15 Resepi Makanan Bayi Untuk Menaikkan Selera Makan Bagi 8 9 Bulan Ke Atas


Assalamualaikum & Hi Semua!



Sejak jadi ibu ni Nadhie akui Nadhie suka sangat kongsikan tentang resepi makanan bayi. Bukan apa, senang untuk rujukan sendiri juga, jadi Nadhie tempel sahaja satu tempat dekat blog Nadhie ni. Senang je nak cari menggunakan singkatan kata yang ada. Selain itu, apa yang Nadhie sedari, sejak bereksperimen dengan pelbagai resepi dan menu, anak Nadhie dah semakin bertambah baik selera makannya. Alhamdulillah. Nadhie tahu bukan Nadhie seorang sahaja yang mengalami masalah yang sama, tetapi ramai lagi. Semoga semuanya dipermudahkan buat ibu-ibu di luar sana. 


Btw, resepi di bawah ini merupakan antara resepi menarik makanan bayi bagi menaikkan selera bayi terutamanya yang berusia 8-9 Bulan ke atas kerana adanya penggunaan bahan makanan seperti cheese dan makanan laut. Ha, part ni ibu-ibu kena sentiasa alert ya. Kerana tak semua makanan kita boleh beri pada bayi kita terutamanya ketika usianya bawah satu tahun. Antara jenis makanan yang perlu dielakkan ialah makanan bergula, garam, madu lebah, makanan yang tinggi merkuri contohnya ikan yu (Big NO ya) dan banyak lagi. 


Tanpa berlengah lagi , jom tengok resepi di bawah . Resepi ini adalah perkongsian dari seorang pengguna media sosial iaitu Sarina Razak. Terima kasih atas perkongsiannya. Semoga bermanfaat buat yang lain juga. 




15 Resepi Makanan Bayi Untuk Menaikkan Selera Makan Bagi 8-9 Bulan Ke Atas


Noodle Fritata

Bahan:
1. Cheese slice beqa (warna hijau)
2. Mee organik
3. Egg
4. Holland onion
5. Italian herbs /mix herbs
6. Sayur kangkung

Cara:
1. Rebus mee organik. Toskan.
2. Pukul telur bersama holland onion
3. Masuk italian herbs sedikit dan sayur kangkung
4. Masuk cheese yg dipotong kecil
5. Last sekali masukkan mee yg telah direbus.
6. Atas frying pan, letak minyak dan tuang ke dalam frying pan.

Siap!

 Pengunaan telur 8m+
 Pengunaan cheese slice 9m+
( Boleh tukar kepada cream cheese untuk baby 8m)

Breakfast paling cepat dan simple. Habis humaira makan tadi 

#humairafoodjourney
#10m




Udang Bukhari Masala

Bahan:
1. Shallot*
2. Garlic*
3. Ginger*
4. Fullcream milk
5. Serbuk jintan manis #
6. Serbuk jintan putih #
7. Serbuk kunyit #
8. Prawn
9. Tomato

Cara:
1. Blend bahan btanda * dan tumis
2. Masuk fullcream milk dan sedikit air
3. Masuk bahan btanda #
4. Masuk prawn dan tomato

Siap!

Nak pekat boleh nak banyak air pun boleh. Semalam scroll tengok mcm sedap pulak resepi ni. Jd olah utk resepi baby. Kalau yg dewasa kena letak cili padi dan daun kari

 Udang advisable diperkenalkan umur 10m

#humairafoodjourney
#10m


Mee Goreng Basah Udang

Bahan:
1. Mee organik
2. Prawn
3. Shallot*
4. Garlic*
5. Tomato paste*
6. UB
7. Sawi

Cara:
1. Rebus mee organik. Asingkan.
2. Blend bahan btanda * dan tumis guna UB.
3. Masuk udang yg dipotong kecil
4. Masukkan mee yg suda direbus
5. Last sekali masuk sawi dan air sedikit

Siap!

Pepagi ni hujan jadi buat menu berat sikit dkt humaira. Nanti mengamuk kalau lapar smntara ummi nak masak tgh hari nnti 

 Pengunaan seafood untuk 10m ke atas

#humairafoodjourney
#10m





Udang Masak Sambal Tomato

Bahan:
1. Garlic*
2. Shallot*
3. Tomato *
4. Tomato paste *
5. Prawn
6. Serbuk ikan bilis @nuhaliltummy

Cara:
1. Blend bahan btanda * dan tumis
2. Masukkan prawn yg suda dibuang kulit
3. Masukkan serbuk ikan bilis sedikit

Siap!

