Terima Kasih Allah Berkat Doa Semua Elyana Syukur Dapat Sambut Hari Lahir Ke 34


Kagum melihat semangat ibu kepada dua anak, Elyana, 34, yang sentiasa kuat walaupun kini sedang bertarung nyawa melawan penyakit kanser limfoma tahap empat. Namun raut wajahnya tidak sedikitpun mempamerkan penderitaan yang dihadapi.
Timbul kekaguman bagaimana Elyana atau nama sebenarnya, Erneelya Elyana Emrizal mengumpul kekuatan melawan penyakit berbahaya ditanggung sejak 10 tahun lalu.

Namun, selagi hayat dikandung badan, wanita kelahiran Shah Alam, Selangor itu tidak sesekali berhenti berharap untuk berjuang melawan penyakitnya.
Wajahnya sentiasa ceria melayani pengikut dalam Instagram (IG) Live, biarpun sedang menerima rawatan di hospital selama dua minggu. Tetap manis menguntum senyum, seolah-olah tiada apa yang berlaku.
“Secara jujur, saya tidak tahu daripada mana datangnya kekuatan ini. Saya percaya berkat doa semua orang, ia bagaikan meniupkan semangat untuk saya terus bernafas.
“Saya hanya manusia biasa, ada masanya momen kecewa dan tertekan. Saya akui sukar menerima kenyataan pada awal disahkan menghidap kanser. Saya sering tertanya-tanya kenapa ia terjadi kepada saya?
 
View this post on Instagram  
A post shared by elyanaofficial (@elyanaofficial1)
 “Saya juga mempersoalkan, kenapa orang lain menghidap penyakit sama boleh sembuh, tetapi saya tidak? Namun, lama kelamaan saya mula menyedari, semakin lama Allah menguji, semakin saya beroleh ketenangan,” katanya.
Demi menjalani rawatan dengan tenang, Elyana juga menjauhkan dirinya daripada insan negatif. Akuinya, rohani juga semakin terisi selepas hampir 10 tahun menjadi pesakit kanser.
Malah, pelakon drama Dunia Baru dan Misi Dania Cun itu berkata, dia juga tidak terlalu mengejar kebendaan. Andai sebelum ini pekerjaan menjadi fokus utama, tetapi kini sekadar membiarkan Allah mengatur rezeki buatnya sekeluarga.
 
View this post on Instagram  
A post shared by elyanaofficial (@elyanaofficial1)
“Saya percaya kepada rezeki Allah dan tidak mengejar kehidupan dan keduniaan seperti dahulu. Walau bagaimanapun, Alhamdulillah, saya beroleh ketenangan dan rezeki sentiasa ada,” katanya.
Berkongsi tahap kesihatannya, Elyana yang baru sahaja keluar hospital bagi menjalani rawatan berkata, dia optimis, meskipun sel kanser sudah merebak pada anggota badan yang lain.
“Saya menjalani 10 kali rawatan radioterapi dan dimasukkan dua beg darah. Untuk rawatan radioterapi kali ini, doktor memfokuskan kepada sel kanser yang tumbuh pada bahagian dada kerana ia agak besar berbanding lain.
 
View this post on Instagram  
A post shared by elyanaofficial (@elyanaofficial1)
“Sebenarnya, tujuan asal ke hospital tempoh hari hanyalah untuk menambah darah, tetapi apabila ujian imbasan PET dilakukan, doktor mendapati terdapat ketumbuhan pada bahagian tengah dada. Jadi, doktor terpaksa menjalankan rawatan radioterapi secepat mungkin.
“Kesan ketumbuhan ini, saya sukar bernafas, malah batuk tidak henti-henti hampir setahun. Apabila asyik batuk, saya mengalami kesukaran menelan hingga menjejaskan selera makan. Ia juga memberi kesan kepada berat badan.
“Selain dada, kanser turut merebak pada bahagian paru-paru, belakang rahim, sedikit pada usus dan beberapa bahagian badan lain. Dengan bantuan steroid, berat badan hanya 35 kilogram (kg) kini sudah naik kira-kira tujuh kg.
“Selera makan juga sudah semakin baik berbanding sebelum ini,” kata Elyana.

Biarpun sudah hampir sedekad berjuang melawan penyakit selepas melahirkan anak sulung, Elyana berkata, dia tidak pernah berputus asa mencari penawar penyakitnya. Bahkan, tidak pernah rasa takut, biarpun ramai membuat tanggapan penyakit kanser adalah ‘death penalty’ untuk penghidapnya.
“Bagi saya, tiada apa yang perlu ditakutkan, semua orang bakal berdepan kematian suatu hari nanti. Saya percaya pada qada dan qadar, ada orang tidak sakit pun tiba-tiba boleh meninggal dunia.
“Ada yang diuji tiada makanan, ada pula dengan kesakitan. Pendek kata, setiap manusia tidak terlepas melalui ujian masing-masing. Jadi, apa yang boleh dilakukan, hadapilah ujian dengan ikhlas.

