Tengah Minum Tiba Tiba Kepala Bayi Keluar Ibu Cerita Cemasnya Terberanak Di Ruang Tamu


Mudahnya dia bersalin, itulah ayat yang terpacul dalam fikiran saat membaca perkongsian ibu ini yang ‘terbersalin tanpa sengaja’ anak keempatnya di ruang tamu rumah!
Proses bersalin lazimnya amat menyakitkan terutama sekali bagi ibu-ibu yang bersalinkan anak pertama. Tapi bagi ibu ini, ia terjadi sekelip mata walau pun sebenarnya tiada perancangan untuk bersalin di rumah.
Ini kes terbersalin di rumah tanpa perancangan. Bersalin di rumah adalah tidak digalakkan sama sekali kerana boleh mendedahkan ibu dan bayi kepada bahaya komplikasi semasa dan selepas kelahiran.
Melalui penceritaan Puan Ika, rasa risau dan cuak menyelubungi diri apabila hampir setengah jam selepas kelahiran uri tidak keluar dan selepas uri keluar ia disyaki tidak lengkap. Kegetiran ini berterusan sehinggalah dia dibawa ke hospital. Inilah kisahnya;

7 August 2019 ARIZ ARSHAN genap 10 bulan.. Alhamdulillah kuat dan sihat..Gigi dah 4 batang. Dah pandai berdiri dan berjalan tolak kerusi..Yang kelakar dia skip duduk..
Dari merangkak terus berdiri
Sempena Arshan 10 bulan saya nak share kronologi kelahiran dia yang rare ni
[KRONOLOGI TERBERANAK KAT RUANG TAMU RUMAH]
Nama: ARIZ ARSHAN NAZRIN BIN MOHD NAZRIN
Tarikh: 7 Oktober 2018 (39 minggu)
Masa: 7.28 pagi
Tempat: Ruang tamu rumah
Berat: 2.78kg
Panjang: 47cm
05.30am
Terjaga tidur sebab anak ke-3, Nia Naqisha nangis nak susu..
Pi buat susu Nia..
Masa ni perut tak ada rasa sakit apa..
06.00am
Mandi dan solat Subuh
06.40am
Turun bawah sidai kain..
Ada turun dan naik tangga (rumah jenis town house)
07.00am
Buat air untuk breakfast dan duduk kat meja makan..
Mr. Hubby tengah mandi masa ni..
07.15am
Tengah minum rasa macam ada benda mengeras dan nak terkeluar kat miss V tu..
Masa ni dok fikir contraction baru nak start kot
Terus rasa kepala baby dah kat bawah sangat dah..
07.25am
Masa ni gak tak tahu nak buat apa sangat..
Macam blur pun ada..
Suruh anak ke-2, Riyfhann panggil papa dia dalam bilik air..
Terus bangun dari kerusi dan duduk bersandar kat dinding dalam posisi mencangkung..
Bontot cecah kat lantai..
Dua-dua kaki macam posisi mengangkang tu..
Pastu tangan dua-dua dok pegang buku lali..

“ALLAH.. KEPALA DAH……”
Saat ni memang dah rasa baby dah tak boleh tunggu lagi dah..
Kepala baby dah rasa keluar tapi sangkut pada seluar dalam.
Terus jerit kat Mr. Hubby,
“Tarik spender bang!!”
Bila Mr. Hubby tarik spender dengar dia sebut,
“Allah.. kepala dah……”
(lepas kejadian Mr. Hubby bagitahu masa ni dia nampak kepala baby dalam kantung ketuban)
BABY KELUAR TEPAT 7.28 PAGI
Mr. Hubby bergegas nak ambil kain..
Dan tiba-tiba baby terus meluncur keluar dalam kantung ketubannya..
Tak teran apa pun dia cuih ja keluar gitu kat celah kangkang ibu tepat jam #0728pagi
Kelahiran baby disaksikan papanya, Abang Eiymann dan abang Riyfhann..
Huhu..tak sempat nak tutup apa benda berlaku spontan dan cepat sangat..
Kak Naqisha masih tidur masa ni..
Abang-abangnya dok menjerit..
Teruja, takut, panik semua ada..
Abang Eiymann sat dia tutup mata ngan tangan, sat buka mata
Abang Riyfhann lak dok tengok je..
Speechless kot..
Haha
Selalu dia lah paling suka tanya itu ini
Tak tau la depa rasa macam mana..
Budak 11tahun dan 6tahun jadi saksi kelahiran adik depa

