Tak Mudah Susukan Anak Kembar Sampai 2 Tahun Tawakal Minta Rezeki Pada Allah Ibu Ni Dah Buktikannya


Pengalaman menyusukan anak buat kali pertama terasa amat menyukarnya. Dihimpit waktu demi waktu, masa tidur yang tidak mencukupi ditambah pula dengan rasa kerisauan melampau kerana tidak cukup susu. Makin stress bila mana anak menangis kerana susu yang dibekalkan tidak mencukupi.
Namun indahnya menyusu menjadi detik paling manis saat melihat anak kekenyangan apa lagi tertidur ketika menyusu. Pergi sahaja ke peti ais, hati makin berbunga bila melihat stok susu buat anak-anak teramatlah meriah. Kegembiraan yang sukar digambarkan dengan kata-kata. Satu kejayaan.
Perkongsian daripada Puan Widiyana Ali ini patut dijadikan contoh. Bukan hanya berjaya menyusukan kesemua anak-anaknya bahkan juga berjaya menyusukan anak kembarnya sehingga usia mereka 3 tahun. Bekerja bukan halangan asalkan niat dan usaha seiring. Barulah stok susu anak berjaya diperolehi. Ikuti perkongsian ibu hebat ini.

Motivasi untuk fully breastfeed
Motivasi untuk fully breastfeed baby sehingga dua tahun.
Alhamdulillah semua anak-anak saya berjaya fully breastfeed hingga dua tahun. Malah anak kembar Dhia dan Fina saya breastfeed hingga sampai tiga tahun. Walaupun masa tu bekerja sebagai pensyarah di KUIS.
Menyusukan bayi sangat mencabar. Ada masa susu drop ada masa stok susu frozen rosak. Ada masa bayi reject frozen ebm.
Saya sendiri kalau ikut pengalaman menyusukan kembar sehingga dua tahun memang banyak memori suka dan duka. Antaranya bila stok susu yang dikumpul semasa berpantang habis sebelum kembar berusia enam bulan. Cuba bayangkan macam mana saya survive pump on daily basis, hasil perahan harini untuk dibawa ke nursery esok?

Selepas habis maternity leave,saya bekalkan susu sebanyak 2 oz untuk 5 kali menyusu kepada kembar bermakna demand setiap orang ialah 10 oz dari pukul 8 pagi hingga 5 petang. So saya perlu supply setiap hari at least 20oz untuk bekalan hari esok. Bila kembar dah nak masuk 4 bulan saya up kan setiap orang 3oz sekali minum. Jadi saya perlu supply 30oz setiap hari untuk esok.
Bila stok susu dah makin menyusut dan lama kelamaan habis, saya punyalah risau tak tahu macam mana nak survive.
Walaupun kembar minum susu sangat banyak tapi alhamdulillah susu tetap cukup, bahkan selepas betul-betul jaga emosi dan disiplin, stok ebm berlebihan hingga saya sedekahkan kepada anak susuan kami. Semua saya berjaya lakukan tanpa perlu ubat supplement.
 
Alhamdulillah saya bertemu dengan rakan- rakan alam maya yang sama-sama berjuang menyusukan kembar sambil bekerja. Kami banyak bertukar ilmu dan saling beri semangat antara satu sama lain. Saya juga join group facebook Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM). Dalam group itu, kami diajar untuk tidak stress nak fully breastfeeding sampai dua tahun.

Caranya macam ini, bahagikan tempoh dua tahun kepada empat peringkat mengikut umur bayi:
(0-6 bulan)
(6-12 bulan)
(12-18bulan)
(18-24 bulan)
Peringkat pertama 0-6 bulan
Mula-mula peringkat pertama iaitu (0-6bulan) ini seboleh- bolehnya diusahakan untuk dapat sampai habis. Okay sekejap sahaja baby dah umur 6 bulan. Alhamdulillah, kalau ikut pengalaman saya masa ni menyusukan kembar memang sangat meletihkan sebab menyusukan dua bayi serentak. Bila Dhia nak susu, Fina tidur.
Jadi saya susukan Dhia sampailah dia tertidur kekenyangan. Okay settle seorang. Kemudian Fina pula merengek hendak susu, haaaa masa tu Dhia pun tersedar dan menangis jadi bila Fina minum of course lah Dhia pun minum kan Tu belum campur pulun nak buat stok,pump di ofis,pump waktu malam dan sebagainya.

