Setelah Sekian Lama Hidup Dalam Dunia Digital


Memang lama sungguh aku tak menulis di sini, kononnya sibuk dengan urusan lain. Padahal inilah tempat aku membina pelbagai projek yang akhirnya berjaya memberikan hasil yang lazat dan ada ketikanya lumayan. Tahun 2022 ni aku akan usahakan untuk gilap semula blog eizil.com
Sejak 2005 domain ini didaftarkan, blog ini dah melalui pelbagai macam fasa dalam dunia digital. Ketika itu, perkataan online lebih glamor digunakan. Kemudian banyak terma seperti alam maya digunakan juga, cuma sekarang aku lebih selesa menggunakan perkataan dunia digital.
Andai dikira-kira, aku mula terjebak dengan alam maya ni sejak tahun 1998. Terasa sungguh berusia bila mengenangkan kali pertama melihat rakan sekolah menaip dengan begitu lancar di papan kekunci komputer di sebuah cafe cyber.
24 tahun dalam dunia digital ni telah mengajar aku macam-macam perkara.
Ada perkara yang nampak baik di mata orang lain, tapi hakikatnya, hanya jauhari yang mengenal manikam.
Semua sibuk nak bina content Dalam kesibukan ramai nak membina content, ramai juga yang mengambil jalan mudah. Download daripada platform A, kemudian edit sedikit sebelum upload pula ke platform B. Tak kurang yang edit dan upload pula ke platform yang sama. Malangnya, ramai juga penggiat dunia digital veteran yang dah tak mengira etika yang pernah mereka pegang suatu ketika dahulu.
Apa yang penting?
Ada content baharu untuk disogokkan kepada kelompok peminat mereka.
Paling menakutkan, apabila semua mengambil langkah tanpa batas hanya semata-mata untuk mewujudkan content. Terpengaruh dengan content creator luar negara yang tiada pegangan agama atau etika dalam kehidupan mereka.
Kita yang daripada rumpun sopan santun dan berbudi bahasa ini juga terpengaruh. Percayalah, niat yang baik tidak menghalalkan cara. Menggunakan perkataan “eksperimen sosial” atau seumpamanya, tidak membolehkan kita terlepas daripada hukum dan peraturan yang agama dan terapkan.
Fitnah akhir zaman Pernah satu ketika, aku terfikir bagaimana fitnah ini boleh tersebar dengan cepat? Ternyata, dunia digital membolehkan perkara ini berlaku dengan sangat cepat. Ditambah dengan konsep semua orang ingin menjadi yang pertama menyebarkan sesuatu isu, dengan pelbagai juga alasan.
Kemudian di akhir kalam, hanya meletakkan disclaimer kecil untuk berlepas tangan.
Tanpa sedar, “saham” kita menyebarkan perkara tersebut telah pun tercatit, dan compounding effect saham tidak baik ini dalam dunia digital sangatlah cepat gandaannya.
Perkara ini sangatlah menakutkan, aku hanya mampu menulis di sini, andai ada yang baca dan dapat kebaikannya, sebarkanlah. Tidaklah menjadi masalah.
Andai nampak aku juga terjebak dalam perkara atau aktiviti sebegini, sampaikanlah pesanan, atau hanya bagi sahaja url ini agar aku dapat baca sendiri pesanan tatkala dah terlupa.
Hidup di dunia ini hanya persinggahan, usahlah disebabkan ingin mendapatkan kebahagian dunia, kita melupakan apa yang perlu kita bawa untuk bekalan di akhirat.
Tidaklah rugi sekelumit pun kepada kita, andai kehidupan di dunia ini penuh cabaran, andai kita masih sedar semuanya itu adalah ujian daripada Allah.
Sebagai hamba Tuhan, kita akan sentiasa diuji agar kita sedar betapa kita ini tiada apa-apa, hanya Allah tempat kita bermohon dan berharap.


The post Setelah sekian lama hidup dalam dunia digital first appeared on Eizil.com.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.eizil.com/setelah-sekian-lama-hidup-dalam-dunia-digital/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=setelah-sekian-lama-hidup-dalam-dunia-digital

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Begini Kondisi Terkini Makam Deddy Dores Setelah 6 Tahun Meninggal Dunia

Begini Kondisi Terkini Makam Deddy Dores Setelah 6 Tahun Meninggal Dunia

papar berkaitan - pada 23/1/2022 - jumlah : 67 hits
Enam tahun meninggal dunia makam musisi Deddy Dores terawat dengan baik Jenazah Deddy disemayamkan di pemakaman keluarga yang berada di kawasan Sumedang Jawa Barat Berikut beberapa foto makamnya
Setelah Lama Menghilang Blackpink Akhirnya Jumpa Peminat Di Vlive

Setelah Lama Menghilang Blackpink Akhirnya Jumpa Peminat Di Vlive

papar berkaitan - pada 26/1/2022 - jumlah : 84 hits
BLACKPINK kembali Pada petang 25 Januari BLACKPINK telah membuat strim langsung dengan penampilan kesemua 4 ahli yang dimulakan dengan Ji soo dan Lisa serta disertai oleh Ros dan Jennie kemudiannya menerusi saluran VLive Channel Ini merupak...
Penyanyi Meninggal Dunia Selepas Sengaja Mahu Dijangkiti Covid 19

