Punca Utama Kapal Perang Lcs Tak Siap Mindef Menteri Pertahanan Abaikan 10 Surat Teguran Dan Bantahan Panglima Tldm
 Pandangan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) selaku pengguna akhir tidak diendahkan oleh Kementerian Pertahanan (MINDEF) dan Boustead Naval Shipyard (BNS) dalam pelaksanaan projek Kapal Tempur Pesisir (LCS).
Menurut laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai perolehan LCS, mendedahkan pada asalnya reka bentuk kapal jenis SIGMA pilihan TLDM dipersetujui oleh Menteri Pertahanan, namun keputusan itu diubah kepada reka bentuk kapal jenis GOWIND pada 11 Julai 2011.
Perubahan itu atas cadangan syarikat BNS yang dibawa kepada Menteri Pertahanan pada 8 Julai 2011.
Panglima Tentera Laut ketika itu, Laksamana Tan Sri Dr Abdul Aziz Jaafar, menyifatkan keputusan terbabit adalah sesuatu yang salah.
Dalam laporan prosiding PAC pada 27 Julai tahun lalu, Abdul Aziz memaklumkan beliau mengemukakan sekurang-kurangnya 10 surat teguran, surat tidak puas hati, surat untuk memaklumkan pendirian TLDM.
Kepada Ketua Setiausaha pula katanya, beliau mengirimkan sebanyak 10 surat.
Ia termasuk lima surat kepada Menteri Pertahanan, satu surat kepada Ketua Setiausaha Perbendaharaan, satu surat kepada Ketua Setiausaha Negara dan turut mengutuskan dua surat kepada Perdana Menteri.
“Jadi surat-surat telah pun diarkibkan untuk memastikan ia tersedia untuk rujukan dan saya tidak akan dipersalahkan atas kegagalan saya menjalankan tugas sebagai Panglima Tentera Laut.
“Kerana daripada awal lagi saya telah menegur tatacara perolehan…saya kata something is gravely wrong (sesuatu yang salah).
“Jadi, saya tidak mengeluarkan kenyataan-kenyataan ini di luar tetapi ini adalah peluang terbaik saya untuk memaklumkan bahawa saya sudah merekodkan kekecewaan terbesar kepada semua orang yang sepatutnya mendengar apa saya perkataan,” katanya.
Dalam prosiding sama, Abdul Aziz turut memberikan analogi kepincangan projek LCSdengan menggambarkan keadaan pada ketika itu sesuatu yang pelik kerana perolehan dilakukan oleh kerajaan bagi TLDM sebagai pengguna tetapi kuasa sepenuhnya diberikan kepada BNS.
Katanya, BNS mengeluarkan beberapa kenyataan atau surat yang menyatakan semua pilihan TLDM adalah tertakluk pada penilaian dan verifikasi mereka.
“Jadi ini pelik. Kalaulah kita buat rumah …jika saya mahukannya, kamu mesti dapatkannya. Betul atau tidak? Hakikatnya ia berlaku sebaliknya, jelas menunjukkan itu tidak telus,” katanya.
Beliau turut memaklumkan bahawa BNS menyatakan beberapa langkah untuk pemilihan peralatan bagi tujuan penjimatan, namun selepas verifikasi kos dilaksanakan perkara itu didapati tidak benar.
“Walaupun semua surat, melihat pembentangan peribadi kepada semua sama ada KSU (Ketua Setiausaha), Perdana Menteri, kita sedang berjuang dalam pertempuran yang kalah. Kami bertarung dalam pertempuran yang kalah. Sejak awal ia tidak betul.
“Apabila Boustead diberi kelonggaran untuk memilih peraturan-peraturan yang sesuai dengan mereka. Saya sebagai Panglima Tentera Laut dapat perhatikan. Barangkali ada beberapa mengatakan bahawa…saya berasakan bahawa dalam suatu keadaan Boustead ini sudah angkuh.
“Ia bermaksud sangat angkuh dan mereka seolah-olahnya menjadi sangat dilindungi. Maknanya, saya boleh tulis apa sahaja. Panglima Tentera Laut boleh tulis apa sahaja tetapi tidak memudaratkan kepada mereka. Saya letak dan hantar kepada KSU surat berkenaan,” katanya.
Sembilan rumusan PAC kepincangan projek LCS
Semalam PAC mengumumkan sembilan rumusannya sebagai punca kepincangan projek pembinaan enam kapal tempur pesisir (Littoral Combatant Ship – LCS) bernilai RM9 bilion.
Projek LCS itu dilaksanakan oleh Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) bagi kegunaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). 
Pengerusi PAC, Wong Kah Woh dalam kenyataannya berkata, jawatankuasa itu membentangkan laporan LCS itu semalam, selepas sembilan kali mengadakan prosiding bermula 18 November 2020 sehingga 8 Mac 2022. 
Dalam prosiding itu, sembilan saksi dipanggil memberi keterangan, termasuk bekas Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein; Ketua Pegawai Eksekutif Bousted Heavy Industries Corporation Berhad, Sharifuddin Md Zaini Al-Manaf dan Pegawai Operasi BNS, Low Kok Chiang. 
Hishammuddin adalah Menteri Pertahanan antara 16 Mei 2013 – 10 Mei 2018 yang mengambil alih jawatan itu daripada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (10 April 2009 – 15 Mei 2013). 
Sembilan rumusan yang dicapai adalah:
* Kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion untuk projek lima kapal LCS kepada BNS bagi projek runding terus itu, namun tiada kapal diterima setakat ini.
* Pandangan TLDM selaku pengguna akhir tidak diendahkan oleh Kementerian Pertahanan dan BNS apabila reka bentuk asal SIGMA pilihan TLDM diubah kepada GOWIND atas cadangan BNS dan dipersetujui Menteri Pertahanan. 

