Pirane Sabah Belum Muktamad Krisis Baru Terkobek


ULASAN

Bung Mokhtar dan Hajiji sedang bertarung.
PILIHAN RAYA negeri Sabah sudah pun selesai menjelang tengah malam tadi (26 September) dengan keputusan muktamad GRS menang dengan mendapat majoriti mudah. GRS mendapat 38 kerusi sementara Warisan Plus mendapat 32 kerusi. 
GRS akan berpeluang membentuk kerajaan dengan majoriti mudah sekurang-kurangnya 37 kerusi daripada 73 kerusi begitulah kalau mengikut konvensyen. 
Walaupun begitu proses seterusnya, pasca pilihan raya membentuk kerajaan baru Sabah masih belum muktamad. Masih bersimpang siur dan berhadapan dengan seribu kemungkinan yang sukar untuk diramal. Ia boleh jadi berlarutan untuk beberapa hari lagi. Wahyu dari langit juga diperlukan. 
Perkara pokok sedang dirunding dan sukar untuk diputuskan siapakah dipilih untuk jadi Ketua Menteri Sabah yang baru. Ada dua nama disebut dan dijanjikan oleh GRS untuk dilantik sebagai KM, Hajiji Mohd Noor mewakili (PPBM) sementara Bung Mokhtar Radin daripada (Umno). Perwujudan dua nama ini memberi masalah kepada GRS.
Saat ini kita percaya pihak yang menang, parti-parti Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sedang giat menyusun dan mencari formula untuk melantik Ketua Menteri, yang membolehkan dibentuk kabinet selepas itu. Ada tanda-tanda seperti memilih KM ini lebih rumit daripada mencapai kata sepakat untuk membentuk GRS sebelum ini ekoran berbagai teori dan spekulasi yang bergentayangan kini.
Seperti disebut di atas tadi GRS Sabah ada dua calon untuk diangkat menjadi KM. BN mahukan Bung Mokhtar Radin yang juga selaku pengerusi Umno Sabah, sementara PN pula mahukan Hajiji selaku pengerusi PPBM atau Bersatu. Kedua mereka adalah dua nama popular dalam GRS dan kita yakin lobi melobi sedang berlaku dengan hangat.
Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri dan juga kapten daripada pihak PN awal-awal menyebut mereka akan melantik Hajiji sebagai KM, manakala Zahid Hamidi selaku kapten di sebelah BN menginginkan Bung Mokhtar. Ketidak bersependapat mengenai calon KM ini akan jadi masalah dan ia menjelaskan berlaku ketegangan di antara Zahid dan Muhyiddin yang memberi konotasi Umno tidak serasi dengan PPBM. Tidak musatahil juga ia akan mengheret kepada perang saudata antara Umno dengan PPBM. 
Ahmad Zahid Hamidi memberi alasan wakil daripada Umno (BN) yang seharusnya menjadi KM memandangkan parti itu menang besar 14 kerusi berbanding dengan PPBM (PN) 11 kerusi. Tetapi perlu diingat PPBM berada dalam gabungan PN bersama Star dan SAAP yang mempunyai jumlah kerusi 17. 17 berbanding dengan 14 tentulah 17 lebih berhak dari jumlah kerusi.
Justeru Umno atau PPBM kena berusaha untuk mendapat kerusi lebih besar bagi mengesahkan wakil mereka menjadi KM. Di sinilah tersebarnya spekulasi dan juga teori, BN boleh memanggil PBS yang mempunyai 7 kerusi untuk bergabung. Kalau PBS bergabung dengan BN, bermakna BN mempunyai 21 kerusi dimana ia melebihi jumlah kerusi PPBM dan Star, 17.
Untuk memungkinkan keadaan ini Umno (GRS) boleh menawarkan jawatan tertentu kepada PBS asalkan parti itu bergabung dengannya. Bagi BN yang penting dapat meletakkan orangnya sebagai Ketua Menteri dan GSR menguasi kerajaan. 
Selain senario itu penentuan KM juga bergantung kepada beberapa faktor. Warisan Plus sendiri juga mampu untuk membentuk kerajaan sekiranya parti itu mendapat kerusi lebih. Satu cara untuk menambah kerusi, Warisan bergabung dengan Umno? Jika Warisan bergabung dengan Umno, ia memiliki 43 kerusi, angka ini lebih mencukupi. Tetapi kemungkinan ini amat mustahil sekali. 
Kalau Umno gagal menyelesaikan perebutan KM dengan PPBM, dan sekiranya Umno berkeras ia boleh jadi begitu. Ada keperluan dan logik kalau Umno bergabung dengan Warisan. Dengan mengambil kira pergolakan di Kuala Lumpur kini. Ia ada kemungkinan boleh berlaku, bila dilihat kepada kekeruhan hubungan Umno dengan PPBM (Muhyiddin) bila mana PPBM cuba memperlecehkan Umno, menyebabkan Umno boleh cari jalan keluar untuk mengajar PPBM dan Muhyiddin?
Berhubung siapa KM antara Hajiji dengan Bung, semalam mereka sudah pun menemui Yang Di-Pertau Negeri Sabah Juhar Mahiruddin. Tetapi penghadapan itu sia-sia sahaja apabila mereka berdua di suruh balik dan Juhar Mahiruddin kerana beliau memerlukan sedikit masa untuk beliau mengkaji sesuatu. Kaji apa? Ini suspen.
