Myvac Cara Daftar Sukarelawan Dengan Elaun Harian Rm50


MyVac: Cara Daftar Sukarelawan Bukan Kesihatan (Elaun Harian RM50). Untuk makluman anda semua, pendaftaran sukarelawan MyVac kini telah dibuka!
Kepada yang layak, anda boleh mendaftar MyVac untuk menjadi sukarela/volunteer bukan kesihatan dan layak untuk mendapat elaun harian sebanyak RM50.
Perkhidmatan anda diperlukan agar dapat membantu proses pemberian vaksin kepada seluruh rakyat Malaysia.
Baca Juga: Permohonan Skim Internet Pakej Keluarga, Bujang dan Asas
AYUH Sertai SUKARELAWAN MYVAC agar dapat bertugas di Pusat Pemberian Vaksin seluruh Negara.
Di sini akan kami kongsikan lebih lanjut tentang apakah itu sukarelawan MyVac dan bagaimana untuk membuat permohonan pendaftaran sebagai sukarelawan MyVac secara online.
PENGENALAN MYVAC MyVAC (Malaysia Vaccine Support Volunteers) merupakan salah satu inisiatif yang telah ditubuhkan dengan hasil kerjasama antara Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI), Kementerian Belia & Sukan (KBS), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (MRCS) bagi membantu dalam pelancaran program imunisasi kerajaan dengan menempatkan individu yang bersedia berkhidmat dalam pasukan vaksinasi.
Baca Juga: Permohonan Biasiswa Yayasan Angkasa
Program mobilisasi sukarelawan ini akan menjadi satu instrumen yang amat penting dalam kempen vaksinasi Malaysia bagi mencapai “Herd Immunity”
Dengan itu, MySukarela ditubuhkan agar dapat menyokong pelaksanaan MyVAC dengan sangat berkesan. Ia membantu mengisikan keperluan tenaga kerja bagi perlaksaanan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dengan menempatkan sukarelawan yang rela berkhidmat serta bersemangat dari semua lapisan masyarakat.
Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan akan dilaksanakan di 605 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di seluruh Malaysia. Dengan mendaftarkan diri, anda boleh memilih untuk berkhidmat di kawasan anda mengikut masa pilihan anda sendiri. Kami menyeru kepada semua rakyat Malaysia yang bersedia dan berkemampuan untuk menjadi sebahagian daripada pasukan untuk mengurus dan melaksanakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan 2021.
Semua orang telah dialu-alukan untuk menjadi sebahagian daripada komuniti MyVAC. Daftar sebagai sukarelawan hari ini.
SEMAKAN KELAYAKAN/SKOP TUGAS Program ini telah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun dan ke atas yang mempunyai sihat tubuh badan yang sihat.
Terdapat 2 jenis sukarelawan iaitu Sukarelawan Bukan Kesihatan dan Sukarelawan Kesihatan.
Sukarelawan boleh memilih sama ada ingin menjadi sukarelawan kesihatan ataupun bukan kesihatan, berdasarkan kelayakan dalam melancarkan pergerakan penerima vaksin di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di seluruh negeri dan daerah.
Antara skop tugasan yang dikenalpasti :
Sukarelawan Kesihatan: Vaksinator, mengawal sick bay/kecemasan dan konsultasi Vaksin Covid-19. Sukarelawan Bukan Kesihatan: Membuat saringan gejala suhu, janji temu, pendaftaran dan mengawal ruang menunggu. Anda boleh membuat pilihan ini sewaktu anda membuat pendaftaran di laman web. Walau Bagaimanapun, untuk sukarelawan bukan kesihatan, bidang tugasan spesifik akan ditentukan oleh penyelia masing-masing di PPV nanti.

BAYARAN ELAUN & SIJIL SUKARELAWAN MYVAC Mengambil prinsip bahawa MyVac ini ialah satu program sukarelawan yang berlandaskan kepada semangat ingin melibatkan diri dalam usaha untuk memastikan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan dapat dilaksanakan sebaik yang mungkin demi kesejahteraan negara, hanya bayaran saguhati sukarelawan akan diberikan mengikut kadar seperti yang di bawah:
RM50.00 bagi setiap sukarelawan yang bertugas selama dua sesi atau sepanjang tempoh waktu operasi PPV. RM25.00 bagi setiap sukarelawan yang bertugas selama satu (1) sesi selama enam (6) jam. Kad pengenalan diri serta vest akan diberikan kepada setiap sukarelawan yang akan bertugas.
Di akhir program PICK, sijil bagi setiap sukarelawan juga akan dikeluarkan.

