Tamat Kontrak Ajk Teknikal Syarak Dan Sivil Amalan Biasa Kata Timbalan Menteri Jpm
 Nora Mahpar

Timbalan  Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Ahmad Marzuk  Shaary berkata penamatan jawatankuasa itu tidak mempunyai maksud  tersirat.PETALING JAYA: Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal  Agama) Ahmad Marzuk Shaary menjelaskan penamatan kontrak ahli  Jawatankuasa Teknikal Syarak dan Sivil dibuat selepas penilaian  kewajaran dan kedudukan jawatankuasa berkenaan mengikut kepakaran dan  pengalaman.
Menyifatkan tindakan itu sebagai amalan biasa beliau berkata,  penilaian itu juga bertujuan memperkemaskan gerak kerja jawatankuasa  berkenaan supaya lebih efektif dan proaktif.
“Namun, sebahagiannya akan dilantik semula,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.
Menyentuh mengenai pelantikan semula ahli jawatankuasa yang baharu  beliau berkata, perkara itu akan diumumkan dalam tempoh 1 atau 2 minggu  lagi.
“Kita akan lantik tokoh ilmuan yang berpengalaman dan mempunyai nama besar dalam bidang syarak dan sivil.
“Diharapkan gandingan muka baharu dan lama ini akan memantapkan gerak kerja jawatankuasa ini,” katanya.
Ditanya adakah ia berkait rapat dengan pertukaran tampuk pentadbiran  Marzuk menjelaskan, penamatan jawatankuasa itu tidak mempunyai maksud  tersirat.
“Tidak ada apa-apa maksud tersirat. Zaman (kerajaan) sebelum ini pun,  menteri sebelum ini pun jika ada berkait dengan keberkesanan perlu  diwajahbarukan. Bukan tertakluk di bawah akta mana-mana,” katanya.
   Beliau mengulas laporan sebuah portal mengenai penamatan khidmat  anggota jawatankuasa berkenaan yang terletak bawah Menteri Di Jabatan  Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) mulai 14 Ogos lalu walaupun kontrak  mereka sepatutnya tamat hujung 2021.
Memetik kenyataan sumber, semua ahli jawatankuasa yang terletak bawah  Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) itu ditamatkan kontrak mereka  tanpa diberikan alasan jelas melalui surat bertarikh 14 Ogos 2020 yang  ditandatangani Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama),  Zulkifli Al Bakri.
Turut dipecat pengerusinya Sheikh Ghazali Abdul Rahman bersama  anggotanya termasuk Hasan Abd Rahman, Nik Rahim Nik Wajis, Najibah Mohd  Zain, Zulqarnain Lukman, Norazmir Zakaria, Fauwaz Fadzil dan Mohd Al  Adib Samuri.
			
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang : 
http://dialograkyat.blogspot.com/2020/08/tamat-kontrak-ajk-teknikal-syarak-dan.html