KETUBAN PECAH SENDIRI
07.28am
Dalam berapa saat ja kantung ketuban tu pecah sendiri kat lantai..
Sempat letak baby dalam penapis besar (dalam gambar warna purple tu)..
Mr. Hubby pegang baby yang bertali pusat dan balut dengan kain lampin (macam gambar bawah)..
Then dia bagi baby kat saya pastu terus call ambulans..
Anak sulung, Eiymann terus call maktok dia,
“Maktok..ibu dah keluar baby kat rumah!!”
(Melompat la maktok dia dengar terus bergegas datang rumah)
Masa first time pegang baby ni tetiba rasa macam panic attack datang..
Sambil cium baby meleleh air mata kat mulut tu dok sebut,
“Allah.. Allah..
nak buat macam mana ni bang”
Dengar Mr. Hubby dok cakap kat handphone (call ambulans),
“Baby nangis..”
“Tak biru..”
“Wife sedar..”
“Darah tak banyak sangat..”
“Uri belum keluar lagi..”
Terus suruh Mr. Hubby tanya boleh susukan baby tak?
Takut nak susukan baby sebab risau dalam mulut dia ada apa-apa ke..
Then nasib baik dia cakap boleh susukan..
So buat pertama kalinya dapat susukan baby dengan keadaan uri masih dalam perut..
Masa ni rasa syahdu sebak semua ada
Subhanallah tak tahu nak explain perasaan tu macam mana..
Susukan baby dengan air mata dok mengalir keluar
Baby keluar bersih, putih kemerahan kulit dia..
Tak ada darah melekat pun (tengok gambar)..
Rasa macam mimpi je terberanak kat rumah..

07.45am
Mak, kakyong sampai kat rumah..
Terkejut depa tengok tengah dok terkangkang lagi kat lantai tu tengah susukan baby
Lepas tu jiran sebelah rumah datang tengok..
Masing-masing sebenarnya cemas dan blur gak tak tahu nak buat apa..
Mr. Hubby dok cari tali rapia untuk ikat tali pusat baby (masa call tadi depa suruh ikat tali pusat)..
KONTRAKSI SEKALI LAGI, RUPANYA URI KELUAR DENGAN DARAH
07.50am
Tiba-tiba perut rasa sakit..
Rasa macam contraction..
Terasa nak meneran lak kali ni (keluar baby tak meneran pun)
Pegang tangan kakyong ngan kaklong (jiran)..
Dan terannnnnn..
Selambak uri keluar dengan darah semua
Kakyong yang sambut uri..
Lepas uri dah keluar baru rasa lega sangat..
Mr. Hubby call lagi ambulans tanya bila nak sampai..
Dan bagitahu uri dah keluar..
Person yang assist dalam phone tu bagitahu kutip uri letak dalam plastic bag..
Kakyong ikat tali pusat ngan tali rapia..
Then kakyong tarik uri slowly masuk dalam plastic bag..
08.00am
Masa ni baru teringat baby belum diazankan..
Panggil Mr. Hubby,
“Abang..azan baby”
Punyalah kelam kelibut sampai pak dia lupa nak azan baby..
Haha ‍
Dan buat pertama kalinya dapat tengok dan dengar Mr. Hubby azan dan iqamat dekat sangat depan mata..
Betul-betul berhadapan kat muka ni
Masa ni masih lagi duduk kat lantai bersandar kat dinding..
08.20am
Mr. Hubby call lagi ambulans tanya bila nak sampai..
Dah 40minit kami semua tunggu..
Mak buat air kopi Radix bagi minum..
Dengan biskut sekali..
Lega betul dapat minum air panas..
Teringat pukul 7am tadi buat air pun tak habis minum sebab dah terberanak dulu..
Haha