Ada maklumat tersebar kalau mengikut perlembagaan tubuh negeri Sabah parti tunggal yang mempunyai banyak kerusi berhak untuk tubuh kerajaan. Kalau perkara ini diambil kira, Warisan Plus berpeluang bentuk kerajaan kerana Warisan adalah parti secara tunggal mendapat jumlah kerusi terbanyak, 29 kerusi. Apakah Juhar minta tangguh itu untuk menilai perlembagaan Sabah? Akan ada persilangan lagi? 
Penentu siapa atau pihak mana berhak jadi KM bukan terlingkungan di antara BN dan PN sahaja. Masih ada kemungkinan lain yang boleh merubah siapa akan dilantik menjadi KM. Walaupun PN boleh menggunakan alasan 17 undi itu tetapi apa pula akan terjadi kalau PBS yang tidak bergabung dengannya tiba-tiba menarik sokongan ia menyebabkan PN tidak cukup angka. Dengan tujuh (7) kerusi dimenangi PBS boleh menjadi king maker. 
Baik GRS dan Warisan Plus kalau tanpa penyertaan PBS yang memiliki 7 kerusi mereka tidak dapat menubuhkan kerajaan. Di sini peranan dan kuasa PBS penting. Tetapi apakah PBS bersedia untuk mengkhianati perjanjian dengan PN kerana sebelum ini PBS berada dalam GRS bersama PPBM dan lain-lain?
Mengambil kira persetiaan dan perjanjian tidak mudah berlaku dalam politik, janji dan perikatan PBS itu boleh relai bila-bila masa. Ia terletak kepada integriti dan cara PBS berpolitik. 
Pencapaian parti.
Dari sisi lain Pirane Sabah itu menunjukkan Warisan menjadi parti masa depan di negeri itu. Warisan menang 23 kerusi menambah dua kerusi berbanding pilihan raya sebelum ini, 21 kerusi. Ertinya kedudukan kerusi Warisan tidak berubah dan ia menjadi parti yang stabil. Walaupun Shafie Apdal diserang kiri dan kanan, oleh orang Sabah dan gerombolan Kuala Lumpur namun beliau masih utuh.
Begitu juga dengan DAP tetap menonjol dalam pilihan raya semalam apabila menang hampir seratus peratus apabila mendapat enam (6) kerusi daripada tujuh (7) kerusi. DAP berjaya mengekalkan pengaruhnya di Sabah. 
Kemenangan DAP ini memberi signifikan bahawa pengaruh dan sokongan masyarakat Cina kepada parti itu tidak berubah bahkan makin bertambah. Dengan mengambil kira Warisan dilihat parti yang berkawan dengan PH (PKR dan Amanah), apa dicapai DAP itu menjadi petunjuk juga kepada suasana politik orang Cina di Semenanjung. Mood pengundi Cina masih kekal dengan PH. 
Orang-orang Cina yang mempunyai keberanian dan berpolitik lebih terbuka dan menjaga kepentingan mereka, masih mempercayai kepada PH. Sebab itu saya kata perubahan besar pengundian Cina di Pirake Tanjung Piai Johor tidak lama dulu bukan menunjukkan penolakan masyarakat Cina kepada PH, tetapi mereka benci kepada Mahathir Mohamad dan menghantar mesej agar OT95 berundur. 
PKR juga boleh berbangga dengan pencapaian pilihan raya semalam. Walaupun parti itu gagal menambah kerusi dan kekal menguasai dua kerusi sebelum ini, tetapi ia satu kebanggaan kepada parti itu. Walaupun PKR dilanda krisis besar dan dilanun oleh timbalan presidennya, Azmin Ali bersama 10 lanun lain, tetapi PKR masih berjaya mengekalkan dua kerusi. 
Tidak boleh diketepikan krisis dalam PKR apabila 10 orang MP "sengkek" nya meninggalkan parti itu ia memberi kesan kepadanya.
Tentang parti serpihan Pas, yakni Parti Amanah Negara (Amanah) yang bertanding di satu kerusi, ternyata parti itu lebih baik dan dihormati daripada "bapa saudaranya" Pas. 
Akhirnya kita kena menerima keunikan politik di Sabah yang rencam serta memahami politik di negeri di bawah bayu itu bukan sebuah perjuangan bagi pemainnya tetapi sebuah perniagaan dan perdagangan. Sebagai perdagangan mereka tidak memikirkan apa itu perjuangan, tetapi senantiasa memikirkan bagaimana untuk memadatkan poket dengan wang ringgit. Kedudukan dan kuasa sebagai wakil rakyat dijadikan aset dan boleh dijual beli. 
Fenomena kotor demokrasi di Sabah itu sudah pun menjalar di Semenanjung. Pedomannya ialah apabila para pedagangan politik sanggup khianat mandat rakyat dan kudetakan kerajaan PH. Sesungguhnya kudeta tempoh hari menjatuhkan integriti dan maruah politik negara, yang berlaku di era OT95. [wm.kl.9:35 am 28/09/2020]
Glossori:
Terkobek = terbuka, mendedah, sesuatu yang berlaku