TEMPOH MASA BERTUGAS Jangka masa bertugas bagi setiap sukarelawan terbahagi kepada dua (2) sesi iaitu:
Satu Sesi: Enam (6) jam satu sesi. Sukarelawan MyVac hanya perlu bertugas sekurang-kurangnya enam (6) jam bagi mendapat bayaran token minimum. Dua (2) sesi: Maksimum 12 jam atau bergantung kepada waktu operasi PPV. Sekiranya terdapat PPV yang telah beroperasi kurang dari 12 jam, maka sukarelawan tersebut akan dianggap bertugas untuk satu hari. Bagi setiap sukarelawan boleh memilih tarikh untuk bertugas. Setiap syif bertugas adalah untuk tempoh selama 6 jam.
Pemilihan boleh dilakukan semasa berada di dalam laman web setelah berjaya dipilih menjadi sukarelawan.
Sukarelawan hanya perlu bertugas sekurang kurangnya tujuh (7) hari berturut-turut.
Setiap sukarelawan boleh memilih kawasan bertugas mereka, tetapi ianya bergantung kepada kekosongan di lokasi tersebut.
CARA MENDAFTAR SUKARELAWAN MYVAC Di bawah adalah proses menjadi sukarelawan MyVac:
Mendaftar minat anda di www.myvac.com.my Mengesahkan pendaftaran anda melalui emel. Pengesahan APC oleh KKM akan dilakukan untuk Sukarelawan Kesihatan (jangkaan 5 hari bekerja). Seterusnya, anda mestilah menghadiri satu latihan secara maya. Hanya untuk sukarelawan kesihatan, satu taklimat khas akan diberikan secara maya (tarikh taklimat akan diketahui dalam laman profil anda). Lengkapkan profil anda dengan mengisikan butiran bank, butiran waris terdekat serta memuat naikan gambar profil anda. Muat turun, cetak dan mengesahkan semua borang yang berkaitan (borang-borang ini boleh didapati di dalam laman profil anda. Kemudian anda hendaklah melaporkan diri anda ke Pejabat Belia dan Sukan berdekatan untuk menandatangani Surat Tawaran Sukarelawan dan mengambil kit sukarelawan. Membuat pilihan tarikh, masa dan lokasi untuk bertugas. Kesesuaian dan kekosongan tarikh, masa serta lokasi akan diketahui serta-merta. Tiga (3) hari sebelum tarikh lapor diri, anda dikehendaki untuk mengesahkan Deklarasi Saringan Covid-19 di dalam laman profil anda. Hadir sejam lebih awal di PPV pada waktu tarikh mula bertugas (atau seperti dipersetujui oleh penyelia PPV).


