Sayur Berangin Dan Buah Berasid Buat Anak Kembung Perut Mama Hati Hati


Bila menyusukan anak, ibu seakan punya satu kebimbangan untuk mengambil makanan-makanan tertentu. Bimbang anak akan turut terkesan dengan pemakanan yang diambil ibu. Benar namun tidak kesemuanya anak akan perolehi daripada jumlah pemakanan yang diambil oleh ibu.
Dietition Fizah Sobri berkongsi kekeliruan ini kepada ibu-ibu menyusu. Terdapat tiga makanan yang boleh memberi kesan kepada bayi menyusu.

Adakah apa yang ibu makan menyebabkan baby kembung perut?
Pertama kita lihat apakah Colic dan apa yang boleh menyebabkan ia terjadi. Kembung perut atau istilah lain Colic kerap terjadi dalam baby bawah 6 bulan sebab usus mereka masih dalam proses matang. Tapi baby yang kerap mengalami Colic bukan sahaja memberi kesan kepada pertumbuhan mereka tapi juga kepada keadaan emosi penjaga (terutama maknya, sebab stress baby selalu menangis).
Antara penyebabnya adalah
1. Cara latching / pelekapan / minum botol yang tidak betul
Tak kisah sama ada ini anak pertama atau tidak, mommies boleh dapat masalah anak melekap dengan betul waktu menyusu. Jika teknik tak betul, ia akan menyebabkan anak telan banyak udara dan kembung perut boleh terjadi. Ibu akan kerap sakit sewaktu dan semasa sesi menyusukan baby.

Jika penggunaan botol susu yang tidak sesuai (contoh besar sangat, putih panjang sangat) pun akan menyebabkan anak banyak menelan udara banding sengan susu. Boleh nampak anak waktu menyusu, banyak susu yang meleleh dekat tepi.
2. Penyusuan yang terlalu cepat.
Ini selalu terjadi dalam penyusuan dengan menggunakan botol susu akibat aliran susu yang cepat. Untuk baby yang breastfeed, aliran susu amat berbeza berbanding dengan susu botol di mana anak perlu suck (hisap) dengan lebih kuat dan sabar sebab susu hanya mengalir bila sucking berlaku.
Tapi bagi botol fed, tidak perlu bekerja hisap kuat sangat dan susu sentiasa mengalir walaupun tidak menghisap puting botol. Maka baby perlu minum and telan cepat cepat kalau tak tercekik nanti. Tambah lagi jika guna puting di mana lubang besar/ tidak mengikut usia.

3. Usus baby masih dalam proses matang dan sembelit.
Disebabkan ini baby akan mengambil masa untuk mencernakan susu. Jika sembelit, najis besar tidak lalu juga boleh menyebabkan Colic.
Mak ayah boleh buat urutan dan pergerakan kaki kepada baby (seperti berbasikal masa baring) untuk bantu lancarkan pergerakan najis.
Makanan Beri Kesan Pada Bayi?
Makanan bukan punca utama Colic /Kembung perut. Ramai akan elak 3 makanan ini untuk turunkan kembung perut baby.
1. Caffeine
Kajian menunjukkan caffeine (dari minuman coffee, tea, air bergas, coklat) akan masuk dalam breastmilk tapi hanya kurang dari 1% sahaja dari apa yang mommies minum dan makan. Kuantiti sebanyak 3 cawan sehari masih boleh diambil dan selamat.
2. Susu dan bahan tenusu
Bahan yang dirisaukan boleh menyebabkan Colic/kembung perut adalah protein dari susu lembu yang diguna dalam produk susu dan bahan tenusu.

Bukan sahaja ada perut kembung, tapi sentiasa cirit birit, sakit mungkin adalah Cows Milk protein Allergy. Jika anak anda disyaki mengalami Cows Milk Protein allergy, di bawah pengawasan doktor/dietitian baru akan berhenti seketika untuk mengenalpasti samada baby ada ke penyakit ini. Jika tiada, tidak perlu dielakkan.
3. Sayur ‘berangin’ dan buah berasid
Sayur cruciferous dan berubi seperti brokoli, kobis bunga, ubi kentang, labu antara yang dipercayai menyebabkan baby banyak angin sebab apabila mommies makan, akan rasa ‘keluarkan angin’ yang banyak atau kentut atau flatulence. Tetapi apa effect kepada mommies tidak boleh disalurkan kepada babies.
Fiber dan angin tidak boleh masuk dekat breastmilk dan diberi kepada anak anak ye. Itu adalah reaction badan anda kepada makanan tersebut sebab keadaan usus anda.
Sama juga dengan buah berasid (buah oren, mangga, limau dan lain). Makan banyak mana, badan ada mekanisme untuk sentiasa balance pH dan ia tidak akan menukar pH susu badan.

