5 Cara Mudah Tambah Selera Makan Anak


Hi korang! Assalammualaikum. 
Okay aku paham, nak menambat selera anak-anak ni memang susah. Macam -macam perangai dan alasan diorang akan bagi untuk melarikan diri tatkala kau start cakap, 'jom makan?' 



Sama lah struggle aku nak bagi Aqilah suka makan dan tak memilih makan. Sekarang ni Aqilah dah 6 tahun, dan dia dah start choosy gila. Masa dia umur 2-4 tahun macam tu, senang sangat nak ajar dia makan memang tak memilih. Later aku akan bagi tips macam mana aku berjaya buat Aqilah suka makan. Tapi sekarang dah dewasa sikit ya,tiba-tiba perangai memilih datang balik. Setiap kali nak makan, dia hanya request TELUR GORENG je kadang-kadang tu nasi kosong je weh hancur hatiku sebagai seorang mak yang melahirkan ha mula lah ni nak drama penat Mummy lahirkan Aqilah kenapa Aqilah buat Mummy macam ni T__T
Kalau Din, dia memang menurut aje lah anak dia nak makan hari-hari telur dengan kicap je sampai tingkatan 5 pun takpe sebab senang dah malas nak nego. Itu lah lelaki, tapi sorry lah Mummy ni berjantina perempuan, kamu ingat perempuan ada masa untuk sakit kepala ke? JAWAPANNYA BANYAK YA MASA NAK SAKIT KEPALA! Aku tak boleh dan pantang bila ada makanan banyak last-last Aqilah mintak goreng telur, HELLO PENAT MUMMY STUDY VIDEO KHAIRULAMING HARI-HARI pastu anak kau "Aqilah nak nasi kosong dengan telur" mendidih telinga oi!

________

Tapi, lepas aku guna 5 cara di bawah kat Aqilah, Alhamdulillah nampak perubahan besar kat selera makan dia.


5 Tips Tambah Selera Makan Anak 1. Mandikan anak dengan daun kucai Cara ni mula-mula aku ingatkan scam tau. Sebab apakah kena mengena kucai dengan tambah selera makan anak? Yang aku tau selama ni kucai hanya untuk di potong kecik-kecik masuk dalam kotiaw goreng atau buat cucuq. So bila aku study rupanya kucai ada banyak khasiat.Contohnya seperti tinggi dengan vitamin B dan C yang boleh bantu tambah selera makan anak. Selain tu, daun kucai ni boleh bunuh kuman dan bakteria serta mencantikkan peredaran darah.

So cara ni adalah dengan kau kena basuh bersih daun kucai tu dan rendam dalam air. Masa mandi, mandi je macam biasa lepas tu bilasan terakhir mandikan dengan daun kucai. Ada juga yang rebus dulu daun kucai tu, then air tu terus buat mandi bilasan terakhir.


2. Berhentikan minum susu formula kepada anak bermula umur 2 tahun   Yang ni kontroversi. Sebab masa Aqilah 2 tahun, aku bagi dia fresh milk je pun asyik kena kecam cakap takde khasiat. Tambah-tambah Aqilah ni jenis kurus macam mak bapak dia, pun orang dok cakap kesiannya anak aku kursus AMENDEE KURSUS, KURUSS KURUSSSS dan dok pertikai kenapa aku tak bagi susu formula supaya anak gemuk. Entah la kenapa norma orang suka nak tengok budak gemuk-gemuk ni, kurus kalau sihat apa salahnya? Lagi satu kalau anak aku gemuk mana aku larat nak dukung, kau nak tolong dukung ke sis? T_T

Lagi satu the reason kenapa aku stop susu formula kat Aqilah sebab aku nak dia rasa lapar dan dia appreciate makanan. Bukan asyik menyusu. Sebenarnya cara aku ni berkesan, memang Aqilah tau macam mana rasa lapar dan minta makanan. Stage ni dari umur 2-3 tahun, Aqilah tak memilih, dia bedal je apa aku bagi so yes, langkah ni sangat berkesan.

Korang boleh baca penjelasan Dr Suriya kat bawah pasal stopkan susu formula kat anak pada umur 2 tahun.  




Macam mana cara aku berhentikan Aqilah susu formula? Ni pun sekejap je masa nak stop kan Aqilah minum botol susu. Pada satu hari masa Aqilah nak tidur, aku cakap botol susu dia hilang. Lalu aku ganti dengan fresh milk kotak / tuang dalam cawan. Alhamdulillah Aqilah redha dan senang je nak stopkan, terus lepas tu dia minum fresh milk je.


