Nuha Food Journey Pentingnya Pengurusan Masa Dan Merancang Menu



Bismillah

Aku ada terima beberapa email yang bertanya lebih kurang begini soalannya: "Struggle tak untuk prepare makanan anak sebab sis kan kerja?"
Jawapan aku: Ya dan tidak. Depends
Fellow mothers,
Bila dah jadi mak, tak boleh malas. Dulu masa bujang, makan mee segera pun takpe. Masa dah kahwin, makan fast food pun okay. Tapi bila dah ada anak, takkan la masih nak kekalkan gaya hidup macam tu? Kenalah ubah sikap. Kau bukan setakat struggle untuk prep makanan anak je. kau kena struggle untuk every single think in life! Bab prep makanan anak ni adalah sebahagian kecil je dari tanggungjawab kau sebagai seorang ibu. Tanggungjawab kau sebagai manusia banyak lagi yang tak terlangsai. So jangan anggap prep makanan anak ni disaster sangat

And yes, it will happen progressively so that you can adapt. It's all about time

Anak mula makan pada usia 6 bulan. Maknanya kau ada 6 bulan untuk belajar, untuk adapt dan untuk bersedia. Takde la hari ni anak kau lahir, esok dah kena makan, kan

Gunakan masa senggang untuk belajar. Sekarang banyak je sumber bacaan untuk kau tambah pengetahuan tentang pemakanan anak. Tak semestinya kena buka buku. Buka FB, cari page yang sesuai dan kau boleh dapat info yang berguna. Bukan buka FB untuk mengecam dan membawang je

Paling penting (pada pendapat peribadi aku) adalah pengurusan masa dan kemahiran merancang. Knowing that I'm a working mom, masa aku untuk keluarga amat terbatas dan aku kena fully utilize masa yang ada. Berikut adalah antara apa yang aku praktikkan dalam pengurusan masa dan merancang:
1. Atur waktu tidur anak
Pastikan anak mendapat tidur malam yang cukup supaya dia bangun pagi dengan ceria dan tak banyak drama. Nuha tidur seawal 9.30 malam atau paling lewat 10.00 malam. Selalunya aku akan tidur sekali atau sedikit sebanyak aku bersiap untuk keperluan esoknya seperti: Siapkan beg pengasuh, siapkan menu main meal dia. Itu pun aku tak akan lebih dari 10.30 malam. 
2. Parents, bangun awal!

Suami dan isteri; bangunlah awal. Bukan isteri je yang kena bangun sorang. Banyak benda kau boleh setel dengan bangun awal terutamanya hal di dapur seperti memasak makanan anak, sidai kain baju, dan mengemas ala-kadar. As for me, aku bangun 4.50 pagi terus masak nasi untuk bekalan Nuha dan pam susu untuk sesi pagi. Ni cara cepat aku masak nasi. Main course dia selalunya aku dah plan untuk seminggu dan bahan untuk memasak biasanya aku dah prepare dalam portion yang kecil supaya boleh ambil dan terus tumis atau masuk kuali. Kalau sup-sup, selalunya aku guna slow cooker. Malam sebelumnya dah letak dalam slow cooker. So pagi tu just nice je kejadiannya. Tapi kalua masak lemak selalunya aku masak awal pagi. Cepat je siap kalau semua bahan dah ready awal-awal.5.30 pagi aku dah siap mandi dan suami aku pun dah bangun. Selalunya dia akan tolong sidaikan kain baju lah

Ideally waktu ni Nuha masih belum bangun. Kalau 'nasib tak baik', kadang kadang dia mengigau atau menangis dan aku akan stuck juga tak boleh buat kerja sebab kena susukan dia. Tapi inilah kelebihan bangun awal pagi. Waktu yang ada tu adalah sebagai contingency jika anak tiba-tiba bangun macam ni lah

3. Siapkan diri sendiri sementara anak tidur
Jangan tangguh-tangguh. Inilah pengorbanan dan harga yang perlu dibayar apabila kau memilih untuk menjadi ibu dan ayah. Say good bye to late wake up, being lazy and cosy in the bed and layan mata sampai ke hujung waktu. Aku akan pastikan aku siap mandi by 5.30 pagi dan baju kerja dah ready. (Buat la macam mana pun...Nak iron malam ke, iron pagi-pagi tu ke, iron hujung minggu sekali banyak ke). Kenapa? Supaya by the time she wake up, kau dah siap kerja kau dan boleh siapkan dia pulak

Tapi selalunya kalau Nuha bangun, suami aku yang akan uruskan dia sementara aku akan pack makanan yang perlu dibawa ke rumah pengasuh

