Trip Ke Jepun Osaka Day 3 2


Habis lunch terus gerak ke Masjid Osaka untuk solat jamak dulu sebelum meneruskan perjalanan. Padahal baru pergi berapa tempat kan. Nak buat macam mana waktu sini awal. Zohor pun awal. hehe Aku pun tak berapa peka waktu sepanjang dekat sana. Memang ikut je tour guide bawa. Senang tak payah susah fikir. Memang antara trip paling santai aku rasa.
Solat di Masjid Osaka


Masjid osaka ni aku difahamkan tak ramai pelancong yang datang sebab tak ada access train terdekat. Kalau nak kesini kena naik bas atau teksi. Kawasan sini alahai jalan lengang sangat. Nak baring dekat jalan pun boleh. Aku pun bebas je bawa anak aku main dekat jalan tu sambil bergilir dengan laki aku solat. Bawah masjid ni pula kedai runcit produk halal. Boleh nak beli stok makanan halal dekat sini. Tapi jangan la expect ada kicap kipas udang ke apa. hahah Kami nak cari susu pekat pun pelik bentuknya. Kebanyakkan produk dari Indonesia dekat kedai ni.




Tapi memang selesa la masjid ni dan agak luas. Masa singgah solat ni memang kami je ada dekat sini. Masa dah habis tu baru jumpa orang lain juga yang singgah solat. Tapi kawasan sini memang sunyi sepi. Macam kawasan kena tinggal pun ye. hahah Anak aku main tengah jalan pun tak risau sebab kalau ada kereta lalu pun slow je jalan nya.



Umeda Building
Agak lama juga dekat Masjid Osaka untuk solat semua dan terus ke Umeda Building pula untuk tengok view bandar osaka. Ini pun sepatutnya cover hari kedua tapi tak sempat kan so lega la boleh cover sekali hari ni. Dekat sini pun lama sebab best tengok view tempat tinggi.


Ni gambar aku ambil seberang jalan nak ke Umeda Building ni sebab bas kami berhenti dekat sini. Masa sampai sini nampak orang makin ramai sebab dah waktu petang. Mungkin orang mula nak balik kerja kot. Sempat la satu gambar selfie bawah ni sebab ingat nak cepat naik dulu lepas tu baru bergambar dekat bawah ni sekali apa bila naik atas tu lama dan bila turun dah malam hahahah so jadi la satu gambar dekat bawah ni. hahhahaha


Untung ikut tour guide ni dia bawa jalan tak ramai orang lalu ikut lif lain macam mana entah. Tau-tau dah sampai atas sebab sini ada banyak lif. Aku ingat memang tak ramai orang nak datang melawat sini sebab tengok kosong je. Rupanya tour guide bawa jalan lain untuk naik atas. Masa turun tu baru nampak panjang berlingkar orang beratur tunggu nak naik atas ni. hahahahah Kalau la keadaan macam tu untuk naik atas aku gerenti kami tak akan dapat naik. Nak beratur dengan budak-budak ramai ni memang tidak sama sekali. hahahah so ni kira rezeki juga la kan lepas naik keatas tanpa sebarang drama.



Ini rupa sekitar kawasan atas ni. Antara tempat wajib datang kalau pergi Osaka tapi kalau taknak pun tak apa. Sini pun guna OAP tu je. Ini je kot gambar yang ada 4 beranak sebab Asyraf dah sibuk nak ikut makcik pakcik dia. Lepas bergambar ni dia terus lesap. Dekat Jepun ni aku kurang risau dekat dia sebab rasa selamat tapi still kena la pantau. Masa dia lesap tu rasa nak luruh juga la jantung aku ni.. hahahha



Basically dekat sini memang gambar view je la. Buat 1 round dah cukup la sebab nak bergambar macam sama je semua angle. hahahah Lepas tu aku perasan mostly akan ambil gambar dalam escalator ni. Aku pun ambil la juga. hahahah tapi cuak tak yah cerita la sebab escalator ni panjang gila kebawah. Memang curam betul dengan aku pegang stroller lagi. Lepas tu escalator ni jenis sempit muat sorang je. huhu


Escalator ni masa nak turun nak balik. Haa masa turun ni la baru perasan orang beratur panjang nak naik keatas. So selamat la kan. Turun tu memang dah gelap pun. Tapi belum terus balik sebab ada lagi tempat yang nak pergi. hahaha

