Sunnah Nabi Saw Berpuasa Dan Tidak Berpuasa Ketika Musafir



Soalan:
Benarkah sunnah Nabi untuk tidak berpuasa di bulan Ramadhan ketika bermusafir?

Jawapan:
Seseorang yang bermusafir di bulan Ramadhan dengan musafir yang jauh kira-kira 85 kilometer atau lebih, maka harus baginya untuk berbuka puasa dan ke atasnya qadha. Ini berdalilkan firman Allah Taala:

وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ
“Dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah dia berbuka, kemudian wajiblah dia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain.” (Surah al-Baqarah: 185)

Disyaratkan hendaklah musafir itu kerana suatu perkara yang mubah, bukan maksiat, atau pun menolong suatu perbuatan maksiat.

Disyaratkan juga hendaklah musafir itu berlaku atau bermula sebelum terbitnya fajar sadiq. Justeru, jika dia berpuasa dalam keadaan bermukim, lalu dia melakukan musafir pada siang harinya, maka haram baginya untuk berbuka kerana telah disyariatkan ke atasnya untuk berpuasa. Puasa baginya adalah amalan ibadah yang tidak boleh dibatalkan. Ini berpandukan firman Allah Taala:

وَلَا تُبْطِلُوا أَعْمَالَكُمْ
“Dan janganlah kamu batalkan amal-amal kamu!” (Surah Muhammad:33)

Pengecualian diberikan dalam kes jika seseorang itu berada dalam keadaan darurat untuk berbuka puasa maka boleh dia berbuka kerana darurat maka berbukanya kerana darurat dan bukannya kerana musafir.

Orang yang bemusafir dalam bulan Ramadhan harus untuk berpuasa. Dia diberi pilihan sama ada untuk berpuasa atau berbuka. Ini berdasarkan hadis Aisyah bahawa Hamzah bin Amr al-Aslami bertanya kepada Rasulullah SAW:

أَأَصُومُ فِي السَّفَرِ؟ -وَكَانَ كَثِيرَ الصِّيَامِ -، فَقَالَ: إِنْ شِئْتَ فَصُمْ، وَإِنْ شِئْتَ فَأَفْطِرْ
“Adakah (wajib) aku berpuasa ketika musafir?” -sedangkan dia seorang yang banyak berpuasa. Maka sabda Rasulullah SAW: “Jika engkau mahu engkau boleh berpuasa, jika engkau mahu engkau boleh berbuka.” [Riwayat al-Bukhari (1943)]

Namun apabila safarnya itu tidak menyusahkannya maka afdal baginya untuk terus berpuasa. Ini berdalilkan hadis Anas RA yang berkata kepada orang yang bermusafir:

إِنْ أَفْطَرْتَ فَرُخْصَةُ اللهِ , وَإِنْ صُمْتَ فَهُوَ أَفْضَلُ
“Jika engkau berbuka maka itu adalah rukhsah daripada Allah, dan jika engkau berpuasa maka itu lebih afdal.” [Riwayat al-Baihaqi (8170) dalam al-Sunan al-Kubra]

Ini juga dikuatkan dengan firman Allah:

وَأَن تَصُومُوا خَيْرٌ لَّكُمْ
“Dan berpuasa itu lebih baik bagi kamu.” (Surah al-Baqarah: 184)

Afdal berpuasa bagi orang seperti ini agar tidak bertangguh puasa kerana lupa atau berlakunya perkara yang tidak dijangka pada waktu-waktu mendatang.

Adapun jika berpuasa itu menyukarkan bagi orang yang bermusafir maka afdal baginya untuk berbuka, berdasarkan hadis daripada Jabir RA bahawa dia berkata yang Rasulullah SAW bertemu seseorang di bawah teduh pohon, dalam riwayat lain, dia sedang disirami air ke atasnya, lalu baginda bertanya orang ramai:

فَقَالَ: مَا هَذَا؟، فَقَالُوا: صَائِمٌ، فَقَالَ: لَيْسَ مِنَ البِرِّ الصَّوْمُ فِي السَّفَرِ
“Kenapa dengan (sahabat kamu) ini?” Para sahabat menjawab: “Dia berpuasa wahai Rasulullah.” Baginda bersabda: “Bukan daripada kebaikan, berpuasa ketika musafir.” [Riwayat al-Bukhari (1946)]


