Resipi Ayam Bawang Ala Mamak Sedap Sungguh Habis Sepinggan Nasi


Bagi yang pernah merasai keenakkan Ayam Bawang Mamak pasti tak cukup sepinggan nasi. Nasi boleh habis licin dek kesedapannya.
Cukup semua rasa, wajib cuba resipi Ayam Bawang yang dikongsikan oleh Anna Azilla ini. Sedap!
Dah lama save resepi ni sebab suka makan. Kalau pergi kedai mamak, ni antara pilihan utama. Arini akak rajin lebih sikit. Kita main masak-masak, sambil mood “standby”. Maka trjadi la, “Ayam Bawang”. Terima kasih pada yang share resipi. Hakak ada ngelat-ngelat sikit.
Bahan-bahan:
Ayam –
4..5 ulas bawang -dimayang
Serbuk kunyit, serbuk kari dan lada sulah
Pes bawang merah -5 ulas
Pes bawang putih -4 ulas
Pes halia -seinci lebih
1 sdk serbuk jintan manis, jintan putih
2 sb serbuk kari
Sedikit serbuk kari
2 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sb sos tiram
Daun pandan, daun kari

Basuh ayam bersih. Gaul dengan garam, kunyit, serbuk kari, lada sulah dan serbuk cili.

Panaskan minyak dan goreng hirisan bawang. Goreng sampai perang, jangan rentung pulak.

Ni rupa kejadian nya. Time ni, bau dia..perghhh…harum.

Guna minyak goreng bawang tadi, goreng ayam yang telah d mekap tu. Angkat dan toskan.

Tumis tiga sekawan, masukkan pes bawang dan serbuk jintan manis, jintan putih dan serbuk cili.

Masukkan sos-sos tadi. Kacau bagi sebati.

Dah garing, tambah kan air sedikit. Time ni perasakan la dengan garam, gula dan serbuk perasa. Ikut suka.

Ok masukkan ayam tadi dan gaul sebati.

Last sekali tabur la bawang yang dah siap goreng tadi.

Siap!
Menarik:  Cara Buat Ayam Goreng Berempah Sempoi, Cukup Semua Rasa, Padu Sungguh!
Nak belanja anak hujung minggu, jom dapatkan Coconut Shake 336.

Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir?
Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/
Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
The post Resipi Ayam Bawang Ala Mamak, Sedap Sungguh, Habis Sepinggan Nasi! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/resipi-ayam-bawang-ala-mamak-sedap-sungguh-habis-sepinggan-nasi/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resipi Ayam Rebus Sos Thai Cara Buat Somtam Paling Sedap

Resipi Ayam Rebus Sos Thai Cara Buat Somtam Paling Sedap

papar berkaitan - pada 8/11/2021 - jumlah : 98 hits
Enaknya jika dapat menikmati hidangan Ayam Rebus ala Thai dan juga Somtam Pedas masin manis semuanya cukup rasa Maklumlah masakan Thailand sentiasa menjadi kegemaran rakyat Malaysia Sesekali berubah selera menikmati sajian dari negeri jiran...
Cuba Resipi Nasi Goreng Dari Tiktok Sekali Cuba Perghhh Sedap Rupanya

Cuba Resipi Nasi Goreng Dari Tiktok Sekali Cuba Perghhh Sedap Rupanya

papar berkaitan - pada 16/11/2021 - jumlah : 121 hits
Pernahkah anda cuba resipi resipi dari tiktok Kalau rasa sangsi anda boleh cuba resipi ni Menurut saudari Har Ryea resipi Nasi Goreng ini diperolehi dari Tiktok malah tidak tahu namanya Bila dicuba ditambah pula dengan sotong memang enak ra...
Resipi Bingsu Mangga Penyejuk Tekak 4 Bahan Sedap Sungguh

Resipi Bingsu Mangga Penyejuk Tekak 4 Bahan Sedap Sungguh

papar berkaitan - pada 4/11/2021 - jumlah : 129 hits
Sebut sahaja Bingsu pasti ramai diantara kita yang sudah terliur Mana tidaknya kesedapan ais kisar manis dan sedap ini buat kita teringin ingin Kali ini apa kata kita cuba sendiri Senang je cara nak buat Jom ikuti resipi perkongsian ini Sim...
Resipi Nasi Goreng Tomyam Sedap Sekali Cuba Ni Tak Makan Kedai Dah

