Pentingnya Kewangan Islam Tatkala Pandemik


Covid-19 adalah satu pandemik yang membawa impak besar kepada pelbagai aspek termasuk ekonomi dan sosial melibatkan masyarakat di seluruh dunia. Pengangguran mencecah jutaan orang di seluruh dunia dan banyak perniagaan ditutup atau berada di ambang kemuflisan. Jurang ekonomi antara kumpulan kaya dan miskin kelihatan semakin besar.

Sehingga Mac lalu, Jabatan Statistik Malaysia merekodkan jumlah pengangguran sebanyak 753,200 atau bersamaan 4.7 peratus daripada jumlah tenaga kerja di negara ini. Pertumbuhan produktiviti tenaga kerja mencatatkan nilai negatif sejak tahun lalu. Berbanding suku pertama tahun ini, Malaysia mengalami penurunan produktiviti buruh per pekerja sebanyak 0.4 peratus.

Kesan susulan adalah jelas apabila unjuran Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) oleh Bank Dunia dikurangkan bermula daripada anggaran asal sebanyak 6.7 peratus pada Disember 2020 kepada enam peratus pada Mac 2021 dan unjuran terkini adalah sebanyak 4.5 peratus sahaja. Penurunan unjuran ini adalah disebabkan peningkatan kes jangkitan Covid-19 dan proses vaksinasi yang agak perlahan daripada jangkaan.

Segelintir pakar ekonomi berpendapat, ekonomi global yang berteraskan sistem kapitalis dan sosialis mempunyai banyak kekurangan. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri menegaskan, ada keperluan untuk perincian fatwa-fatwa dan hala tuju kewangan Islam bagi menghadapi situasi dan seterusnya pemulihan Covid-19. Antara usaha yang dilaksanakan adalah beberapa inisiatif produk muamalat seperti Inisiatif Waqaf dan Tabung Musaadah Covid 1.0 dan 2.0. Sistem kewangan Islam mendapat perhatian ramai terutamanya di negara-negara Islam.

Objektif utama sistem kewangan Islam adalah pembentukan masyarakat yang adil dan saksama melalui pengagihan pendapatan yang setara dan keadilan sosioekonomi. Sistem kewangan Islam menunjukkan perkembangan yang stabil dan konsisten sejak dekad lalu selepas berakhirnya krisis kewangan global.

Secara dasarnya, sistem kewangan Islam menitikberatkan prinsip pembahagian risiko, etika dan moral dan memastikan perlindungan ke atas orang yang mengalami kesusahan disebabkan sesuatu krisis yang berlaku. Kewangan Islam berasaskan pembahagian kekayaan dan bukan pengumpulan kekayaan. Antara kaedah kewangan Islam yang sesuai diguna pakai bagi membantu proses pemulihan pasca Covid-19 adalah musharaka, mudaraba, marabaha, ijarah, qardh-al-hasan, zakat dan awqaf.

Pertama, kontrak musharaka membolehkan perkongsian risiko dan sumbangan modal diberikan oleh bank-bank Islam kepada individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS). Umum mengetahui, semangat dan keyakinan para pelabur dan peniaga semestinya rendah semasa krisis dan bantuan sangat diperlukan daripada institusi-institusi kewangan Islam yang ada.

Kedua, mudaraba yang secara asasnya sama seperti musharaka di mana kedua-duanya adalah kontrak pembiayaan berasaskan perkongsian keuntungan dan kerugian. Bagaimanapun, mudaraba melibatkan risiko yang lebih tinggi berbanding musharaka.

Pemulihan pasca Covid-19 memerlukan kontrak seperti musharaka dan mudaraba yang dapat membantu mengurangkan jurang ekonomi dan sosial di antara yang kaya dan miskin. Bantuan sebegini juga dapat memberi peluang kepada golongan miskin serta mereka yang hilang punca pendapatan untuk memulakan perniagaan sendiri.

Ketiga, pembiayaan murabaha juga dapat meringankan beban mereka yang mengalami masalah kewangan disebabkan Covid-19. Sebagai contoh, kontrak bai-bitamin ajil murabaha adalah penjualan dalam kewangan Islam yang membenarkan penangguhan pembayaran seperti kewangan peribadi atau kewangan automatik di mana barang menjadi hak milik bank sebagai pembiaya.

Keempat, ijarah yang bermaksud pemberian kepada seseorang dengan caj, sewa atau bayaran. Dalam erti kata lain, ia adalah pajakan berlandaskan syariah.