Bila dah sampai 6 bulan, rasa bersyukur sangat sebab Allah Maha Mencukupkan dan memudahkan seiring dengan usaha.
Peringkat kedua (6-12 bulan)
Peringkat ni masa tu sangat kritikal di mana saya perlu pump hari ini untuk bekalan esok. Demand ialah sebanyak 30oz untuk kembar.
Masa ini jugalah mama rasa stress, down, juga demam teruk sebab emosi pun tak berapa stabil. Termenung depan peti ais sambil tengok berapa oz susu ebm. Cukup ke untuk esok? Malam ni kena bangun pump. Nak pump pun susah sebab kembar kuat menyusu sampai mama pun tak tahu bila masa mama tidur. Tahu-tahu dah pagi
 
Bila down sebab susu tak cukup. Saya akan bukak peti ais dan termenung sambil tengok susu. Kadang-kadang menangis. Bila solat selalu merayu-rayu dengan Allah “Ya Allah tolonglah hambaMu yang lemah ini. Tolonglah Ya Allah bagilah susu mama cukup untuk Dhia dan Fina”.
Ada hari yang saya tak dapat supply sampai 30oz. Saya pernah bekalkan 6oz sahaja kepada kembar satu hari ini. Saya bahagikan dalam 4 botol untuk dua kali minum si kembar.
1. 5oz x 4botol saya hantar ke sekolah pagi sebelum ke pejabat. Saya cakap dengan cikgu nursery. “Cikgu, saya dapat bekalkan ini sahaja untuk kembar. Nanti saya ambil seawal mungkin ya” Hati memang berat tapi kuatkan sahaja lah sambil fikir tak apalah Dhia Fina dah makan banyak mama bekalkan homemade food Insha Allah cukup susu itu.

Konsep tawakal saya kepada Allah memang lebih daripada 100% sebab saya tahu tiada siapa boleh tolong saya melainkan Dia. Allah Maha Pemberi Rezeki dan Maha Mencukupkan.
Alhamdulillah walaupun banyak ujian termasuk saya demam panas sampai tidak boleh bangun tiga hari. Belum campur nipple luka berdarah dan infected. Sampai bila check kat klinik doktor pun cakap “Aduh sakitnya macam manalah awak boleh tahan?!”
Allahuakbar. Pengalaman semua itu. Indah bila dikenang. Sekejap sahaja kembar dah setahun rasa macam tak percaya boleh survive fully breastfeeding walaupun susu sudah habis stok.
Peringkat ketiga 12-18 bulan
Okay masuk ke fasa/ peringkat ketiga.
Masa ini sedapkan hati sebab tak mahu stress. Saya selalu cakap dengan diri sendiri “Takpa boleh ni sampai 18 bulan sahaja. Lepas itu kalau dah tak larat cari alternatif lain untuk susukan kembar”
Bila suami tanya ok ke? Saya akan jawab ” Allah memang akan bagi susu tu cukup. Kalau kembar susu pun banyak dan cukup untuk kembar. Kalau kembar tiga susu pun cukup untuk tiga orang Insha Allah”

Masa cakap tu memang ala-ala ustazah tapi dalam hati Allah sahaja yang tahu macam mana rasa risau nak cukupkan susu si kembar. Nak tidur malam pun fikir susu esok cukup ke.
Lupa nak bagitahu, masa ni kembar masih lagi consume 3oz setiap kali minum di nursery untuk 5 sesi penyusuan.
Memang saya catu habis-habis sebab saya takut tak dapat penuhi demand kalau ajar anak sekali minum 5oz.
Ajaibnya dalam tempoh ini deep freezer saya boleh penuh sampai tak muat nak letak susu kat mana. Kat ofis pump memang pulun empat sesi dua kali sebelum lunch dan dua kali sebelum pukul 5 petang. Malam di rumah pun bangun pump malam.
Subhanallah. Hebatnya kuasa Allah. Allah sangat membantu saya.
Bila susu drop saya akan troubleshoot kat mana silap. Saya stress ke? Saya skip pumping session ke? Saya kurang minum air ke?
Tarik nafas dalam-dalam dan pump sambil tengok gambar anak dalam handphone.
Senyum sorang-sorang dan gelak bila tengok video anak.
Alhamdulillah habis peringkat ni kembar dah berusia 18 bulan.
Peringkat keempat (18-24 bulan)
Dah sampai ke peringkat terakhir. Hati rasa gembira sebab tak sangka boleh survive sampai kembar setahun setengah fully menyusukan. Hati kena kuat dan ada sikit degil nak teruskan sampai kembar dua tahun.
Alhamdulillah, susu walaupun taklah mencurah tapi masih cukup untuk penuhi demand si kembar.
Total susu dihantar ke nursery masih sama, 3 oz satu botol 5 botol seorang.
Stok susu frozen juga bergerak. First in first out (FIFO) juga diamalkan macam biasa.
Tak sangka deep freezer boleh penuh sekali lagi dan susu saya sangat meriah pada masa bulan puasa. Subhaanallah!
By the time kembar dah setahun 10 bulan mereka dah taknak EBM di nursery. Bila cikgu panaskan susu dan letak dalam botol kembar akan cakap “Eeeeeee taknak susu putih” Tak tahulah dapat idea dari mana. Jadi di sekolah akan tidur dengan minum air kosong dan peliknya cikgu cakap kembar suka. Saya tak pernah bekalkan susu formula kepada kembar.

