Resipi Ayam Goreng Keemasan Untuk Nasi Ayam Hainan






Kalau korang lalu kedai nasi ayam chinese, korang akan lihat ayam yang digantung warna keemasan dan sangat cantik dan menyelerakan.  Ayam goreng keemasan atau (golden chicken) ni sesuai juga dimakan dengan nasi ayam hainan atau dimakan cicah sos.

 Rasanya sangat juice dan rangup. Memandangkan ramai yang minta resepi ayam goreng keemasan (golden chicken), Jadi di bawah senarai resepi di bawah dan gambar bahan-bahan yang jarang dijumpa jumpa utk dijadikan rujukan.



Resepi Ayam Ayam goreng keemasan atau (golden chicken)  Chinese Style by Chef Hassan Hen

LANGKAH 1 untuk mandikan ayam
✓gula pekat/maltose syrup  2 1/2 sudu besar (rujuk gambar)
✓cuka 8 sudu besar
✓air 2 cwn stgh



(  ayam seekor pilih yang sederhana)

Panaskan air sampai medidih dan mandikan ayam, tu siram la dlm 15 mnt sampai kulit ayam tu nampak berkilat  & tegang. sampai warna dia sekata keemasan..

setelah siap keringkan dab sumbat bahan di bawah

LANGKAH 2

Bahnn Untuk Sumbat Ayam
✓ 5 mix seasoning spices
 (2 sudu besar)
✓garam 1 sudu
✓ajinamoto
✓lada putih sesudu
[campurkan semuanya sumbat dlm ayam sampai rata macam kita buat rosted chicken .]



pastu cangkuk ayam tu dan jemur sampai kulit dia sunburn (klit dia kering dan nampak lagi berkilat. Jemur 3-4 jam kalau cuaca panas. untuk pastikan sama ada ayam itu betul- betul kering. rasa kulit dia agak2 rasa mcm kertas tu dah kering la.

Step 3
dah kering angkat dan goreng dengan minyak yg penuh, pastikan minyk dah panas dan kuali korg non stick pan supaya tidak melekat. Goreng sampi masak dan garing (agak2 dlm 15min) . utk elak kulit melekat goreng ja dlm periuk. letak minyak banyak. Setelah siap terhasillah ayam yang cantik berkilauan warna keemasan.

cubelah korg mesti takkn menyesal sbb rase dia memang sangat sedap sampai isi dalam dia juicy ..

Ramai yg takut ayam tak masak sebab tak rebus dulu. Untuk pastikan ayam masak ketika jemur memang kena betul2 kering & ketika goreng minyak kena betul2 panas. tapi kalau takut juga boleh bakar guna oven .

Selamat mencuba & yang penting kena banyak sabar buat ayam ni. Sesuai dimakan dengan Nasi ayam hainan 😅











Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://biskutrayaterbaru.blogspot.com/2019/04/resipi-ayam-goreng-keemasan-golden.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Terlupa Tapau Paha Ayam Goreng Isteri Kelar Suami Sampai Mati

Terlupa Tapau Paha Ayam Goreng Isteri Kelar Suami Sampai Mati

papar berkaitan - pada 21/4/2019 - jumlah : 97 hits
Akibat terlupa untuk membungkus paha ayam goreng untuk isteri seorang lelaki telah dikelar oleh isterinya yang tidak dapat mengawal kemarahan BACA Cerita dia macam ni mangsa bernama Wu keluar untuk bertemu dengan pelanggannya di luar dan is...
Resipi Nasi Lemak Sambal Sotong Kering Sedap Dan Padu

Resipi Nasi Lemak Sambal Sotong Kering Sedap Dan Padu

papar berkaitan - pada 11/4/2019 - jumlah : 271 hits
Sebut sahaja nasi lemak mesti teringat sambal Tapi kebanykkan sambal dah lali dengan perut Cuma baru baru ni si suami teringin nak jamah nasi lemak dengan sambal sotong kering Maka Puan Isteri ni gigih lah panjat pasaraya semata mata nak da...
Nasi Goreng Berlada Kunyit Ciptaan Mr Mafia

Nasi Goreng Berlada Kunyit Ciptaan Mr Mafia

papar berkaitan - pada 16/4/2019 - jumlah : 94 hits
hai assalammualaikum Nasi Goreng Berlada Kunyit Ciptaan Mr Mafia Malam semalam mood malas memasak Dah penat nak fikir menu apa nak masak Bagitau mr mafia abang tolong masak boleh hahaha Lepastu dia turun dari bilik dia cakap sayang masak na...
Lupa Belikan Ayam Goreng Suami Tewas Ditikam Sang Istri