* Kajian ketekunan wajar (due diligence) oleh kerajaan terhadap BNS gagal mengesan masalah kewangan syarikat itu sehingga menyebabkan kerajaan terpaksa membuat pembayaran pendahuluan RM1.36 bilion kepada BNS, bertentangan dengan Surat Pekeliling Perbendaharaan Bil. 5 Tahun 2007 yang berkuat kuasa ketika itu. 
* Kedudukan kewangan BNS adalah lemah dan kritikal disebabkan salah guna kuasa dan kepincangan dalam pengurusan kewangan yang mana setakat tahun 2018, hutang BNS kepada OEM (pengeluar produk tulen) adalah sebanyak RM801 juta, manakala pinjamannya dengan institusi kewangan RM956 juta.
* BNS telah melantik syarikat Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD) dan Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED) untuk membeli peralatan daripada OEM menyebabkan kos pembelian bertambah berkali ganda. CAD dan CED adalah syarikat usaha sama antara BNS (51 peratus) dan Rheinmetall Air Defense AG (RAD) (49 peratus). Laporan Pengauditan Forensik dapati peranan CAD dan CED dalam projek LCS amat meragukan.
* Terma kontrak lemah dan tidak memihak kepada kerajaan yang mana pembayaran dibuat berdasarkan kemajuan aktiviti atau pembekalan item dan bukan berdasarkan kemajuan sebenar. (bayaran sebanyak 63.8 peratus dibuat berbanding kemajuan kerja sebenar hanya 42.7 peratus) 
* Sehingga kini, reka bentuk terperinci (detailed design) masih belum dimuktamadkan oleh kerajaan dan BNS menyebabkan VO (Arahan Perubahan Kerja) dikeluarkan secara berterusan dan membuka ruang untuk manipulasi.
* Bayaran diterima daripada kerajaan oleh BNS tidak digunakan untuk projek LCS sepenuhnya menyebabkan BNS menanggung lebihan kos RM1.4005 bilion. Sejumlah RM400 juta digunakan untuk menyelesaikan hutang lapuk projek lama NGPV (New Generation Petrol Vessel).
* Peralatan projek LCS yang disimpan dalam stor dianggarkan bernilai RM1.7 bilion dengan 15 peratus daripadanya sudah usang.
Syor 7 penambahbaikan
Susulan penemuan itu, PAC turut mengesyorkan tujuh penambahbaikan, antaranya meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan di atas laporannya, laporan Jawatankuasa Khas Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) serta laporan audit forensik dan menyegerakan pendakwaan. 

