Tak Sempat Suami Sediakan Barang Baby Dah Selamat Keluar Bersama Air Ketuban Pengalaman Ibu Terberanak Di Rumah


Benarlah kata orang, bersalinkan anak kedua dan seterusnya sememangnya amat mudah sehinggakan ibu sendiri tak dapat mengagak bila masanya waktu yang sesuai untuk ke hospital.
Pengalaman ibu ini, Farhain Azmi satu pengalaman manis tapi mendebarkan bila mana tanpa disangka telah melahirkan bayi ketiganya di rumahnya sendiri. Dia yang hanya bangun untuk membuang air besar tiba-tiba merasa kontraksi hebat sebelum bersalin sendiri sambil ditemani suami. Ikuti kisahnya.
PENGALAMAN BERSALIN DI RUMAH
Saja nak cerita semula pengalaman bersalinkan Nurfarah Zuhayra di rumah. Sebelum itu, saya nak tegaskan di sini saya bukan pengamal doula dan saya sendiri tak galakkan kalian bersalin di rumah.

Ceritanya begini, pada tarikh 23 April lalu saya seperti biasa ke klinik kesihatan untuk routine checkup minggu ke 39. Ini temujanji terakhir sebelum bersalin. Jangkaan bersalin saya pada 1 Mei 2019.
Nurse dah pesan sekiranya saya belum ada tanda bersalin pada 30 April, saya dikehendaki terus melapor diri di hospital berdekatan pada 1 Mei 2019. Sebabnya saya ada kencing manis ketika mengandung (GDM).
Balik dari klinik, saya sempat ke pasaraya untuk beli barang dapur. Saya sempat masak dan mengemas rumah. Tiada langsung tanda sakit bersalin. Ye saya masih aktif buat kerja.
Jam 4 pagi, saya terbangun dari tidur. Perut rasa memulas-mulas seperti mahu buang air besar. Memang saya masuk tandas dan buang air besar. Selesai buang air besar, perut masih memulas-mulas.

Masa ini, saya fikir keadaannya sama seperti sakit nak bersalinkan Firas. Firas anak kedua saya. Dilahirkan 2 tahun lepas pada usia kandungan 41 minggu.
Dalam pukul 4.30 pagi, keluar tompokan darah dan menitis pada lantai bilik. Masa ini, sudah berlaku kontraksi. Pinggang saya mula sakit. Saya cuba call suami. Suami saya seorang anggota polis, sedang bekerja 24 jam.
Suami Jadi Penyelamat
Suami saya bergegas pulang ke rumah. Malam itu, anak-anak tidur dengan saya di bilik saya. Saya masuk bilik anak saya dan berbaring atas katil sementara tunggu suami. Bimbang anak-anak terjaga. Masa ini, kontraksi makin kerap dan saya rasa dah tak boleh nak bangun dari katil.

 
Sekitar jam 5 begitu, suami sudah call talian 999 dan minta bantuan ambulans. Sementara tunggu ambulans sampai, ada seorang pegawai perubatan masih di talian bercakap dengan suami. Seingat saya, dia ada bertanyakan keadaan saya dan skala kesakitan saya.
Suami juga diminta menyediakan sebesen air dan sehelai kain. Poopss. Bunyi air ketuban pecah. Tak sempat suami sediakan barang, baby telah selamat keluar bersama air ketuban. Habis basah tilam anak saya dengan air ketuban dan darah. Saya sempat melihat jam dinding. Jam 5.45 saya selamat melahirkan anak perempuan. Anak yang ketiga.
“uweeeek.. uweeeek.. uweeek”
“Isteri saya dah bersalin, puan”
Öh, kalau begitu cik cari tali kasut. Pusingkan baby. Biar mengadap punggung ibunya. Baby dah menangis ke?”

