Pengalaman Mengerjakan Umrah Pertama Sendiri Selama 12hari 10malam Part 1


 Salam to all readers,


| Pengalaman Mengerjakan Umrah Pertama Sendiri Selama 12Hari 10Malam | Agak lama aku menyepi, ikutkan aku banyak nak kongsi dengan korang semua, disebabkan kekangan masa. Asal weekend ada je aktiviti nak dibuat, nakk buka laptop lagilah malas. Alhamdulillah awal tahun baru ini, aku selamat mengerjakan umrah pertama aku sendiri. Memang benar, tak semua orang tahu rancangan aku untuk menegerjakan umrah. Hanya kaum keluarga terdekat je tahu. Even Sue yang rapat sesama hiking pun aku tak bagitau.


Aku bercadang memang nak pergi dalam tempoh usia aku sekarang. Aturan Allah tu memang cantik sekali, last year aku ke Matta Fair dalam bulan 9 (2023) untuk survey travel agensi yang menawarkan pakej Umrah. 2 tahun lepas mak aku pergi under Andalusia. So, aku decide pergi another travel agent yang menawarkan pakej yang lebih berpatutan. Survey punya survey aku decide pergi dengan Glocal Travel. Ya aku pergi seorang, tiada siapa yang aku kenal, aku kenal dengan jemaah lain di KLIA pada 23 Feb 2024. Entry kali ini aku cerita terperinci, apa barang yang aku bawa, persiapan mental dan fizikal juga harus dititikberatkan. 


Aku pergi dengan duit saving aku, waktu tak cukup juga duit dikira-kira. Tapi betullah Allah tu akan memampu seseorang itu untuk kerumahnya. Dari awal aku register sehinggalah aku nak berangkat memang aku jaga setiap perbuatan, apa yang kita bualkan, banyakkan berzikir, jaga solat (perbetulkan solat), kursus umrah sampai 2 kali aku pergi. Alhamdulillah semua perkara dipermudahkan Tuhan. Ya benar, ada sedikit gementar, tapi kalau asyik terikut-ikut perasaan takut nanti tak boleh buat pula. Justeru, aku serahkan segalanya pada Tuhan. 30 hari sebelum nak berangkat ke Umrah, aku dah siap-siap pergi ambil suntikan Meaningicocal sekali suntikan tambahan Influenza. Aku ambil dekat klinik Siti suntikan Meaningicocal dalam RM180. Manakala suntikan Influenza aku ambil dekat klinik biasa dalam RM70 kalau tak silap. Tapi better buat survey kalau nak buat suntikan Meaningicocal sebab ada klinik tawar lebih murah lagi, klinik Siti ni charge sangat mahal ya. 


Barang-Barang WAJIB dibawa untuk ke Umrah:
Dari segi pakaian;

telekung (2-4 helai)jubah (2-4 helai)baju set seluar (2 helai)baju tidur (3 helai)tudung sarung/khimarNiqabStoki (6 pasang)handsock (6 pasang)anak tudung (5helai)kasut tawaf (1)kasut (1)Selipar (1)Sweater/long coat
Dari segi barang peribadi:Pad/ panty linerDisposable pantiesBra/singleseluar panjang dalamskincaretoiletries
benda paling WAJIB bawa:Sling bag/ spray wudukPassport/ visaAl-Quran/ buku panduan/ buku doaUbat-ubatDuit cash/ tasbuh digitalNiqabPower bankUniversal socket/ chargerSunglasses/ payung
Lain-lain:Sambal/ sos ciliJajan/gula-gulaKopi 3 in 1Manggi cupSabun basuh baju/ berus
Umrah ini pula boleh terbahagi kepada 2 bahagian, iaitu faktor dalaman dan juga faktor luaran. Faktor dalaman terdiri kenapa, apa tujuan kita nak pergi, persediaan, dan juga pengisian. Manakala, faktor luaran lebih kepada bagaimana, tutorial dan step by step untuk mengerjakan umrah. Faktor dalaman terletak pada individu itu sendiri, tujuan asal kita nak pergi atas sebab apa. Aku lebih kepada untuk syukur, dan rindu sangat dengan Rasullullah. Mungkin kita terlalu lelah mengadap duniawi, percaya atau tidak di Tanah Mekah sangat tenang sekali, aku dapat spend banyak masa dalam masjid, pergi dataran, jemaah yang lain sangat-sangat baik sekali. 