MULA-MULA DISYAKI URI KELUAR TAK LENGKAP
08.40am
Ambulans sampai depan rumah dengan 2 orang nurse..
Rupanya ambulans dan nurses dari klinik kesihatan dekat rumah ni je..
Dekat je 5minit dari rumah..
Seorang nurse cek dan pegang baby..
Lepas tu seorang lagi nurse cek saya..
Nurse tengok uri,
“Eh..tak cukup uri ni.. ada lagi kat dalam.. kena pi hospital sekarang!!
Nurse punyalah panik takut apa-apa yang buruk berlaku..
Bahaya oii kalau uri lekat kat dalam..
Boleh bawa maut..
(Tapi masa pi hospital bila doctor tengok uri syukur dah lengkap semua keluar..tak ada tertinggal pun..tak perlu nak seluk lagi dah.. Alhamdulillah)
Nurse cek tekanan darah low lak (BP: 80/50)..
Haa..sudah.. rendah sangat lak (memang low BP dari dulu)..
Bergegas nurse pasang line branula masa dalam ambulans untuk drip air (saline)..
Time tu gak depa drip air sebotol..
Maka berneno-neno-neno lah saya dan baby dalam ambulans ditemani 2 nurses dan driver ambulans je..
Mr. Hubby ikut belakang dengan kereta..
Ambulans bawa kami ke hospital terdekat (plan asal nak beranak kat Hospital *********)

ALHAMDULILLAH..
Syukur semuanya berjalan lancar..
Syukur mudah sangat lahirkan baby Ariz Arshan..
Dulu Mr. Hubby selalu cakap,
“Sayang kalau beranak hari Sabtu/Ahad kan senang abang cuti”
(Dalam hati dok cakap ingat boleh main order order ke)
Tapi kuasa Allah, baby ikut cakap papa dia. Dia keluar pagi Ahad di saat papa dia ada kat rumah. Tak dapat bayang macam mana la keadaan kalau terberanak hari biasa (Isnin-Jumaat). Ibu dengan kak Naqisha je ada kat rumah, abang-abang sekolah (kak Naqisha dah la special dan istimewa)
Baby ni pun macam tahu je ibu dok susah hati nak beranak kat Hospital *********
Dengan parking yang susah nak dapat, dengan wad dan labour room yang selalu penuh. Punyalah susah hati sampai selalu cakap dengan husband/kawan/group,
“Beranak dalam kereta lah gini senang..” Minta beranak dalam kereta, Allah bagi beranak kat rumah terus. Amikaw
Baby pun tahu dia ada kakak special sorang. Tu nak beranak dia mudah je. Ibu tak sempat nak merasa sakit pun. Tanda pun takdak. Tetiba cuihh ja dia keluaq naa. Allah memang permudahkan sangat beranak kali ni. Syukur sangat
Ni saya nak share la tips/amalan sepanjang pregnant ni..
Kot lah boleh jadi rujukan untuk ampa ka..
amal minyak kelapa dara softgel (saya start makan 30weeks) masa dah 38weeks ke atas selalu buat aktiviti dalam posisi mencangkung.. kemas rumah sambil cangkung, sapu rumah mencangkung (macam jalan itik tu ) amalkan senaman kagel selalu kemut bila perut mengeras/Braxton Hicks (bila contraction datang kemut ni bagus untuk kurangkan rasa sakit dan jalan cepat buka) selalu doa minta Allah permudahkan kelahiran (doa spesifik nak beranak tanpa koyak tanpa jahit) amalkan surah Waqiah (surah rezeki).. lepas habis baca doa minta dipermudahkan bersalin Ok..ampa baca sampai sini ka.Terima kasih naa baca kronologi panjang berjela ni. Gigih tau menaip..
Haha
Terima kasih gak semua yang terlibat masa hari kejadian. Terutama Mr. Hubby, mak, kakyong, anak-anak, kaklong, nurses, driver ambulans, doctor dan lain-lain. Semoga ARIZ ARSHAN membesar kuat dan sihat. Semoga jadi anak yang soleh, bijak dan berguna..
Saya share gambar fresh ARIZ ARSHAN baru keluar. Gambar dia dalam sarung ketuban tak sempat amik sebab panik masa mula-mula dia keluar tu .Dengan tali pusat masih ada dan uri kat dalam perut lagi..
Sumber: E-car Nazrin
The post Tengah Minum Tiba-Tiba Kepala Bayi Keluar, Ibu Cerita Cemasnya ‘Terberanak’ Di Ruang Tamu appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/tengah-minum-tiba-tiba-kepala-bayi-keluar-ibu-cerita-cemasnya-terberanak-di-ruang-tamu/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tiba Tiba Bayi Gigit Puting Ibu Jangan Terus Tarik Menjerit Nanti Bayi Merajuk