“Pentadbiran kontrak kerajaan haruslah diperkemas untuk meminimumkan VO bagi mengelak peningkatan kos projek,” katanya. 
Pada masa sama, katanya, Kementerian Pertahanan perlu membentangkan laporan kemajuan projek LCS setiap tiga bulan kepada PAC sehingga projek siap.
“Kementerian Pertahanan juga perlu melihat semula semua opsyen dan menetapkan hala tuju terbaik bagi projek LCS dan memastikan wang awam dibelanjakan secara bertanggungjawab,” katanya.
Projek perolehan LCS diberi kepada BNS pada 2011 bagi membina enam kapal tempur untuk TLDM.
Kegagalan penyiapan LCS itu kali pertama dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2019 Siri 1 (Pengauditan Pematuhan Kementerian/Jabatan Persekutuan dan juga dalam Laporan Siasatan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) Jabatan Perdana Menteri yang diterbitkan pada 2019.
PH pernah arahkan projek LCS dihentikan bagi kenal pasti punca masalah
Pada 2019, kerajaan PH mengarahkan projek LCS diberhentikan dan siasatan dilakukan bagi mengenal pasti punca masalah.
Pada Februari 2020, Menteri Kanan Pertahanan ketika itu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan Jemaah Menteri membuat keputusan meneruskan projek LCS, demi kepentingan TLDM. 
Pada November 2021, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberitahu Dewan Rakyat kelewatan perolehan LCS berpunca daripada pengeluar produk tulen (OEM) memberhentikan kerja susulan masalah kewangan dan kapal LCS yang pertama akan diterima oleh TLDM pada tahun 2025.
Pada 24 Januari lalu, SPRM dilaporkan menahan dua Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat berusia 49 dan 79 tahun berkaitan kontrak perolehan enam kapal LCS.

April lalu, mesyuarat Kabinet dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebulat suara memuktamadkan supaya projek perolehan LCS diteruskan.
Hishammuddin berkata, keputusan itu dibuat selepas mengambil kira dua faktor utama iaitu LCS adalah aset yang amat diperlukan oleh TLDM, selain akan menjejaskan 400 vendor yang terbabit dalam projek itu dengan implikasi kewangan lebih RM4 bilion.
Mengikut perjanjian asal, dua kapal pertama sepatutnya diserahkan kepada kerajaan pada April 2019.
Mengikut laporan media pada Ogos 2017, Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim menyempurnakan penamaan dan pelancaran kapal LCS pertama bernilai RM1.5 bilion di dermaga Boustead Naval (BN) Shipyard di Pangkalan TLDM Lumut. Kapal itu diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela.
Sumber – https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/08/984
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://wrlr.blogspot.com/2022/08/punca-utama-kapal-perang-lcs-tak-siap.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ubah Reka Bentuk Kapal Lcs Dan 10 Surat Panglima Tldm Tak Dilayan Kenapa Najib Tidak Pernah Mengulas Dua Isu Ini

Ubah Reka Bentuk Kapal Lcs Dan 10 Surat Panglima Tldm Tak Dilayan Kenapa Najib Tidak Pernah Mengulas Dua Isu Ini

papar berkaitan - pada 12/8/2022 - jumlah : 100 hits
Kalau kita lihat ulasan ulasan Najib Razak di laman FB beliau sejak isu kapal perang LCS yang tidak siap ini meletus menjadi isu besar dalam negara hampir semua aspek digebangnya Tujuannya tidak lain ialah untuk menunjukkan beliau sebagai P...
Skandal Lcs Tldm Minta Kapal Perang Tapi Dapat Kapal Ronda

Skandal Lcs Tldm Minta Kapal Perang Tapi Dapat Kapal Ronda

papar berkaitan - pada 9/8/2022 - jumlah : 209 hits
SHAH ALAM Timbalan Presiden Persatuan Veteran Angkatan Tentera Tidak Berpencen Malaysia Kapten Mohd Yahya menyifatkan penyelewengan berhubung projek kapal tempur pesisir pantai seolah olah mempermainkan sistem pertahanan dan keselamatan neg...
Panas Rafizi Dcns Sudah Diberi Surat Niat Sebelum Pun Bns Dapat Kontrak Projek Kapal Perang Lcs

Panas Rafizi Dcns Sudah Diberi Surat Niat Sebelum Pun Bns Dapat Kontrak Projek Kapal Perang Lcs

papar berkaitan - pada 10/8/2022 - jumlah : 85 hits
Sebahagian besar dari masalah masalah yang menyebabkan penyelewengan dan kelewatan projek kapal perang LCS berpunca dari dua keputusan utama 1 Penukaran reka bentuk kapal dari kelas Sigma yang dipilih oleh TLDM kepada kelas Gowind 2 Pelanti...
Selain Kapal Tldm Kapal Apmm Pun Tak Siap Lagi

