Pajak Gadai Diserbu Realiti Kemiskinan Beralihlah



Orang ramai sedang beratur panjang di kedai pajak gadai selepas dibenarkan beroperasi.
Sikit Tazkirah Ekonomi: 
Terharu melihat pajak gadai diserbu – Syahir Sulaiman

RAMAI yang terkejut dan terharu melihat fenomena yang berlaku pada hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), apabila sebilangan rakyat beratur panjang di kedai pajak gadai di seluruh negara.


Lebih terharu apabila melihat ramai ‘orang kita’ yang beratur di kedai pajak gadai konvensional, sedangkan sistem pajak gadai Islamik (Ar-Rahnu) sudah banyak tersedia.

Situasi yang berlaku pada 4 Mei ini sebenarnya sudah boleh dijangka, dan menzahirkan realiti yang ditanggung rakyat sepanjang tempoh PKP dikuatkuasa.

Terdahulu pada 28 April, Kerajaan membuat keputusan untuk tidak membenarkan premis pajak gadai swasta beroperasi, walaupun terdapat rungutan orang ramai yang kesempitan wang hendak menggadai barang kemas untuk berbelanja menyara keluarga.Tanpa menafikan pelbagai bantuan telah diberikan oleh Kerajaan serta kemudahan pembiayaan oleh pihak bank, instrumen pajak gadai tetap menjadi pilihan rakyat dan peniaga yang memerlukan wang dengan segera.Realiti kemiskinanSecara umumnya, golongan kaya tidak bertambah kaya, tetapi golongan miskin menjadi semakin miskin selepas PKP ini.Hampir segenap lapisan masyarakat terkena tempiasnya, tanpa mengira segmen B40, M40 mahupun T20. Bezanya terletak kepada kadar simpanan dan sistem sokongan (kewangan dan sosial) untuk terus bertahan dalam tempoh kritikal ini.Segmen yang paling terjejas pastinya golongan rentan (vulnerables) dalam kalangan B40 dan M40 di bandar yang kehilangan punca pendapatan, ada yang diberhentikan kerja, malah ramai yang dipotong gaji.Selain kesempitan wang, mereka juga terdedah kepada risiko hutang bagi menampung keperluan tunai keluarga dan berniaga. Justeru fenomena yang berlaku pada hari pertama PKPB adalah gambaran keperitan miskin bandar (urban poverty), yang selama ini tersembunyi.Pertimbangan kerajaanImpak ekonomi daripada pelaksanaan PKP adalah amat drastik, ada yang tersurat, ada yang tersirat.Tanpa menafikan keberkesanan PKP untuk mengekang penularan Covid-19, terdapat ‘kesan sampingan’ yang perlu ditangani bagi mengurangkan impak negatif PKP terhadap sosio-ekonomi negara dan rakyat.Di pihak KKM dan MKN, terdapat 6 kriteria utama yang digariskan bagi memastikan negara bersedia untuk menamatkan pelaksanaan PKP dengan segera.Kesemua kriteria ini menepati saranan WHO yang meletakkan syarat utama sebelum sebarang kawalan pergerakan ditamatkan adalah, penyebaran wabak dapat dikawal dengan sebaiknya.Dengan syarat dan penguatkuasaan yang ketat, Kerajaan telah membenarkan sebahagian aktiviti ekonomi disambung kembali pada 4 Mei, bagi membolehkan negara memasuki fasa membuka semula ekonomi (restart), sebelum melangkah masuk ke fasa pemulihan (recovery), menggiatkan (revitalise) dan membuat pembaharuan (reform) terhadap ekonomi negara.Memandangkan setiap industri mempunyai impak ekonomi dan plan pemulihan yang berbeza (contoh pelancongan, perkilangan, pembinaan), maka rakyat juga memerlukan plan pemulihan tersendiri mengikut keperluan dan tahap sosio-ekonomi yang berbeza.Justeru pelaksanaan PKPB memerlukan kerjasama dan kepatuhan semua pihak, supaya impak negatif kepada sosio-ekonomi rakyat dapat dikurangkan, tanpa mengenepikan keutamaan Malaysia untuk mengekang penularan wabak Covid-19 secara bersama.SYAHIR SULAIMAN, 5 Mei 2020p/s Inilah masa untuk beralih kepada sistem pajak gadai Islam (Ar-Rahnu) yang mempunyai lebih manfaat, caj dan tempoh munasabah, serta tidak menindas. – HARAKAHDAILY 5/5/2020Komen Weblog Ibnu Hasyim: Rakyat perlu memberi kerjasama sepenuhnya bersama pemerintah untuk terus gerakkan ekonomi dan bangkit semula, insya Allah! Yang penting Malaysia perlu bangun bersama Islam berlandaskan syariat. Allahu Akbar!
Terus gerakkan  ekonomi segera, bangkit semula! Insya Allah!

