Resepi Nasi Briyani Simple


 
nasi briyani dan daging masak kandar
Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan1 sudu besar minyak sapi5 sudu besar marjerin planta ( atau apa-apa marjerin pun boleh)3/4 tin susu cair1 biji bawang besar, dimayang halus3 ulas bawang merah*5 ulas bawang putih*2 inci halia*(*dikisar halus)1 batang kayu manis3 kuntum bunga lawang5 kuntum bunga cengkih3 biji buah pelaga3 helai daun pandan, siat dan simpulkanSegenggam daun ketumbar (optional)Segenggam bawang goreng1/2 cawan gajus1/2 cawan kismisSecubit safron direndam dalam sedikit air panas (kalau takde boleh guna pewarna kuning biasa)2 kiub ayam maggiGaram secukup rasa2 s/b rempah beriani - bancuh dgn sedikit airAir mengikut sukatan beras basmathi yg anda guna - biasanya air kena lebih sikit.. Lebih kurang sukatannya 1:1.5Cara-caranya:
Panaskan minyak sapi & planta dalam kuali...Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti dengan daun pandan dan bahan-bahan kisar bersama rempah beriani tadi...Tumis hingga wangi...Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang...Masukkan kismis..Kacau rata...Tuang air mengikut sukatan beras dan susu cair...Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa)...Biarkan mendidih...Tuang ke dalam rice cooker dan masukkan beras, kemudian masak seperti biasa..Masak hingga nasi kering...Dengan menggunakan batang sudu buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan safron @ pewarna kuning.. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng...Tutup tudung periuk dan biar nasi betul-betul masak...Bila nasi betul-betul masak, gaul nasi perlahan-lahan sekadar meratakan bahan-bahan tabur tadi dan juga jus safron @ pewarna kuning..Jangan terlebih gaul nanti nasi akan patah-patah... Seelok-eloknya gunakan chop stick atau garfu..Boleh laa dihidangkan bersama lauk-lauk sampingan seperti kari daging,dalca,ayam masak merah, pajeri nenas,pencuk nenas,acar timun atau acar buah dan kurma ayam @ daging atau mengikut selera masing-masing....________________________________________________________________
Daging Masak Kandar
1 kilo daging20 ulas bawang kecil( dihiris)
Bahan yang perlu dibasuh dan direndam sampai kembang:-
1 sudu besar jintan putih1 sudu besar jintan manis1 btg kulit kayu manis4 kuntum bunga lawang7 buah pelaga10 kuntum bunga cengkih15 tangkai cili kering-direbus2 labu bawang besar1/2 labu bawang putih2in halia(kesemua ini diblender bersama bhn yg direndam diatas)***bahan-bahan yg rendam tu, nanti airnya tu blend sekali...jangan buang airnya..1 cawan sos tomato1 cawan kicap pekat2 sudu besar kerisik4-5 tangkai daun karigula, garam, kiub ayam/ daging
Cara-caranya:
Tumis bawang hiris dan daun kari hingga kekuninganmasukkan bahan-bahan blender tumis hingga garing masukkan daging, kecilkan api biarkan sehingga air daging hampir kering dan hampir lembut masukkan kicap, sos tomato, kerisik, gula, garam, kiub dan masak sehingga kering.Kalau suka boleh ditambah bawang besar yang dipotong bulat masukkan diakhir sekali.Kalau gunakan ayam, goreng dahulu tapi jangan terlalu garing.gula tu lebih sedap jika gunakan gula melaka asli kalau kurang manis baru tambah gula putih..


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://sedapnya-makan.blogspot.com/2021/04/resepi-nasi-briyani-simple-anggaran-7-8-orang-makan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Menu Sahur Simple Untuk 30 Hari Mudah Sedap Membuka Selera

Resepi Menu Sahur Simple Untuk 30 Hari Mudah Sedap Membuka Selera

papar berkaitan - pada 14/4/2021 - jumlah : 235 hits
Resepi Menu Sahur Simple Untuk 30 Hari Mudah Sedap Membuka Selera Menu masakan bulan puasa memang banyak tapi kadang tu pening kepala nak fikir masak apa Lagi lagi untuk idea menu sahur Untuk diri ini daku lebih suka menu sahur simple cepat...
Resepi Aiskrim Coklat Yang Simple

Resepi Aiskrim Coklat Yang Simple

papar berkaitan - pada 8/4/2021 - jumlah : 83 hits
Bahan Bahan3 sudu besar serbuk koko1 biji telur1 gelas air suam1 sudu kecil esen vanilla1 sudu besar ovelatte1 2 gelas susu pekatCara Penyediaan1 siapkan blender kemudian masukkan semua bahan tadi ke dalam blender dan putar hingga sebati da...
Resepi Ikan Talapia Bakar Simple Sedap