Tiba Tiba Bayi Gigit Puting Ibu Jangan Terus Tarik Menjerit Nanti Bayi Merajuk

papar berkaitan - pada 14/8/2019 - jumlah : 42 hits
Sepanjang menyusukan bayi pengalaman digigit puting antara yang paling dirisaukan ibu Insiden ini akan berlaku secara mengejut dan tak dijangka Memang kebanyakan masanya kita tak dapat menjangka Ada yang hampir terlena tapi tiba tiba saja m...
Tak Sempat Suami Sediakan Barang Baby Dah Selamat Keluar Bersama Air Ketuban Pengalaman Ibu Terberanak Di Rumah

Tak Sempat Suami Sediakan Barang Baby Dah Selamat Keluar Bersama Air Ketuban Pengalaman Ibu Terberanak Di Rumah

papar berkaitan - pada 12/8/2019 - jumlah : 67 hits
Benarlah kata orang bersalinkan anak kedua dan seterusnya sememangnya amat mudah sehinggakan ibu sendiri tak dapat mengagak bila masanya waktu yang sesuai untuk ke hospital Pengalaman ibu ini satu pengalaman manis tapi mendebarkan bila mana...
Ni Bukan Anak Haram Ibu Buang Bayi Sebab Takut Anak Kena Jual Dengan Suami

Ni Bukan Anak Haram Ibu Buang Bayi Sebab Takut Anak Kena Jual Dengan Suami

papar berkaitan - pada 13/8/2019 - jumlah : 86 hits
Hampir setiap hari kita baca berita tentang pembuangan bayi dan rata ratanya dah tentulah ada sebab tersendiri Antara sebab yang common adalah melahirkan anak luar nikah Namun kes yang berlaku di negara jiran kita ni lain pula Seorang pendu...
Tips Makanan Untuk Bayi Yang Perlu Diketahui Oleh Para Ibu Bapa Mudah Sahaja

Tips Makanan Untuk Bayi Yang Perlu Diketahui Oleh Para Ibu Bapa Mudah Sahaja

papar berkaitan - pada 6/8/2019 - jumlah : 120 hits
Apabila anak berusia 6 bulan dan ke atas ibu pasti sudah mulai sibuk dan mungkin sedikit bingung berapa kali nak bagi makan dan banyak mana nak bagi makan Ibu sebenarnya tidak perlu gusar atau bingung kerana its simple And when its simple t...
Bayi 3 Bulan Cedera Kepala Ditimpa Buah Durian

Bayi 3 Bulan Cedera Kepala Ditimpa Buah Durian

papar berkaitan - pada 1/8/2019 - jumlah : 103 hits
The ReporterSeorang bayi lelaki mengalami kecederaan di kepala telinga pipi dada dan tangan kiri akibat ditimpa buah durian Menurut Azizul Mohamad yang berkongsikan gambar itu di Facebook Group Gabungan Anak Terengganu mangsa baru berusia t...
Putih Pada Lidah Bayi Bersihkan Tiap Kali Mandi Hati Hati Ibu Pun Boleh Berjangkit