Resepi untuk 10m sbb pengunaan seafood. Boleh tukar ke ayam atau daging kalau nak try resepi ni. Simple je 

#humairafoodjourney
#10m





Ikan Bakar Kunyit Berempah

Bahan:
1. Serai*
2. Shallot*
3. Garlic*
4. Ginger *
5. Mirepoix*
6. Daun kunyit
7. Ikan

Cara:
1. Blend bahan btanda* dan lumurkan pada ikan
2. Balut dengan daun kunyit
3. Bakar

Siap!

Makan dengan sayur bayam tumis air je. Makan simple2 je harini 

#humairafoodjourney
#10m





Creamy Udang

Bahan:
1. Prawn
2. Pumpkin
3.garlic
4. Cauliflower
5. Cream cheese
6. Fullcream milk

Cara:
1. Tumis garlic
2. Masukkan susu
3. Masuk sedikit air
4. Masuk prawn dan pumpkin
5. Masuk cream cheese
6. Last sekali masuk cauliflower

Siap!

 Resepi untuk 10m sbb ada pengunaan seafood



Mee Rebus Udang

Bahan:
1. Mee organik
2. Sweet potato
3. Shallot*
4. Garlic *
5.mirepoix
6. Carrot
7. Sawi
8. Udang

Cara:
1. Rebus sweet potato dan udang. Asingkan. Sweet potato dilenyek.
2. Tumis bahan btanda * dan masukkan air rebusan tadi.
3. Masuk mirepoix
4. Masuk sweet potato yg dilenyek
5. Masuk carrot
6. Masuk udang
7. Last sekali masuk sawi
8. Hidangkan dgn mee yg direbus

 Pekat ummi buat. Nak kuah banyak letak sikit je sweet potato yg d lenyek

 Untuk 10m resepi ni sbb ada pengunaan seafood ( udang)

#humairafoodjourney
#10m




Basque Burnt Cheesecake

Bahan:
1.100gm cream cheese
2. 1sb tepung gandum unbleached
3. 1sb yogurt
4. 2sb fullcream milk
5. 2sb puree kurma
6. 1 egg

Cara:
1.Campur semua bahan dan blender sehingga adunan tidak berketul
2. Bakar pada suhu 150°c untuk 30mins (using oven)

Siap!

Humaira dah kuat mkn balik. Breakfast yg simple utk humaira 

 Kalau tak letak puree kurma pun takde masalah

8m boleh cuba resepi ni 

#humairafoodjourney
#10m




Mashed potato with White Sauce

Bahan:
1. Potato 
2. UB
3. Fullcream milk 
4. Cream cheese
5. Mix herbs

Cara:
1. Steam potato. Lenyek dan campur dengan UB

White Sauce:
1. Panaskan fullcream milk.
2. Masukkan 1 sb cream cheese
3. Masuk mix herbs

Tuang ke atas mashed potato bila nak makan

Siap!

Humaira dah sihat. Alhamdulillah. Berselera humaira makan. 

8m boleh try resepi ni 

#humairafoodjourney
#10m

Panacotta Mango

Bahan:
1. 1 gelas fullcream milk
2. Segenggam kecil agar-agar tali
3. Puri buah mango

Cara:
1. Panaskan agar-agar tali bersama fullcream milk
2. Bila dah larut masukkan ke dalam acuan
3. Sejukkan
4. Bila dah sejuk masukkan puri buah mango
5. Sejukkan

Siap!

Dessert humaira harini. Memandangkan masih tonsil bengkak jadi buat dessert / snack time yg sejuk-sejuk untuk humaira makan.

8m ke atas boleh cuba resepi ni.

#humairafoodjourney
#10m 


Sup Antibiotik

Bahan:
1. Celery
2. Carrot
3. Bayam (optional)
4. Chicken
5. Shallot*
6. Garlic*
7. Buah pelaga*
8. Bunga cengkih*

Cara:
1. Tumis bahan btanda *
2. Masuk air
3. Masuk carrot dan chicken
4. Masuk celery
5. Last sekali masuk bayam

Siap!

Sbb ada herbs jadi dpt boost up immune baby. Bagus utk baby yg demam, selsema and batuk.

#humairafoodjourney
#10m 



Mee Bandung

Bahan:
1. Shallot*
2. Garlic*
3. Tomato
4. Tomato paste
5. Anchovies powder
6. Serbuk kari
7. egg
8. Chicken
9. Bayam
10. Mee organik

Cara:
1. Blend bahan btanda * dan tumis
2. Masukkan air dan tomato paste
3. Masuk chicken dan tomato
4. Masuk serbuk kari dan anchovies powder
5. Masuk egg dan kacau supaya tidak berketul
6. Masuk bayam
7. Mee organik rebus asing. Bila nak makan baru campur dengan kuah.

