Musim Pandemik Kita Duduk Rumah Sambil Main Masak Resipi Ikan Singgang


Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga kepada rakan-rakan yang dikasihi sekalian. Buat kerja dari rumah ni membuka banyak peluang untuk Maha nak belajar memasak pelbagai resipi yang susah atau juga yang mudah. Tambah sekarang nak keluar malas kedai pun banyak yang tutup kalau keluar pun tak boleh makan kat kedai kena bungkus juga jadi baik masak sendiri kat rumah



Sekarang ni musim penyakit jadi Maha cuba satu resipi yang pernah tular kat media kerana dikatakan mampu untuk melawan penyakit Covid-19. Resipi apa mesti ramai tahu iaitu Ikan Masak Singgang. Terkejut juga Maha bila dengar berita tu tapi itu bukan berita palsu tau ia adalah benar kerana ia dinyatakan sendiri oleh seorang pensyarah dari salah sebuah universiti di pantai timur. Katanya bahan-bahan herba masakan dalam resipi tradisional ini telah terbukti dapat merawat pelbagai penyakit. Namun untuk merawat penyakit Covid-19 tiada lagi kajian saintifik yang dilakukan oleh mana-mana pihak



Namun bagi Maha mungkin ia boleh dikembangkan kajian yang lebih mendalam dalam usaha kita untuk mencari penawar kepada penyakit berjangkit ini. Selain kita hanya berharap pada vaksin sahaja mungkin satu hari ada penawar dari Malaysia sendiri untuk penyakit Covid-19. Tidak mustahil itu semua boleh berlaku. Tapi Maha bukan nak buat kajian itu kali ini Maha nak cuba buat sendiri masak singgang ini



Secara jujur Maha akui memang tak pernah masak dan tak pernah rasa masakan ini. Kalau cari kat Google atau Youtube memang ada banyak versi untuk buat masak singgang ini. Ia ikut pada selera masing-masing. Maha buat ini adalah ikut apa bahan yang ada kat dapur masa tu. Maka terjadi lah resipi Ikan Masak Singgang ala bujang main campak-campak. Jom tengok bahan yang Maha gunakan dalam resipi kali ini. 


Bahan utama :2 ekor ikan (Tak kisah ikan apa sahaja Ikan Kembung ke, Ikan Tongkol, Ikan Tenggiri atau apa sahaja)2 ulas Bawang Merah3 ulas Bawang Putih1 inci Halia1 batang Serai1 inci Lengkuas1 inci Kunyit Hidup3 tangkai Cili Padi1 tangkai Cili Merah2 keping asam keping1sudu garam500 ml air kosong


Cara nak memasak : 1) Siang ikan yang nak digunakan dan basuh bersih 2) Potong semua bahan nipis-nipis iaitu bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, cili padi, cili merah dan serai dititik.3) Dalam periuk, masukkan air kosong dan tunggu sehingga air mula mendidih. Apabila telah nampak mula mendidih masukkan semua bahan yang dipotong tadi.4) Masak sementara dan kemudian baru masukkan ikan yang dibersihkan dan juga asam keping. 5) Akhir sekali masukkan sedikit garam untuk perasa.


Dah siap resipi mudah main campak-campak sahaja semua bahan hehehe. Betul nampak masaka ini sangat sihat tanpa minyak seperti semua bahan direbus sehingga keluar rasa. Warna kuning yang datang dalam kuah Maha buat ini adalah daripada kunyit hidup bukan guna kunyit serbuk baru original. Bila makan dengan nasi putih dan pula ada sambal belacan dan sayur ulan-ulaman memang bertambah. Betul lah enak juga masakan yang mudah dan sihat ini. Nampak gaya boleh cuba lagi lepas ni. Korang kalau nak cuba boleh juga sekali sekala makan yang sihat macam ni hehehe. Selamat mencuba semua










Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.mahamahu.com/2021/06/musim-pandemik-kita-duduk-rumah-sambil.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Masak Sempena Hari Bapa Nah Resipi Mi Kari Netup Pong Pong Boleh Cuba

Masak Sempena Hari Bapa Nah Resipi Mi Kari Netup Pong Pong Boleh Cuba

papar berkaitan - pada 17/6/2021 - jumlah : 70 hits
Selera bila duduk rumah ni memang lain macam kan Apa apa resipi yang terlintas dalam online mesti kita nak cuba Tambahan pula bila tak lama lagi nak sambut Hari Bapa Nah resipi ini pasti boleh menambat selera bapa atau ayah kita di rumah ka...
Rambut Dipotong Separa Botak Ibu Tipu Anak Supaya Tidak Keluar Rumah Semasa Pandemik