Jika seorang yang musafir itu berpuasa, kemudian dia ingin berbuka, dia boleh melakukannya kerana keuzuran itu masih wujud. Begitu juga seperti hal orang yang sakit berpuasa, kemudian dia mahu berbuka, maka dia boleh berbuka, sama ada dengan niat rukhsah atau tidak. [Rujuk al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie (2/195-196)]

Sifat Puasa Nabi SAW Ketika Musafir

Direkodkan juga di dalam kitab-kitab hadis akan sifat puasa Nabi SAW. Antaranya:

1. Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia berkata:

خَرَجْنَا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي بَعْضِ أَسْفَارِهِ فِي يَوْمٍ حَارٍّ حَتَّى يَضَعَ الرَّجُلُ يَدَهُ عَلَى رَأْسِهِ مِنْ شِدَّةِ الحَرِّ، وَمَا فِينَا صَائِمٌ إِلَّا مَا كَانَ مِنَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، وَابْنِ رَوَاحَةَ
“Kami keluar bersama Nabi SAW dalam salah satu permusafiran baginda pada suatu hari yang panas, sehingga seorang lelaki meletakkan tangan atas kepalanya dek terlalu panas. Dalam kalangan kami tidak ada seorang pun yang berpuasa melainkan Nabi SAW dan Ibn Rawahah.” [Riwayat Bukhari (1945) dan Muslim (1122)]

2. Anas bin Malik RA pernah ditanya tentang berpuasa ketika safar. Dia menjawab:

سَافَرْنَا مَعَ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي رَمَضَانَ، فَلَمْ يَعِبِ الصَّائِمُ عَلَى الْمُفْطِرِ، وَلَا الْمُفْطِرُ عَلَى الصَّائِمِ
“Kami (para sahabat) bermusafir bersama Rasulullah SAW dalam bulan Ramadhan. Tidak ada seorang pun yang berpuasa berasa aib dengan orang yang berbuka, atau orang yang berbuka berasa aib dengan orang yang berpuasa.” [Riwayat Muslim (1188)]

3. Daripada Abu Said al-Khudri RA berkata:

كُنَّا نَغْزُو مَعَ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي رَمَضَانَ، فَمِنَّا الصَّائِمُ وَمِنَّا الْمُفْطِرُ، فَلَا يَجِدُ الصَّائِمُ عَلَى الْمُفْطِرِ، وَلَا الْمُفْطِرُ عَلَى الصَّائِمِ، يَرَوْنَ أَنَّ مَنْ وَجَدَ قُوَّةً فَصَامَ، فَإِنَّ ذَلِكَ حَسَنٌ وَيَرَوْنَ أَنَّ مَنْ وَجَدَ ضَعْفًا، فَأَفْطَرَ فَإِنَّ ذَلِكَ حَسَنٌ
“Kami berperang bersama Rasulullah SAW dalam bulan Ramadhan. Sebahagian kami berpuasa dan sebahagian lain berbuka. Orang yang berpuasa tidak melihat keburukan dengan orang yang berbuka, dan tidak pula yang berbuka memandang buruk orang yang berpuasa. Mereka berpandangan siapa yang ada kekuatan silakan berpuasa, dan itu adalah kebaikan. Dan mereka juga berpandangan siapa yang berasa lemah kemudian berbuka dan itu juga kebaikan.” [Riwayat Muslim (1116)]