4. Guna apps 

Aku tak guna apps canggih-manggih pun. Aku cuma guna Dropbox je. Dalam Dropbox tu aku create satu folder nama Nuha. Dalam tu cuma ada satu document dalam bentuk excel yang aku sync kan dengan laptop di pejabat. Apa-apa perancangan, notes, atau resepi-resepi menarik ke aku boleh update samada dari laptop atau dari phone dan boleh diakses dari kedua-duanya juga. Jadi kalau aku teringat apa-apa, tapi aku dah tak ada depan laptop, aku boleh update di phone je even aku tengah dalam tren. Esok kat pejabat aku boleh bukak update tu di pejabat sebab dia dah auto-sync. Senang, kan

5. Rancang menu
Dalam excel file tu, ada tab rancangan menu untuk Nuha. So aku ikut je menu plan tu elok-elok. Selalunya menu Nuha ada 3 jenis; Sarapan, makan tengahari dan minum petang. Aku juga buat satu finger food dan satu portion buah untuk dia. Maknanya paling kurang ada 5 jenis makanan yang aku kena siapkan setiap pagi. Tapi tengok pada perancangan la...Selalunya minum petang dia seperti agar-agar, pengat aku akan sediakan sekali banyak dan tahan sampai 2-3 hari. Finger food pula aku siapkan frozen dan hanya tinggal digoreng je pagi-pagi. Tak kosser la aku nak menggentel potato stick subuh-subuh weii~The only menu yang aku siapkan pagi-pagi adalah main menu dia iaitu nasi dan sejenis lauk. Yang ni memang kena plan elok-elok. 1-2 portion dihantar ke rumah pengasuh, dan 1 portion lagi aku tinggal di rumah untuk makan malam dia. Itu je

Kalau korang perasan, 3 point pertama aku are all about time. Bagi anak tidur, kau kena tidur awal dan bangun awal serta utilize masa dengan baik sewaktu anak tidur. Nampak tak? Nampak kan
So I wish all mommies out there good luck dan semoga setiap satu usaha yang dilakukan demi keluarga akan dinilai sebagai pahala yang banyak dan dianugerahkan syurga. Tiada ibu yang sempurna, tapi kitalah ibu selamanya

Dhiya

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dhiyadahlia.blogspot.com/2019/08/nuha-food-journey-pentingnya-pengurusan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Amazon Didakwa Kehilangan Hutan Lebih Besar Dari Saiz London Dalam Masa Sebulan Akibat Pembalakkan

Amazon Didakwa Kehilangan Hutan Lebih Besar Dari Saiz London Dalam Masa Sebulan Akibat Pembalakkan

papar berkaitan - pada 3/8/2019 - jumlah : 195 hits
Sebut sahaja mengenai hutan Amazon di Brazil pasti kita membayangkan sebuah hutan belantara yang sangat tebal dan menjadi habitat pelbagai spesis haiwan dan tumbuhan unik Namun anak dan cucu kita berkemungkinan besar bakal mempunyai bayanga...
Jangan Buang Duit Masa Undi Saya Di Abpbh

Jangan Buang Duit Masa Undi Saya Di Abpbh

papar berkaitan - pada 2/8/2019 - jumlah : 107 hits
Tidak pasti ianya strategi atau sebaliknya tetapi Aiman Hakim meminta agar peminat tidak perlu berhabis duit mengundinya di Anugerah Bintang Popular BH The post appeared first on
Xiaomi Berjaya Menjual 1 Juta Set Redmi Airdots Dalam Masa 1 Bulan

Xiaomi Berjaya Menjual 1 Juta Set Redmi Airdots Dalam Masa 1 Bulan

papar berkaitan - pada 2/8/2019 - jumlah : 68 hits
Redmi AirDots adalah set fon telinga nirwayar sebenar yang dilancarkan oleh Redmi pada bulan April lepas Ia menjadi popular kerana dengan harga sekitar RM60 sahaja satu set fon telinga nirwayar sebenar dengan Bluetooth 5 0 boleh dimiliki Ia...
Masa Mengandung Nak Minum Kopi Jangan Lebih 2 Cawan Terlebih Bahaya Untuk Baby

Masa Mengandung Nak Minum Kopi Jangan Lebih 2 Cawan Terlebih Bahaya Untuk Baby

papar berkaitan - pada 3/8/2019 - jumlah : 151 hits
Bagi peminat kopi kalau tak dapat minum sehari rasa lain macam Tambah lagi bila bau kopi yang semerbak Bagaimanapun ada yang cakap ibu mengandung tak elok banyak minum kopi kerana kandungan kafein Betul ke Sebenarnya ya tetapi sesetengah pe...
Kisah Gempa Bumi Di Madinah Pada Masa Rasulullah Dan Umar Bin Khattab

