak ikut bersama, apa kata bawa anak-anak anda melakukan riadah mendaki bukit.

Pasti aktiviti ini memberikan sedikit cabaran kepada anak-anak anda tetapi ianya juga akan memberikan rasa gembira kepada mereka apabila mereka berjaya mendaki hingga ke atas bukit.

Sebenarnya, ada banyak lagi aktiviti menarik yang anda boleh lakukan bersama-sama anak anda, terpulang kepada anda untuk merancang aktiviti berkenaan.

Apapun diharap cuti sekolah anak-anak tidak disia-siakan , dan diisi dengan pelbagai aktiviti menarik mengikut kreativiti dan gaya hidup anda.

Mrs Pip mengucapkan selamat bercuti sekolah kepada semua anak-anak, dan nantikan update percutian Mrs Pip dan keluarga, insya allah.

Mrs Pip merancang untuk mendapatkan arnab bagi Iman dan Amin , selain bercadang untuk membawa Iman dan Amin ke Sabah Tea dan ke Kg. Luanti untuk bermain ikan sungai, dan kalau sempat juga ke Hot Spring Ranau untuk mandi kolam air panas pada bulan Disember ini.

Till then, happy holidays.

Xoxo.

Cheers


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.mrspip.com/2019/10/idea-menarik-aktiviti-cuti-sekolah-bersama-anak.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dah Nak Cuti Sekolah Ini 10 Idea Hantaran Korang Boleh Guna Di Hari Bahagia

Dah Nak Cuti Sekolah Ini 10 Idea Hantaran Korang Boleh Guna Di Hari Bahagia

papar berkaitan - pada 31/10/2019 - jumlah : 60 hits
Sudah menjadi adat bagi orang orang Melayu perkara yang berkaitan hantaran mestilah mahukan barang yang mahal agar nampak cantik dan mewah Orang kata sekali seumur hidup kan Jadi ramai bakal pengantin yang terpaksa ada bajet tinggi untuk me...
Zoo Negara Jadi Tumpuan Sempena Cuti Deepavali

Zoo Negara Jadi Tumpuan Sempena Cuti Deepavali

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 38 hits
JOHORTIMES MY Please Subscribe to JohorTimes Youtube https www youtube com channel UCBGyB6bgPwLLTOahiWTGuFQ Facebook https www facebook com johortimes my Twitter https www twitter com JohorTimes Instagram https www instagram com JohorTimes ...
Wow Kementerian Cadang Naikkan Cuti Bersalin 98 Hari Bagi Sektor Swasta Boleh Rehat Sambil Jaga Anak

Wow Kementerian Cadang Naikkan Cuti Bersalin 98 Hari Bagi Sektor Swasta Boleh Rehat Sambil Jaga Anak

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 45 hits
Dalam masyarakat Melayu berpantang adalah amalan turun temurun yang masih diamalkan sehingga ke hari ini kerana ada banyak manfaat dengan amalan tersebut Tambahan pula ada berita gembira baru baru ini apabila Kementerian Sumber Manusia menc...
Masih Berusia 3 Bulan Anak Bungsu Ruben Onsu Sudah Sekolah

Masih Berusia 3 Bulan Anak Bungsu Ruben Onsu Sudah Sekolah

papar berkaitan - pada 25/10/2019 - jumlah : 37 hits
Anak bungsu Ruben Onsu Thania Putri Onsu sudah bersekolah diusia nya yang masih tiga bulan Hal tersebut diakui oleh Ruben Onsu
Program Cuti Sekolah Kem Tahfiz 1 Hingga 15 Disember 2019

Program Cuti Sekolah Kem Tahfiz 1 Hingga 15 Disember 2019

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 727 hits
Program Cuti Sekolah Kem Pra Tahfiz dari 1 hingga 15 Disember 2019 Cuti sekolah tak lama lagi akan tiba Mesti para ibu bapa sedang mencari Program Cuti Sekolah untuk dihadiri oleh The post appeared first on
Nikmati Cuti Sekolah Yang Menjimatkan Tetapi Enjoy