Resepi Ikan Talapia Bakar Simple Sedap

papar berkaitan - pada 13/4/2021 - jumlah : 194 hits
Resepi ikan tilapia talapia bakar sambalBahan bahan7 tangkai cili kering 3 biji bawang merah kecil2 ulas bawang putihSetengah sudu teh belacan2 batang serai1 sudu teh kicap manis Blend kesemua bahan bahan di atasCara masak Sambal Ikan Talap...
Resepi Udang Galah Masak Sos Simple

Resepi Udang Galah Masak Sos Simple

papar berkaitan - pada 24/4/2021 - jumlah : 245 hits
Resepi Udang Galah Masak Sos Simple Kisahnya semalam kami makan Udang Galah sebagai juadah berbuka jadi aku nak kongsikan pula dengan kau orang resepi mudah berasaskan udang Aku memang peminat udang sejak dulu lagi Paling suka makan udang m...
10 Koleksi Resepi Masakan Thai Simple Dan Sedap

10 Koleksi Resepi Masakan Thai Simple Dan Sedap

papar berkaitan - pada 16/4/2021 - jumlah : 368 hits
10 Koleksi Resepi Masakan Thai Simple dan Sedap Nak sampai ke 30 hari sampai buntu tak tau nak masak apa kan Kadang kadang lauk yang sama je dalam satu minggu Umi kongsikan 10 koleksi resepi masakan thai simple dan sedap supaya lepas ni kal...
Menu Berbuka Puasa Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah

Menu Berbuka Puasa Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah

papar berkaitan - pada 18/4/2021 - jumlah : 260 hits
Keenakan Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah yang pernah orang muo nikmati ketika berkunjung ke Dungun bersama keluarga pada tahun 2009 masih lagi segar dalam memori kerana rasanya yang sangat sedap Kepada para ibu atau isteri yang sedang buntu...
Resepi Chicken Mango

Resepi Chicken Mango

papar berkaitan - pada 5/4/2021 - jumlah : 162 hits
Assalamualaikum hai semua Kali nie Kak Sue nak kongsi Resepi Chicken Mango yang sangat mudah dan sedap Yang menariknya kalau korang jemu atau nak kurangkan makan nasi boleh aja makan Chicken Mango nie macam tu aja Bagi Kak Sue hidangan nie ...
Udang Masak Kari Kering Simple Tanpa Santan

Udang Masak Kari Kering Simple Tanpa Santan

papar berkaitan - pada 7/4/2021 - jumlah : 163 hits
Assalamualaikum Selamat Petang Tadi sebelum pergi kerja Encik suami request masakkan payak kari tanpa santan Payak mean udang halus yeah Actually di Sarawak musim udang sekarang Kebetulan weekend haritu Abang sulung balik bawa 8 kg payak Di...
Resepi Kek Butter Kismis Sukatan Cawan

Resepi Kek Butter Kismis Sukatan Cawan

papar berkaitan - pada 4/4/2021 - jumlah : 237 hits
Anda suka kek klasik seperti kek butter Bagi CN kek butter merupakan antara kek kegemaran sebab rasanya ringan dan sesuai dijamu untuk seisi keluarga Kebetulan di CN borong lah Bila dah banyak terus terfikir akan kek butter kismis Sedap tau...
Permohonan Semakan Insentif Ibu Bersalin Rm450

Villa Frenay By 70f Architecture In Lelystad The Netherlands

Baby Shima Dikcam Netizen Selepas Upload Foto Bertattu

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1443 Hijrah

Netizen D4kwa Rizalman Anak Pergi Langkawi Naik Jet Peribadi Tinggal Di Villa Mewah Harga Satu Malam Rm50 000

Sejarah Lanun Islam Yang Digeruni Janggut Merah

Lombong Emas Haram Lahad Datu 14 Pelaku Terbabit

Jung Hoyeon Terkejut Akaun Instagram Diikuti Selebriti Antarabangsa



Info Dan Sinopsis Filem Penunggang Agama 2 Astro First

Kisah Benar yang Menjadi Inspirasi Filem Seram The Exorcist

5 Aksi Dalam Filem Yang Nampak Real Tapi Sebenarnya Tak Realistik

5 Fakta Menarik Mengenai Kesatuan Negara Negara Komanwel

Biodata Ahmad Weldan Zulkefli Adik Iqbal Zulkefli Founder Vitamilk


Jadual Dan Keputusan Pmpl Sea S4 2021

Dua Dua Handsome Netizen Kagum Wajah Hyunbin Ada Iras Ayah Son Yejin

Deretan Makanan Kenduri Yang Biasanya Jadi Rebutan Banyak Orang Mana Kesukaanmu

Senyum Senyum Bila Semua Tengah Baca Yassin Pipi Pau Jadi Perhatian Comelnya Ayash Affan

Air Tangan Isteri Walaupun Simple Itu Yang Buat Suami Rindu Menghargainya

Smart Guide To Creating The Best Instagram Videos