Rahsia Rumah Besar Mewah Ini Dijual Dengan Harga Murah Terbongkar


Terbaca satu iklan jual rumah di twitter. Cantik juga ruang dalam rumah tu berdasarkan gambar-gambar yang agent tu tunjuk. Rumah tu memang luas dan ramai yang kata cantik.
Rumah 2 tingkat dengan 4 bilik. Ada 3 tandas dan lengkap dengan 7 kipas siling. Yang lagi best siap ada kabinet dapur dan tabletop



Harganya juga cukup murah iaitu hanya 465k sahaja.  Biasanya kalau rumah macam tu memang boleh cecah 6-7 ratus ribu tau. Tapi kalau rumah cantik, dijual dengan harga murah mesti ada yang tak kena ni? Sama ada tuan rumah memang betul-betul baik hati dan tak kisah pasal duit atau pun....... Jeng Jeng jeng...!!



Tak disangka-sangka muncul seorang bekas penyewa rumah tersebut  yang berkongsi rahsia disebalik rumah tu. Maaf sebab saya tak dedahkan nama  sebenar bekas penyawa ni dan juga lokasi sebenar demi mengelak kan sebarang salah faham

Bagi yang tahu tu, tahu la.yang tak tahu jadikan lah cerita ni hanya sebagai panduan supaya menyiasat dahulu sejarah rumah sebelum membelinya.

07-10-2019 - 
"Lepas beberapa tahun.. Tetiba nampak lagi rumah ni.. And all that emotions came back.. Aku takkan lupa macam mana owner rumah ni aniaya aku and suami. Ada sebab rumah ni jual murah.. Pengalaman selama aku tinggal situ sendiri. Will make a thread kalau ada yang nak tahu
Oklah ramai yang nak tahu.  So i will spill the beans. Ini adalah thread <- this is my first thread so bear with me pls.😅






Aku bagi introduction dululah eh. Aku sewa rumah ni dulu pun sebab sewa dia murah. Imaginela rumah cantik macam tu dia sewakan RM1k je. Murah weyh. Hati dah berbunga.  So siapkan agreement bagai, maka selamatlah pindah ke rumah idaman ni..
Semua urusan view rumah bagai suami aku yang uruskan. So aku memang tak pernah masuk. Masa pindah tu la baru first time masuk. Owner rumah ni Indian. Aku tak kisah sangat pasal tu masa ni.. Macam chill jelah kan
First thing yang buat tak selesa is, dia ada mini kuil yang letak patung tuhan tu betul2 tepi pintu master bedroom. Dah kosonglah ruang tu tapi you can still feel it and tak boleh nak elak. Aku letak Quran kat situ, nak sedapkan hati,bagi berani.
Atas ada 3 bilik. Master bedroom yang super big siap balkoni. 2 lagi bilik with adjoining toilet.  Masa aku duduk tu barang tuan rumah masih ada. Katil, wardrobe etc. Untuk orang yang baru kahwin macam aku masa tu, syukurr tal yah beli perabot dah.
Bawah pulak, lepas living room tu, ada satu ruang makan yang menuju ke dapur. Dekat ruang makan tu ada satu bilik stor agak luas. Boleh muat 1 katil single. That bilik pun rasa eerie je. Lampu ruang makan tu pulak dah berkelip2,so gelap.
Imagine selama 4 bulan aku stay situ, tak terkira brape kali blackout. Jenis blackout 1 taman terus. Sekali dengan UITM tepi rumah skali blackout. So selalulah kitaorang lari pergi Alam Budiman, taman sebelah. Tak silap ada masalah tiang letrik ke macam mana ntah.
Pastu line fon. Kalau blackout, dengan line fon skali takde. 1 bar pun takde. Kosong! - ini yang paling aku tak suka. Tak tahulah kalau sekarang dah betulkan ke camne. Next pasal jiran. Jiran belah kiri Indian, sedare pada owner rumah. Suka buka radio kereta kuat2 macam hanat
Now mistik punya part... Since aku tinggal berdua je (with few cats), kitorang jarang naik atas. Master bedroom tu kalau parent kitorang datang,bagi diorang tidur situ. And kalau ada tetamu barula ktorang tidur dalam bilik tu
Master bedroom tu bila kau masuk masih bau asap sembahyang diorang tu. Bilik lain tak bau eh. Bilik tu je. Bulu roma naik tu takyah ceritalah. Tapi aku tak pernah nampak depan mata. Dia kacau2 manja gitu. Ada sekali tu aku solat subuh, tepi aku ada botol plastik yang dah terbaring
Lepas je bagi salam, botol tu tergolek slowww je kat aku.. Eh eh eh ehhh.. Botol tu betul depan aku and kucing aku takde kat situ, kipas pun tak buka. Pernah skali tu plak aku balik kampung. Laki aku tinggal sorang. Masa tu dia kat bawah tengah  main game.
Tetiba kucing aku kembang ekor macam tengah marahkan something kat sudut tepi pintu rumah. Masalahnya tak nampak pape pn kt situ.lebih kurang macam nilah


