10 Tips Memulakan Perniagaan Dalam Talian


Tips Memulakan Perniagaan Dalam Talian | Mungkin ada di antara kita sering bertanya, adakah rumit untuk memulakan perniagaan dalam talian?  Untuk pengetahuan semua, perniagaan dalam talian amat mudah dilaksanakan. Kemungkinan besar selepas ini, anda pasti terkejut kerana tidak pernah terfikir betapa mudahnya perniagaan dalam talian

Apa yang anda perlu untuk memulakan perniagaan dalam talian? Berikut adalah 8 tips mudah untuk anda ikuti:

1. Ketahui Matlamat perniagaan dan anggaran modal anda
Matlamat utama memulakan perniagaan dalam talian adalah untuk memaksimakan keuntungan dengan penggunaan sumber yang sangat efisien. Anda juga perlu bertanya soalan-soalan seperti, bagaimana untuk mendapatkan pelanggan baru atau apakah jenis perkhidmatan yang disediakan kepada pelanggan

Atau mungkin untuk menyediakan informasi berguna kepada pelanggan sasaran anda. Atau untuk mengumpulkan satu komuniti atas talian

Bagaimana pelanggan boleh mendapatkan informasi berguna? Atau adakah tujuan anda untuk mewujudkan satu komuniti pelanggan dalam talian

Di peringkat permulaan ini, anda perlu membuat perancangan berapa modal yang akan dikeluarkan disertakan dengan objektif pelaburan yang jelas, di mana ia akan membantu anda merangka strategi yang lebih berkesan di masa hadapan


2. Ketahui pasaran sasaran anda
Sasaran pasaran adalah sangat penting untuk perniagaan dalam talian.  Anda perlu menyatakan dengan terperinci siapakah golongan sasar anda. Persoalan seperti siapakah yang paling sesuai untuk produk anda; lelaki atau wanita, kumpulan umur dan pendapatan

Lihat juga kepada keadaan sosio-ekonomi mereka dan senaraikan katakunci yang seringkali digunakan oleh mereka di enjin carian

Lebih terperinci mengenai profil kumpulan sasaran anda, lebih mudah untuk memahami dan sekaligus dapat menarik perhatian mereka terhadap produk atau perkhidmatan anda


3. Ketahui pesaing anda
Ini merupakan elemen yang penting dalam menetapkan perniagaan dalam talian. Anda perlu melakukan analisis pasaran dengan menentukan siapakah pesaing anda? Berapa besar perniagaan mereka, dan apakah strategi mereka untuk menarik perhatian pengguna

Selain itu, anda juga perlu mengetahui berapa banyak peluang dan ruang yang masih ada untuk memberikan persaingan kepada pasaran sedia ada

Dengan segala data mengenai pesaing dan saiz pasaran, dapat menentukan kedudukan dan peluang anda untuk berjaya meskipun anda akan bersaing dengan sihat dengan ramai pesaing

Anda boleh membuat analisis mengenai pesaing anda menerusi laman web Alexa dan ComScore


4. Siap sedia dengan strategi pemasaran
Mungkin ini agak klise bagi sesetengah usahawan, namun ini merupakan perkara paling penting. Ramai di antara usahawan internet yang berjaya mempunyai strategi pemasaran yang menarik dan berbeza daripada usahawan yang lain


5. Perniagaan = menyelesaikan masalah pengguna
Ini merupakan mantera keramat bagi semua jenis perniagaan. Bayangkan apakah masalah pengguna yang ingin anda selesaikan menerusi produk atau perkhidmatan anda. Persoalan ini harus sering ditanya kepada diri anda, agar produk dan perkhidmatan anda kekal relevan kepada pengguna


6. Pastikan jenama anda unik dan tersendiri
Bagaimana untuk memastikan jenama anda unik dan tersendiri? Anda harus bermula dengan nama domain yang menarik dan mudah diingati. Ini dapat memberikan kelebihan kepada anda berbanding pesaing. Sebaiknya, pilihlah domain perniagaan anda yang berakhir dengan dot com

Mengapa dot com? Seperti yang dinyatakan tadi, dot com lebih ringkas dan mudah diingati oleh semua. Ini merupakan tiga cara yang boleh digunakan dalam memilih nama domain:Menggunakan nama sendiri sebagai pemilik perniagaan.Menggunakan nama perniagaan anda.Menggunakan katakunci popular oleh pengguna  internet yang mempunyai hubungkait dengan perniagaan anda.
Selain itu, rekabentuk laman web yang menarik serta mesra pengguna juga dapat membina jenama anda yang tersendiri. Intonasi, gaya penceritaan serta kandungan yang tersendiri juga dapat membezakan jenama anda dengan jenama lain