SURAT SOKONGAN PELEPASAN Surat sokongan pelepasan hanya boleh dikeluarkan oleh Pejabat Belia dan Sukan Daerah.
Anda juga boleh menghubungi Pejabat Belia dan Sukan di Daerah yang terdekat dengan anda setelah anda disahkan berjaya menjadi seorang sukarelawan MyVac.
Namun dengan itu, pelepasan daripada tempat kerja/belajar adalah dimuktamadkan oleh majikan/institusi pengajian masing-masing.
SOALAN LAZIM MYVAC Adakah Sukarelawan MyVac akan dapat giliran vaksin lebih awal?
Tidak. Suntikan vaksin akan diberikan mengikut fasa yang telah ditetapkan.
Bilakah tarikh tutup untuk MyVac?
Buat waktu ini, belum ada tarikh tutup yang ditetapkan untuk mendaftar sebagai Sukarelawan MyVac. Anda boleh mendaftar melalui link www.myvac.com.my.
Walau Bagaimanapun, kekosongan untuk menjadi sukarelawan adalah bergantung kepada keperluan di PPV.
Sekiranya bilangan sukarelawan di setiap PPV adalah mencukupi, anda akan diletakkan di dalam senarai simpanan dan akan dimaklumkan kelak sekiranya ada kekosongan di PPV.
Siapakah yang boleh menjadi saksi untuk semua borang pengesahan MyVac?i
i) Deklarasi Kesihatan – Disahkan oleh sukarelawan itu sendiri.
ii) Borang Penepian Liabiliti – Disaksikan oleh sesiapa sahaja yang berumur 18 tahun dan ke atas.
iii) Borang Akta Rahsia – Disaksikan oleh pegawai penjawat awam (Gred 41 dan ke atas) dari Kementerian Kesihatan Malaysia atau Kementerian Belia dan Sukan. Anda boleh mengunjungi mana-mana Pejabat Belia dan Sukan/ Pejabat Kesihatan Daerah berdekatan anda).
Adakah saya perlu mengahdiri latihan?
Latihan sukarelawan akan diberikan secara maya.
Kesemua sukarelawan haruslah menghabiskan kesemua modul yang diberikan dan juga lulus kuiz yang termaklum dalam semua modul.
Adakah saya perlu melakukan sebarang pemeriksaan kesihatan?
Tidak, Sukarelawan hanya perlu melakukan pengesahan deklarasi kesihatan di dalam laman web sahaja.
Bersama kita memudahkan bagi urusan pemberian vaksin bagi seluruh rakyat Malaysia.
Daftar sekarang di www.myvac.com.my
Maklumat Lanjut
MySukarela Hotline
Waktu Operasi : 9am – 6pm
Email : [email protected]
Whatsapp (Message Only) : (+60) 17-303 9042
The post MyVac: Cara Daftar Sukarelawan Dengan Elaun Harian RM50 appeared first on MySuara.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.mysuara.net/semakan-dan-pendaftaran/daftar-myvac/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Login Myassist Imsme Cara Daftar Permohonan Semakan Status Pembiayaan Pinjaman Pks

Login Myassist Imsme Cara Daftar Permohonan Semakan Status Pembiayaan Pinjaman Pks

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 384 hits
LOGIN MyASSIST imSME CARA DAFTAR PERMOHONAN SEMAKAN STATUS PEMBIAYAAN PINJAMAN PKS Kini Perusahaan Kecil dan Sederhana boleh menarik nafas lega apabila sudah ada satu platform pertama seumpamanya di Malaysia untuk membolehkan PKS merujuk ba...
Cara Daftar I Citra Kwsp Pengeluaran Kwsp Rm5000 Bermula Ogos

Cara Daftar I Citra Kwsp Pengeluaran Kwsp Rm5000 Bermula Ogos

papar berkaitan - pada 30/6/2021 - jumlah : 664 hits
Cara Daftar i Citra KWSP Susulan pengumuman Pelan Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi oleh YAB Perdana Menteri kita di maklumkan mengenai pengeluaran maksimum RM5 000 untuk pencarum KWSP melalui i Citra KWSP Pembayaran secara ansuran ...
Cara Daftar My Aia Cara Register Login Online

Cara Daftar My Aia Cara Register Login Online

papar berkaitan - pada 25/6/2021 - jumlah : 477 hits
CARA DAFTAR My AIA CARA REGISTER LOGIN ONLINE Adakah anda seorang pelanggan AIA Takaful Berhad Jika ya sudahkah anda register dan login My AIA Perkhidmatan My AIA memudahkan pelanggan untuk melihat polisi insuran seterusnya memuat turun ata...
Cara Daftar Prs Online Login Kemaskini Tambah Nilai Private Retirement Scheme

Cara Daftar Prs Online Login Kemaskini Tambah Nilai Private Retirement Scheme

papar berkaitan - pada 27/6/2021 - jumlah : 286 hits
CARA DAFTAR PRS ONLINE LOGIN KEMASKINI TAMBAH NILAI PRIVATE RETIREMENT SCHEME Anda ingin daftar Private Retirement Scheme tahun 2021 Perhatian buat anda yang ingin membuat permohonan Private Retirement Scheme tahun 2021 dimana terbuka kepad...
Cara Daftar Vaksin Cara Daftar Pengambilan Vaksin Secara Online