4. Makanan pedas atau rasa kuat
Penggunaan cili, bawang putih, bawang merah, spices (kayu manis,jintan, pepper dan lain lain) sangat sinonim dengan masakan di Malaysia. Walaupun ada kajian yang menunjukkan jika pengambilan makanan yang kuat flavour boleh menukar komposisi/rasa susu ibu, tetapi ia tidak menyebabkan perut kembung.
Dan ada kajian juga menyatakan baby suka pada perubahan rasa tersebut dan menjadikan baby lebih terbuka untuk menerima makanan baru waktu mula proses makanan pelengkap.

Sepanjang saya breastfeed Ammar selama hampir 2 tahun saya tidak elak apa apa makanan dan alhamdulillah sekarang pada usia 2 tahun lebih pada 14kg (patah tangan maknya nak angkut) Ammar sihat, aktif dan sangat cheeky.
Mommies makan sihat dan seimbang ye.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beautifulnaara.blogspot.com/2019/09/sayur-berangin-dan-buah-berasid-buat.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Anak Menyusu Badan Kerap Kembung Selalu Tak Sihat Makanan Ini Mama Kena Control

Anak Menyusu Badan Kerap Kembung Selalu Tak Sihat Makanan Ini Mama Kena Control

papar berkaitan - pada 21/9/2019 - jumlah : 169 hits
Sesetengah ibu yang menyusukan anak merasa hairan kerana anak mereka selalu tidak sihat dan mengalami sakit perut Jangan terperanjat jika diberitahu jika ia berkaitan dengan pemakanan yang dimakan oleh ibu Bayi bergantung sepenuhnya kepada ...
Buah Sayur Semua Dia Tolak Tepi Cara Ni Boleh Tarik Perhatian Anak Minat Makan Buah Boleh Elak Pembaziran

Buah Sayur Semua Dia Tolak Tepi Cara Ni Boleh Tarik Perhatian Anak Minat Makan Buah Boleh Elak Pembaziran

papar berkaitan - pada 13/9/2019 - jumlah : 225 hits
Mood anak anak sememangnya sukar diduga Ada yang gemar makan nasi namun ada pula yang lebih gemar makan roti sahaja Begitu juga dengan buah buahan dan sayur sayuran yang ditolak mentah mentah oleh anak kecil kita Ada anak anak yang hanya ma...
Panglima Tni Akan Copot Anak Buah Yang Gagal Padamkan Karhutla Di Riau

Panglima Tni Akan Copot Anak Buah Yang Gagal Padamkan Karhutla Di Riau

papar berkaitan - pada 15/9/2019 - jumlah : 141 hits
Meski begitu dia mengungkapkan pencegahan dan penanggulangan karhutla bukan tanggung jawab pemerintah pusat TNI maupun Polri semata Pemerintah daerah mulai dari gubernur bupati wali kota dan seluruh pemangku kepentingan harus ikut berperan ...
Kuatkan Hati Tengok Anak Menangis Disuntik Vaksin Jangan Kita Sesal Kemudian Hari

Kuatkan Hati Tengok Anak Menangis Disuntik Vaksin Jangan Kita Sesal Kemudian Hari

papar berkaitan - pada 12/9/2019 - jumlah : 118 hits
Memandang serius soal kesihatan anak mereka Tasha Manshahar dan Raqib Majid membuat keputusan untuk mendapatkan suntikan vaksin pneumococcal untuk Muammar Rafiqi Berkongsi sebuah video semasa anaknya disuntik beserta kapsyen menerangkan jen...
Ayah Kena Jadi Cinta Hati Pertama Anak Semakin Rapat Lagi Kuat Auranya