7. Cari peluang untuk perubahan dan pembaharuan
Usahawan dalam talian sering jatuh dalam perangkap mencari kesempurnaan dalam serba-serbi. Seharusnya anda tidak boleh terlalu mengharapkan segalanya akan berjalan lancer sepertimana yang dirancang

Di peringkat permulaan, anda mungkin berdepan dengan pelbagai masalah dan halangan . Jangan risau, kerana ini merupakan sebahagian daripada pembelajaran untuk anda memajukan perniagaan. Tidak semua usahawan dalam talian yang berada di pasaran ketika ini terus berjaya seawal perniagaan mereka

Binalah semangat juang dan daya tahan yang tinggi, ini dapat membantu anda melihat masalah dan halangan dari sudut yang positif


8. Maksimumkan penggunaan pemasaran email.  
Apabila anda membina senarai langganan menerusi laman web, sebenarnya anda memiliki asset paling penting dalam perniagaan. Pelanggan dan pelawat laman web anda memberikan kebenaran untuk anda menghantar e-mail kepada mereka, ini bermakna:Anda memberikan sesuatu yang mereka mahu.Anda berjaya membina hubungan yang sihat dengan pelanggan.Maklumbalas daripada pengguna yang melanggan e-mail anda 100 peratus boleh diukurPemasaran menerusi lebih murah dan lebih efektif berbanding iklan konvensional lain.

Sesiapa sahaja yang berdaftar di laman web anda merupakan bakal pelanggan anda. Tiada kaedah yang lebih efektif untuk anda berhubung dan menukar mereka kepada pelanggan, hanya dengan menggunakan e-mail. 
9. Patuhi kehendak Undang-Undang
Sesiapapun boleh berniaga. Namun, anda harus patuh dengan kehendak undang-undang semasa negara yang berkaitan. Ianya termasuklah mendaftarkan nama syarikat perniagaan, memastikan produk yang dijual tidak menyalahi sebarang kelulusan, kebenaran dan pengesahan dari agensi berkaitan dan paling penting anda wajib membayar cukai kepada Lembaga


10. Rancang perniagaan dengan menghasilkan Business Plan
Terdapat banyak perniagaan yang boleh dilakukan pada masa kini. Masalahnya, modal dimana nak dapat? anda perlukan modal memulakan perniagaan dalam talian, anda perlukan Business Plan untuk memohon dana. Tanpa Pelan Rancangan Perniagaan atau Kertas Kerja Perniagaan yang bagus, permohonan anda mungkin ditolak. Bagaimana nak dapatkan Business Plan yang terbaik? Anda boleh rujuk Koleksi Business Plan disini - Klik Sini



Itulah 10 tips memulakan perniagaan atas talian (online) yang dapat kami kongsikan disini. Diharapkan anda mendapat serba sedikit gambaran awal untuk bermula berniaga. 
[ Ebook ] Peniaga Online Business Plan
Nota: Jika anda berminat untuk membuat laman web ecommerce sendiri dengan kos yang murah, mudah dan tanpa kemahiran teknikal yang tinggi, daftar dan buka kedai online anda di EasyStore ! Free Trial 14-Days.
Semoga berjaya

Info rujukan: www.maxis.com.my


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.rujukanniaga.com/2019/01/10-tips-memulakan-perniagaan-dalam.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tips Mudah Agar Yamaha Vixion Tambah Kencang

Tips Mudah Agar Yamaha Vixion Tambah Kencang

papar berkaitan - pada 12/1/2019 - jumlah : 57 hits
Tips Mudah Agar Yamaha Vixion Tambah Kencang Halo sobat penggila motor bertemu dengan admin lagi yang kali ini bukan berbicara tentang Foto Modifikasi lagi karena minggu ini admin akan berbicara tentang Tips dan Cara untuk kalian para pecin...
Tips Jodoh Cepat Terbaik Oleh Ust Yusuf Mansur

Tips Jodoh Cepat Terbaik Oleh Ust Yusuf Mansur

papar berkaitan - pada 12/1/2019 - jumlah : 96 hits
Assalamualaikum Dan Salam SejahteraTips Jodoh Cepat Terbaik Oleh Ust Yusuf MansurTips Jodoh Cepat Terbaik Oleh Ust Yusuf Mansur tips jodoh cepat terbaik adalah metode agar Allah azza wajalla berkenan membuka Rahasia Jodoh Terbaik Menghadirk...
Tips Dapur Cara Hilangkan Kesan Hitam Bawah Non Stick Pan

Tips Dapur Cara Hilangkan Kesan Hitam Bawah Non Stick Pan

papar berkaitan - pada 12/1/2019 - jumlah : 111 hits
Kuali biasa atau non stick pan Of course Fiza pilih non stick pan sebab kerja memasak jadi lebih mudah Makanan tak melekat dan mencuci pun mudah Tapi kalau non stick pan terguris sikit pun boleh hati terguris sama Nak mencuci pun kena manja...
Dari 120kg Ke 65kg Wanita Ini Kongsi Tips Diet Sihat Lihat Hasilnya