Seminggu sebelum nak berangkat, double check tengok barang apa tak cukup, punyalah berdoa supaya rakan sebilik ngam 1 kepala (mak pesan berdoa awal-awal supaya dapat roomate yang elok dekat sana, urusan dipermudahkan, period stop kejap (walaupun dah makan ubat still takut juga okay). Sebab semua kuasa Tuhan. 

Ini malam sebelum hari nak berangkat, kemas satu kali lagi. Double check if ada barang tak masuk lagi ke tidak. Pada keesokkan harinya, awal aku bangun ya, tengok beg, mak aku pepagi dah buka siaran tv Mekah sana. Punya puluhan ribu orang bersesak di dataran. Aku minta tolong Nazira, cousin aku hantar ke airport Jumaat (23/2/2024), mak aku ikut sekali pergi menghantar. Awalnya nak suruh Pak Itam aku, sebabka ada solat Jumaat, takut Pak Itam aku nak balik awal, so mak aku cadang minta tolong Nazira je, anak Pak Uteh aku. Kami bertolak dari Telok sekirar jam 12.00pm disebabkan penerbangan aku jam 4.00pm waktu tu. Tup-tup dalam perjalanan nak ke airport ada orang maklumkan penerbangan delay ke jam 9.00pm pula. Jadinya aku, mak dengan cousin aku duduk melepak dekat airport sampai ke Asar. Lepas Asar, mak dengan cousin aku dah gerak balik. Moksu aku pun datang sekali dekat airport bawa bibik


Dalam pukul 3.00pm macam tu dah ada taklimah untuk semua jemaah dari agensi aku. Mak aku turut serta walaupun dia tak ikut. Total jemaah yang pergi ada dalam 38 orang untuk agensi aku ini. Aku gerak dengan Travel Glocal. Mostly, semuanya dari Perak, aku seorang dari Selangor, 2 family lagi dari Kuala Lumpur




Siap-siap juga solat Jamak fardu Maghrib dan Isyak sebelum naik kapal terbang. Selesai taklimat ini, dalam jam 4.00pm macam tu, mak aku pun dah nak gerak balik ke rumah. Sebelum mendarat, aku dah text mak aku awal-awal, memandangkan gerak solo ini, jadi apa-apa terus maklumkan pada dia. Dalam flight, aku tidur je, bila bangun makan or minum celik jugalah. Biasa tengok cerita, tapi bila naik flight sampai 8 jam ni nervous dia lain, buka zikir jerlah dalam penerbangan


Muka nervous nak flight 8jam. Aku naik Mas, makanan dalam flight Mas mewah je, cuma kita tak berapa selera nak makan. Nervous + excited, ada 1 perasaan yang tak dapat nak diungkapkan waktu tu. Disebabkan aku check in awal sangat tak sama dengan jemaah lain, jadinya kelompok kiri kanan depan belakang aku semua Indon, jemaah sekali dengan aku mostly duduk bahagian depan. Nasiblah




Setiap 2 jam tengok jam je kerja aku, sebabkan tak boleh tidur. Asyik tengok peta dah sampai mana.


Sekitar jam 5.30am waktu Malaysia kami sampai di Jeddah. Welcome to the airport King AbdulAziz, Jeddah. Punya besar aquarium belakang aku ini. Waktu sampai muka dah macam belacan, ialah punya lama dalam flight, sakit juga pinggang.Sepanjang penerbangan aku tak pergi toilet pun, dah nak sampai baru aku masuk kejap. Sampai-sampai dekat King Abdul Aziz airport ni, terus pergi ambil beg, dan gerak sekali dengan jemaah lain untuk dapatkan bas. Patutnya kiteorang menginap di taif 1 malam tapi disebabkan ada kekangan jadi kiteorang semua dapat bermalam di Jeddah 1





Kiteorang menginap di Emerald hotel, Jeddah. Hotelnya sangatlah selesa. So sampai-sampai je dekat hotel, kiteorang diagihkan kunci bilik sekalilah tahu rakan sebilik. Aku bilik dengan Mama & kak Dila. Dorang datang kira 1 family, 4  lelaki 2 perempuan. jadinya mama dengan kak Dila sebilik dengan aku. Dua-dua 1 kepala. Dapatlah berehat lama sikit, pagi tu kena bangun siap-siap berishkan diri (sekali mandi sunat ihram)