Penyanyi Meninggal Dunia Selepas Sengaja Mahu Dijangkiti Covid 19

papar berkaitan - pada 21/1/2022 - jumlah : 117 hits
Prague Seorang penyanyi Czech yang juga antivaksin meninggal dunia selepas dengan sengaja mahu dijangkiti Covid 19 bagi mendapatkan pas kesihatan yang membolehkannya pergi ke sauna dan teater kata keluarganya Bukti vaksinasi atau jangkitan ...
Bawa Anak Anak Berjalan Teroka Dunia Sains

Bawa Anak Anak Berjalan Teroka Dunia Sains

papar berkaitan - pada 22/1/2022 - jumlah : 110 hits
Assalamualaikum Hai Tahun 2022 ni kan CikSha dah bentang proposal kat suami nak bukak tabung khas untuk kumpul duit nak bawa anak anak pergi jenjalan bercuti kat mana mana je InsyaAllah start bulan ni kami mula menabung Cukup je bajet boleh...
Hukuman Terhadap Lee Zii Jia Bam Dikritik Barisan Jaguh Badminton Dunia

Hukuman Terhadap Lee Zii Jia Bam Dikritik Barisan Jaguh Badminton Dunia

papar berkaitan - pada 22/1/2022 - jumlah : 72 hits
Rakan rakan antarabangsa pemain badminton Lee Zii Jia tidak berpuas hati dengan cara dia dilayan oleh Persatuan Badminton Malaysia Bekas juara Piala Thomas Hans Kristian Vittinghus dari Denmark dan kini pemain perseorangan ranking 22 dunia ...
Aktivis Masyarakat Abang Ali Semboyan Meninggal Dunia

Aktivis Masyarakat Abang Ali Semboyan Meninggal Dunia

papar berkaitan - pada 23/1/2022 - jumlah : 118 hits
Dengan raut wajah yang tegas dan sering bersama Yusof Azmi Ali Salimin atau pun lebih dikenali dengan panggilan Abang Ali kini dilaporkan sudah meninggal dunia Abang Ali merupakan antara watak penting penting dalam memperjuangkan isu isu ra...
Kelebihan Meninggal Dunia Dengan Pantas Di Zaman Moden

Kelebihan Meninggal Dunia Dengan Pantas Di Zaman Moden

papar berkaitan - pada 21/1/2022 - jumlah : 145 hits
Arwah ayah saya meninggal pada tahun 1982 ketika umurnya 52 tahun Semak jadual jangkahayat penduduk Malaysia saya dapati pada tahun 1982 tersebut purata jangkahayat penduduk negara kita adalah 68 63 tahun Ayah saya meninggal awal lebih dari...
Abang Ali Semboyan Meninggal Dunia Al Fatihah Ini Kisahnya Ramai Tak Tahu

Abang Ali Semboyan Meninggal Dunia Al Fatihah Ini Kisahnya Ramai Tak Tahu

papar berkaitan - pada 23/1/2022 - jumlah : 79 hits
Aktivis masyarakat Yusuf Azmi melalui sesi live di laman Facebook miliknya sebentar tadi menyampaikan khabar duka pemergian rakan aktivisnya Ali Salimin yang mesra dengan panggilan Abang Ali hari ini
Janna Nick Tahan Malu Terjatuh Kerusi Di Icsyvm Siapa Gelak Esok Cirit

Tak Bawa Sejadah Sendiri Solat Di Luar Jemaah Pelik Kena Halau Dari Masjid Dah Beralih Ke Endemik Encik Oooi

Cinta Pernah Ditolak Berkali Kali Wanita Tak Sangka Berjodoh Lelaki Tua 18 Tahun

Kadar Inflasi Di Malaysia Masih Rendah Jadi Ia Masih Baik Menteri Kewangan

How To Select An Essay Service

How To Fix Wordpress Critical Error There Has Been A

Bahang Harga Naik Makin Terasa Kos Barang Dapur Melebihi Gaji Keluh Pengguna

Sahaja Aku Menjadi Imam



Dimanakah Lokasi Paling Jauh Manusia Pernah Jelajah

Kenapa Banyak Syarikat Luar Masuk Melabur di Indonesia

7 Punca Utama Berlakunya Krisis Makanan

Kisah 4 Beradik Wanita yang Sangat Dibenci Rakyat Mexico

5 Barangan Paling Mahal Dimusnahkan Dalam Filem


Ada Petanda Najib Bakal Bebas Hidup Rosmah

Ketahui 5 Penyebab Tinggi Kadar Kolesterol Dalam Badan

Akaun Facebook Tangmo Tiba2 Aktif Rakan Baik Tahu Dalang Disebaliknya

Suhaimi Saad Tidak Galak Anak Ada Sijil Degree Master Dan Phd

Harga Ron97 Naik 37 Sen Seliter Ron95 Dan Diesel Kekal

Twitter Didenda As 150 Juta Langgar Privasi Pengguna