Namba - Dotonbori - Shinsaibashi suji
Ni sebenarnya macam shopping street. Kalau rajin jalan dari namba terus ke dotonbori dan masuk ke shinsaibashi. Satu jalan yang sama straight je jalan. Kalau masuk sini kena alert la family memasing sebab sini kawasan padat gila. Memang jalan berlanggar orang la masuk sini. Jalan je ikut orang ramai sampai la jumpa billboard glico man yang famous dekat Osaka ni dan juga giant crab tu. Tempat wajib bergambar kalau datang sini. Lepas tu pepandai la cari spot yang tak ramai orang sebab sini jangan harap la nak lengang dan kosong sebab sentiasa ramai tak kira siang atau malam. Dekat sini juga ada sungai dan boleh naik cruise round tapi memang tak la kami naik. Kebetulan masa kami sampai ni masa peak orang ramai gila. Aku main jalan je la ikut orang. hahahahah


Bila aku nampak king crab ni aku dah excited sebab selalu tengok orang kan bergambar sini. Masa sampai sini anak aku dua-dua tidur so faham-faham je la perasan makpak dia masa ni. Walaupun tau kejap lagi dorang bangun habis la kami. hahahah Tapi lega dorang tidur tempat sibuk macam ni tak penat nak kejar dorang. hahah



Paling ramai dekat area glicoman ni. Kira untung sangat la kalau dapat bergambar dekat sini ruang kosong macam ni. Mula-mula kami ambil gambar tu gelap sebab ye la malam. Lagi pun hp pun bukan jenis hebat untuk gambar malam. Sekali ada orang datang bawa lampu terus terang cerah gambar. hahahhaha



Tengok betapa ramai nya umat manusia dekat sini. Lega betul anak tidur dekat sini. Tengok lorong belakang aku tu? Itu la laluan kami nak sambung redah. Sebelum glico man ni pun laluan macam tu juga. Sini kalau siapa suka shopping dan suka tempat happening boleh la cari airbnb dekat area sini. Aku rasa dekat sini je aku jumpa manusia teramat ramai. Pergi tempat lain dah macam kawasan tinggal dah. hahaaha



Masa jalan area Shinsaibashi ni ternampak Luke Lobster. Kalau ikut list makanan wajib cuba ni antara nya la. Terus minta dengan laki aku nak order juga ni. Harga macam dalam menu tu tapi jangan convert. Hahaha Masa ni anak masih tidur so kami berdua la yang makan. Not bad sedap juga cuma kalau la ada sos cili mesti lagi sedap. kah kah kah. Isi lobster banyak tau tak kedekut.


Area sini banyak lorong tapi kita lalu je straight jalan orang ramai tu sampai la ke hujung. Sepanjang jalan tu banyak je kedai kami masuk shopping. Kedai beg LV dengan branded lain pun relax je longgok macam tak bersalah. hahahah Aku tengok je la sebab takde nafsu nak membeli apa-apa pun. Daiso sini pun besar bukan main. Uniqlo pun besar bertingkat-tingkat haaa.




Nah belanja satu kedai branded. Hanya begitu sahaja dekat sini. hahah boleh masuk jangan segan-segan. Tapi aku teruskan perjalanan sampai kehujung dan tidak dilupa masuk 7E atau conbini demi sedikit kudapan. Kalau nampak uniqlo ni dah kira penghujung Shinsaibashi dah so tunggu je la area sini bas datang pickup.





Sempat cari aiskrim. Tak faham sungguh dekat tempat sejuk pun nak juga makan aiskrim. Tu yang balik dari Jepun teruk aku batuk. Habis sini masa tunggu bas tu anak aku baru bangun. Ya dia bangun dikala makpak dia dah penat. Rasa nak balik tidur. hahahah tapi anak? fully recharge. Tuhan saja tahu tapi well standard la nak berjalan kan. Benda macam ni kena hadap. hahahha... Serik tak? gila apa serik kalau dapat berjalan. Dengan family la syok.. hehehehehhe 

So mari pulang ke sarang untuk berehat dan bagi anak makan pula. Muka mak dia dah penat tak yah cakap la. heheh.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.athirahassin.com/2020/05/trip-ke-jepun-osaka-day-32-masjid-osaka.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ramadhan Day 24

Ramadhan Day 24

papar berkaitan - pada 18/5/2020 - jumlah : 113 hits
Ramadhan Day 24 Selamat berpuasa semua
Ramadhan Day 23

Ramadhan Day 23

papar berkaitan - pada 18/5/2020 - jumlah : 114 hits
15 Mei 2020 Ramadhan Day 23 Selamat berpuasa semua Hari ni cuba masak teresek kacang panjang ikut resepi Tetapi kita tukar ayam kepada daging Lepas tu kami buat apam balik Tepung adunan apam perlu diperap sejam jadi kalu sesapa nak cuba bua...
1st Day Kerja