Masing-masing dah excited dah nak berangkat ke Taif, melihat bandar Kota Mekah. Sepanjang perjalanan kita dapat melihat pemandangan bukit bukau, batu, padang pasir, dekat sana dah start ada tumbuh-tumbuhan hijau guys, maka beringatlah kita semua, jangan tinggal solat, dekatlah diri kepada Tuhan, berbuat baik dengan semua orang. Sepanjang perjalanan turut menceritakan kisah-kisah Nabi, jadi syok tengok. Disebabkan aku pergi rata-rata orang tua yang dah biasa pergi. Dorang banyak kongsikan pengalaman. Seronok dengar lepas sorang-sorang bercerita




Kami banyak berjalan dalam bas je, disebabkan terlalu panas dan tak cukup masa. Sebelum berangkat ke Kota Mekah kiteorang sempat ke Kilang Ros dekat sini kaya dengan minyak wangi. Banyak sangat bau-bauwan sampai tak tahu dah mana satu terlebih wangi. Sempat juga aku borong madu dekat sini



Setelah selesai ke kilang Ros, kami singgah ke Masjid untuk solat sekali bermiqat bersama di dalam bas diiringi oleh Mutawif. Sesampai sahaja di Kota Mekah kiteorang terus ke bilik hotel untuk berehat sekejap, lepas Isyak kami semua turun untuk mengerjakan Umrah pertama bersama. Agak struggle juga, sebab sangat ramai orang di dataran. Alhamdulillah sekitar jam 2.00am pagi jugalah kami baru selesai menghabiskan umrah pertama yang diiringi Mutawif. Kami duduk di Mekah selama 5 hari. Alhamdulillah, sepanjang berada disana, diberi kesihatan yang baik, kaki kuat untuk berjalan, dalam keadaan suci




Setelah dah bermiqat, kenalah jaga pantang larang ihram. Jangan sesekali sengaja untuk melakukan





Di Mekah kami menginap di Pullman Hotel, yang terletak di Clock Tower. Kira dekat jugalah nak ke dataran. Mujur aku pandai bawa diri, so masuk hari kedua di sana, aku gerak ke Masjid sendiri. Ikutkan panjang lagi kisah ini. Jadi, akan ku ceritakan lagi perjalanan aku mengerjakan Umrah disana di story akan datang. 
Next story, akan kuceritakan betapa indahnya Kota Mekah, orang berebut-rebut mengejar pahala. Masyallah! Insyallah akan datang aku continue story ini. Korang doakan aku rajin je untuk up cerita


Thank you for reading

 


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.missazwarsyuhada.com/2024/04/pengalaman-mengerjakan-umrah-pertama.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kelam Kabut Semua Buat Sendiri Daler Yusof Kongsi Pengalaman Urus Isteri Pertama Kali Berpantang Di Malaysia

Kelam Kabut Semua Buat Sendiri Daler Yusof Kongsi Pengalaman Urus Isteri Pertama Kali Berpantang Di Malaysia

papar berkaitan - pada 25/4/2024 - jumlah : 162 hits
Pelakon Daler Yusof yang baru sahaja menimang cahaya mata keempatnya berkongsi cabarannya bila mana menjaga isterinya ketika dalam pantang Tambah Daler lagi ini merupakan pengalaman pertamanya menguruskan anaknya kerana tiga anaknya sebelum...
Pengalaman Bersalin Anak Pertama Di Langkawi

Pengalaman Bersalin Anak Pertama Di Langkawi

papar berkaitan - pada 22/4/2024 - jumlah : 133 hits
Rasa macam kelakar pulak Anak dah 21 bulan dah baru sekarang nak cerita pengalaman bersalin Tapi sebab saya jumpa screenshot status saya yang lama jadi saya rasa macam sayang pulak nak delete macam tu je So lebih baik tampal sini Yang saya ...
Pemuda Ini Dipuji Lepas Belanja Gambar Ambulans Isi Minyak Selama Ini Ingatkan Hospital Ada Petrol Pam Sendiri

Pemuda Ini Dipuji Lepas Belanja Gambar Ambulans Isi Minyak Selama Ini Ingatkan Hospital Ada Petrol Pam Sendiri

papar berkaitan - pada 13/4/2024 - jumlah : 66 hits
Ruangan media sosial Facebook terus menjadi medium netizen meluahkan apa yang terbuku di hati mereka selepas satu topik mengenai ambulans diutarakan Rupa rupanya ada di antara mereka tidak pernah melihat sendiri bagaimana kenderaan membawa ...
Pengalaman Pertama Alami Kesesakan Di Lebuhraya Hingga 10 Jam