“Paling penting, belajarlah untuk reda. Apabila kita reda, insya-Allah ketenangan akan datang,” katanya yang sedang berehat di rumah gembira selepas dua minggu terpisah dengan keluarga kecilnya.
Memulakan kerjaya nyanyian seawal usia 14 tahun, kongsi Elyana, dia dijangka akan dimasukkan semula ke wad untuk merawat sel kanser pada bahagian lain.
Bagaimanapun, katanya, dia masih berada dalam dilema sama ada memilih rawatan kemoterapi atau radioterapi.
Memandangkan anak-anak masih kecil, Elyana lebih selesa memilih radioterapi berbanding kemoterapi. Ini kerana kesannya tidak seteruk kemoterapi yang akan menyebabkan tubuhnya menjadi lembik.
“Saya akan lakukan apa sahaja sebagai ikhtiar untuk sembuh. Selain perubatan moden, saya mahu mencuba rawatan alternatif. Apa sahaja cadangan kenalan, saya akan cuba.
“Malah, saya pernah berulang alik selama hampir tiga tahun ke Jakarta, Indonesia untuk menjalani rawatan. Namun, saya tidak dapat terbang ke sana disebabkan COVID-19.
“Saya serasi dengan perubatan di Jakarta. Saya rasa lebih bertenaga seperti orang tidak sakit. Rawatannya menggunakan kaedah alami dan tidak mengenakan apa-apa bayaran.
“Rawatan juga lebih kepada kerohanian. Setiap malam Jumaat, ceramah agama diadakan membuatkan saya beroleh ketenangan. Biasanya, saya berulang alik antara sebulan atau dua bulan sekali. Kos mungkin agak tinggi kerana perlu terbang ke seberang.

“Namun, saya menjadi tidak berkira soal duit disebabkan beroleh ketenangan dan bertenaga,” katanya.
Mengulas penampilan terbaharu yang kini berhijab, Elyana mengakui, dia sedang berubah perlahan-lahan untuk berhijab dengan sempurna.
Akuinya, dia sudah lama berniat memakai tudung, memandangkan usia semakin meningkat dan anak-anak kian membesar.
“Jika dahulu, saya sibuk memikirkan konsep album, bimbang imej tidak bersesuaian. Lagipun, masih darah muda dan saya pula tidak pakai seksi, jadi belum masanya untuk berhijab.
“Tetapi, kini usia pun semakin meningkat, anak-anak sudah membesar. Dengan ujian COVID-19, saya rasa tiba masanya untuk saya berubah perlahan-lahan dan memakai hijab,” katanya.
Kredit: Berita Harian

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
The post “Terima Kasih Allah.” Berkat Doa Semua, Elyana Syukur Dapat Sambut Hari Lahir Ke-34 appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/terima-kasih-allah-berkat-doa-semua-elyana-syukur-dapat-sambut-hari-lahir-ke-34/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hiburan Mohon Doa Saya Dan Keluarga Sihat Elyana Sambut Hari Lahir Secara Sederhana

Hiburan Mohon Doa Saya Dan Keluarga Sihat Elyana Sambut Hari Lahir Secara Sederhana

papar berkaitan - pada 5/7/2021 - jumlah : 86 hits
Penyanyi Elyana berkongsi sebuah hantaran gambar di akaun Instagramnya dimana dia sedang meraikan ulang tahun kelahiran yang ke 34 tahun pada hari ini AdvertisementMenerusi hantaran foto tersebut telihat Elyana sedang bergambar sambil memeg...
Jute Bag Tiffin Dan Novel Hadiah Hari Lahir Yang Terakhir Sa Terima

Jute Bag Tiffin Dan Novel Hadiah Hari Lahir Yang Terakhir Sa Terima

papar berkaitan - pada 6/7/2021 - jumlah : 106 hits
Assalamualaikum Hi korangOkey last update dah bosan korang erk SA up entry hadiah hari lahir ni SA bukan nak menunjuk tapi nak abadikan dalam blog nanti dah tua tua nanti boleh baca semula Lagipun ianya sebagai tanda penghargaan buat mereka...
Berat Hanya 338gm Lahir 4 Bulan Awal Bayi Paling Pramatang Di Dunia Sambut Hari Lahir Pertama

Berat Hanya 338gm Lahir 4 Bulan Awal Bayi Paling Pramatang Di Dunia Sambut Hari Lahir Pertama

papar berkaitan - pada 10/7/2021 - jumlah : 143 hits
Kelahiran bayi pramatang sememangnya banyak ujiannya Bermacam rawatan terpaksa dilalui demi memastikan bayi stabil dan dalam keadaan yang baik Pun begitu bayi paling pramatang di dunia mampu berjuang untuk dirinya sendiri selepas menyambut ...
Elyana Sambut Hari Jadi Penuh Kesyukuran