Dari 120kg Ke 65kg Wanita Ini Kongsi Tips Diet Sihat Lihat Hasilnya

papar berkaitan - pada 12/1/2019 - jumlah : 111 hits
Dari 120kg Ke 65kg Wanita Ini Kongsi Tips Diet Sihat Lihat Hasilnya Ramai orang nak memiliki tubuh badan ideal dan tampil yakin dengan tubuh badan mereka Sampai habis beratus ringgit untuk membeli produk kurus dan kurang berkesan Takukah an...
Dah Dapatkan Nasihat Doktor Tiada Masalah Bawa Sayf Issa Naik Kapal Terbang Mia Ahmad Kongsi Tips

Dah Dapatkan Nasihat Doktor Tiada Masalah Bawa Sayf Issa Naik Kapal Terbang Mia Ahmad Kongsi Tips

papar berkaitan - pada 12/1/2019 - jumlah : 72 hits
Mia Ahmad kini cukup ceria dengan kehadiran si buah hati Sayf Issa Tentunya tidak akan membiarkan si anak selesa Mia sudah mendapatkan nasihat doktor sebelum membawa Issa menaiki penerbangan kapal terbang Baru baru ini Mia suaminya Izham Ta...
7 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh Supaya Tiada Jangkitan Kuman

7 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh Supaya Tiada Jangkitan Kuman

papar berkaitan - pada 12/1/2019 - jumlah : 78 hits
Penjagaan luka samada dari pembedahan major minor luka apendiks luka cyst ataupun pembedahan caesarean perlu dijaga dengan betul agar luka pebedahan cepat sembuh Jangkitan kuman dikawasan luka juga dapat dielakkan sekiranya luka pembedahan ...
5 Tips Mudah Mengekalkan Kebersihan Kediaman Anda

5 Tips Mudah Mengekalkan Kebersihan Kediaman Anda

papar berkaitan - pada 12/1/2019 - jumlah : 118 hits
Persekitaran yang sihat bersih dan tiada unsur yang dapat membahayakan kesihatan amatlah penting kepada kita Unsur yang dapat membahayakan kesihatan anda jika tidak mengekalkan kebersihan termasuklah binatang dan serangga makluk perosak sep...
Tips For Forever Alone Foodpanda Is Awesome

Tips For Forever Alone Foodpanda Is Awesome

papar berkaitan - pada 11/1/2019 - jumlah : 69 hits
sebagai seorang yang devoted loner nak makan kat luar seorang diri ada sesuatu yang memalukan kalau nak masak untuk dimakan seorang pula for sure akan memenatkan dah masak kena kemas pula alahaiii so pilihan yang ada adalah food delivery ak...
Doktor Cantik Ini Melanggan Gigolo Untuk Kepuasan Seks Kisah Benar

Bahasa Isyarat Sayang Dari Suami Yang Jarang Diketahui Oleh Isteri

Mawar Sudah Jumpa Peguam Fizo Omar Terkejut Reda Andai Perpisahan Adalah Yang Terbaik

Konon Tak Boleh Angkat Tangan Elok Je Main Telefon Rakan Sekolah Pertahan Cikgu Isu Rotan Viral

Ibu Berang Anaknya Dirotan Sampai Berbirat Kerana Panggil Cikgu Pondan

Mahathir Kata Akan Pegang Jawatan Perdana Menteri 3 Tahun Tapi Tak Tahu Dari Tahun Bila Nak Start Kira Ni

Oleh Kerana Mat Sabu Lewat Mas Akan Dijual Dan Hartanya Akan Di Amla

Jurukimpal Dalam Air Wanita Pertama Malaysia



9 Raja Melayu Yang Paling Muda Menaiki Takhta Sebagai Sultan

Sejarah Terjemahan Kitab Bible ke Dalam Bahasa Melayu

Biodata Dan Latar Belakang Pendakwah PU Rizz

7 Penyakit Mental Yang Turut Dialami Dan Berlaku Pada Haiwan

5 Gitaris Wanita Moden Paling Power


Daddy Ambil Gambar Fariza Cepat Model Kecik

Bersih Don T Forget Pm S Question Time Was Part Of Harapan Manifesto

Doe Inspects 4 Factories In Pasir Gudang Today

Plans Underway To Return Donation To Media Purportedly From 1mdb

Amanah Bidas Pas Tak Patut Guna Perkataan Provokatif Wajib Jatuhkan Ph

Pencemaran Toksik Pisang Berbuah Dua Kali Monyet Suka Hati