“Ye dah menangis terus lepas keluar”
Jiran-jiran pun datang masa ni. Terkejut makcik-makcik tu tengok saya dah terbaring dengan baby ada di bawah kangkang saya. Siap buat memek muka takut lagi. haha
10 minit lepas bersalin, ambulans sampai. Seorang Nurse potong tali pusat anak, seorang lagi cek tekanan darah saya. Mereka berusaha keluarkan uri. Tapi uri tak dapat dikeluarkan. Uri perlu dikeluarkan di hospital. Nurse minta saya berjalan turun ke bawah sebabnya “stretcher”tak dapat dibawa naik. Rumah saya tingkat 1. Tiada lift. Tangga pula sempit.
“Awak jalan slow2 ye”
“Mana beg awak dan anak?. Bagi IC sekali Saya bawa siap-siap”
Saya terus dibawa ke hospital Kuala Lumpur. Di sana, doctor terus keluarkan uri. Doktor beritahu saya tiada sebarang luka atau koyakan. Jadi tak perlu jahit. Ye sama, seperti bersalinkan anak no 2. Tiada luka, tiada koyakan dan tidak perlu dijahit. Bersalin ketika awal pagi. Bezanya anak no 2 saya sempat ke hospital. Anak pertama pula saya bersalin induce, ketika cukup 40 minggu kerana GDM juga dan melalui proses episotomi.
Saya bersalin Zuhayra pada 24 April, rabu dan tinggal di wad selama 4 hari untuk pemantauan jaundis.
Saya telah ditembual oleh nurse klinik kesihatan untuk tujuan Laporan Insiden Bersalin Tidak Selamat. Saya ceritakan kronologi bersalin seperti yang saya tulis ini.

Tapi selang beberapa hari, terdapat juga 2-3 orang nurse masih call saya untuk amik keterangan. Ada yang meragui saya. Mungkin sebab sekarang banyak kes doula dan orang memilih nak bersalin di rumah. Entahla.
Saya berulang kali tekankan saya tahu tanda-tanda sakit nak bersalin tu bagaimana. Cuma mungkin rezeki saya, saya dapat sakit bersalin yang sekejap je. Dari anak pertama hingga ke tiga. Setelah berpuas hati dengan keterangan saya, nurse pesan sekiranya saya bersalin anak ke empat kena terus cepat ke hospital. Risau jadi macam ni lagi.
The post “Tak Sempat Suami Sediakan Barang, Baby Dah Selamat Keluar Bersama Air Ketuban, Pengalaman Ibu ‘Terberanak’ Di Rumah! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/tak-sempat-suami-sediakan-barang-baby-dah-selamat-keluar-bersama-air-ketuban-pengalaman-ibu-terberanak-di-rumah/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tengah Minum Tiba Tiba Kepala Bayi Keluar Ibu Cerita Cemasnya Terberanak Di Ruang Tamu

Tengah Minum Tiba Tiba Kepala Bayi Keluar Ibu Cerita Cemasnya Terberanak Di Ruang Tamu

papar berkaitan - pada 10/8/2019 - jumlah : 371 hits
Mudahnya dia bersalin itulah ayat yang terpacul dalam fikiran saat membaca perkongsian ibu ini yang terbersalin tanpa sengaja anak keempatnya di ruang tamu rumah Proses bersalin lazimnya amat menyakitkan terutama sekali bagi ibu ibu yang be...
Ibu Memasak Bapa Keluar Beli Barang Anak 5 Tahun Maut Terjatuh Tingkat 9

Ibu Memasak Bapa Keluar Beli Barang Anak 5 Tahun Maut Terjatuh Tingkat 9

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 362 hits
Kemalangan di rumah kerap terjadi kepada kanak kanak terutamanya yang masih kecil Terbaru kisah kanak kanak 5 tahun terjatuh dari tingkat 9 ini menarik perhatian warganet Kanak kanak lelaki tebabit adalah warga Bahrain yang tiba di bandar r...
Balik Kerja Rumah Terabur Suami Jangan Marah Dulu Isteri Bukan Malas Tapi Tak Sempat

Balik Kerja Rumah Terabur Suami Jangan Marah Dulu Isteri Bukan Malas Tapi Tak Sempat

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 405 hits
Setelah mendirikan rumah tangga persefahaman dan saling memahami amat penting kalau nak bahagia Jangan cepat melenting membuat kesimpulan selidik dan fahami dulu keadaan isteri di rumah dengan anak anak Suami isteri ibarat gigi dan lidah Ta...
Rumah Jadi Sarang Dadah 2 Pasangan Suami Isteri Ditahan