Siap!

8m dah boleh cuba resepi ni.



Cheesekut Baby

Bahan:
1. Fullcream milk
2. Puree kurma
3. Cream cheese
4. Biskut cream cheese
5. Wholemeal bread

Cara:
1. Masak fullcream milk dan cream cheese sehingga sedikit pekat. Masuk puree kurma 1 sb.
2. Masuk wholemeal bread ke dalam bekas
3. Masukkan adunan fullcream milk dan cream cheese ke atas wholemeal bread.
4. Layerkan lagi dgn roti dan ulang tuang adunan tadi
5. Last sekali tabur dengan biskut.

Siap!

Simpan dalm peti sejuk semalaman dan boleh dihidangkan dengan baby 

 8m boleh try resepi ni 





Puding roti Dragonfruit
Bahan:
1. 2 keping wholemeal bread
2. 2sb puree kurma
3. 2 sb puree dragonfruit
4. 1 cawan fullcream milk
5. 1 cawan air
6. Segenggam kecil agar-agar tali

Cara:
1. Blend wholemeal bread bersama air dan fullcream milk dan juga puree kurma.
2. Panaskan bahan2 tersebut bersama agar-agar tali
3. Bila suda larut bahagi dua bahagian
4. Bahagian pertama yg kosong dan bahagian kedua campur dengan puree dragonfruit
5. Selang selikan bila tuang ke dalam acuan
6. Sejukkan dan boleh dimakan sejuk-sejuk 

Siap!

Resepi ni dapat dua acuan kontena 

 8m keatas boleh try resepi ni



Kari Ayam

Bahan:
1. 3 sekawan
2. Shallot*
3. Garlic*
4. Potato
5. Serbuk kari adabi (1 sudu kecil)
6. Chicken
7. Sawi
8. Fullcream milk/santan fresh

Cara:
1. Blend bahan btanda* dan tumis
2. Masuk 3 sekawan
3. Masuk air
4. Masuk fullcream milk 1 mangkuk kecil
5. Masuk serbuk kari dan chicken
6. Masuk potato
7. Last sekali masuk sawi

Ummi buat ni terlebih pekat pulak  santan fresh belum stock up lg sbb peti ais bhgian atas dah penuh 






























Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://nadhiewueen.blogspot.com/2021/03/15-resepi-makanan-bayi-untuk-menaikkan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Senarai Menu Dan Resepi Makanan Bayi Berasaskan Santan Untuk 8 Bulan Ke Atas

Senarai Menu Dan Resepi Makanan Bayi Berasaskan Santan Untuk 8 Bulan Ke Atas

papar berkaitan - pada 27/2/2021 - jumlah : 90 hits
Assalamualaikum Hi Semua Lama betul Nadhie tak berblogging dan berkongsikan sesuatu Hari ini Nadhie nak kongsikan senarai menu dan resepi makanan bayi berasaskan santan yang sesuai untuk bayi berusia 8 Bulan ke atas Apapun sebelum mencuba r...
Tiada Alahan Selera Makan Bertambah Miera Leyana Umum Hamil Tujuh Bulan Suami Teruja

Tiada Alahan Selera Makan Bertambah Miera Leyana Umum Hamil Tujuh Bulan Suami Teruja

papar berkaitan - pada 9/3/2021 - jumlah : 92 hits
Lama tidak mendengar kisah mengenai pelakon yang satu ini Kini selepas lama menyepikan diri pelakon Miera Leyana tampil mengumumkan kehamilannya yang kini sudah pun berusia tujuh bulan Selepas mendirikan rumah tangga pada Julai tahun lalu M...
10 Jenama Terbaik Susu Formula Untuk Bayi Baru Lahir Usia 0 6 Bulan

10 Jenama Terbaik Susu Formula Untuk Bayi Baru Lahir Usia 0 6 Bulan

papar berkaitan - pada 8/3/2021 - jumlah : 101 hits
10 Susu Formula Untuk Bayi Baru Lahir Usia 0 6 Bulan Mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia susu ibu perlu diberi kepada bayi baru lahir sehingga usia anak enam bulan Tak dinafikan susu ibu adalah susu yang paling bagus untuk bayi baru lahir...
Bayi Berusia 11 Bulan Begitu Cekap Panjat Tangga Menjengah Keluar Tingkap Video