Saya masih pump macam biasa walaupun tahu tiada siapa nak minum. Saya ada serahkan susu kepada anak susuan juga.
Bila petang lepas kerja ambil kembar kat nursery memang habislah mama diserang sebab nak qadha minum susu.
Situasi ini berlarutan sampailah kembar berusia 3 tahun dua bulan baru betul-betul wean off. Masa tu nisreen dah ada dalam perut mama.
——————————
Fully breastfeeding banyak cabaran. Kita perlu jadi kuat kental dan degil untuk menjayakannya sampai dua tahun. Konsep tawakkal kepada Allah sangat diperlukan sebab rezeki susu tu Allah yang beri.
Tak perlu susu banyak melimpah ruah untuk fully breastfeeding. Hanya perlu fahami konsep demand vs supply dan keep on pumping dengan cara yang betul.
The post “Tak Mudah Susukan Anak Kembar Sampai 2 Tahun, Tawakal Minta Rezeki Pada Allah”, Ibu Ni Dah Buktikannya! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/tak-mudah-susukan-anak-kembar-sampai-2-tahun-tawakal-minta-rezeki-pada-allah-ibu-ni-dah-buktikannya/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ya Allah Bangunkan Aqil Ibu Rindu Anak 3 Tahun Koma 15 Bulan Lepas Pendarahan Otak

Ya Allah Bangunkan Aqil Ibu Rindu Anak 3 Tahun Koma 15 Bulan Lepas Pendarahan Otak

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 451 hits
Tiada yang paling menghibakan bagu seorang ibu apabila anak yang dilahirkan normal tidak lagi lincah Dulu menjadi penghibur hati mama dan baba kini Aqil terlantar koma Bagai terngiang ngiang lagi suara si manja kesayangan memanggil mama ata...
Rindu Nak Susukan Raid Hanya Demam Ibu Hilang Anak 4 Bulan Otak Dijangkiti Kuman

Rindu Nak Susukan Raid Hanya Demam Ibu Hilang Anak 4 Bulan Otak Dijangkiti Kuman

papar berkaitan - pada 5/8/2019 - jumlah : 404 hits
Tanpa disangka si kecil pergi dulu belum sempat membesarkannya seperti adik beradiknya yang lain Hanya dengan simptom demam tidak disangka sangka ada kuman yang sedang menyerang otak si kecil Perkongsian mengundang titisan air mata sesiapa ...
Ibu Masa Penat Mudah Marah Tenung Muka Anak Masa Tidur Tak Sedar Gugur Airmata

Ibu Masa Penat Mudah Marah Tenung Muka Anak Masa Tidur Tak Sedar Gugur Airmata

papar berkaitan - pada 11/8/2019 - jumlah : 406 hits
Ibu insan yang sangat istimewa di mata anak anak Apa sahaja diperlukan akan dirujuk kepada ibu tidak kira anak lelaki atau perempuan Akrabnya hubungan ibu dan anak banyaknya kasih sayang dicurahkan dari alam rahim hinggalah selepas dilahirk...
Ibu Memasak Bapa Keluar Beli Barang Anak 5 Tahun Maut Terjatuh Tingkat 9

Ibu Memasak Bapa Keluar Beli Barang Anak 5 Tahun Maut Terjatuh Tingkat 9

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 366 hits
Kemalangan di rumah kerap terjadi kepada kanak kanak terutamanya yang masih kecil Terbaru kisah kanak kanak 5 tahun terjatuh dari tingkat 9 ini menarik perhatian warganet Kanak kanak lelaki tebabit adalah warga Bahrain yang tiba di bandar r...
Nikah Dan Hamil Anak Kembar Sambil Kuliah Mahmud Ini Berhasil Lulus 3 8 Tahun Salut