Sila Lihat.. Sikit Tazkirah Ekonomi..
Bab 1*Sikit Tazkirah Ekonomi: Tugas K'jaan Bantu Poket R...*Turunkan Harga Kereta, Begini! Bukan Macam Janji P...*Tugas Pulih Ekonomi, Beli Barangan Buatan Malaysia...*FELDA, Suatu Pandangan Awal Harungi Musibah.. -Pre...*33 Projek Bekalan Air Kini Hingga 2025 Di K'tan.
*Negara rugi RM2.4 bilion sehari sepanjang PKP
*Inilah masa bank patut bantu rakyat - Tengku Zafru...*PM Umum Tangguh Bayar Pinjaman Tapi BNM Jadi Along...*M'sia selar nasihat WHO ketepikan minyak sawit..
*Pajak Gadai Diserbu, Realiti Kemiskinan. Beralihla...
Bab 2

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.ibnuhasyim.com/2020/05/pajak-gadai-diserbu-realiti-kemiskinan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Sedihnya Netizen Sayu Lihat Foto Rakyat Beratur Panjang Luar Pajak Gadai Susulan Pkpb

Sedihnya Netizen Sayu Lihat Foto Rakyat Beratur Panjang Luar Pajak Gadai Susulan Pkpb

papar berkaitan - pada 5/5/2020 - jumlah : 325 hits
Gambar gambar tersebut diambil di kawasan bandaraya Ipoh dan beberapa lokasi di Kuala Lumpur serta di Selangor small Cover image via Twitter small Sejak semalam tular di laman laman sosial beberapa gambar orang ramai berbaris di depan pajak...
Pajak Gadai Emas Dalam Islam

Pajak Gadai Emas Dalam Islam

papar berkaitan - pada 10/5/2020 - jumlah : 416 hits
Pajak Gadai Emas Dalam IslamBagi yang ada emas tak kisah la gelang rantai cincin goldbar ke asalkan emas tulen boleh gadai Inilah kelebihan yang ada emas Nilainya tak beku Emas kita wujud dan kita kontrol 100 Kalau simpan duit untuk investm...
Foto Orang Ramai Berbaris Di Kedai Pajak Gadai Undang Sebak Warganet

Foto Orang Ramai Berbaris Di Kedai Pajak Gadai Undang Sebak Warganet

papar berkaitan - pada 5/5/2020 - jumlah : 306 hits
Selepas kerajaan melonggarkan Perintah Kawalan Pergerakan setelah 46 hari melaksanakan langkah pencegahan tersebut untuk membendung wabak pandemik Covid 19 orang ramai mula dilihat keluar dari rumah untuk menjalankan urusan harian mereka Na...
Kedai Pajak Gadai Jadi Tumpuan Orang Ramai

Kedai Pajak Gadai Jadi Tumpuan Orang Ramai

papar berkaitan - pada 4/5/2020 - jumlah : 269 hits
Selepas 46 hari seluruh negara dikenakan perintah kawalan pergerakan PKP kelonggaran sekatan yang berkuatkuasa hari ini menyasikan sebilangan besar rakyat di seluruh negara yang kekurangan wang tunai beratur panjang di kedai kedai pajak gad...
Ramai Ke Pajak Gadai Selesai Urusan Tertangguh Kata Persatuan