Bayi Berusia 11 Bulan Begitu Cekap Panjat Tangga Menjengah Keluar Tingkap Video

papar berkaitan - pada 25/2/2021 - jumlah : 101 hits
Saat mencemaskan apabila seorang bayi perempuan baru berusia 11 bulan menunjukkan kemahirannya memanjat tangga setinggi 7 kaki ibunya dengan tenang memerhati dan membiarkan anaknya meneruskan aktivitinya Ibu bayi tersebut Sara Ferreira 35 y...
17 Resepi Makanan Dalam Pantang Selepas Bersalin Normal Pembedahan

17 Resepi Makanan Dalam Pantang Selepas Bersalin Normal Pembedahan

papar berkaitan - pada 2/3/2021 - jumlah : 79 hits
Apa makanan dalam pantang selepas bersalin yang baik dan berkhasiat Apa resepinya Apa menunya Ini yang bermain di fikiran anda bukan Bukan sahaja untuk ibu selepas bersalin samada bersalin normal caesar atau pembedahan resipi pantang selepa...
Mungkin Dia Panik Rentap Anting Dengan Kuat Telinga Bayi 10 Bulan Terkoyak

Mungkin Dia Panik Rentap Anting Dengan Kuat Telinga Bayi 10 Bulan Terkoyak

papar berkaitan - pada 23/2/2021 - jumlah : 73 hits
The ReporterBayi perempuan berusia 10 bulan cedera di bahagian telinga kiri akibat anting anting yang dipakainya tersangkut pada jaring kipas angin Dewi Diana Muhamad Samsudin 31 ibu kepada mangsa Delisha Diana Mohd Shamsul Azman berkata ke...
Ikan Bakar Sambal Petai Resepi Enak Pembuka Selera

Ikan Bakar Sambal Petai Resepi Enak Pembuka Selera

papar berkaitan - pada 25/2/2021 - jumlah : 106 hits
Ikan Bakar Sambal Petai Resepi Enak Pembuka Seleraikan bakar memang sedap dimakan dengan nasi putih
Alasan Maknya Durjana Sungguh Ibu Ditahan Disyaki Dera Pukul Bayi 7 Bulan Sampai Berlaku Pendarahan Dalam Mata

Alasan Maknya Durjana Sungguh Ibu Ditahan Disyaki Dera Pukul Bayi 7 Bulan Sampai Berlaku Pendarahan Dalam Mata

papar berkaitan - pada 10/3/2021 - jumlah : 50 hits
Alasan maknya durjana sungguh Ibu ditahan disyaki dera pukul bayi 7 bulan sampai berlaku pendarahan dalam mataPolis menahan seorang wanita berusia 25 tahun di Butterworth kerana disyaki mendera dan memukul anak lelakinya berusia tujuh bulan...
Video Inilah Cabaran Peniaga Jalanan 30 Khemah Terbang Berselerak Habis Makanan Atas Jalan

Video Inilah Cabaran Peniaga Jalanan 30 Khemah Terbang Berselerak Habis Makanan Atas Jalan

papar berkaitan - pada 5/3/2021 - jumlah : 64 hits
989 total views 989 views today Semalam tular di media sosial kejadian ribut di Kepala Batas Pulau Pinang yang telah menerbangkan hampir 30 khemah peniaga jalanan di Jalan Bertam Menerusi video berdurasi lebih kurang dua minit itu memaparka...
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin B40 Bantuan Rm300 Peranti Rm180 Data

Kenapa Bpr Gagal Kredit

Gagal Bayar Hutang Gangster Campak 1 000 Ekor Lipas Dalam Restoran Peminjam

Jadual Pembayaran Bpr Fasa 1 2 3 Semakan Jumlah Bayaran Diterima

Rakyat Kecewa Tanah Rizab Pdrm Pindah Milik Jejas Imej Polis

Pendidikan Seks Cara Islam

Selamat Bersara Cikgu Lajat

Lirik Rembau Most Wanted Part Ii W A R I S



Ini Sebab Mengapa Arab Saudi Import Pasir Dari Negara Lain

Budaya Kejam Gemukkan Kanak Kanak Perempuan di Mauritania Leblouh

Biodata Model Rita Suraya Kakak Pelakon Rita Nadira

5 Tradisi Hari Raya Aidilfitri Yang Semakin Luput Ditelan Peredaran Zaman

Ke Mana Perginya Semua Hasil Karya Bob Ross


Pulut Kacang Spore

Perghhh Tandas Raya Diy Siap Dengan Kos Hanya Rm300

Program Jaringan Prihatin B40 Tebus Subsidi Rm180 Rm300

Sudah Berkahwin Jangan Harapkan Mak Ayah Tanggung Cubalah Hidup Berdikari Walaupun Susah

Akulah Alpan Dan Omega

Mbah Blangkon Ditegur Nyi Loreng Jangan Jangan Dan Jangan