3. Bagi supplement yang ada 'lysine' untuk tambah selera makan anak Lysine dalam vitamin ni adalah salah satu bahan yang boleh buat anak tambah selera makan tau. So kalau korang nak beli vitamin, cari yang tulis ‘with lysine’. Yang ni ada je yang budak yang makan naik selera makan, untuk Aqilah aku tak pasti adakah dia naik selera makan sebab ni juga atau sebab perkara nombor 2 aku tulis kat atas, since dah cuba macam-macam cara kan. Aku beli brand appeton yang ni :



Korang boleh try juga buatkan menu yang nampak tempting dan berkhasiat macam yang aku buat kat bawah ni : 
RESIPI ICE CREAM POPSICLES HOMEMADE4. Gunakan Essential Oil, Spearmint
Okay cara ni memang berkesan kat ramai anak-anak kecil tau. Aqilah pun so far menjadi. Cara dia adalah, dengan sapu spearmint di pusat, di belakang telinga anak, dan tapak kaki. Tapi be careful tau, kalau yang bawah 4 tahun, kena dilute dengan carrier oil. 

Spearmint ni memang wangi sangat tau. Bau dia macam chewing gum. Kebanyakan yang bau spearmint ni memang boleh jadi rasa lapar dan menaikkan selera nak makan. Sambil makan tu, boleh diffuse juga kat dining tu. Memang dengan mak bapak sekali makan bertambah-tambah! 
Harga spearmint ni RM 65.60 kalau non member,tapi kalau member Young Living dapat harga RM 50 je! Murah dan berbaloi lah, sebab tak perlu susah-susah nak try supplement, boleh calit minyak je. 
Korang kalau berminat, boleh whatsapp aku ya. Aku boleh guide dan tolong order. Kalau nak jadi ahli pun boleh. Memang aku akan guide betul-betul tau.
Whatsapp aku : 017 5544 165
 
5. Tunjuk gambar budak yang kebulur tak dapat makan kat negara luar Ni lah dia cara yang paling saiko aku rasa. Haha. Aku dapat idea ni pun dari kawan aku kat facebook yang ada masalah anak picky eater. So macam biasa lah ada satu hari tu Aqilah bisik kat telinga aku (dia akan bisik bila dia tau  dia nak buat benda yang aku akan bebel)— ‘Mummy, boleh tak Aqilah nak makan nasi kosong je?’ Hah, aku apa lagi. Masa tu aku terus google gambar budak yang kebulur tak dapat makan kurus kering tunjuk kat Aqilah,
  
Masa Aqilah tengok ni muka dia berubah terus dia takot. Aku cakap, 
“Aqilah tengok ni, kesian dia tak dapat makan. Dia takde makanan, lama-lama badan dia kurus kering macam ni. Aqilah nak makan nasi je lauk taknak, nanti nak ke jadi macam ni? Kurus kering tinggal tulang?”
Dia geleng kepala. Terus cakap, 
“Mummy boleh tak nak makan nasi dengan ikan?”





Tengah makan sorang-sorang dengan tekun nasi bersama ikan. Teknik paling mudah dan berjaya guys.

*Mummy flips tudung*
 Bye!
 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.hannamaruku.com/2020/05/5-cara-mudah-tambah-selera-makan-anak.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resipi Popsicles Ice Cream Homemade Untuk Anak Anak Boleh Tambah Selera Makan Anak

Resipi Popsicles Ice Cream Homemade Untuk Anak Anak Boleh Tambah Selera Makan Anak

papar berkaitan - pada 18/4/2022 - jumlah : 110 hits
Hi Korang Assalammualaikum Harini aku nak share cara dan resipi simple mudah dan sihat buat popsicles ice cream untuk anak anak kat rumah Bila ada je ice cream homemade macam ni anak nak makan setiap jam pun takpe Sebab kita tau apa ingredi...
Paksa Anak Puasa Tapi Tak Solat Itu Silap Ibu Ini Kongsi Cara Mudah Ajar Solat

Paksa Anak Puasa Tapi Tak Solat Itu Silap Ibu Ini Kongsi Cara Mudah Ajar Solat

papar berkaitan - pada 8/4/2022 - jumlah : 90 hits
Mendidik anak solat bukan boleh ambil masa yang singkat Ia perlu dilakukan setiap hari untuk pastikan anak faham dan lama kelamaan boleh mendisiplinkan diri tanpa disuruh Namun hari ini kebanyakan ibu bapa lebih menyuruh anak anak kecil ber...
Nurse Kongsi Cara Mudah Nak Ajar Anak Bebas Pampers Ibu Pun Tak Stres

Nurse Kongsi Cara Mudah Nak Ajar Anak Bebas Pampers Ibu Pun Tak Stres

papar berkaitan - pada 25/4/2022 - jumlah : 68 hits
Ada yang tanya bila waktu sesuai untuk potty training atau toilet training atau cerai lampin Sebenarnya ia ikut bila ibu bapa boleh latih anak Sebaik baiknya bila anak dah boleh mendengar arahan ringkas dan boleh cakap atau buat apa apa gay...
Cara Menambah Nafsu Makan Pada Anak