Ayah Kena Jadi Cinta Hati Pertama Anak Semakin Rapat Lagi Kuat Auranya

papar berkaitan - pada 15/9/2019 - jumlah : 100 hits
Selain ibu ayah orang penting untuk jadi cinta hati pertama anak anak Tak kisahlah anak lelaki atau perempuan Mungkin orang cakap anak akan rapat dengan ibu tapi jika ayah tahu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik semua anak boleh jadi ...
Netizen Sebak Baca Luahan Hati Sharnaaz Buat Anak

Netizen Sebak Baca Luahan Hati Sharnaaz Buat Anak

papar berkaitan - pada 12/9/2019 - jumlah : 88 hits
Umum mengetahui Sharnaaz Ahmad telah menolak permohonan cerai yang difailkan isterinya Noor Nabila bagi menyelamatkan rumah tangganya Semalam Sharnaaz luah rasa hati The post appeared first on
Isteri Sibuk Tapi Suami Biar Je Anak Tak Pedulikan Anak Buat Isteri Kurang Hormat Pada Suami Hati Hati

Isteri Sibuk Tapi Suami Biar Je Anak Tak Pedulikan Anak Buat Isteri Kurang Hormat Pada Suami Hati Hati

papar berkaitan - pada 8/9/2019 - jumlah : 205 hits
Sememangnya isteri menyedari akan tanggungjawab dan rasa hormat yang perlu diberikan kepada lelaki bergelar suami Namun rasa hormat ini semakin lama semakin hilang hanya disebabkan oleh beberapa perkara Inilah yang selalunya berlaku dalam k...
Sebelum Anak 2 Tahun Jangan Letak Garam Dalam Makanannya Cepat Rosak Buah Pinggang

Sebelum Anak 2 Tahun Jangan Letak Garam Dalam Makanannya Cepat Rosak Buah Pinggang

papar berkaitan - pada 12/9/2019 - jumlah : 177 hits
Tambah garam dan gula memang akan menyedapkan makanan tapi sekiranya dimasukkan dalam makanan bayi bawah 2 tahun jangan sesekali Bagaimanapun ada ibu yang tahu mengenai hal ini tetapi disebabkan anggapannya alaa letak sikit tak pe itu yang ...
Stres Yang Dialami Oleh Ibu Hamil Bisa Timbulkan Masalah Kepribadian Pada Buah Hati

Stres Yang Dialami Oleh Ibu Hamil Bisa Timbulkan Masalah Kepribadian Pada Buah Hati

papar berkaitan - pada 11/9/2019 - jumlah : 111 hits
Tekanan yang muncul secara ringan hingga sedang bisa meningkatkan risiko masalah pada anak ini hingga tiga kali lipat Masalah yang dialami oleh anak ini mungkin mereka alami sebelum berusia 30 tahun
Isteri Bertudung Labuh Ditangkap Bersama 2 Lelaki Pakistan Di Rumah Sendiri Oleh Suami

Apa Sebenarnya Yang Berlaku Di Sebalik Perlantikan Hajiji Sebagai Ketua Menteri Sabah

Bung Moktar Mengamuk Bersatu Mungkir Janji

Niat Nak Bunuh Isteri Curang Terbunuh Pula Bayi Sendiri

Grm Sokong Anwar Pm Ke 9 Segerakan Perubahan

Ahli Parlimen Batu Sapi Dalam Keadaan Koma

Adam Ahmad Kau Pergi Jua Chord

Jangan Melampau Amaran Pemuda Umno Kepada Pemuda Ber



5 Calon Perdana Menteri Malaysia Untuk Masa Hadapan

Biodata Penyanyi Haslinda Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Biodata Penyanyi Linda Nanuwil Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Biodata Penyanyi Oja Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Resepi Sultana Scone Paling Mudah


Bersediakah Umno Untuk Dikuburkan Oleh Bersatu

Tak Boleh Beri Makanan Ini Kepada Bayi Baru Aku Tahu

Ini Sebabnya Ibu Ayah Elok Berikan Susu Kepada Anak Anak

Klopp Terkejut Liverpool Cemerlang Pada Awal Musim

Mengejutkan Wanita Hilang Sejak 2 Tahun Lalu Ditemui Terapung Dalam Laut

Resepi Siakap Goreng Masak Cili Berulamkan Nasi Putih