Rendang Cili Padi Sedap

Saya ingin kongsikan petikan dari video Tokku Pasir Gudang berkenaan dosa besar yang tersembunyi. Apa itu dosa besar yang tersembunyi? Riak kita sombong kita. Ini semua tersembunyi. Selagi ada benda tu, selagi kita akan dihijab oleh Allah. Kita hari ini kota kuat agama, alim, baik soleh dan rasa mita hebat.
Kita sebenarnya tak ada apa apa. Kalau Allah tak bagi kita, siapa kita. Kalau tak bagi hidayah pada kita, siapa kita. Kalau Allah tak bagi petunju, siapa kita. Kita jadi seperti sampah sahaja.
Tiba tiba kita nak riak dan sombong. Asal kita dari setitik air mani yang hina. Yang keluar dari tempat yang hina. Kemudian jadi seorang bayi yang juga keluar dari tempat hina.

Saya memang penggemar masakan Nogori mungkin kerana saya suka lauk pauk yang berlemak dan tidak berempah. Kebanyakannya lauk pauk sana menggunakan bahan cili padi dan kunyit hidup. Yang lain, macam ada masa ada dan ada masa tak digunakan.
Rendang ini saya masak masa hari raya. Ahamdulillah sedap dimakan dengan nasi impit atau dimakan dengan lemang.
Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa video di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba….

Rendang Cili PadiOleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:1.7 kg ayam 1 ½ kotak santan 4 helai daun kunyit – dihiris kasar3 – 4 helai daun limau purut – disiat2 keping asam keping2 batang serai – dititik3 sudu besar kerisik 2 sudu besar gula perang¾ sudu besar garam1 ¼ cawan minyak - boleh guna 1 ½ cawanDaun pucuk puding - masuk selepas rendang hampir kering dan terbit minyak
Bahan kisar halus:15 biji cili padi hijau - guna lebih supaya ada rasa pedas 5 batang cili hijau - ganti dg 1 sb cili kering kisar3 biji bawang besar - 200 gram5 ulas bawang putih 2 inci halia - 20 gram1 inci lengkuas - 15-20 gram2 inci kunyit hidup - 1 ½ sudu besar kunyit3 batang serai 3 biji buah keras
Cara cara:Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar dan serai sehingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana dan kacau selalu.
Masukkan ayam dan gaul rata dengan tumisan bahan kisar tadi. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ayam kecut.
Kemudian masukkan daun limau purut dan asam keping. Masukkan sedikit air untuk empukkan ayam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
Masukkan santan pekat. Setelah santan terbit minyak, masukkan kerisik, gula dan garam dan kacau lagi. Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak (teknik mereneh).
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan beberapa biji cili padi. Teruskan masak sehingga rendang kering ataupun sedikit berkuah, ikut yang disukai. Tutup api. Bolehlah dihidangkan.
Nota:Bila ayam separuh masak, angkat ayam. Bila bahan dah nak kering, masukkan semula ayam.
Masukkan minyak supaya kelihatan berminyak jika rendang nampak kering tak berminyak.
Letak sedikit cili kering kisar untuk cantikkan warna rendang.


Nota:Saya masukkan daun puding setelah rendang terbit minyak dan hampir kering.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.aziekitchen.com/2025/03/rendang-cili-padi-sedap.html