Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Pekat


Kali terakhir saya makan ayam masak cara kicap kuah pekat ni, masa balik kampung sebelum PKPB dekat Bangi Square. Makan di gerai 3 Budak Gemok dan memang sedap rasanya. Pelanggan pun ramai serta kena beratur panjang juga. Rindu pula nak ke Bangi, selain selalu cari barang dan baju raya dekat sana, biasanya kami ke Restoran Eid Korea untuk makan makanan Korea yang original. 
Saya kesana sebab adik yang cadangkan makan di situ kalau mengidam Kimchi Jjigae yang macam dekat Seoul. hehe ! Saya pun baru dapat tahu yang owner kedai tu memang berasal dari Korea cuma dah menetap disini.
Berbalik pada ayam kicap pedas versi Bangi Square, cara masakan dia ayam goreng tu disalut dengan kuah kicap pedas dan pekat. Selain tu kita boleh add on sambal cili api dan juga telur dadar. Walaupun pedas, tapi rasa dia teringat-ingat sampai sekarang ni.
Saya cuba juga buat sendiri dan antara resepi yang menjadi ialah macam yang dekat bawah nih, cumanya saya tak buat pedas sangat sebab anak-anak tak berapa makan pedas. Cilinya dikurangkan sedikit atau tak letak langsung.



Ayam masak kicap kuah pekat

Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Pekat
Bahan -bahannya :Ayam 1/2 ekor potong kecilSerbuk kunyitGaram secukup rasa
( Bahan atas diperap sebentar )

Bawang merah kecil 3 ke 4 ulasBawang putih 3 ulasHalia 1/2 inci 
(Bahan atas ditumbuk lumat)

Sos cili 1 sudu makanSos tiram 1 sudu makanKicap pekat atau manis 2 sudu makanGaram & gula secukup rasaBawang besar dipotong bulatDaun bawang untuk hiasan


Bahan tumbuk dan juga untuk hiasan

Ayam perap kunyit dan garam

Ayam digoreng dahulu kemudian baru di salut kicap


Cara -caranya :


Goreng ayam setengah masak ketepikanTumis bahan tumbuk sehingga wangiMasukkan satu sudu sos cili, satu sudu sos tiram dan 2 sudu kicap [email protected] Kacau rata.Masukkan ayam goreng dan kacau kuahnya sehingga ayam bersalut rata.Tambah air sedikit dan rebus seketika hingga ayam masak sepenuhnya.Taburkan daun bawang yang dihiris nipis.Sedia dihidang bersama nasi panas.

Selain itu, kalau berminat boleh juga ditambah dengan kentang goreng atau tomato, ikut selera masing-masing mana yang sedap.
Selamat mencuba resepi ini. Terima kasih membaca entri ini.
Haulia Razali


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.eksplorasilea.com/2020/11/resepi-ayam-masak-kicap-berkuah-pekat.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ayam Masak Kicap Resepinya Simple Lazatnya Tak Terucap

Ayam Masak Kicap Resepinya Simple Lazatnya Tak Terucap

papar berkaitan - pada 22/11/2020 - jumlah : 86 hits
Ayam Masak Kicap Resepinya Simple Lazatnya Tak TerucapTak Mahu tunggu lama lama jom kita lihat resepinya Ayam Masak Kicap Resepinya Simple Lazatnya Tak Terucap
Ayam Masak Kicap Mudah Dan Sedap

Ayam Masak Kicap Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 12/11/2020 - jumlah : 133 hits
Kita hanya memerlukan sejenak untuk melihat kehidupan dan persekitaran di keliling kita Dalam dunia ini apa yang dikejar hanya lah wang Bekerja kerana ingin mendapatkan wang Buat business juga kerana wang Menipu berbohong mencuri merompak j...
Kak Ida Bagi Resepi Daging Masak Jintan Cubalah

Kak Ida Bagi Resepi Daging Masak Jintan Cubalah

papar berkaitan - pada 13/11/2020 - jumlah : 89 hits
KAK IDA BAGI RESEPI DAGING MASAK JINTAN CUBALAHRugi kalau tak cuba masak Jom kita lihat resepi yang dikongsikan oleh Kak IdaBahan bahan
Resepi Rahsia Bisnes Ayam Goreng