Rambut Dipotong Separa Botak Ibu Tipu Anak Supaya Tidak Keluar Rumah Semasa Pandemik

papar berkaitan - pada 3/6/2021 - jumlah : 105 hits
Taiwan kini sedang dilanda gelombang baru bagi COVID 19 sejak dari bulan Mei yang lalu dan kian hari kes semakin meningkat Kuarantin merupakan satu perkara yang sukar dilakukan buat sesetengah orang dan beberapa para ibu bapa turut mengarah...
Raikan Hari Bapa Dengan Masak Makaroni Cheese Guna Resipi Sedap Ni

Raikan Hari Bapa Dengan Masak Makaroni Cheese Guna Resipi Sedap Ni

papar berkaitan - pada 19/6/2021 - jumlah : 102 hits
Hari Bapa tiba lagi Jika kebiasaannya anda sambut dengan membawa ayah keluar makan di restoran namun situasi pandemik kali ini nampak gayanya membataskan pergerakan Namun jangan risau kerana anda masih lagi boleh meraikan insan tercinta den...
Ikan Celup Tepung Rangup Resipi Paling Mudah Untuk Minum Petang

Ikan Celup Tepung Rangup Resipi Paling Mudah Untuk Minum Petang

papar berkaitan - pada 11/6/2021 - jumlah : 115 hits
Duduk rumah ni otak kadang kadang jadi tepu bila fikir bab juadah apa nak dihidangkan untuk keluarga Lebih lebih lagi juadah makan petang atau kudapan di kala melayan angin petang bertiup sepoi sepoi bahasa Wah gitu Jadi untuk kali ini kita...
Resipi Ayam Kari Masak Merah Pekat Dua Rasa Dalam Satu Menu Buat Nasi Bertambah

Resipi Ayam Kari Masak Merah Pekat Dua Rasa Dalam Satu Menu Buat Nasi Bertambah

papar berkaitan - pada 14/6/2021 - jumlah : 94 hits
Bila disebut kari mungkin kita sudah biasa Namun bila menggabungkan dua menu dalam satu resipi terfikir fikir bagaimana gabungan rasa masakan ini Rupanya ia adalah gabungan rempah yang rasanya hampir sama Nak tahu macam mana rasa Ayam Kari ...
Cara Masak Rendang Ikan Bilis Paling Sedap

Cara Masak Rendang Ikan Bilis Paling Sedap

papar berkaitan - pada 4/6/2021 - jumlah : 149 hits
Bila sebut pasal rendang aduhai tak usah cakaplah Terbayang saja dah buat kecur air liur Makan pula bersama nasi panas memang tak pandang kiri kanan Tapi pernah dengar tak pasal Rendang Ikan Bilis Haa senang sangat nak buatnya sebab hanya g...
Bahaya Bila Duduk Rumah Sepanjang Pkp Ni

Bahaya Bila Duduk Rumah Sepanjang Pkp Ni

papar berkaitan - pada 14/6/2021 - jumlah : 126 hits
Bahaya Bila Duduk Rumah Sepanjang PKP Ni Mau tak bahaya kalau kerjanya asyik makan dan makan Ada je nak makan tu ini Apa lagi kalau bukan kerjanya makan dan makan lagi Ni untuk hari ni umi bekerja Anak anak kat umah tu tak boleh la nak mint...
Bosan Duduk Di Rumah Jom Layan Game Online Percuma Di Plays Org Pasti Syok

Bosan Duduk Di Rumah Jom Layan Game Online Percuma Di Plays Org Pasti Syok

papar berkaitan - pada 6/6/2021 - jumlah : 116 hits
Bosan Duduk di Rumah Jom Layan Game Online PERCUMA di Plays org Pasti Syok Sekarang Malaysia tengah Lockdown masing masing diarahkan duduk di rumah Aku akui semua masyarakat sekarang dalam dilema emosi tak mampu nak control dengan keadaan s...
Kini Giliran Hafiz Mahamad Pula Tampil Buka Cerita Isu Uel Sekali Hafiz Mahamad Dedah Sesuatu Tentang Mereka

Check Baki Loan Peribadi

Sumbangan Ustaz Ebit Lew Berjaya Masuk Ke Gaza Nadir

Kenapa Mereka Semakin Berani

Berhemah Dalam Menegur

Rm715 000 Raised For Syed Saddiq S Bail In 24 Hours

Lirik Kenangan Terindah Setia Band

Lirik Teman Celine Nadya



5 Ikon Penggerak Kebajikan Paling Terkenal di Malaysia

Serangga Ini Miliki Teknik Mempertahankan Diri Yang Sangat Menyeramkan

Kisah Seluruh Semenanjung Malaysia Terputus Bekalan Elektrik 1996

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Mata Ketiga TV3

7 Pusat Pengajian Tinggi Termahal Dunia


Lelaki Hadiah Cincin Diperbuat Daripada Susu Badan Untuk Kekasih

Mnr Journey Part 3 Perjalanan Seorang Muhammad Noah Rifqi

Jangan Takut Kepada Kegagalan Jangan Diragut Kebahagiaan Orang

Manchester United Ikat Jadon Sancho 5 Tahun

Nokia 110 4g

Samsung Galaxy A22 5g