Masak Ayam Goreng Kunyit Ala Thai Yang Menyelerakan Dan Mudah Disediakan


 Masak Ayam Goreng Kunyit Ala Thai Yang Menyelerakan Dan Mudah Disediakan. Mak-mak macam akak ni memang akan sentiasa mencari menu yang mudah disediakan di hari bekerja.  Masa yang terhad, paling lama satu jam sahaja yang ada untuk bersilat di dapur memang selalu menguji kecekapan para ibu dalam menyediakan juadah makan tengahari.  Biasanya memang dah kena plan dalam kepala nak masak apa pagi, sambil masak untuk pagi dah set tengahari nanti apa yang perlu dihidangkan.  Begitu jugalah sebaik selesai makan tengahari dah mula fikirkan menu malam pulak.  Kalau tak plan, memang blur tak tahu nak masak apa.  Tengahari ini, sempat masakkan ayam goreng kunyit ala Thai.  Paling senang nak sediakan dan tak ambil masa yang lama.
Ayam goreng kunyit - memang paling senang nak masak. Tapi korang tau tak selain daripada gaul ayam dengan garam kunyit dan goreng, korang boleh pelbagaikan cara hidangan dan masakannya biar nampak menyelerakan. Ayam goreng kunyit ni makan dengan nasi putih pun dah cukup, mudah dan sedap. Tapi kali ni nak ajak korang cuba rasa lain sikit, kita buat ayam goreng kunyit ala Thai pulak.
Bahan utama dah tentulah ayam. Ayam ni samada korang nak potong dadu, atau nak potong saiz kecil terpulang.  Kalau suka nak masak isi ayam sahaja, akak sarankan buat potongan dadu. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Nak nampak menarik, kunyit kena lebih. Barulah warna mengancam sikit nanti.
Antara sos dan penambah rasa yang akak suka guna untuk masakan ala Thai. Semua ni wajib ada kat rumah.  Tak perlu risau, semua bahan ini ada logo halal

Masakan ala Thai ni mesti ada bawang holand, bawang putih, sos ikan dan cili padi. Kira macam bahan utama masakan Thai.  Boleh guna bahan-bahan seperti yang akan senaraikan ini.
 Bahan-bahan ayam goreng kunyit ala thai:
Potongan ayam ayam - dalam 200 gmGaramKunyit4 ulas Bawang Putih1/2 inci Halia5-10 Tangkai Cili Padi1 sb Sos IkanKacang Panjang/kacang buncisBawang HollandAirCili Besar Merah*serai dan daun limau - optional
Campurkan ayam dengan garam dan kunyit ke dalam mangkuk dan gaul rata. Goreng ayam sehingga garing, angkat dan ketepikan. Tumis bawang putih, halia dan cili padi hingga naik bau. Kemudian masukkan sos ikan. Kacau rata. Tambahkan kacang panjang dan hirisan bawang holland. Masukkan sedikit air serta cili besar merah dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau hingga rata kesemuanya, tunggu sehingga sedikit kering dan boleh la diangkat dan dihidangkan

Memang sedap. Baunya sahaja dah cukup menyelerakan.  Makan dengan nasi putih dan sedikit sup kalau ada.  Kalau korang nak tahu, ini antara menu yang akak suka pilih kalau singgah makan di kedai makan siam. Tapi sekarang musim pendamik, jadi kenalah belajar buat sendiri.  Bila dah pandai buat, tak singgah dah kedai makan.  Masak sendiri lagi puas dan boleh bertambah

Jom cuba


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.azirahman.com/2021/08/masak-ayam-goreng-kunyit-ala-thai-yang-menyelerakan-dan-mudah-disediakan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Ayam Goreng Ala Mcd Yang Amat Menyelerakan