Kelima, qardh al-hasan adalah satu kaedah pembiayaan dengan kos paling rendah bagi menggalakkan permintaan dan pengeluaran, seterusnya menurunkan paras harga dalam ekonomi. Qardh-al-hasan dapat meringankan beban mereka di mana peminjam tidak perlu membayar faedah dan ansuran juga boleh dibayar mengikut keselesaan peminjam.

Keenam, kaedah zakat sesuai untuk pembasmian kemiskinan dalam kalangan mereka yang terjejas akibat Covid-19, terutama orang miskin di mana mereka diberikan bantuan barangan keperluan dan wang tunai.

Ketujuh, awqaf memainkan peranan penting dalam pembiayaan program pembasmian kemiskinan seperti pendidikan, kesihatan dan bantuan bencana. Pengumpulan dana daripada golongan kaya dan berkemampuan di bawah awqaf digunakan untuk memberi bantuan kepada mereka yang terjejas akibat Covid-19.

Kelapan, sadaqa merupakan pemberian sukarela mengikut kesanggupan pemberi untuk disalurkan kepada golongan yang layak. Seperti kaedah-kaedah pembiayaan yang dijelaskan sebelumnya, sadaqa dapat membantu meringankan mereka yang mengalami kesusahan hidup akibat Covid-19.

Pandemik Covid-19 memperlihatkan kepentingan peranan kewangan Islam dalam mengharungi isu dan cabaran dihadapi. Pemerkasaan sistem kewangan Islam dengan meluaskan penggunaannya adalah wajar terutama bagi membantu masyarakat yang ditimpa kesusahan. Selain itu, keperluan untuk pembinaan kekuatan dan keteguhan institusi-institusi kewangan Islam, penyelarasan usaha reformasi dengan pengawalseliaan kewangan global dan pengoptimuman penggunaan teknologi kewangan (fintech) adalah antara perkara penting yang perlu dilihat dan dititikberatkan oleh penggubal dasar negara.

Oleh: Dr. Nur Syazwani Mazlan

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://tungkaranhati.blogspot.com/2021/07/pentingnya-kewangan-islam-tatkala.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
5810 Kumpulan Ngo Gesa Tangguh Jadikan Tabung Haji Institusi Kewangan Islam Malaysia Kini 19 07 2021

5810 Kumpulan Ngo Gesa Tangguh Jadikan Tabung Haji Institusi Kewangan Islam Malaysia Kini 19 07 2021

papar berkaitan - pada 22/7/2021 - jumlah : 153 hits
Sekumpulan NGO dan persatuan menggesa Menteri di Jabatan Perdana Menteri Zulkifli Mohamad dan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz menangguhkan keputusan meletakkan Lembaga Tabung Haji sebagai institusi kewangan Islam di bawah Kewangan...
Th Perlu Kekal Diurus Oleh Orang Islam Sahaja

Th Perlu Kekal Diurus Oleh Orang Islam Sahaja

papar berkaitan - pada 18/7/2021 - jumlah : 111 hits
Ikatan Muslimin Malaysia mengalu alukan usaha kerajaan dalam melakukan penambahbaikan berterusan terhadap Lembaga Tabung Haji Pun begitu usaha ini perlu dilakukan dengan ikhlas dan mengambil kira kepentingan umat Islam tanpa wujud motif mot...
Temui Ormas Islam Walkot Makassar Bahas Peniadaan Salat Iduladha Di Masjid

Temui Ormas Islam Walkot Makassar Bahas Peniadaan Salat Iduladha Di Masjid

papar berkaitan - pada 18/7/2021 - jumlah : 63 hits
Dengan demikian apapun yang menjadi pembahasan terkait surat edaran nomor 16 dari Menag menjadi yang terbaik demi kemaslahatan kita bersama ujarnya
Cara Tukar Password Maybank2u Cimb Clikck Rhbnow I Rakyat Bank Islam Mybsn Agronet Pbe Bank

Cara Tukar Password Maybank2u Cimb Clikck Rhbnow I Rakyat Bank Islam Mybsn Agronet Pbe Bank

papar berkaitan - pada 18/7/2021 - jumlah : 214 hits
CARA TUKAR PASSWORD MAYBANK2U CIMB CLIKCK RHBNOW I RAKYAT BANK ISLAM MyBSN AgroNet PBE BANK Penggunaan Online banking memang menyenangkan kita untuk membuat proses pembayaran pemindahan wang penyemakan baki akaun dan sebagainya Untuk mengak...
Islam Places Religion Above Economy In Disaster Management Hadi