Elyana Sambut Hari Jadi Penuh Kesyukuran

papar berkaitan - pada 5/7/2021 - jumlah : 82 hits
Elyana sambut hari jadi penuh kesyukuran Sambut hari jadi esok Elyana syukur Allah beri kesihatan semula Kuala Lumpur Penyanyi dan pelakon Elyana Emrizal yang akan meraikan hari lahirnya ke 34 esok mengakui amat bersyukur kerana Allah membe...
Hanya Terima 2 9 Dosis Per Hari Vaksinasi Covid 19 Di Sumsel Rampung 3 Tahun Lagi

Hanya Terima 2 9 Dosis Per Hari Vaksinasi Covid 19 Di Sumsel Rampung 3 Tahun Lagi

papar berkaitan - pada 24/6/2021 - jumlah : 98 hits
Sebanyak 29 ribu dosis vaksin itu nantinya disebar ke 433 unit fasilitas kesehatan di 17 kabupaten dan kota Artinya satu faskes hanya mampu melakukan vaksin 55 dosis sana per hari
Persamaan Aqiqah Dan Sambutan Hari Lahir Cara Islam

Persamaan Aqiqah Dan Sambutan Hari Lahir Cara Islam

papar berkaitan - pada 28/6/2021 - jumlah : 177 hits
Apabila seorang bayi dilahirkan di dunia pelbagai perasaan bercampur aduk bagi ibu bapa dan kebanyakkannya adalah suatu perasaan gembira kerana bayi yang dilahirkan semestinya ibu bapanya telah bersedia selama lebih kurang 9 bulan Apabila b...
Covid 19 Sarawak Ucapkan Terima Kasih Kepada Kerajaan Brunei

Covid 19 Sarawak Ucapkan Terima Kasih Kepada Kerajaan Brunei

papar berkaitan - pada 6/7/2021 - jumlah : 115 hits
Sarawak menzahirkan terima kasih kepada Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah dan kerajaan Brunei atas sumbangan kepada Malaysia Sumbangan berupa peralatan fasiliti kesihatan menjadi manifestasi hubungan rapat kedua dua negara SUBSCRIBE now...
Terima Kasih Top Comment Blog Cik Ash

Terima Kasih Top Comment Blog Cik Ash

papar berkaitan - pada 30/6/2021 - jumlah : 127 hits
Terima Kasih Top Comment Blog Cik Ash Assalamualaikum Hai dah agak lama Cik Ash tak buat entri khas untuk top comment dekat blog ni last pada tahun 2018 la tu hahaha lama sungguh Kalau tak silap Cik Ash lepas pada Cik Ash sebab ada hal kece...
Hiburan Elyana Syukur Berat Badan Naik Setelah Menjalani Rawatan Radioterapi

Hiburan Elyana Syukur Berat Badan Naik Setelah Menjalani Rawatan Radioterapi

papar berkaitan - pada 24/6/2021 - jumlah : 73 hits
Pelakon dan penyanyi Elyana luah rasa syukur apabila berat badannya kini sudah naik dan ia menunjukkan peningkatan yang agak memberangsangkan setelah menjalani rawatan radioterapi sejak minggu lalu AdvertisementMelalui hantaran gambar baru ...
Tak Sanggup Nak Tengok Video Mirip Uel Selepas Ada Yang Create Group Di Telegram Sampai Cecah 20k Subsciber

No Teen Will Be Left Behind Not Even The Undocumented Pledges Moh Of Covid 19 Jabs

Vide0 Datang Wedding Terus Nak Makan G4dis M4lu Lupa Buka Helmet Doraemon Undang Tawa

Siapa Ahli Politik Dibelakang Kiraan Cukai Palsu Lhdn

University Students School Kids Young People Sign Up For Asti S Journal Writing Competition

Muat Naik Foto Iv Drip Peminat Risaukan Kesihatan Jessi

Sejarah Piala Malaysia Sepanjang 100 Tahun

Income Google Adsense Bulan Ogos Usd131



Flagship Premium Terbaru Xiaomi Siri 11T Ini Yang Korang Kena Tahu

6 Perkara Yang Wajib Dipatuhi Semua Bekas Presiden USA

Budaya Okozukai Suami Terima Elaun Dari Isteri Hasil Gaji Suami

Ini Rupanya Keputusan SPM Zizi Kirana Yang Ramai Tak Tahu

Ini Sebab Mengapa Madu Manuka Tersangat Mahal


Kenali Masjid Unik Di Hutan Belantara Borneo Masjid Asmaul Husna Maliau Basin

Masih Terlalu Awal Dedah Hasil Perbincangan Ma63 Kata Ongkili

Dulu Saya Hidup Macam Tiada Agama Stacy

Hebat Siapa Yang Jumpa Ni Netizen Bermata Tajam Kesan Kesalahan Dalam Squid Game

Sertai Agensi Baru Kim Junghyun Bakal Kembali Berlakon

Human Initiative Berikan Beasiswa Untuk Anak Yatim Dan Piatu Akibat Pandemi Covid 19 Di Lima Provinsi