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://msomelayu.blogspot.com/2020/09/ulasan-bung-mokhtar-dan-hajiji-sedang.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ketua Menteri Baru Sabah Angkat Sumpah Pagi Esok Siapa Belum Tentu Lagi

Ketua Menteri Baru Sabah Angkat Sumpah Pagi Esok Siapa Belum Tentu Lagi

papar berkaitan - pada 28/9/2020 - jumlah : 99 hits
Majlis mengangkat sumpah bagi jawatan ketua Menteri Sabah yang baru akan diadakan pagi esok di Istana Negeri Sabah Bagaimanapun identiti pemimpin yang akan mengangkat sumpah jawatan itu masih belum didedahkan kepada umum Untuk makluman majl...
Prn Sabah Babak Kemelut Baru Akan Bermula

Prn Sabah Babak Kemelut Baru Akan Bermula

papar berkaitan - pada 27/9/2020 - jumlah : 118 hits
1 Jika keputusan PRN Sabah adalah cerminan kepada PRU15 ia bermakna PRU15 juga bukan penyelesaian kepada kemelut politik negara Tidak stabil dan dipenuhi berudu 2 Ia juga cerminan bahawa PKR juga tidak strong jika bersendirian walaupun meng...
Saifuddin Isu Gabungan Rakyat Sabah Belum Berdaftar Bukanlah Masalah

Saifuddin Isu Gabungan Rakyat Sabah Belum Berdaftar Bukanlah Masalah

papar berkaitan - pada 27/9/2020 - jumlah : 89 hits
KOTA KINABALU Keputusan Pilihan Raya Negeri Sabah menyaksikan tiada parti yang mendapat kemenangan mutlak untuk membentuk kerajaan negeri Walaupun Gabungan Rakyat Sabah mengumumkan kemenangan dengan majoriti mudah 38 kerusi namun GRS tidak ...
Sabah Bentuk Jawatankuasa Baru Pengurusan Bencana Covid 19 Negeri Peruntukan Segera Rm50 Juta

Sabah Bentuk Jawatankuasa Baru Pengurusan Bencana Covid 19 Negeri Peruntukan Segera Rm50 Juta

papar berkaitan - pada 2/10/2020 - jumlah : 74 hits
Ketua Menteri Hajiji Noor hari ini mengumumkan pembentukan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Covid 19 negeri yang akan menguruskan segala usaha mengekang penularan wabak berkenaan di Sabah Sehubungan itu Sabah Covid 19 Command Centre yang dit...
Hajiji Ketua Menteri Baru Sabah