Nikah Dan Hamil Anak Kembar Sambil Kuliah Mahmud Ini Berhasil Lulus 3 8 Tahun Salut

papar berkaitan - pada 30/7/2019 - jumlah : 400 hits
Utas tentang perjuangan ibu muda ini juga mengingatkan bahwa usaha doa dan niat baik nggak akan mengkhianati hasil Kamu yang sedang berjuang juga semangat ya
Ibu Tegas Ayah Cool Salah Seorang Anak Takut Barulah Mudah Dengar Kata

Ibu Tegas Ayah Cool Salah Seorang Anak Takut Barulah Mudah Dengar Kata

papar berkaitan - pada 30/7/2019 - jumlah : 249 hits
Dalam sesebuah pendidikan keluarga perlunya ada keseimbangan dalam mendidik anak anak Perlu ada elemen berlawanan Seperti lumrah hidup panas mesti ada sejuk Besar dan kecil Kuat dan lemah begitu jugalah keluarga Anak anak ni kalau dua dua i...
Ibu Terkejut Macam Mana Lintah Boleh Masuk Pampers Anak Berusia 4 Tahun

Ibu Terkejut Macam Mana Lintah Boleh Masuk Pampers Anak Berusia 4 Tahun

papar berkaitan - pada 1/8/2019 - jumlah : 566 hits
Biasalah kalau musim musim sejuk dan hujan ni banyak serangga dan haiwan yang merayap keluar dari kawasan persembunyian masing masing Paling admin geli serangga macam lipas dan lintah Euw Apa apapun ibu bapa kat luar sana eloklah korang ber...
Sekali Pam Cuma Dapat 2oz Tapi Mampu Susukan Anak Hampir Dua Tahun

Sekali Pam Cuma Dapat 2oz Tapi Mampu Susukan Anak Hampir Dua Tahun

papar berkaitan - pada 4/8/2019 - jumlah : 276 hits
Kisah ibu gigih yang berusaha sehabis baik untuk menyusukan anak keduanya walaupun susu badannya tidak banyak Tidak berputus asa Asna Omar 33 berusaha tanpa henti untuk meneruskan misi menyusukan anaknya secara ekslusif sehingga usia anakny...
Sekejapnya Allah Pinjamkan Ibu Reda Anak 2 Hari Pergi Dulu Kerana Jangkitan Paru Paru

Sekejapnya Allah Pinjamkan Ibu Reda Anak 2 Hari Pergi Dulu Kerana Jangkitan Paru Paru

papar berkaitan - pada 31/7/2019 - jumlah : 466 hits
Sekejapnya dipinjamkan tidak sempat mencurahkan kasih sayang si kecil yang dikandung pergi dulu 2 hari yang ada sangat berharga ibu ini reda bayinya dijemput Allah kerana jangkitan kuman pada paru paru Catatan ibu ini amat menyentuh hati Se...
Edotco Malaysia Appoints Y A M Tengku Arif Bendahara Pahang As Chairman Of Shahzan Alam Muda

Pemandu Sempat Keluar Sebelum Kereta Masuk Gaung Terbakar

Peluang Ph Padam Kekecewaan Gagal Pertahan Majoriti Dua Pertiga

Kek Neopolitan

Saturday Special An Elegant Three Wheeler With A Mazda Engine

Anwar Denies Mic Won T Campaign For Harapan In Kkb

No Intention To Criticise Pm Over Najib S House Arrest Bid Says Umno Youth Chief

Wanita Ditahan Bantu Siasatan Kes Simbah Oku Dengan Air Panas



Biodata Qistina Rania Pelakon Drama Berepisod Bercakap Dengan Jun Astro Ria Peserta Hero Dewi Remaja 2023

Biodata Dan Umur Adik Tantari Penyanyi Lagu Viral Rindu Hatiku Rindu Pesilat Cilik

Kisah Restoran Colonel Sanders Selain KFC Yang Tidak Boleh Dikembangkan

Info Dan Sinopsis Filem J2 J Retribution J2 J Retribusi Filem Malaysia 2021 Di Netflix Sekuel J Revolusi

Info Sinopsis Kutipan Sheriff Narko Integriti Filem Malaysia 2024


Fidyah Puasa Untuk Orang Meninggal Dunia Ust Azhar Idrus

Jho Low S Rm143 Million Bombardier Global 500 Jet

The Best Of Proton X70 Suv Part 4 4 Responsive Performance

The Best Of Proton X70 Suv Part 2 4 Refined Connectivity

Taman Putra Per Dana Lake

Menora Tunnel Frequent Site Of Traffic Accidents