Islam Places Religion Above Economy In Disaster Management Hadi

papar berkaitan - pada 15/7/2021 - jumlah : 123 hits
PAS president Abdul Hadi Awang today said any decisions made in managing a disaster should place religion above other matters including to preserve economic interests Hadi in a blog post said Islamic scholars have listed six pillars of life...
Gelagat Lucu Jin Masuk Islam Ini Tarik Perhatian Netizen Bila Ruqyah Wanita Dirasuk Video

Gelagat Lucu Jin Masuk Islam Ini Tarik Perhatian Netizen Bila Ruqyah Wanita Dirasuk Video

papar berkaitan - pada 15/7/2021 - jumlah : 93 hits
Gelagat Lucu Jin Masuk Islam Ini Tarik Perhatian Netizen Bila Ruqyah Wanita Dirasuk VIDEO Adakah anda pernah melihat seseorang dirasuk oleh jin dan cara rawatan untuk menghalau jin tersebut daripada terus tinggal dlam badan seseorang Bagi y...
Pru 15 Kuburkan Kerajaan Melayu Islam Yang Gagal

Pru 15 Kuburkan Kerajaan Melayu Islam Yang Gagal

papar berkaitan - pada 15/7/2021 - jumlah : 67 hits
PRU 15 kuburkan kerajaan Melayu Islam yang gagalOleh July 15 2021Negara mungkin mengadakan Pilihan Raya Umum ke 15 sebaik sahaja rakyat mencapai imuniti kelompok iaitu setelah lebih 70 menerima vaksin Covid 19 Bagaimanapun menurut Ahli Parl...
Senja Pilu Di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam

Senja Pilu Di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam

papar berkaitan - pada 18/7/2021 - jumlah : 67 hits
AGENDA DAILY Suasana malam tadi di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam terang benderang ketika petugas khas mengebumikan jenazah mangsa Covid 19 Gambar oleh Shahir Omar Astro Awani Suasana senja di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 ...
Wapres Sebut Pimpinan Umat Islam Bertanggung Jawab Jika Ada Klaster Usai Iduladha

Wapres Sebut Pimpinan Umat Islam Bertanggung Jawab Jika Ada Klaster Usai Iduladha

papar berkaitan - pada 19/7/2021 - jumlah : 61 hits
Dia pun mengajak segenap pemimpin umat Islam di Indonesia untuk bersama meneguhkan sikap kepada para masyarakat Muslim Tanah Air agar bisa mengutamakan kesehatan dalam kegiatan Iduladha Salah satunya dengan beribadah dengan cara yang berbed...
Penyamun Anak Emas Baru Rembat Sikit Saja Dari Rm25juta Tu

Aku Punyalah Cari Kat Mana 60an Netizen Terg4mam Lihat Transformasi Makeup Wanita Ini Dari 60an Jadi 30an

Piala Malaysia Jaringan Gila Park Tae Su Dan Darren Lok Hiasi Pertembungan Pj City Sabah

Tale Of The Nine Tailed Dilapor Bakal Kembali Dengan Dua Musim Baru Tanpa Jo Boah

Wow Tudia Nak Joging Pun Tak Senang 4 Anak Kambing Seronok Ikut Wanita Ini Berlari Sambil Panggil Mak Mak

Anak Kecil Mengandung Lagi Jangan Cakap Macam Ni Emosi Ibu Hamil Sensitif

Perhatian 80 Ubat Darah Tinggi Disahkan Beracun Dan Ditarik Balik Dari Pasaran

Afnan Tanda Cinta Kami 10 Tahun Tunggu Isteri Azmi Caliph Buskers Selamat Bersalin5 Rakyat Malaysia Yang Telah Selamat Menjadi Meme Internet

Biodata Asha Merican Pelakon Drama Berepisod The Hotel

6 Penjenayah yang Menghadiri Pengebumian Mangsanya

Biodata 10 Fakta Youtuber Alieff Irfan Suami Bella Yang Ramai Tak Tahu

Biodata Bella Isteri Youtuber Alieff Irfan


Women S Rights Look Rwanda For A Change

Fatin Afeefa Jadi Par4noid Pasrah Seminggu Tak Boleh Pelvk Civm Anak Saya Tidak Akan Jumpa Mereka Hantar Rumah Ibu

Pgmall Bantu Pasarkan Produk Tempatan Ke Pasaran China

Tergantung Elizabeth Tan Akui Jadi Mangsa Buli

Anak Sumbing Instafamous Lambat Kongsi Gambar Bukan Sebab Malu Saya Nak Tunggu Cukup

Kejutkan Umno Lama Daripada Koma Langkah Terbaik Ku Li