Putih Pada Lidah Bayi Bersihkan Tiap Kali Mandi Hati Hati Ibu Pun Boleh Berjangkit

papar berkaitan - pada 13/8/2019 - jumlah : 53 hits
Kesan atau lapisan putih pada lidah bayi kerap kali timbul Adakah ia berbahaya Bimbang kalau ia boleh menyakitkan bayi berjangkit kepada ibu yang menyusu BAYI MENYUSU SUSU IBU FORMULA BOLEH ALAMINYA Kerap kali mama dan papa mendapati kesan ...
Sebelum Caesar Ada Sebab Doktor Suruh Puasa Dulu Curi Curi Makan Bahayakan Nyawa Ibu Bayi

Sebelum Caesar Ada Sebab Doktor Suruh Puasa Dulu Curi Curi Makan Bahayakan Nyawa Ibu Bayi

papar berkaitan - pada 14/8/2019 - jumlah : 46 hits
Selama ini mungkin ramai ibu yang terfikir kenapa perlu berpuasa sekurang kurangnya 6 jam sebelum pembedahan caesarean Rupanya ia bersebab kalau tak patuh boleh bahayakan nyawa ibu dan anak Melahirkan anak sama ada secara pembedahan atau no...
Anak Tercekik Mainan Ibu Sedut Keluar Guna Mulut Dan Turut Tercekik Sama

Anak Tercekik Mainan Ibu Sedut Keluar Guna Mulut Dan Turut Tercekik Sama

papar berkaitan - pada 9/8/2019 - jumlah : 49 hits
The ReporterSeorang bayi perempuan berusia setahun dari Zhuhai Guangdong China tertelan mainan blok berbentuk T dan tersangkut di kerongkongnya Ibunya yang melihat kejadian itu mendapat idea bagaimana mahu mengeluarkan mainan itu dengan men...
Ditinggal Ibu Jadi Tkw Bayi Di Jember Menangis Sampai Lemas Akibat Terkurung Dalam Rumah Sama Mayat Ayahnya

Ditinggal Ibu Jadi Tkw Bayi Di Jember Menangis Sampai Lemas Akibat Terkurung Dalam Rumah Sama Mayat Ayahnya

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 26 hits
Warga Jember dikagetkan dengan penemuan jasad seorang lelaki yang terkurung di dalam rumah pada Rabu Mirisnya lagi di samping jasad pria itu terlihat seorang bayi berumur 14 bulan yang menangis dan tampak lemas Bayi itu menunggui jasad ayah...
Kenyataan Berunsur Fitnah Beberapa Gambar Sultan Kelantan

Kereta Kancil Usang Viral Akhirnya Disita

Keputusan Penuh Abpbh 32 2019

3 Cara Kurangkan Minyak Dalam Makanan Bergoreng Yang Mudah

Sambal Tahun Menu Warisan Orang Jawa

Pertimbang Bonus Sebulan Gaji Semak Semula Ssm Cuepacs

Takkan 8 Orang Saja Pemilik Mykad Palsu

10 Masakan Tradisi Pahang Yang Sedap Pepalih Wehhh



Ini Sebab Orang Dulu Dulu Tidak Senyum Ketika Ambil Gambar

Bolehkah Kerajaan Merampas Tanah Milik Kita

Senarai Lagu Tugasan Konsert Big Stage 2019 Minggu Ketujuh Separuh Akhir

Carta Kedudukan Dan Markah Peserta Konsert Big Stage 2019 Minggu Keenam

Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 32 ABPBH32


Janji Arissa Drama Lakonan Jann Nick Jeffry Catz

Penyatuan Umno Pas Dijangka Gagal Kerana Sukar Bertolak Ansur

Anwar S Fate In God S Hands Says Zuraida

Apek Cina Interview Bossku

Apa Itu Israk Mikraj

Cara Buat Aduan Berkaitan Pihak Berkuasa Tempatan Menggunakan Aplikasi I Tegur