Cara Menambah Nafsu Makan Pada Anak

papar berkaitan - pada 11/4/2022 - jumlah : 85 hits
Nafsu makan pada anak anak memang seringkali berubah ubah Terkadang si kecil banyak makannya terkadang pula ia akan kehilangan nafsu makan dengan sendirinya Kondisi seperti ini sebenarnya termasuk normal karena ada banyaknya faktor yang mem...
Urutan Untuk Bayi Tak Selera Makan Kembung Perut Susah Membuang

Urutan Untuk Bayi Tak Selera Makan Kembung Perut Susah Membuang

papar berkaitan - pada 6/4/2022 - jumlah : 64 hits
Bila dah bergelar ibu kerisauan paling utama adalah pada anak Anak sakit tak selera makan meragam atau merengek tanpa sebab akan buat ibu rasa tak senang hati Sebagai ibu pastinya kita nak yang baik baik saja untuk anak Bagi ibu yang ada an...
Cara Mudah Tebus Epemula Rm150 Melalui Bigpay

Cara Mudah Tebus Epemula Rm150 Melalui Bigpay

papar berkaitan - pada 11/4/2022 - jumlah : 71 hits
Assalamualaikum dan salam sejahtera Daftar BigPay1 Download aplikasi BigPay dan mula daftar dengan klik pada butang Sign Up 2 Pilih Malaysia dan masukkan nombor telefon dan kod pengesahan3 Tetapkan password dan kemudian tetapkan butiran dir...
Cara Mudah Merawat Tanaman Lithops Yang Unik Dan Cantik

Cara Mudah Merawat Tanaman Lithops Yang Unik Dan Cantik

papar berkaitan - pada 19/4/2022 - jumlah : 77 hits
Belakangan ini mengoleksi tanaman hias kembali menjadi tren terutama semenjak pandemi masuk ke Indonesia Selain bisa mempercantik rumah mengurus tanaman hias ini juga dapat menambah kegiatan baru yang bisa kita lakukan selama berkegiatan di...
Anak Sengaja Tahan Mata Tak Nak Tidur Malam Cuba Cara Ini

Anak Sengaja Tahan Mata Tak Nak Tidur Malam Cuba Cara Ini

papar berkaitan - pada 6/4/2022 - jumlah : 74 hits
Berdepan situasi anak susah tidur malam pastinya boleh mewujudkan pelbagai masalah terutamanya berkaitan tumbesaran si kecil Namun usah bimbang kerana ada cara tidurkan anak yang susah tidur boleh anda cuba Mengapa anak susah tidur malam Si...
Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin Atm 2022

Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin Atm 2022

papar berkaitan - pada 19/4/2022 - jumlah : 277 hits
Hari Raya Aidilfitri akan menjelma tidak lama lagi Pasti ramai yang tidak sabar untuk merayakan Hari Raya Aidilfitri ini bersama sama dengan keluarga tersayang Bila tiba je Hari Raya yang terlintas dalam fikiran kita kuih raya makanan raya ...
Bukan Susah Sangat Ada Video Pm Suruh Ksn Tubuh Jkk Untuk Siasat Isu Kppa Tengking Pegawai Imigresen Di Klia

Perubahan Dasar Pendidikan Yang Merugikan Bumiputera

Sesal Dahulu Pendapatan Sesal Kemudian Tiada Berguna

Don T Hoard Cooking Oil Annuar Warns Producers And Sellers

Jumpa Robot Kat Freeport A Famosa Alor Gajah

Perjalanan Pertama Tampil Lakonan Ahmad Tamimi Siregar Dalam Sinema Indonesia

Pengvisualan Dan Penceritaan Membawa Makna Kepada Data

We Re Bringing Multiracial Politics To Peninsula Says Warisan Leader



5 Konsol Playstation Paling Rare Dan Paling Mahal

5 Atlet Tertua Yang Masih Mampu Menjuarai Temasya Sukan

5 Filem Komedi Seram Paling Lawak

Bercerai Dengan Noh Salleh Hujan Ini Biodata Penyanyi Mizz Nina

Nyanyian Sumbang Diperli Ning Baizura Terkilan


The Haven All Suite Resort Salah Satu Penginapan Menarik Di Ipoh

5 Common Plumbing Mistakes Made By Homeowners

Pandai Ismail Sabri Bersilat Matikan Langkah Gerak Geri Bersatu

5 Jenis Doodle Art Yang Umum Digunakan Untuk Desain Kemasan Produk

Benzooloo Areen Dane L Solid Chord

Saman Rm100 Tanpa Notis Kementerian Pertanian Arah Maha Henti Operasi Tunda Kereta Pengunjung