Pengalaman Pertama Alami Kesesakan Di Lebuhraya Hingga 10 Jam

papar berkaitan - pada 17/4/2024 - jumlah : 189 hits
Jangan lepaskan pengalaman menarik saya mengalami kesesakan di lebuhraya selama 10 jam Tonton video ini sekarang untuk cerita lengkapnya Pada Hari Raya tahun ini saya dan keluarga merancang beraya ke Taiping Perak ke rumah kakak saya Pertam...
Kisah Angkasawan Korea Terperangkap Di Bulan Dan Perlu Bertahan Hidup Selama

Kisah Angkasawan Korea Terperangkap Di Bulan Dan Perlu Bertahan Hidup Selama

papar berkaitan - pada 22/4/2024 - jumlah : 61 hits
Kisah pasal angkasawan Korea terperangkap dibulan dan perlu bertahan hidup seorang diri disana THE MOON Sebuah filem sci fi bertemakan luar angkasa dari Korea yang menarik untuk ditonton Serious padu gaiss Ada vibe2 macam filem The Martian ...
Tunang Tiba Tiba Beli Rumah Sebelah Rumah Ibu Sendiri Wanita Dilema Pilih Kerjaya Atau Ikut Kata Pasangan

Tunang Tiba Tiba Beli Rumah Sebelah Rumah Ibu Sendiri Wanita Dilema Pilih Kerjaya Atau Ikut Kata Pasangan

papar berkaitan - pada 13/4/2024 - jumlah : 75 hits
Biasanya sebelum berkahwin setiap pasangan akan berbincang tentang perkara perkara penting untuk persediaan hidup bersama Mereka akan membincangkan hal hal seperti cara menyara pasangan tempat tinggal cara berkongsi tanggungjawab rumah dan ...
Kisah Tesla Pandu Sendiri Bawa Tuan Ke Hospital

Kisah Tesla Pandu Sendiri Bawa Tuan Ke Hospital

papar berkaitan - pada 13/4/2024 - jumlah : 83 hits
Kisah benar ini baru terjadi Seorang pemilik Tesla yang mengalami serangan jantung ringan telah dibawa oleh kereta Tesla Model Y nya ke hospital Fungsi Full Self Driving telah di aktifkan baru baru ini melibatkan beberapa tempat ini telah m...
Terima Kasih Sayang Saya Seperti Anak Sendiri Sebak Beraya Bersama Mertua Puteri Sarah Bersyukur Masih Diterima

Terima Kasih Sayang Saya Seperti Anak Sendiri Sebak Beraya Bersama Mertua Puteri Sarah Bersyukur Masih Diterima

papar berkaitan - pada 12/4/2024 - jumlah : 69 hits
Walaupun sudah tidak bersama pelakon Puteri Sarah Liyana diketahui masih menjalin hubungan baik dengan keluarga mertua iaitu ibu bapa kepada bekas suaminya pengarah Syamsul Yusof Sarah juga kelihatan datang berkunjung ke rumah mertuanya Dat...
Jabatan Akauntan Negara Fungsi Dan Peranan

Blackrock Ada Dimana Mana

Midnight Racer A Custom 1979 Bmw R80 By Foundry Motorcycle

Benarkah Ada Kepentingan Blackrock Dalam Syarikat Perlombongan Di Kelantan

Fenomena Pemanasan Global

Kenapa Hj Hadi Bantah Siar Berita Jenayah Seksual Libatkan Ustaz

Aktiviti Pementasan Teater Amal Komuniti Iwk Ppim 21 06 2024

Minum Di Kopi Hutan Bukit Bendera Penang Kali Kedua Kesini



Kahwin Beristerikan Bella Hanna Bella Luna Ini 10 Fakta Biodata Pelakon Redza Rosli Yang Ramai Tak Tahu

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Terjerat iQIYI Malaysia Gandingan Aliff Aziz Dan Ruhainies

8 Fakta Biodata Aisyah Hijanah Azhari Penulis Buku Isteri Kepada Alif Teega

5 Kes Jenayah Melibatkan Kanak Kanak di Malaysia Yang Tak Boleh Kita Lupakan

Biodata Ezra Kairo Penyanyi Gandingan Zubir Khan Dalam Lagu OMK Oh My Kadhale


The Etiquette Of Tipping A Guide For Pelican Weed Delivery Customers

Lubuk Ayam Afrika Kembali Aktif Walau Baru Diserbu

Backbencher Urges Speaker To Respect Federal Constitution In The Case Of Six Ex Bersatu Mps

Straight Fight Between Ph And Pn In Sungai Bakap By Election On July 6

Hassan Kongsi 5 Sebab Mengapa 6 Kerusi Perlu Dikosongkan

Tiga Maut Insiden Tembakan Di Arkansas