Bulan puasa, aku nak kene prepare untuk sahur. Imagine bangun pukul 4 pagi pastu kene lalu ruang makan yang lampu kelip2 tu and duk dapur sorang2. tingkap depan sink tu sangatlah reflectivenya. Aku rasa kene perhati je. Bila aku start rasa meremang aku lari pergi depan. Ulang alik gitu jelah
Tangga rumah tu macam agak gelap juga. Selalu terperasan ada perempuan duduk kat tangga tu. Kawan laki aku prnah tumpang tidur kat ruang tamu. Bila dia tinggal sorang kat bawah, dia dengar suara panggil nama dia.. "Arip...arip..." and badan dia tak ley gerak pun.
Segala ayat quran yang teringat, dia main baca je. Nasib baik boleh gerak semula. Esoknya dia cerita kat kitorang.  Yang paling hardcore, ada satu malam ni laki aku and kawan dia dekat ruang tamu tengah sembang. Aku duduk dekat dengan pintu rumah tengah main2 kucing.
Jam tepat pukul 12. Tetiba laki aku dengan kawan dia terdiam and pandang ke arah aku. Aku tanya "Kenapa?"Laki aku: "Ada orang panggil saya ke? Dengar macam orang jerit luar pagar panggil nama saya Awak takkan tak dengar. Saya dengar"
Even kawan dia pun dengar dengan jelas.

Aku cakap tak logiklah diorang je dengar sebab aku yang paling dekat dengan pagar rumah. Dia panggil nama je "Faisal!" mcm tu. Masa tu la member dia tengok jam-pukul 12tengah malam. Tak kan la jiran panggil trngah malam. Diaorang smpai keluar tengok kat pagar. Memang takde org.
Selama duduk situ, yang kene kacau hardcore mesti lelaki. Perempuan takde plak dia panggil2 nama ke, kasi stun ke.. Adik perempuan aku pernah stay seminggu dua, elok je.. Tapi aku tak beranila tinggal sorang malam2..so lepas 4 bulan, tetiba tuan rumah kata dia nak jual rumah
Kitaorang considering all the difficulties stay situ, terusla cari rumah lain. And until now, aku serik dah nak tinggal rumah yang ada tmpat sembayang. Senang cerita cari la rumah sewa yang muslim juga duduk.. Perasaan dia lain. Aura rumah pun lain. Susah nak describe.sekian "

sumber: twitter




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.dianarashid.com/2019/10/rahsia-rumah-besar-mewah-ini-dijual.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Megah Dan Mewah Bak Istana Ini Rumah Asli Barbie Kumalasari

Megah Dan Mewah Bak Istana Ini Rumah Asli Barbie Kumalasari

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 107 hits
Uya kembali dibuat terkejut saat bertandang ke rumah pribadi Barbie Kumalasari Saat itu Uya Kuya datang untuk mengajak Barbie Kumalasari untuk syuting konten youtube yang membahas tentang keaslian jam tangan mewah dan tas mewah miliknya
Pesan Mbah Moen Baca Qulhu Sekali Setiap Masuk Rumah Agar Murah Rejeki

Pesan Mbah Moen Baca Qulhu Sekali Setiap Masuk Rumah Agar Murah Rejeki

papar berkaitan - pada 27/9/2019 - jumlah : 260 hits
Tentang amalan membaca atau Qulhu ketika masuk rumah memang bermacam macam riwayat atau ijazah yang kita dapatkan Ada yang pernah mengijazahkan agar setiap masuk rumah selalu mengucapkan salam dan membaca qulhu 3 kali Apa fadhilahnya Agar r...
Rendahkan Harga Rumah Untuk Warga Asing Menteri Ph Masing Masing Lepaskan Tanggungjawab

Rendahkan Harga Rumah Untuk Warga Asing Menteri Ph Masing Masing Lepaskan Tanggungjawab