4. Daripada Ibn Abbas R.Anhuma, berkata:

خَرَجَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، مِنَ المَدِينَةِ إِلَى مَكَّةَ، فَصَامَ حَتَّى بَلَغَ عُسْفَانَ، ثُمَّ دَعَا بِمَاءٍ فَرَفَعَهُ إِلَى يَدَيْهِ لِيُرِيَهُ النَّاسَ، فَأَفْطَرَ حَتَّى قَدِمَ مَكَّةَ، وَذَلِكَ فِي رَمَضَانَ ، فَكَانَ ابْنُ عَبَّاسٍ يَقُولُ: «قَدْ صَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَفْطَرَ، فَمَنْ شَاءَ صَامَ وَمَنْ شَاءَ أَفْطَرَ
“Rasulullah SAW keluar daripada Mekah ke Madinah (ketika peristiwa Fathul Makkah) dengan keadaan berpuasa (Ramadhan) sehingga sampai ke kawasan `Usfan. Kemudian baginda meminta air lalu dibawakan air ke hadapan baginda sehingga dapat dilihat oleh orang ramai, lalu baginda berbuka puasa sehingga baginda sampai ke Mekah. Ini berlaku dalam bulan Ramadhan.” Ibn Abbas berkata lagi: “Sesungguhnya Rasulullah SAW berpuasa dan juga berbuka. Barangsiapa yang mahu maka dia berbuka, dan barangsiapa yang mahu dia berbuka.” [Riwayat al-Bukhari (1948)]

Kesimpulan

Justeru, kami berpendapat bahawa sunnah Rasulullah SAW dalam hal ini bukan satu bentuk sahaja, hukum berpuasa ketika musafir itu memiliki banyak keadaan. Kadang-kadang lebih afdal untuk berpuasa. Ini sesuai dengan kaedah fiqh yang disebut oleh Imam al-Qarafi:

كان ترك الترخص في كثير من العبادات أولى
“Meninggalkan rukhsah itu dalam banyak jenis ibadat adalah lebih utama.” [Rujuk al-Furuq (1/120)]

Terkadang pula lebih afdal untuk berbuka, khususnya dalam kes-kes melibatkan kesusahan dan mudarat. Hal ini kembali kepada matlamat asal rukhsah itu. Jika bertujuan untuk perkara yang melibatkan maslahah seperti peperangan dan misi kemanusiaan dan dakwah, lalu bertemu dengan kepayahan akibat puasa, maka afdal baginya untuk berbuka agar dia mendapat tenaga dan kekuatan bagi menyelesaika misi yang mulia. Begitu jugalah sebaliknya. Demikianlah, kita lihat para ulama fiqh begitu teliti menyusun kefahaman daripada hadis-hadis itu sebagai pemudah bagi kita untuk beramal.

Wallahua’lam.

+ Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri | Mufti Wilayah Persekutuan
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.terengganu11.com/2019/05/sunnah-nabi-saw-berpuasa-dan-tidak.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Jom Sihat Dan Segar Selalu Ketika Berpuasa

Jom Sihat Dan Segar Selalu Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 91 hits
Pasti kan anda mengambil air yang mencukupi sebagai persediaan untuk kekal terhidrat sepanjang waktu berpuasa Bagaimana Ambillah 2 gelas semasa bersahur4 gelas selepas berbuka2 sebelum tidurInshaa Allah Dipermudahkan segala urusan di bulan ...
Elfira Loy Akui Dalam Dilema Sukar Untuk Berpuasa Ketika Hamil

Elfira Loy Akui Dalam Dilema Sukar Untuk Berpuasa Ketika Hamil

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 71 hits
Walaupun sedang hamil pelakon Elfira Loy tetap berusaha gigih untuk berpuasa dan dia memberitahu pada hari pertama Ramadan dia diuji apabila badannya kurang selesa cepat loya dan kembung perut Menurut portal Elfira berjaya berpuasa penuh pa...
Elak Pedih Perut Ketika Berpuasa Dengan Lazz Susu Kambing

Elak Pedih Perut Ketika Berpuasa Dengan Lazz Susu Kambing

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 144 hits
Salam dears Mama ni jenis yang mesti makan on time dan perut tak boleh kosong kalau tak nanti pedih perut dan gastrik Tapi Mama juga sejenis yang malas masak atau makan heavy masa bersahur Malas nak berkecah kat dapur buat itu ini pagi pagi...
Hukum Suntik Insulin Bagi Pesakit Diabetes Kronik Ketika Berpuasa

