Menu Iftar Homemade Ramadhan Day 2 Ayam Masak Paprik Simple Dan Sedap


As Salam,
Menu Iftar Homemade Ramadhan Day 2 : Ayam Masak Paprik Simple Dan Sedap-Kemain update post bulan-bulan puasa ni kann.hehe. Kalau korang rajin ikut update blog ni, korang mesti perasan saya biasanya hanya akan kongsikan resepi-resepi yang simple, tak memeningkan, bajet dan paling penting antara tu semua ialah sedap!

Menu Iftar Homemade Ramadhan Day 2 : Ayam Masak Paprik Simple Dan Sedap
Orait, Hari kedua Ramadhan saya pun dah mula bekerja.Kalau ikut saya, biasanya menu yang saya masak untuk berbuka puasa, saya tak plan awal pun.Time nak masak petang tu, masa tulah baru fikir nak masak apa.Saya pula agak bertuah sebab suami dan anak-anak tak pandai request nak makan apa untuk berbuka.They really trust the chef.haha.Gitu ko.

Bagi saya secara personal, ayam paprik lebih sedap kalau ada serai dan limau purut lebih sikit. Dua bahan ini yang menjadikan kuah ayam paprik lebih sedap dan rasanya lebih mantap
So, hari kedua puasa untuk kali ini, saya sediakan Ayam Masak Paprik Yang Simple dan Sedap. Simple bagi saya tu sebab saya takde letak kobis bunga atau carrot atau cili benggala bagai.Karang kalau masukkan segala mak nenek sayur tu, anak-anak dok pakat letak kat tepi pinggan,Sabo jelah ya.Jadi Chef yang memahami ni, masak ayam Paprik pun tak letak semua tu.Tapi jangan risau, Ayam Paprik ni tetap sedap dan confirm jadi beb:)

 Resepi asal Ayam Paprik saya ambil dari buku ini, saya olah resepi ini ikut bahan yang saya ada dengan rasa yang saya suka.Saya sekeluarga suka akan pedas, jadi saya ganti sos cili dengan cili blend dan cili capsicum dengan cili padi

Ini pula halaman dimana terdapat resepi ayam paprik yang sedap. Resepi asal ada di sini.Saya olah mengikut taste saya sendiri

Resepi Ayam Masak Paprik Simple Dan Sedap
Sumber resepi : Chef Hanieliza ( Buku 1 Hari 1 Resepi )
Dicuba Dengan Olahan  : Cik Matahariku
Bahan-bahan
Satu mangkuk lauk isi ayam ( dihiris nipis)
1 labu bawang besar (dihiris)
Bahan Untuk Sos
4 sudu makan kicap lemak manis Jalen
4 sudu makan sos tiram
4 sudu makan cili kering blend
10 helai daun limau purut ( dihiris nipis)
3 batang serai ( dititik)
10 tangkai cili api hijau dan merah
3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
1 inci halia ( ditumbuk )
2 ulas bawang merah kecil (ditumbuk)
1/2 cawan air
gula secukup rasa
Minyak masak

Ini menu sampingan lain yang saya sediakan untuk berbuka hari kedua puasa. Ada bubur lambuk free, telur dadar, kailan ikan masin.Saya ada juga sediakan ikan caru ( ketinggalan zaman) masak kukus yang dicicah dengan sos dlm bekas kecil ( potongan cili padi dan bawang, kicap dan perahan air limau ). Nasi putih tak ikut bergambar sebab sedang cook.hihi

Cara Menyediakan Ayam Masak Paprik Simple Dan Sedap

Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar yang dihiris tadi.Masukkan pula bahan yang ditumbuk dan serai dan kacau hingga sebati.Masukkan kicap,cili kering blend dan sos tiram dan separuh daun limau purut supaya bau wangi daun sebati dengan kuah.Biarkan hingga terbit minyakMasukkan isi ayam dan kacau rataMasukkan 1/2 cawan air, perasakan dengan gula dan tutup kuali dengan penutup supaya ayam isi mudah lembut dan kuah lebih pekat dan sedap.Selepas kuah dah pekat, boleh tabur dengan baki daun limau purut dan cili padi Sedia untuk dihidang:)

Kebetulan suami juga ada bawakan  bubur lambuk yang diambil dari masjid berhampiran rumah.Jadi bertambah-tambah selera dia dan anak-anak makan bila saya sediakan ayam paprik ni.hehe


Orait, selamat mencuba resepi ayam paprik simple dan sedap ini :) Macam pelik pulak bila tukang masak puji masakan sendiri kan.kihkih.Jangan ambik hati na.Saya berani katakan begitu sebab suami dan anak-anak memberi pujian sebegitu, malah katanya lebih sedap dari yang mereka pernah makan kat restoran.Ceh gitu.