Ramai Ke Pajak Gadai Selesai Urusan Tertangguh Kata Persatuan

papar berkaitan - pada 6/5/2020 - jumlah : 216 hits
Tiada yang luar biasa tentang kunjungan ramai pelanggan ke beberapa premis pajak gadai semalam dan hari ini dengan Persatuan Tuan Punya Pajak Gadai Malaysia menganggapnya sebagai rutin biasa Presiden persatuan Tan Ho Keng berkata pelanggan ...
Hai Makcik Kiah Pun Berbaris Kat Kedai Pajak Gadai

Hai Makcik Kiah Pun Berbaris Kat Kedai Pajak Gadai

papar berkaitan - pada 5/5/2020 - jumlah : 340 hits
Beratur panjang di kedai pajak gadai Ingatkan kat kedai no ekor je berbaris jarak 1 meter Mungkinkah Mak Cik Kiah atau Pak Salleh berada dalam kalangan yang berbaris itu Apa yang penting kerajaan Melayu Islam tanpa DAP Makcik Kiah pasai apa...
Pakej Ransangan Lesu Pakej Pajak Gadai Ambil Alih

Pakej Ransangan Lesu Pakej Pajak Gadai Ambil Alih

papar berkaitan - pada 10/5/2020 - jumlah : 155 hits
Via WhatsApp Selama 2 bulan rakyat disajikan dengan pakej prihatin dan ikan patin Pak Din yang konon berjumlah RM250 bilion Semua orang sudah tahu angka RM250 bilion itu adalah auta Kerajaan cuma sediakan RM25 bilion Daripada peruntukan RM2...
Pajak Gadai Bukan Islam Caj Riba Kepada Pelanggan

Pajak Gadai Bukan Islam Caj Riba Kepada Pelanggan

papar berkaitan - pada 7/5/2020 - jumlah : 226 hits
BANGI 13 Ramadan 1441H Rabu Premis pajak gadai milik bukan Islam telah mengenakan cas riba kepada pelanggan kata Naib Pengerusi Majlis Ulama Islam ISMA Ustaz Mohd Suhail Mohd Sufian Berdasarkan Akta Pajak Gadai 1972 undang undang menetapkan...
Pajak Gadai Sesak Mana Fakta Presiden Pkr

Pajak Gadai Sesak Mana Fakta Presiden Pkr

papar berkaitan - pada 6/5/2020 - jumlah : 169 hits
Pajak Gadai Pandangan Presiden PKR dipertikai KEMAMAN Presiden Parti KeADILan Rakyat Dato Seri Anwar Ibrahim ditempelak kerana bercakap mengenai pajak gadai sesak ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat tanpa fakta jelas Pengerusi Jawa...
Hanya Isu Dalaman Mahathir Sanggup Letak Jawatan

Kebun Durian Haram Di Hutan Simpan Bukit Cerakah

Sekarang Najib Nak Jadi Hero Dulu Kenapa Tak Bela Kami Dr Kontrak

Aston Martin Reka Kereta Bertemakan Jdt

10 Rooms With Sea Views Full Of Ideas Of Refreshing Decoration

Doakan Ezad Lazim Tengah Down Teruk Kerana Sakit Banyak Diamkan Diri

Expressway Repair Works Exercise Caution Motorists Advised

Pas Kemukakan Plan Jangka Pendek Dan Jangka Panjang Isu Tangani Isu Doktor Kontrak



Biodata Farah Ann Abdul Hadi Atlet Gimnastik Malaysia

10 Negara Paling Banyak Membazir Makanan

7 Istilah Dalam Peribahasa Melayu Yang Ramai Tak Faham Maknanya

Roza Shanina Sniper Wanita Kesatuan Soviet Yang Digeruni Tentera Nazi

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Cik Ayu Mee Sanggul Slot Megadrama Astro


Salam Aidiladha

Resepi Waffle Bulat Yang Rangup Di Luar Dan Gebu Di Dalam

Awak Kat Mana Awak Awak Kat Mana

Pajeri Nenas Masam Manis Alahai Sedapnya

Maka Sebaik Baik Perancang Adalah Daripada Sang Pencipta

Manfaat Dan Kebaikan Buah Elderberry Pada Life Shake Protein