Hukum Suntik Insulin Bagi Pesakit Diabetes Kronik Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 85 hits
Hukum Suntik Insulin Bagi Pesakit Diabetes Kronik Ketika Berpuasa Assalamualaikum ustaz Apakah hukum suntik insulin bagi pesakit diabetes kronik pada siang hari di bulan Ramadhan Jawapan Alhamdulillah pujian dan syukur kepada Ilahi dengan p...
Sejumlah Hal Yang Harus Kamu Ketahui Mengenai Tidur Ketika Berpuasa Ramadan

Sejumlah Hal Yang Harus Kamu Ketahui Mengenai Tidur Ketika Berpuasa Ramadan

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 116 hits
Praktisi kesehatan tidur dokter Andreas Prasadja mengatakan ketika seseorang kurang tidur metabolisme tubuh terganggu
Hukum Pakai Lipstick Di Ketika Berpuasa

Hukum Pakai Lipstick Di Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 14/5/2019 - jumlah : 92 hits
Hukum Pakai Lipstick di Ketika Berpuasa Adakah batal puasa saya apabila saya mengenakan lipstick pada siang hari Ramadhan Jawapan Alhamdulillah segala puji bagi Allah SWT selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW ahli kelua...
Kenapa Sahur Penting Ketika Berpuasa

Kenapa Sahur Penting Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 13/5/2019 - jumlah : 125 hits
Oleh Muhammad Firdaus Rahim Artikel ini merupakan perkongsian dari portal HelloDoktor Tidak dinafikan bahawa bangun sahur bukanlah sesuatu yang mudah bagi semua orang Bagi yang sudah biasa bangun awal pagi ia mungkin tidak menjadi masalah y...
Panggilan Video Kepada Pasangan Yang Berjauhan Ketika Berpuasa

Panggilan Video Kepada Pasangan Yang Berjauhan Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 99 hits
Soalan Saya bermusafir ke luar negara pada bulan Ramadhan Bila sudah berjauhan dengan isteri mesti ada rasa rindu Jadinya pada setiap hari saya akan bersembang dengan isteri saya melalui video call Tiba tiba saya terfikir adakah boleh saya ...
16 Tips Amalan Sihat Ketika Berpuasa

16 Tips Amalan Sihat Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 103 hits
Berikut merupakan amalan sihat ketika berpuasa yang boleh dijadikan panduan untuk kita semua Bila berpuasa ni semoga kita semua bukan sahaja beroleh pahala yang berlipat ganda malah mendapat tubuh badan yang sihat dengan cara islam yang mud...
Shila Amzah Tersenarai Wajah Wanita Paling Cantik Di Asia

Halau Sesiapa Berkempen Rumah Ke Rumah Tanpa Permit

Bonus 2 Bulan Gaji Rm2000 Untuk Penjawat Awam Sarawak

Kempen Prk Tanjung Piai Dihadiri Tun Mahathir

Lelaki Pecah Amanah Dipenjara Selama 584 Tahun Dan Sebat 146 Kali Sebatan

Apa Pula Masalah Yes 4g Ni

Cara Buat Kek Milo Kukus Sukatan Cawan Dengan Rasa Paling Sedap

5489 Ppim Aktifkan Sekretariat Cegah Judi Harian Metro 13 11 2019



6 Motosikal 250cc Paling Laju Setakat Ini

Biodata Siti Khadijah Halim Pelakon Drama Dia Yang Ku Cinta

5 Perbezaan Tekanan Terhadap Orang Cina Indonesia dan Malaysia

Ahli Matematik Barat Terhebat Zaman Pertengahan Leonardo Fibonacci

Cuai dan Tamak Menjadi Punca 250 Pelajar Terkorban Tragedi Kapal MV Sewol


Penganalisis Ramal Dr M Terjejas Jika Ph Kalah Di Tg Piai

Shahrul Shiro Banyak Job Cancel Sebab Sokong Bn

Prktgpiai Kajian Dapati Pengundi Tidak Beri Ph Peluang Gagal Laksana Manifesto

Emma Chalets Di Pulau Rusukan Besar Labuan

Rawat Masalah Tona Kulit Tak Sekata Pigmentasi Dengan Pynocare

Tinjauan Ilham Centre Bn Menang Kajian Ide Ph Mendahului