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 75 hits
Pelik sungguh kerajaan Pakatan Harapan antara menteri semacam tiada komunikasi bidas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki Katanya bagaimana PH boleh mengumumkan satu dasar penting yang boleh memberikan kesan ke...
5396 Turun Harga Rumah Pemilikan Asing Boleh Laksana Tapi Perlu Hati Hati Sinar Harian 14 10 2019

5396 Turun Harga Rumah Pemilikan Asing Boleh Laksana Tapi Perlu Hati Hati Sinar Harian 14 10 2019

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 241 hits
SHAH ALAM Pengumuman kerajaan untuk menurunkan nilai ambang bagi kondominium dan pangsapuri di kawasan bandar untuk tujuan pemilikan asing pada tahun depan boleh dilaksanakan asalkan tidak mengabaikan ekonomi untuk rakyat tempatan Setiausah...
Tim Cook Kami Berusaha Bersungguh Sungguh Untuk Menjual Iphone Pada Harga Murah

Tim Cook Kami Berusaha Bersungguh Sungguh Untuk Menjual Iphone Pada Harga Murah

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 135 hits
iPhone adalah peranti yang premium dan antara yang paling mahal jika dibandingkan dengan peranti Android Ia seringkali dikutuk dikeji dan pelbagai lagi kritikan kerana harga jualannya iPhone juga hanya menjual peranti mercu sahaja setakat i...
Harga Rumah Pasti Turun

Harga Rumah Pasti Turun

papar berkaitan - pada 26/9/2019 - jumlah : 260 hits
Henti Bantu Pemaju BNM pemaju didakwa puncaUnit kondominium dan apartmen berharga antara RM200 000 dan RM300 000 mendominasi senarai hartanah tidak terjual di negara ini terutama disumbangkan oleh hartanah di Perak dan Kedah Persoalannya ap...
Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga Rm30 000

Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga Rm30 000

papar berkaitan - pada 27/9/2019 - jumlah : 653 hits
Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga RM30 000 Alhamdulillah Bulan Februari yang lepas saya belikan hero sulung saya rumah flat 3 bilik pada harga yang agak murah Harga asal rumah tersebut adalah RM50 000 Tetapi disebabkan dah lama tak terju...
Bea Cukai Ungkap Penyebab Harga Barang Dari China Lebih Murah

Bea Cukai Ungkap Penyebab Harga Barang Dari China Lebih Murah

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 66 hits
Kepala Seksi Tempat Penimbunan Berikat Lainnya Direktorat Jenderal Bea Cukai Kementerian Keuangan Irwan Mashud mengungkapkan penyebab harga barang dari China lebih murah dibandingkan dengan produk dalam negeri Hal ini dapat dilihat di berba...
Mungkinkah Calon Bebas Akan Hilang Wang Pertaruhan Prk Slim

Cek Fakta Tanda Salib Di Belakang Aa Gym Ternyata

Sokong Pendedahan Najib Seperti Kita Sokong Dap Londehkan Najib

Pemimpin Jangan Over Komen Akar Umbi Berguling Nak Ketawa

Pejuang Untuk Menyatukan Melayu Dan Bangsa Malaysia

A Few Small Decorating Ideas For Small Bedrooms

Ayam Miliknya Berkokok Tiap Pagi Kakek Ini Didenda Rp 2 8 Juta

King Of Bahrain Arrives In Dubai With Robot Bodyguard



5 Pengurus Bola Sepak Terkenal Tak Pernah Main Tahap Pro

Bagaimana TikToker Menjana Pendapatan

Asal Usul Nama Matawang Negara Asia

Biodata Malek Mccrone Pelakon Drama Kebaya Kasut Kanvas

5 Kereta Keluaran Malaysia Yang Gagal Teruk di Pasaran Tempatan


Din Syamsuddin Kalau Ikut Indikator Pbb 150 Juta Orang Di Negeri Ini Miskin

13 Lembaga Bakal Dibubarkan Pemerintah Pimpinan Mpr Ri Kok Cuma 13

Pengamat Transformasi Bumn On The Right Track Wajar Erick Thohir Cari Profesional Berintegritas

Wasekjen Mui Pusat Usut Aktor Pembuat Simbol Hut Ri Ada Gambar Mirip Salib

Mengaku Khilaf Bupati Subang Minta Maaf Tak Indahkan Protokol Covid 19

Spanduk Hrs Bertebaran Jelang Hut Ri Pa 212 Siap Kawal Menjadikannya Presiden