Resepi Rahsia Bisnes Ayam Goreng

papar berkaitan - pada 20/11/2020 - jumlah : 56 hits
Satu masa dahulu saya pernah bercerita tentang modal RM3ribu untuk buat bisnes Bisnes mudah mudah jer Yang penting hati mau kental Tentang perasaan malu anda sebenarnya beruntung sekarang Kerana diera zaman Covid ini hari hari kita kena men...
Resepi Soto Ayam Sedap Dengan Kuah Bening

Resepi Soto Ayam Sedap Dengan Kuah Bening

papar berkaitan - pada 21/11/2020 - jumlah : 67 hits
Soto Ayam agak sama dengan sup ayam tapi ada beberapa kelainan terhadap bahan bahan apa pun hidangan sangat popular di nusantara Resepi juga telah banyak di tokok tambah mengikut citarasa tempatan tapi dalam artikel ini saya kongsikan resep...
Resepi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers Paling Simple Sedap Sangat

Resepi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers Paling Simple Sedap Sangat

papar berkaitan - pada 9/11/2020 - jumlah : 145 hits
Hi korang Jumaat lepas punya menu ni hahaha lupa plak nak publish biasa la kan bila dah WFH ni macam macam menu keluar sedar sedar jer dah naik berkilo kilo badan hehehe sebenarnya Jumaat tu dah lambat nak buatkan menu untuk Dania Tak sempa...
Resepi Ayam Kukus Thai

Resepi Ayam Kukus Thai

papar berkaitan - pada 10/11/2020 - jumlah : 100 hits
Resepi kali ini lebih kepada resepi sihat Tak ada lemak tak ada minyak Sesuai untuk yang ingin menjaga Kesihatan dan dan berdiet Ayam kukus thai satu hidangan sihat yang sangat mudah nak disediakan Jom kita tengok cara masak resepi ini Baha...
Resepi Ayam Goreng Kunyit Simple Sedap Kegemaran Si Kembar

Resepi Ayam Goreng Kunyit Simple Sedap Kegemaran Si Kembar

papar berkaitan - pada 10/11/2020 - jumlah : 176 hits
Salam dears Bila hari yang Mama tak berapa rajin atau tak dak mood sangat nak masak tapi tetap nak hidangkan makanan yang si kembar ni suka maka salah satu lauk yang jadi pilihan Mama ialah ayam goreng kunyit Bagi Mama ini resepi yang simpl...
Resepi Permaisuri Agong Nasi Goreng Butter Masak Guna Kuali Legend Tunkuazizah Video

Resepi Permaisuri Agong Nasi Goreng Butter Masak Guna Kuali Legend Tunkuazizah Video

papar berkaitan - pada 11/11/2020 - jumlah : 70 hits
Resepi Permaisuri Agong masak Nasi Goreng Butter guna KUALI LEGEND Cara TunkuAzizahresepi permaisuri agong nasi goreng butter kuali legendResepi Permaisuri Agong masak Nasi Goreng Butter guna KUALI LEGEND TunkuAzizah FULL VIDEO
Tahniah Lah Dah Menang 5 0 Tetapi

Ustaz Husam Baderuddin Pendakwah Mee Segera Merosakkan Seluruh Pendakwah

Wanita Ini Baru Sebulan Diceraikan Lihat Apa Dia Lakukan Di Majlis Kahwin Bekas Suami Amat Tak Masuk Akal

Enam Laporan Polis Terhadap Da I Syed Setakat Ini

Kenapa Harga Emas Turun Mendadak

Kembar Isharefans Kini Beralih Ke India Pulak Para Netizen Malaysia Mula Serang Isharefans Versi India

Mahalnya Harga Bawang

Pemberian Suntikan Vaksin Pneumokokal Di Klinik Kesihatan Kkm Bermula 1 Disember 2020



Info Dan Sinopsis Drama Biar Mereka Cemburu Slot Megadrama Astro

8 Perkataan Inggeris Yang Mampu Membawa Gaduh Apabila Disalahertikan

7 Teknologi Yang Diinspirasikan Daripada Haiwan

Biodata Adam Malek Pelakon Drama Biar Mereka Cemburu

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 9 Separuh Akhir


Tak Pernah Menjemukan

Menu Makanan Pantang Tips Penjagaan Bersunat

Single Pertama Cik B Tolonglah Mendapat Pujian Ramai

Tinjauan Rakyat Pulau Pinang Mahu Projek Lrt Komtar Bayan Lepas Diteruskan

Cara Masak Ayam Goreng Kunyit Sedap Macam Dekat Kedai Mudah Je Rupanya

Cara Masak Siakap Rebus Thai Paling Padu Kuah Pedas Ni Lah Rahsianya