Resepi Ayam Goreng Kunyit Simple Sedap Kegemaran Si Kembar


Salam dears… Bila hari yang Mama tak berapa rajin atau tak dak mood sangat nak masak, tapi tetap nak hidangkan makanan yang si kembar ni suka, maka salah satu lauk yang jadi pilihan Mama ialah ayam goreng kunyit. Bagi Mama, ini resepi yang simple, sedap dan mudah sebab dah ada sayur gak dalam satu hidangan ja.
Memang lauk favourite si kembar tiga ni, tiap kali masak konpem habis licin! Siap menjilat pinggan gitteww hehe. Jadi saja nak simpan kat blog ni, mana laa tau kot nanti bila diorang dah besar nak masak sendiri, boleh laa rujuk resepi ayam goreng kunyit simple kat blog ni jaa kannn
Ayam goreng kunyit simple sedap kegemaran anak anak Mama Resepi Ayam Goreng Kunyit Simple Sedap Bahan-bahan:
3-4 ketul isi ayam bahagian dada dipotong kecil (saiz ikut suka)Kacang buncis potong pendek pendek (Mama biasa guna banyak kacang buncis sebab si kembar suka)1 batang carrot potong memanjang1 sudu besar serbuk kunyit1 sudu besar tepung jagung1 sudu besar rempah kari ayam1 sudu besar sos tiram1 sudu besar serbuk lada hitam1 sudu kecil garam1 inci halia dihiris1 biji bawang besar dihiris bulatMinyak untuk menggoreng Cara-caranya:
1. Gaulkan isi ayam dengan serbuk kunyit, tepung jagung, rempah kari, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam. Mama biasanya perapkan kejap sambil siap kan bahan-bahan lain potong kacang & karot semua tu.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Guna minyak banyak supaya boleh tenggelam isi ayam.
3. Bila minyak dah panas, masukkan isi ayam dan goreng deep fry. Guna api besar dan kerap kacau supaya tak hangit.
4. Bila ayam nampak dah masak garing dan tak melekat di kuali, masukkan halia, bawang, carrot dan kacang buncis. Kacau rata dan goreng sekejap ja supaya sayur semua tu tak layu/lembik sangat. Mama suka karot & kacang tu rangup rangup sikit.
5. Angkat dan toskan minyaknya. Siap untuk dihidang.
Senang ja kan? Makan panas panas dengan nasi putih + kicap + sambal belacan memang layannnn… Fuhh dapnya! hehehe
Kalau ada berbaki sikit lagi kerajinan, Mama akan goreng telur mata seorang sebiji. Tapi kalau kemalasan tahap gaban, maka makan nasi putih ngan ayam goreng kunyit gitu ja lah jawabnya hehehe.
Yang pasti, kalau masak lauk ayam goreng kunyit simple ni memang si kembar akan pulun makan bertambah tambah. Puas hati tengok diorang berselera makan, terasa macam chef hebat gitteww hahaha
 7 total views,  5 views today
The post Resepi Ayam Goreng Kunyit Simple Sedap Kegemaran Si Kembar appeared first on Mama Kembar Tiga.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://mamakembartiga.com/2020/11/resepi-ayam-goreng-kunyit-simple-sedap-kegemaran-si-kembar.html/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Maggi Goreng Pedas Sedap Simple Je Janji Sedap

Resepi Maggi Goreng Pedas Sedap Simple Je Janji Sedap

papar berkaitan - pada 13/11/2020 - jumlah : 219 hits
Sebut sahaja Maggi semua kecut air liur Tapi hari ni Ainul nak kongsikan resepi bukan maggi biasa tu tapi mee yang berbentuk maggi je dah lama tak makan maggi jenama maggi tu dan ank elak anak anak makan jadi Ainul beli mee berbentuk maggi ...
Resepi Nasi Ayam Sedap Simple Dari Mak

Resepi Nasi Ayam Sedap Simple Dari Mak

papar berkaitan - pada 2/11/2020 - jumlah : 85 hits
Salam Tak pandai masak Nak belajar Sama anak dah 2 orang pun masih belajar Aku suka je masak kadang datang rajin masak ler kadang datang malas order sajer Budak sekarang ni kan sibuk dengan buku dan kerja bukan ada masa nak duduk dapur Aku ...
Resepi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers Paling Simple Sedap Sangat

Resepi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers Paling Simple Sedap Sangat

papar berkaitan - pada 9/11/2020 - jumlah : 145 hits
Hi korang Jumaat lepas punya menu ni hahaha lupa plak nak publish biasa la kan bila dah WFH ni macam macam menu keluar sedar sedar jer dah naik berkilo kilo badan hehehe sebenarnya Jumaat tu dah lambat nak buatkan menu untuk Dania Tak sempa...
Resepi Bihun Singapore Simple Dan Sedap Untuk Anak Anak Picky Eater