Resipi Nasi Goreng Tomyam Sedap Sekali Cuba Ni Tak Makan Kedai Dah

papar berkaitan - pada 23/11/2021 - jumlah : 115 hits
Nasi Goreng Tomyam adalah salah satu menu kedai makan yang menjadi pilihan ramai dek kerana rasanya yang sedap Sesuai dinikmati pada bila bila masa menu ini sebenarnya tidak sukar untuk disediakan Jika tahu rencah serta bahan yang diperluka...
Resipi Roasted Chicken Wings Ala Pizza Hut Sangat Mudah Sedap

Resipi Roasted Chicken Wings Ala Pizza Hut Sangat Mudah Sedap

papar berkaitan - pada 22/11/2021 - jumlah : 88 hits
Resipi Roasted Chicken Wings atau Kepak Ayam Panggang ala restoran pizza ni memang sedap Malah resipinya juga mudah dan sangat sesuai dihasilkan sendiri untuk hidangan suami serta anak anak Sedapnya Kalau dibeli harganya boleh tahan mahal J...
Resepi Rendang Ayam Asli Mudah Sedap

Resepi Rendang Ayam Asli Mudah Sedap

papar berkaitan - pada 18/11/2021 - jumlah : 64 hits
Rendang ayam merupakan antara masakan popular menjelangnya lebaran Berikut ditunjukkan cara cara untuk memasak rendang ayam yang sedap dan mudahBahan bahan diperlukan untuk masakan rendang ayam tradisional minyak masakgula pasirgaramasam ke...
Nasi Ayam

Nasi Ayam

papar berkaitan - pada 20/11/2021 - jumlah : 138 hits
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Kawan kerja ajak KK makan tenggahari disebabkan KK cuti dan KK tak makan lagi KK turutkan sajaMakan nasi ayam lama dah tak makan lagipun nasi ayam kat sini sedap sangat pinggan tu memang besar kemain ma...
Resepi Ayam Goreng Rangup Dengan Sos Ala Korea Homemade

Resepi Ayam Goreng Rangup Dengan Sos Ala Korea Homemade

papar berkaitan - pada 18/11/2021 - jumlah : 47 hits
Resepi Ayam Goreng Rangup Dengan Sos Ala Korea Homemade Assalamualaikum dan salam sejahtera semua Hampir tiga bulan Sha cuti sakit banyak juga kos habis sepanjang tempoh ini Bukan banyak beli barang apa pun cuma banyak beli makan kat luar t...
Ayam Bakar Pasu Terlangkup Sedap

Ayam Bakar Pasu Terlangkup Sedap

papar berkaitan - pada 13/11/2021 - jumlah : 50 hits
Jika anda berada di Port Dickson dan mahu mencari menu makan tengah hari yang unik dan sedap cubalah ke Kedai Ayam Bakar Pasu Terlangkup Selain ayam bakar pasu terlangkup kedai makan ini juga menawarkan menu makan tengah hari dengan pelbaga...
Statistik Jenayah Kes Jenayah 2020 Catat Penurunan

Harga Makanan Kpim Rangka Pelan Tindakan Atasi Kenaikan Harga

Siapa Pm Malaysia

Leher Bvdak Kurang Siuman Dicekak Oleh 2 Beranak Shg Mavt Krn Dituduh Cvri Speaker

Tawaran Hebat Lulu Super Friday Potongan Sehingga 70

Barang Mekap Murah Di Sogo

Pemergian Ayah Abam Kie Ke Rahmatullah

Apakah Aurat Ibu Bapa Dengan Anak Anak



Kenapa Orang Kaya Terus Kaya Yang Miskin Kekal Miskin

Individu Pertama Dianggap Seksi Oleh Hollywood Kintaro Hayakawa

Bagaimana Perubatan Tradisional Cina Boleh Popular Sekitar 1970an

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Kisah Cinta Kita Slot Akasia TV3

China Kini Menjadi Negara Paling Kaya Di Dunia


Makan Santai Lauk Ayam Kampung Masak Ungkep

Telemovie Kerana Setitik Susu Lakonan Azlee Khairi Izara Aishah

Internet Mudah Alih Malaysia Tercorot Di Dunia

Lirik Lepaskan Aku Mandala Band

Updates To Youtube S Terms Of Service

Thermos Vacuum Flask Dari Blogger Fieza Sani