Cara Daftar Vaksin Cara Daftar Pengambilan Vaksin Secara Online

papar berkaitan - pada 14/7/2021 - jumlah : 242 hits
Cara Daftar Vaksin Cara Daftar Secara Online Kepada seluruh rakyat Malaysia ini adalah merupakan senarai vaksin serta semakan Cara daftar Vaksin COVID 19 untuk pendaftaran register secara online serta temujanji untuk rakyat Malaysia termasu...
Semak Daftar Nombor Telefon Cara Check Nombor Yang Tidak Dikenali

Semak Daftar Nombor Telefon Cara Check Nombor Yang Tidak Dikenali

papar berkaitan - pada 4/7/2021 - jumlah : 345 hits
SEMAK DAFTAR NOMBOR TELEFON CARA CHECK NOMBOR YANG TIDAK DIKENALI Pernahkah anda menerima panggilan yang tidak dikenali dan yang lebih membimbangkan ianya adalah satu panggilan penipuan atau scammer Semestinya ramai diantara kita yang perna...
Cara Daftar Food Market Hub

Cara Daftar Food Market Hub

papar berkaitan - pada 12/7/2021 - jumlah : 289 hits
CARA DAFTAR FOOD MARKET HUB CARA DAFTAR FOOD MARKET HUB Kepada peniaga makanan pernahkah anda mendengar Food Market Hub Di sini kami kongsikan berkenaan Food Market Hub dan juga cara daftar dan login Semoga membantu APA ITU FOOD MARKET HUB ...
Cara Daftar E Census Banci Online Menggunakan Handphone

Cara Daftar E Census Banci Online Menggunakan Handphone

papar berkaitan - pada 29/6/2021 - jumlah : 263 hits
Seperti yang korang semua sedia makum pada tahun ini kerjaan daripada Jabatan Perangkaan akan membuat banci Bancai kali ini adalah banci yang keenam sejak Malaysia di tubuhkan dan ianya sangat penting untuk mengumpul data data dan maklumat ...
Program Perantisan Rm1 000 Bantuan Untuk Belia Berumur 18 Hingga 30 Tahun Semak Syarat Kelayakan Amp Cara Daftar

Program Perantisan Rm1 000 Bantuan Untuk Belia Berumur 18 Hingga 30 Tahun Semak Syarat Kelayakan Amp Cara Daftar

papar berkaitan - pada 28/6/2021 - jumlah : 237 hits
Walaupun insentif kepada belia yang tidak bekerja sebanyak RM1 000 telah lama diumumkan namun setiap belia boleh mendapatkan bantuan tersebut dengan membuat pendaftaran melalui portal PenjanaKerjaya Malahan bagi membantu dan menggalakkan pe...
Ctah Minuman Tenaga Formulasi Dari Bahan Organik

Berlumba Lumba Pergi Umrah Masjid Di Kampung Sunyi Pendakwah

Hiburan Pelakon Wanita Popular Berstatus Isteri Orang Kini Diintai Jutawan Duda

Bagaimana Bank Buat Duit Dengan Hanya Menguruskan Transaksi Duit Orang Sahaja

Drama Seofis

Revolutionizing Design Cloud Cad Vs Traditional Cad

Ketahui Fakta Cara Dan Tips Penjagaan Bunga Siti Zubaidah

Lg Presents Its Vision To Become Media And Entertainment Platform CompanyInfo Dan Sinopsis Drama Berepisod Autumn In My Heart Korea Yang Diadaptasi Ke Siri Luruhnya Bunga Cinta

8 Perkara Boleh Dikorbankan Dalam Menjaga Bajet Kewangan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod From Saga With Love Viu

Apa Itu Wabak X dan Adakah Rakyat Malaysia Perlu Bimbang

Senarai Lagu Tugasan Konsert Minggu 1 Gegar Vaganza 2023 All Stars Musim 10


Kenapa Kena Ada Business Owner Mind Set

Experience Holistic Rejuvenation At Urban Bliss Wellness

Berita Baik Harga Emas Turun Mendadak Pada 28 September 2023

Keamanan Dan Kenyamanan Prioritas Utama Perjalanan Anda

5 Kawasan Di Lembah Klang Catat Kualiti Udara Tidak Sihat

Lama Tinggal Dunia Seni Ini Keadaan Terkini Eja Masih Maintain Cantik Curi Perhatian Netizen