Hajiji Ketua Menteri Baru Sabah

papar berkaitan - pada 28/9/2020 - jumlah : 77 hits
Hajiji Noor diisytihar ketua menteri Sabah ke 16 September 28 2020 12 34 PMGabungan Rakyat Sabah sebulat suara memilih Ketua PPBM Sabah Hajiji Noor sebagai ketua menteri ke 16 KOTA KINABALU Hajiji Noor dari PPBM diisytiharkan sebagai ketua ...
Kebuntuan Akhirnya Berakhir Hajiji Bakal Ketua Menteri Sabah Yang Baru

Kebuntuan Akhirnya Berakhir Hajiji Bakal Ketua Menteri Sabah Yang Baru

papar berkaitan - pada 28/9/2020 - jumlah : 76 hits
2 675 total views 2 675 views today Pengerusi Perikatan Nasional Datuk Hajiji Noor menerima sokongan sebulat suara untuk dikantik sebagai Ketua Menteri Sabah yang baharu esok Perkara itu dimaklumkan sendiri oleh Hajiji yang juga Ketua Badan...
Selepas 24 Jam Teka Teki Siapa Ketua Menteri Sabah Masih Belum Terjawab

Selepas 24 Jam Teka Teki Siapa Ketua Menteri Sabah Masih Belum Terjawab

papar berkaitan - pada 28/9/2020 - jumlah : 107 hits
982 total views 338 views today KOTA KINABALU Pengundi mengambil masa selama sembilan jam 30 minit untuk memilih 73 wakil rakyat mereka pada Pilihan Raya Negeri Sabah yang baru sahaja berakhir semalam namun teka teki siapa Ketua Menteri bah...
Former Dewan Rakyat Speaker Pandikar Seeks Political Comeback Through Sabah Polls With Usno Baru

Former Dewan Rakyat Speaker Pandikar Seeks Political Comeback Through Sabah Polls With Usno Baru

papar berkaitan - pada 16/9/2020 - jumlah : 71 hits
Tan Sri Pandikar Amin Mulia is now leading Usno Baru in contesting 47 seats and hopes to win enough to help form the state government Picture by Julia ChanKOTA KINABALU Sept 16 Seeking a return to the state political arena former Dewan Raky...
Video Tutorial Ayah Ajar Anak Mandi Cara Orang Selangor Ini Mengundang Ketawa

Kematian Misterius Pembunuh Rangga Mendadak Ditemukan Kaku Tak Bernyawa Di Sel

Ini Cara Mudah Mematikan Tanda Pesan Telah Dibaca Di Whatsapp

Pulang Dinas Anggota Tni Ini Dapati Ada Mobil Polisi Di Depan Rumah Ternyata Istrinya Selingkuh

Boleh Tak Cuti Politik Seminggu

15 Stunning Diy Thanksgiving Decorations You Would Enjoy Crafting

Cara Mengurus Visa Turis Ke Saudi Bisa Umroh Berkali Kali Sepuasnya

Content Disukai Ramai Athisha Perkenal Semua Adik Beradiknya Di Youtube Rupa Rupanya9 Negara Paling Mundur di Benua Asia

7 Filem Popular Paling Rugi Sepanjang Zaman

Masih Wujudkah Sistem Jajahan Kolonial Di Zaman Sekarang

Kenali Ada Lovelace Pengaturcara Pertama Dunia

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 3


Hamzah Jangan Buat Buat Terperanjat Beruk Pulak

Tahun 2020 Milik Dia Semakin Popular Kim Joohun Bintangi 5 Naskhah Dalam Tahun Ini Sahaja

Dap Tak Setuju Jika Ada Rombokan Kabinet

Lawa Hajjah Selepas Neelofa Penampilan Baharu Mia Ahmad Pula Tarik Perhatian

Suri Rumah Anda Hebat 24 Jam 7 Hari Seminggu Semata Untuk Suami Anak

5 Cara Mudah Resize Foto Tanpa Mengurangi Kualitas Gambarnya Nggak Pecah Dan Tetap Jelas