Rumah Jadi Sarang Dadah 2 Pasangan Suami Isteri Ditahan

papar berkaitan - pada 9/8/2019 - jumlah : 327 hits
JOHORTIMES MY Please Subscribe to JohorTimes Youtube https www youtube com channel UCBGyB6bgPwLLTOahiWTGuFQ Facebook https www facebook com johortimes my Twitter https www twitter com JohorTimes Instagram https www instagram com JohorTimes ...
Anak Suka Melawan Cakap Suami Isteri Asyik Bergaduh Cuba Check Bilik Air Confirm Kotor

Anak Suka Melawan Cakap Suami Isteri Asyik Bergaduh Cuba Check Bilik Air Confirm Kotor

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 314 hits
Kebersihan bilik air selalu dipandang ringan maklumlah jarang sekali kalau ada yang berkunjung ke rumah mahu menumpang guna tandas Biasanya orang lebih mementingkan kebersihan ruang tamu dan dapur tetapi sebenarnya tandas adalah ruang yang ...
Waktu Kena Gegata Air Mata Pun Keluar Darah Kini Adik Luthfi Makin Sihat

Waktu Kena Gegata Air Mata Pun Keluar Darah Kini Adik Luthfi Makin Sihat

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 552 hits
Ramai dari kalangan kita tidak percaya penyakit misteri Tapi hakikatnya ada berlaku Cuma bagaimana kita merawatnya mestilah dengan penawar sesuai dan tak membelakangkan Allah Usaha dan tawakal penting untuk pastikan keadaan kembali pulih Be...
Puluhan Ekor Paus Disembelih Perut Si Ibu Dibelah Anak Ditarik Keluar Demi Sambut Perayaan Di Pulau Ini

Puluhan Ekor Paus Disembelih Perut Si Ibu Dibelah Anak Ditarik Keluar Demi Sambut Perayaan Di Pulau Ini

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 311 hits
Warna laut bertukar merah kerana darah yang mengalir apabila sebanyak 23 ikan paus disembelih oleh sekumpulan manusia lapor Mirror pada Isnin lepas Lebih mengerikan kelihatan seekor anak paus yang belum lahir dipotong dari rahim ibunya yang...
This Is Small Warning Next Time I Ll Burn Ur House Pasangan Suami Isteri Diugut Ah Long Angkara Bekas Pemilik Rumah

This Is Small Warning Next Time I Ll Burn Ur House Pasangan Suami Isteri Diugut Ah Long Angkara Bekas Pemilik Rumah

papar berkaitan - pada 15/8/2019 - jumlah : 371 hits
The ReporterPasangan suami isteri yang baru saja menimang cahaya mata berdepan dengan situasi cemas apabila pagar kediaman mereka disimbah dengan cat merah Perbuatan itu dilakukan oleh Ah Long yang mahu menagih hutangnya yang masih belum di...
Singgah Rehat Di Vgo Hotel Sebelum Balik Raub

Ioi City Mall

It Just Got Easier To Visit A Vanishing Glacier Is That A Good Thing

Wang Tunai Minimum Rm1 992 Bukan Syarat Utama Masuk Ke Thailand

Pengumuman Puasa Tarikh Lihat Anak Bulan Ramadan 2024

Bersatu Just In A Cooling Off Period Say Party Reps

Rm3 8 Bilion Hasil Penipuan Dipindah Ke Luar Negara

Ziarah Rumah Baru Mak Pah



10 Fakta Biodata Aisha Retno Penyanyi Lagu Sutera Finalis Anugerah Juara Lagu AJL 38 2024

Senarai Keputusan Pemenang AJL 2024 Anugerah Juara Lagu 38

Senarai Finalis Tarikh Cara Undi Info Penuh AJL 2024 Anugerah Juara Lagu 38

7 Istilah Inggeris Yang Pakar Bahasa Pun Selalu Salah Sebut

Biodata Hasif Upin Personaliti TikTok Penyanyi Lagu Waktu Duet Ziana Zain Finalis Anugerah Juara Lagu AJL 38 2024


Embrace Elegance And Flair With Korean Style Fashion

Senarai Semak Cukai Pendapatan

Keputusan Penuh Ajl 38

Luka Dari Mukah

Silva Hayati Feat Dhani Rilvi Punya Rasa Yang Sama Chord

Himpunan Resepi Ayam Masak Kari