Lupa Belikan Ayam Goreng Suami Tewas Ditikam Sang Istri

papar berkaitan - pada 21/4/2019 - jumlah : 125 hits
Seorang istri menikam suaminya hingga tewas karena lupa membelikan ayam goreng pesanan sang istri Dikuti dari China Press Wu diminta sang istri Luo membelikan ayam goreng ketika pulang di kompleks apartemen di Qijiang Tiongkok pada Sabtu Ib...
Ugut Tetak Ibu Kerana Ayam Goreng Mentah

Ugut Tetak Ibu Kerana Ayam Goreng Mentah

papar berkaitan - pada 22/4/2019 - jumlah : 156 hits
Seorang lelaki didenda RM6 000 oleh Mahkamah Majistret Kota Bharu hari ini
Datin Nor Hafizah Saad Kongsi Resipi Nasi Lemuni Kuih Serabai Ala Kedah

Datin Nor Hafizah Saad Kongsi Resipi Nasi Lemuni Kuih Serabai Ala Kedah

papar berkaitan - pada 13/4/2019 - jumlah : 245 hits
Hidangan Air Tangan VIP kali ini memang awesome resipi ori diwarisi dari ibu tersayang Walaupun sibuk bertugas sebagai Pengurus Grup Agensi Amanah Saham dan Usahawan Al Quran bertanda beliau tetap ada masa memasak untuk keluarga dan tetamu ...
Hanya Kerana Terlupa Membeli Ayam Goreng Isteri Sanggup Tikam Suami

Hanya Kerana Terlupa Membeli Ayam Goreng Isteri Sanggup Tikam Suami

papar berkaitan - pada 22/4/2019 - jumlah : 350 hits
Gara gara Terlupa Membeli Ayam Goreng Isteri Tergamak Bunuh Suami Menurut ibu mangsa anak lelakinya yang dikenali sebagai Wu pulang ke rumah dengan tangan kosong hingga menyebabkan berlaku pertengkaran bersama isterinya Ibu Terdengar Foto H...
Gerai Nasi Goreng Udang Ipoh

Gerai Nasi Goreng Udang Ipoh

papar berkaitan - pada 9/4/2019 - jumlah : 218 hits
Ok jika anda peminat udang boleh lah cuba nasi goreng udang di bandaraya Ipoh Memang melimpah udangnya Tempatnya pun senang je waze je Gerai Nasi Goreng Udang Ipoh Memang akan jumpa gerai ini yang terletak di tepi jalan je Nasi Goreng Udang...
Isteri Kelar Suami Sampai Mati Kerana Terlupa Tapau Paha Ayam Goreng

Isteri Kelar Suami Sampai Mati Kerana Terlupa Tapau Paha Ayam Goreng

papar berkaitan - pada 19/4/2019 - jumlah : 162 hits
The ReporterSeorang lelaki yang terlupa membungkus paha ayam goreng untuk isterinya mencetuskan kemarahan wanita itu yang membawa kepada pergaduhan akhirnya menyebabkan lelaki itu meninggal dunai lapor China Press Mangsa bernama Wu terdahul...
Menteri Wanita Doraemon Dok Asyik Buat Lawak Saja

Cerita Arwah Mr Os Yang Patut Artis Artis Sendu Ambil Iktibar

Hiburan Dakwa Hasut Netizen Kecam Artis Seniman Buat Laporan Polis Terhadap Zarina Anjoulie

Cara Tebus 1gb Internet Percuma Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat

Penganiayaan Oleh Penyeludup Orang Rohingya Kini Merebak Ke Malaysia

Drama Jodoh Tersasar Alamat

Hiburan Artis Pun Berhak Bersuara Kenapa Perlu Kecam Emelda Rosmila

Man Raja Lawak Memperuntukkan Wang Kemenangan Mlm Sebanyak Rm50 Ribu Untuk Bantu Golongan Yang Susah



Bagaimana Cara Saintis Menghasilkan Vaksin

Bolehkah Wabak Covid 19 Berpindah Melalui Hubungan Seks

Artis Kontroversi Tuntut Permohonan Maaf Ini Respon Lydiawati Dan Anne Abdullah

4 Negara Paling Brutal Dalam Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan PKP

Resepi Kerabu Kaki Ayam Paling Cair di Mulut


Cara Kesan Scammers Secara Online

Kasus Baru Positif Corona Di Indonesia Turun Di 3 Hari Terakhir

Cegah Covid 19 Yasonna Usul Napi Narkotika Dan Korupsi Dibebaskan

Sup Telur Tomato Feel Good Tika Pkp

Kerajaan Benarkan Muflis Keluar Wang Kwsp Harungi Covid19

Europe Toll Tops 30 000 As Un Warns Of World S Worst Crisis Since Wwii