Selain Kapal Tldm Kapal Apmm Pun Tak Siap Lagi

papar berkaitan - pada 10/8/2022 - jumlah : 244 hits
Asasnya Kapal LCS TLDM yang kini berada dalam kategori halimunan atau Stealth itu adalah satu projek yang dianugerahkan secara rundingan terus kepada Bousted Naval Shipyard Menariknya Kapal kategori Stealth buatan Malaysia ini bukan radar s...
H20 Guna Teknik Apa Nampak Kapal Perang Lcs 1

H20 Guna Teknik Apa Nampak Kapal Perang Lcs 1

papar berkaitan - pada 10/8/2022 - jumlah : 212 hits
Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein menerima kecaman berikutan kenyataannya bahawa Kapal Tempur Pesisir pertama akan diperoleh dalam tempoh dua tahun lagi Ini kerana semasa bertugas sebagai menteri pertahanan kali pertama pada 2017 dia ...
Hishammuddin Yakin Kapal Pertama Lcs Akan Siap Setahun Dua

Hishammuddin Yakin Kapal Pertama Lcs Akan Siap Setahun Dua

papar berkaitan - pada 8/8/2022 - jumlah : 63 hits
freemalaysiatoday com August 8 2022 11 20 AMHishammuddin Hussein berkata tiada sebuah pun kapal LCS diserahkan kepada kerajaan sehingga kini walaupun RM6 08 bilion sudah dibayar kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd KUALA LUMPUR Menteri Ka...
Penyelewengan Projek Kapal Perang Lcs Hanguskan Rm890 Juta Najib Zahid Dan H2o Wajib Jawab

Penyelewengan Projek Kapal Perang Lcs Hanguskan Rm890 Juta Najib Zahid Dan H2o Wajib Jawab

papar berkaitan - pada 5/8/2022 - jumlah : 241 hits
Saya mengalu alukan tumpuan masyarakat kepada nasib perajurit negara yang secara langsung berkait dengan dana awam Isu ini lebih kritikal berbanding skandal skandal lain kerana ia melibatkan pelbagai dimensi seperti 1 Penyelewengan dana rak...
Artikel Laporan Pac Kapal Tempur Pesisir Mindef Tidak Endah Permintaan Tldm

Artikel Laporan Pac Kapal Tempur Pesisir Mindef Tidak Endah Permintaan Tldm

papar berkaitan - pada 5/8/2022 - jumlah : 56 hits
Artikel Laporan PAC kapal tempur pesisir MINDEF tidak endah permintaan TLDMKUALA LUMPUR 4 Ogos Laporan Jawatankuasa Kira kira Wang Negara hari ini merumuskan Kementerian Pertahanan Malaysia dan Boustead Naval Shipyard tidak mengendahkan per...
Sprm Ditanya Mengapa Tak Kedengaran Siasat Kes Pembelian Kapal Perang Lcs

Sprm Ditanya Mengapa Tak Kedengaran Siasat Kes Pembelian Kapal Perang Lcs

papar berkaitan - pada 6/8/2022 - jumlah : 201 hits
LCS SCANDALJawatankuasa Kira kira Wang Negara Parlimen semalam telah membentangkan laporan mengenai Perolehan Kapal Tempur Pesisir Pantai kepada Dewan Rakyat Amat menyedihkan untuk melihat bagaimana Kerajaan sekali lagi gagal terhadap rakya...
Hiba Angkat Mayat Rakan Sendiri

Prn Selangor Ph Tawar 10 Bn Minta 17 Kerusi Sumber

Telefilem Dahlia

Sofyank Terharu Cetus Inspirasi Murid Wajah Diabadikan Pada Mural Sekolah

8 Tips Temuduga Kerajaan Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11

Home Laundry Detergent The Ultimate Guide For A Clean And Fresh Laundry Experience

Netflix Mengumumkan Tudum Acara Peminat Global Secara Langsung Dari Brazil Pada 17 Jun

Bercuti Di Pulau Perhentian7 Soalan Kebiasaan Paling Banyak Ditanya Ketika Temuduga Kerja

Berapakah Standard Tangga Gaji Syarikat Animasi Malaysia

6 Sebab Kenapa Industri Animasi Malaysia Indah Khabar Dari Rupa

Biodata Ezaidi Aziz Pelakon Drama Berepisod Hijrah Jannah Astro Ria

5 Taktik Pemasaran Kereta Paling Cool Dianjurkan Pengeluar Automotif


Perjalanan Meraih Cinta Allah

Terjah

Stir Fry Udon Noodles

No Black Or White In Rainbow Colours

Kenyataan No 2 Paling Tidak Masuk Akal Bagi 2023

Umno General Assembly To Focus On Issues In 6 States Going To Polls