Nikmati Cuti Sekolah Yang Menjimatkan Tetapi Enjoy

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 104 hits
Percutian Semasa Cuti Sekolah Pertengahan Penggal 2 2019 Assalamualaikum dan salam sejahtera Agak terlambat untuk kongsi tapi sebagai catatan atas talian Sha untuk keluarga kecil Sha Sha nak juga simpan kenangan di blog kesayangan Sha ini C...
Rumah Dijual Mertua Keluarga Ini Tinggal Di Gubuk Mirip Kandang Ayam Dan Anak Putus Sekolah

Rumah Dijual Mertua Keluarga Ini Tinggal Di Gubuk Mirip Kandang Ayam Dan Anak Putus Sekolah

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 87 hits
Sepasang suami istri harus berjuang menghidupi keempat anaknya di sebuah gubuk berdinding seng bekas mirip kandang ayam di Jalan Tani Desa Mega Timur Kecamatan Sungai Ambawang Kabupaten Kubu Raya Kalimantan Barat Keluarga ini merupakan warg...
Suami Isteri Dibuang Kerja Kerap Ambil Cuti Urus Anak Hidap Sawan Saraf

Suami Isteri Dibuang Kerja Kerap Ambil Cuti Urus Anak Hidap Sawan Saraf

papar berkaitan - pada 30/10/2019 - jumlah : 67 hits
TIUB dimasukkan melalui rongga hidung terus ke usus menyebabkan kanak kanak berusia dua tahun ini tidak punya daya untuk menangis lagi dan hanya terbaring sepanjang masa Nur Iman Fitriah Abdullah menghidap penyakit sawan saraf yang menyebab...
Kisah Anak Alami Gangguan Jiwa Karena Gadget Jadi Pemarah Dan Ogah Sekolah

Kisah Anak Alami Gangguan Jiwa Karena Gadget Jadi Pemarah Dan Ogah Sekolah

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 27 hits
Penggunaan gadget smartphone sudah banyak mencandui masyarakat khususnya kalangan anak anak yang gemar bermain game online Tak sedikit diantaranya bahkan sampai mengalami gangguan kejiwaan akibat terpapar game secara intens dalam jangka wak...
Berkat Tak Pernah Tinggal Solat Wanita Ini Terus Dimurahkan Rezeki Walaupun Tak Kerja Mampu Bagi Duit Pada Emak

Si Ayah Sibuk Main Game Isteri Balik Tengok Anak Takda Dicari Rupanya Lemas Dalam Baldi Air Sabun Mop Lantai

Pembantu Juruterbang Mh 370 Yang Hilang Sedang Dalam Peralihan Ke Boeing 777 200

Pakaian Muslimah Uighur Dikoyak Isteri Diganggu

Terbukti Mustajab Doa Untuk Anak Agar Kaya Dan Hidupnya Berkah

Cara Mengatasi Isi Memori Penuh Pada Smartphone Android

Top 10 Tempat Menarik Paling Popular Di Malaysia

Ladang Anggur Di Cameron Highland



Ini Sebab Mengapa Xbox Gagal Di Jepun

5 Undang Undang Unik Tentang Rokok Di Negara Lain

Kenalpasti Sama Ada Anda Seorang OCD atau Perfectionist

Senarai Lagu Tugasan Konsert Separuh Akhir Gegar Vaganza 6 2019

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Kesembilan


Ketua Pengarah Pendidikan Benarkan Lagu Negaraku Di Nyanyikan Dalam Bahasa Mandarin

2020 Ucapan Selamat Tahun Baru

Mentor Milenia 2019 Empat Protege Mara Ke Final

Msy Services Syarikat Perkhidmatan Sewa Kenderaan Milik Bumiputera Islam

Wee Challenges Guan Eng On The Election Promises So Far Delivered

Suaram Malaysians Rights Under Pakatan No Different Than During Bn S Time