Resepi Bihun Singapore Simple Dan Sedap Untuk Anak Anak Picky Eater

papar berkaitan - pada 7/11/2020 - jumlah : 116 hits
RESEPI BIHUN SINGAPORE SIMPLE DAN SEDAP UNTUK ANAK ANAK PICKY EATER Ada anak yang memilih makanan ni bukan senang tau Nak masak pun kena hati hati nak masuk kan bahan apa yang patut dan tak patut di letak Budak budak yang picky eater ni aka...
Resepi Ayam Bakar Daun Kunyit Harum Semerbak Bila Bakar Lembut Padu

Resepi Ayam Bakar Daun Kunyit Harum Semerbak Bila Bakar Lembut Padu

papar berkaitan - pada 11/11/2020 - jumlah : 104 hits
Bosan dengan menu ayam goreng apa kata hari ini mama ubah kebiasaan dengan ayam bakar pula untuk anak anak di rumah Resipi ayam bakar yang satu ini cukup mudah dan paling penting sihat untuk anak anak kerana tidak menggunakan minyak ketika ...
Resepi Ayam Goreng Mamak Crispy

Resepi Ayam Goreng Mamak Crispy

papar berkaitan - pada 6/11/2020 - jumlah : 115 hits
Ayam Goreng Mamak Crispy Ayam goreng mamak siapa suka nieyl memang suka ayam goreng yang crispy crispy ni bila makan dengan nasi panas memang boleh habis sepinggan nasi tambah pula dengan kuah kari peh boleh tambah berkali kali Sekarang ini...
Resepi Kari Ikan Tongkol Tomato Mudah Dan Simple Sedap

Resepi Kari Ikan Tongkol Tomato Mudah Dan Simple Sedap

papar berkaitan - pada 3/11/2020 - jumlah : 95 hits
Sekali sekala masak Kari Ikan Tongkol memang terbitkan selera lagi lagi makan dengan lauk Ikan Gelama Masin Sambal Cili Api Terangkat Hari ni saya nak kongsi resepi kari ikan tongkol dengan tomato mudah dan simple sahaja nak disediakan Baca...
Ayam Goreng Ala Kfc Dengan Keriuk Keriuk Super Rangup Punyalah Sedap Anak Makan Sampai Licin

Ayam Goreng Ala Kfc Dengan Keriuk Keriuk Super Rangup Punyalah Sedap Anak Makan Sampai Licin

papar berkaitan - pada 7/11/2020 - jumlah : 75 hits
Ayam goreng dan anak anak kita sememangnya tidak dapat dipisangkan Berbanding ikan ayam goreng ternyata lebih disukai Buka sahaja hidangan di atas meja kala pulang dari sekolah ayam goreng pastinya menjadi rebutan anak anak kita Begitu pena...
Resepi Sup Ayam Mudah Dan Confirm Sedap

Resepi Sup Ayam Mudah Dan Confirm Sedap

papar berkaitan - pada 1/11/2020 - jumlah : 237 hits
Hari ini Iday nak share resepi mudah Sup Ayam yang cepat dan sedap Bahan yang diperlukan pon tak banyak dan senang Sebenarnya banyak je resepi sup ayam yang ada tapi yang ni paling mudah bagi Iday Selain dari resepi bertulis Iday juga ada l...
Tahniah Lah Dah Menang 5 0 Tetapi

Ustaz Husam Baderuddin Pendakwah Mee Segera Merosakkan Seluruh Pendakwah

Wanita Ini Baru Sebulan Diceraikan Lihat Apa Dia Lakukan Di Majlis Kahwin Bekas Suami Amat Tak Masuk Akal

Enam Laporan Polis Terhadap Da I Syed Setakat Ini

Kenapa Harga Emas Turun Mendadak

Kembar Isharefans Kini Beralih Ke India Pulak Para Netizen Malaysia Mula Serang Isharefans Versi India

Mahalnya Harga Bawang

Pemberian Suntikan Vaksin Pneumokokal Di Klinik Kesihatan Kkm Bermula 1 Disember 2020



Info Dan Sinopsis Drama Biar Mereka Cemburu Slot Megadrama Astro

8 Perkataan Inggeris Yang Mampu Membawa Gaduh Apabila Disalahertikan

7 Teknologi Yang Diinspirasikan Daripada Haiwan

Biodata Adam Malek Pelakon Drama Biar Mereka Cemburu

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 9 Separuh Akhir


Tak Pernah Menjemukan

Menu Makanan Pantang Tips Penjagaan Bersunat

Single Pertama Cik B Tolonglah Mendapat Pujian Ramai

Tinjauan Rakyat Pulau Pinang Mahu Projek Lrt Komtar Bayan Lepas Diteruskan

Cara Masak Ayam Goreng Kunyit Sedap Macam Dekat Kedai Mudah Je Rupanya

Cara Masak Siakap Rebus Thai Paling Padu Kuah Pedas Ni Lah Rahsianya