Kisah Gempa Bumi Di Madinah Pada Masa Rasulullah Dan Umar Bin Khattab

papar berkaitan - pada 5/8/2019 - jumlah : 90 hits
Menurut cerita dari Muhammad bin Abd al Malik bin Marwan bahwa dulu di zaman Rasulullah pernah terjadi gempa di Madinah Kemudian Rasulullah meletakkan tangannya ke atas tanah sembari berkata Tenanglah belum saatnya engkau datang Setelah itu...
Ya Allah Kau Bangunkanlah Adik Aqil Dulu Lincah Kini Habiskan Masa Tidur Atas Tilam

Ya Allah Kau Bangunkanlah Adik Aqil Dulu Lincah Kini Habiskan Masa Tidur Atas Tilam

papar berkaitan - pada 5/8/2019 - jumlah : 132 hits
Ya Allah Kau bangunkanlah adik Aqil Dulu Lincah Kini Habiskan Masa Tidur Atas Tilam Tiada lagi kedengaran suara memanggil mama atau baba tetapi yang tinggal hanyalah sekujur tubuh kecil terlantar kaku atas tilam sejak 17 bulan lalu Hari ini...
Buang Masa Kumpul Tanda Tangan Untuk Anwar Ketua Wanita Pkr

Buang Masa Kumpul Tanda Tangan Untuk Anwar Ketua Wanita Pkr

papar berkaitan - pada 5/8/2019 - jumlah : 145 hits
KUALA LUMPUR 5 Ogos Ketua Wanita PKR Haniza Mohamed Talha menyifatkan tindakan untuk mengumpulkan tanda tangan pemimpin parti di peringkat bahagian di seluruh negara bagi menyokong kepemimpinan Presiden parti Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaga...
Walaupun Haid Tak Datang Masa Menyusu Tetap Boleh Termengandung Hati Hati Mama

Walaupun Haid Tak Datang Masa Menyusu Tetap Boleh Termengandung Hati Hati Mama

papar berkaitan - pada 2/8/2019 - jumlah : 142 hits
Mungkin ramai yang mengalami haid tidak datang selepas bersalin dan berlanjutan beberapa bulan semasa menyusukan si kecil Tapi tidak bermakna ibu tidak subur Tetap boleh termengandung jika tidak menggunakan sebarang kaedah perancang keluarg...
Genggam Tangan Masa Menyusu Maksudnya Bayi Lapar Jari Membuka Bila Dah Kenyang

Genggam Tangan Masa Menyusu Maksudnya Bayi Lapar Jari Membuka Bila Dah Kenyang

papar berkaitan - pada 1/8/2019 - jumlah : 291 hits
Dalam beberapa minggu pertama ibu mungkin tertanya tanya macam mana nak tahu bayi dah kenyang atau tak cukup ke susu yang diberikan dan macam macam lagi Menurut Baby Centre kebanyakan bayi baru lahir mahu menyusu lapan hingga 15 kali sehari...
Langkah Pujuk Syed Saddiq Gagal

20 Keburukan Kunyit Jika Diambil Secara Berlebihan

Kami Pegang Prinsip Demokrasi Kata Ph Johor Selepas Amaran Sultan Bubar Dun

Telefilem Madu Tv Okey 146

Penduduk Kumpul Duit Kerah Keringat Baiki Jambatan Temalir

Dr Mahathir Kerajaan Pakatan Pilihan Rakyat Yang Sah

Parti Liar Budak Sekolah Kena Gempur

Geran Khas Prihatin Dibayar Mulai 15 Jun 2020



Kontroversi Kematian Jimi Hendrix Kemalangan Bunuh Diri Atau Dibunuh

5 Nama Band Popular Yang Diinspirasikan Oleh Sejarah Dan Kisah Benar

5 Kes Polis Amerika Syarikat Membunuh Individu OKU dan Bawah Umur

5 Filem Popular Yang Terlibat Dalam Kes Saman Mahkamah

Siapa Sebenarnya George Floyd Punca Rusuhan Dahsyat Di Amerika Ketika Ini


Signal Kejatuhan Kerajaan Pn Dari Umno Sudah Diberi

Berwajah Seperti Anak Patung

Telefon Mampu Milik Oneplus Z Menggunakan Snapdragon 765g

Kilang Balang Eyna Kembali Beroperasi Namun Tiada Pelawat Dibenarkan Masuk

Sajian Bersama Telur Masin Yang Menakjubkan Telur Masin Egg Stra Padu Untuk Para Peminat Yang Egg Stra Istimewa

20 Filem Paling Rugi Sepanjang Zaman