Yeayy.Air tangan ibu memang selalu win.haha.bajet bagus.sabo jelah ya.Selamat mencuba semua:)
#homemademenuiftarday2



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://cikmatahariku.blogspot.com/2019/05/menu-iftar-homemade-ramadhan-day-2-ayam.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Iftar 5 Kari Ayam Untuk 2 Menu

Iftar 5 Kari Ayam Untuk 2 Menu

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 101 hits
Asalamualaikum dan salam Ramadhan ke 6 menu berbuka puasa kami petang semalam pagi tu sebelum g tadarus kak rose dah siapkan masak kari ayam ni tak lah terkejar2 nak siapkan nanti kalau balik lewat pun kan dan petang tu cuma buatkan roti ja...
Iftar 1st Day Ramadhan 1440h

Iftar 1st Day Ramadhan 1440h

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 99 hits
Asalamualaikum dan salam Ramadhan ke 2semuga kita diberikan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah dibulan kemuliaan ini mangga harum manis yang sangat manissss dan red grapes yang besar2 dan crunchy macam tahun lepas jugak kak rose nak...
Simple Je Menu Berbuka Sa Ramadhan Pertama

Simple Je Menu Berbuka Sa Ramadhan Pertama

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 124 hits
Hi korang Alhamdulillah semalam SA berjaya mengharungi moment puasa pertama dengan jayanya syukur ke hadrat allah s w t sebak rasa rasa hati semalam sebab berjaya puasa SA menjangkakan yang SA bakal kecundang sebab SA menghidap gastrik Tapi...
Kari Ayam Ringkas Dan Sedap Menu Bersahur Paling Disukai

Kari Ayam Ringkas Dan Sedap Menu Bersahur Paling Disukai

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 181 hits
Kari Ayam Ringkas Dan Sedap Menu Bersahur Paling Disukai Dah siap bersahur Atau ada yang tak terbangun kerana keletihan berbuka semalam Haha saja mengusik anda semua Macam saya juga pagi pertama bersahur dah terlajak bukanlah lewat sangat t...
Resipi Ayam Masak Halia Menu Berbuka Puasa Atau Bersahur

Resipi Ayam Masak Halia Menu Berbuka Puasa Atau Bersahur

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 128 hits
Menu Berbuka Puasa Atau Bersahur Resipi Ayam Masak HaliaHari ini aku nak share resipi Ayam Masak Halia pula menu ayam masak halia ni boleh dimasak untuk berbuka puasa atau pun bersahur Semestinya menyelerakan gitu ikutkan aku jarang masa re...
Menu Ramadhan Day 1

Menu Ramadhan Day 1

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 198 hits
Menu Ramadhan Day 1 Wah start semalam nieyl dah nampak ramai kawan kawan di media sosial khususnya post menu menu sahur dan berbuka puasa Tak kurang juga yang share share resepi untuk menu berbuka puasa Setiap petang sebelum balik rumah ota...
Ramadhan Menu At Caffe Abnomal

Ramadhan Menu At Caffe Abnomal

papar berkaitan - pada 1/5/2019 - jumlah : 59 hits
Assalamualaikum Hari Sabtu haritu I pergi ke Caffe Abnomal untuk try dorang punya Ramadhan Platter Set Sorry la I dulu yang try walaupon Ramadhan tak masuk lagi Haha Cam tetiba eh teringat dia punya Spicy Olio Sedapnyaaaaa Memang kena denga...
Ngeri Ular Sawa Telan Anak

Rakan Sahkan Rihana Oksana Sudah Bercerai Balik Ke Rusia

Video Tular Haziq Dan Dikatakan Menteri Tulen

Padah Cabar Tembak Kepala

Temuduga Terbuka Di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur 2019

Harimau Muncul Di Tengah Jalan Raya Di Dungun

Russian Ex Beauty Queen Shares Instagram Video About Love Life With Former Malaysian King Amid Divorce Reports

Pendaftaran Pengundi Atas Talian Rakyat Malaysia Boleh Mendaftar Bermula Hari Ini



Kisah Tragis Dan Sedih Berkaitan Ronald McDonald

Kisah Wira Yang Mengheret Botak Chin Ke Tali Gantung S Kulasingam

Nak Ambil Anak Angkat Di Malaysia Ini Cara Dan Prosesnya

Kisah Cucu Einstein Yang Hidup Melara Dan Menyedihkan Evelyn Einstein

Risiko Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Guna Aplikasi FaceApp Milik Rusia


Produk Bekung Sajat Kena Ciplak

Viral Aplikasi Faceapp Menjadi Jadi

Kelebihan Menjadi Tidak Terkenal

Bukan Dapur Fieza Sani Ikan Keli Salai Masak Lemak

Dapat Ole Ole Mask Nature Republic Dari Korea

Warong Leleh Terbaik