1st Day Kerja

papar berkaitan - pada 18/5/2020 - jumlah : 109 hits
salam 1st day kerja lepas PKP dilaksanakan Bekerja secar bergilir atau berjadual Hari ni datang selesaikan tugasan yang perlu diselesaikan di pejabat
Another Not Relevant Day In Malaysia

Another Not Relevant Day In Malaysia

papar berkaitan - pada 17/5/2020 - jumlah : 116 hits
I was scanning through the Malaysian news headlines on Google this morning Here is a quick list 1 AG I was advised Thomas agreed bla bla bla2 Bersatu Youth Najib Rosmah Zahid to bla bla bla3 Putrajaya s Masjid reopens bla bla bla4 Sink or s...
3 Meals A Day Fishing Village

3 Meals A Day Fishing Village

papar berkaitan - pada 15/5/2020 - jumlah : 130 hits
3 Meals a Day Fishing Village 53 men live in a minimalist Channel tvNAirtime Wednesday 11pm Saturday 9pmCast Cha Seung Won Yoo Hae Jin Son Ho JunAfter 3 years they back with a new season of Fishing Village Version For those who don t know a...
Only 100 Visitors A Day Allowed At All Sabah Parks

Only 100 Visitors A Day Allowed At All Sabah Parks

papar berkaitan - pada 17/5/2020 - jumlah : 129 hits
A scenic view of one of the five islands in Tunku Abdul Rahman national marine park in Kota Kinabalu KOTA KINABALU Sabah Parks has limited the number of visitors to 100 a day at all 24 parks and marine parks in the state as restrictions on ...
Ramadhan Day 22

Ramadhan Day 22

papar berkaitan - pada 18/5/2020 - jumlah : 92 hits
14 Mei 2020Ramadhan Day 22 Selamat berpuasa semua Masak Ikan pari bakar kerabu pucuk bekko sotong goreng kunyit bersama kacang panjang Pokok ros yang dibeli sebelum PKP telah berbunga dan kembang Yang peliknya bunganya berwarna merah hati s...
Ramadhan Day 21

Ramadhan Day 21

papar berkaitan - pada 18/5/2020 - jumlah : 110 hits
13 Mei 2020Ramadhan Day 21 Selamat berpuasa semua Masak Ikan pari bakar bersama sambal cili asam pedas ikan siakap udang goreng kunyit bersama kacang panjang dan celur pucuk bekko Pencuci mulut beli akok bersama air kelapa muda Lepas tu mor...
Part Time Warehouse Casual Worker Rm 108 Per Day Shah Alam Sec 22

Part Time Warehouse Casual Worker Rm 108 Per Day Shah Alam Sec 22

papar berkaitan - pada 18/5/2020 - jumlah : 144 hits
To handle PICKING and PACKING receiving return cross dock or loading goods Job Requirements With or without working experience are welcomed Possess positive working attitude and physically fit Able to work on shift hours Able to work on wee...
Pkpd Di Kota Setar Akan Tamat Hari Ni Tapi Mengejutkan Ini Pula Yang Akan Diisytiharkan Di Situ

Bila Ibu Jari Kaki Suami Kene Cengkam Sakit Bukan Main

Kiamat Dan Gerhana

Siapa Agaknya Di Sebalik 12 Kostum Peserta The Masked Singer Malaysia

3h2m Warung Hajjah Robiah

Hero Kecil Berjaya Kesan Periuk Api Tikus Raksasa Afrika Dianugerahkan Pingat Emas

Wajib Tahu Ini Tanda Seseorang Yang Tubuhnya Disarangi Jin Jahat

Tiada Pemenang Jelas Tapi Warisan Dijangka Menang 37 Kerusi Kata Tinjauan Bebas



5 Perubahan Positif Sikap Rakyat Malaysia Kerana PKP

Resepi Kek Marble Jelita Paling Lembut dan Gebu

Kenapa Pelabur Hartanah China Mula Keluar Meninggalkan Malaysia

Info Dan Sinopsis Drama Ryan Aralyn Slot Akasia

Kenapa Patung Beruang Digelar Teddy Bear


Happy Birthday To You

Buku Let S Write

Set Poster Anakku Bijak Suku Kata

Jenis Uang Yang Terlarang Jika Kamu Gunakan Untuk Senang Senang

Kebaikan Aromatic Virgin Coconut Oil Dari D Aura

Miniatur Bis Ramayana Double Glass Mp Taucho Was Gone