Resepi Kek Coklat Moist Cara Kukus Mudah Rupanya


Resepi Kek Coklat Moist Cara Kukus Mudah Rupanya! Semalam last day UPSR exam, alhamdulillah. Anak kecil saya dah selamat dan semuanya went well, kata dia lah. Sebagai menghargai kesungguhannya belajar, saya buatkan kek coklat moist untuk dia. Sebab dia memang hantu kek. Hehe..

Happy sangat bila balik rumah ada kek. 😘😘😘



Apa kata kita pula buat kek untuk anak-anak dan keluarga yang lain. Resepinya ada kat bawah ya..

Resepi Kek Coklat Moist Cara Kukus Mudah Rupanya!
Nah saya share bahan-bahannya kat bawah ni. Jangan tak cuba tau.

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan serbuk koko (boleh guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

Cara membuatnya;
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko (kalau tak suka pahit, boleh ambil 1/2 cawan je), baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.



2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.



3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.


4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan.



Kalau kukus 1 jam dah masak, boleh lah diangkat dan sejukkan. Kemudian potong ikut saiz kesukaan

Selamat Mencuba.

Selamat membaca, Sebarkan bahagia


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.aynorablogs.com/2019/09/resepi-kek-coklat-moist-cara-kukus.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Kek Red Velvet Kukus Yang Sangat Mudah

Resepi Kek Red Velvet Kukus Yang Sangat Mudah

papar berkaitan - pada 16/9/2019 - jumlah : 84 hits
sidebar push Resepi Kek Red Velvet Kukus Yang Sangat Mudah Allhamdulillah termakbur juga untuk saya mencuba membuat kek red velvet Teringin sangat nak buat akhirnya dapat saya dan keluarga buat untuk hari raya Aidilfitri yang lalu Bukan apa...
Resepi Chocolate Moist Cake Resepi Kek Coklat Moist

Resepi Chocolate Moist Cake Resepi Kek Coklat Moist

papar berkaitan - pada 2/9/2019 - jumlah : 166 hits
Resepi ni ani suka sebab tekstur dia lembut je Lagi2 bila masuk mulut dengan topping dia yang sejuk tu perghh Meh anie share resepi ngan korang bahan dia senang je guna cup je yeResepi chocolate moistBahan A2cup gula kastor1cup minyak jagun...
Koleksi Resipi Aneka Kek Kukus Sedap Mudah Buat

Koleksi Resipi Aneka Kek Kukus Sedap Mudah Buat

papar berkaitan - pada 7/9/2019 - jumlah : 138 hits
Koleksi Resipi Aneka Kek Kukus Sedap Mudah BuatTerasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar Ini antara resipi resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba Pasti puas hati Bolehlah cuba buat ...
5 Resepi Cup Cake Yang Pasti Sedap Mudah Nak Buat Dan Moist Sangat

5 Resepi Cup Cake Yang Pasti Sedap Mudah Nak Buat Dan Moist Sangat

papar berkaitan - pada 6/9/2019 - jumlah : 166 hits
5 Resepi Cup Cake Yang Pasti Sedap Mudah Nak Buat Dan Moist Sangat Salam semua blog ini sedang dikemaskini yang mana nak edit tu memang kena edit kalau sesiapa nampak post entri lama naik newsfeed tu tu tandanya entri dikemaskini balik Kali...
Cara Balut Kek Fondant Cara Mudah

Cara Balut Kek Fondant Cara Mudah

papar berkaitan - pada 1/9/2019 - jumlah : 120 hits
Kek fondant sangat cantik dan kemas jika dihias rapi dan ikut teknik betul Ramai yang suka order kek fondant sebab nak nampak kemas kek tak comot dan nampak elegant Ianya menjadi pilihan terutama untuk majlis perkahwinan atau sebagai hantar...
Cara Mudah Buat Kek Sunquick Lembab

Cara Mudah Buat Kek Sunquick Lembab

papar berkaitan - pada 11/9/2019 - jumlah : 112 hits
Teringin pula nak makan kek yang tidak memuakkan Kalau di zaman mak mak kita dahulu kalau dapat merasai kek mentega dah cukup membahagiakan Makan pula dengan air kopi panas memang lengkap dan padu Min pula teringin kek sunquick perisa utama...
Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap Memang Sedap Mudah Disediakan

Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap Memang Sedap Mudah Disediakan

papar berkaitan - pada 18/9/2019 - jumlah : 186 hits
Yeahhh main masak masak aku hari ni Hari ni aku buat nasi lemak Mood rajin tu datang tetiba tiba Kalau tak memang tak kuasa aku nak masak nasi lemak bagai Biasa paling rajin pun masak nasi goreng atau mee goreng aje pagi Hari ni jerk pelik ...
Resepi Kek Red Valvet

Resepi Kek Red Valvet

papar berkaitan - pada 2/9/2019 - jumlah : 94 hits
Kek red valvet ni kalau nak buat sendiri adunannya memang banyak dan rumit So cara anie simple aje iaitu beli je yang dah ready made hehe X perlu susah payah nak sukat2 bahan Anie biasanya beli bahan kat bangi iaitu kedai yummy atau bake wi...
Menurut Penelitian Begini Cara Mudah Agar Anak Mau Untuk Mengonsumsi Sayur

Menurut Penelitian Begini Cara Mudah Agar Anak Mau Untuk Mengonsumsi Sayur

papar berkaitan - pada 12/9/2019 - jumlah : 57 hits
Cara yang bisa dilakukan oleh orang tua adalah dengan menawari anak dengan beragam jenis sayuran Diketahui bahwa cara ini dapat meningkatkan penerimaan anak terhadap sayur dan juga membuat mereka mau mengonsumsinya
Perghh Berulang Kali Adakan Hubungan Intim Dengan Pelajar Pembantu Pengajar Akhirnya Dicekup

Video Mirip Zul Ariffin Pulak

Cerai Isteri Di Luar Mahkamah Tanpa Kebenaran Rakan Baik Bekas Isteri Farhan Buat Aduan Kepada Jais

Proton Mpv Baru Mengantikan Exora

Zui Ariffin Akhirnya Tampil Jelaskan Hal Sebenar

Raja Iklan Kembali Beraksi Kebangkitan Dr Rozmey

Latifah Tahu Tapi

Waktu Sholat Dhuha Terbaik Rezeki Pun Lancar Jaya



Biodata Dan Latar Belakang Izzah Amzan Ratu Gimnas Negara

Adakah Populasi Manusia Akan Berhenti Bertambah Suatu Hari Nanti

5 Negara Pengeluar Minyak Kelapa Sawit Paling Besar Di Dunia

Kisah Pesakit Kanser yang Kudung Berlari Sejauh 5 000 km Terry Fox

5 Item Yang Tak Wujud Dalam Dunia Nyata Maya Paling Mahal Pernah Dijual


Bumper Ujang Apo New Stalgia Malaysian Comics

Tips Pemilihan Spesifikasi Hosting

Sifat Karakter Zodiak Pisces Yang Paling Menonjol

Mata Kiri Bawah Kedutan

Freezer

Segala Perancangan Azmin Setakat Ini Telah Gagal