Resepi Ayam Goreng Ala Mcd Yang Amat Menyelerakan

papar berkaitan - pada 11/11/2021 - jumlah : 239 hits
Ayam goreng ala MCD KFC memang takkan dapat rasa yang sama dan memang mustahil tapi hampir hampir pon ok la hehe Bahan bahan perap 1 ekor ayam di potong 88 9 ulas bawang putih dan tumbuk3 4 sudu besar serbuk cili2 sudu serbuk kari ayam2 sud...
Marrybrown Tom Yam Chicken Menyelerakan Ayam Goreng Kentang Goreng Bubur Nugget Burger Dan Pink Lemonade Serasi Bersama

Marrybrown Tom Yam Chicken Menyelerakan Ayam Goreng Kentang Goreng Bubur Nugget Burger Dan Pink Lemonade Serasi Bersama

papar berkaitan - pada 4/11/2021 - jumlah : 407 hits
Marrybrown Tom Yam Chicken Menyelerakan Ayam Goreng Kentang Goreng Bubur Nugget Burger Dan Pink Lemonade Serasi Bersama Marrybrown membawa rakyat Malaysia ke negara YAM my Around the World seterusnya iaitu Thailand Biarkan selera pengembara...
Resepi Sahur Mudah Ayam Goreng Cili Padi

Resepi Sahur Mudah Ayam Goreng Cili Padi

papar berkaitan - pada 11/11/2021 - jumlah : 185 hits
Dah nak dekat bulan pose ni kan sebok aje ngumpul resepi sahur mudah kan Meh nak share satu lagi resepi sahur yang mudah cepat dan sedap Tips Kalau beli ayam lebih baik asingkan kepada beberapa bahagian contohnya bahagian tulang untuk sup b...
Resepi Ayam Masak Merah Mudah Kesukaan Anak

Resepi Ayam Masak Merah Mudah Kesukaan Anak

papar berkaitan - pada 12/11/2021 - jumlah : 247 hits
Salam malam ni nak sharing resepi la Ni ayam masak merah kesukaan aku masa aku kecil lagi Resepi mak aku Bila dah tua ada anak ni kita masak pula untuk anak Anak anak aku ni takdala susah mana nak makan yang penting kena sedap je Sedap je j...
E Book Permata Yang Hilang Full Secara Percuma

E Book Permata Yang Hilang Full Secara Percuma

papar berkaitan - pada 11/11/2021 - jumlah : 206 hits
Sorotan atau sambungan dari artikel senaman menguatkan tenaga batin Bagi yang tidak mengetahui buku online atau ebook permata yang hilang ini merupakan buku panduan pelajaran serta penerangan tentang ilmu seksual sesuai bagi mereka yang sud...
Rahsia Masak Tomyam Pekat Ala Restoran Thai Yang Sedap

Rahsia Masak Tomyam Pekat Ala Restoran Thai Yang Sedap

papar berkaitan - pada 16/11/2021 - jumlah : 259 hits
Andai makan di restoran Thailand pasti terpikat dengan rasa Tomyam yang pekat dan sedap Isian dalam masakannya ringkas sahaja seperti isi ayam aneka makanan laut dan sayur namun ramuan rencah kuahnya membuatkan rasa lebih enak Bagi anda yan...
Resipi Paling Mudah Cepat Siap Ayam Masak Kicap Kering

Resipi Paling Mudah Cepat Siap Ayam Masak Kicap Kering

papar berkaitan - pada 3/11/2021 - jumlah : 282 hits
Tak ada orang tak tahu cara nak masak ayam masak kicap tapi setiap orang cara masaknya berlainan Menerusi perkongsian resipi oleh Kamarul Ariffin Nor Sadan dia suka ayam masak kicap yang tak berkuah Lagi kering lagi suka AYAM MASAK KICAP KE...
Resepi Ayam Goreng Rangup Dengan Sos Ala Korea Homemade

Resepi Ayam Goreng Rangup Dengan Sos Ala Korea Homemade

papar berkaitan - pada 18/11/2021 - jumlah : 218 hits
Resepi Ayam Goreng Rangup Dengan Sos Ala Korea Homemade Assalamualaikum dan salam sejahtera semua Hampir tiga bulan Sha cuti sakit banyak juga kos habis sepanjang tempoh ini Bukan banyak beli barang apa pun cuma banyak beli makan kat luar t...
Resepi Ayam Goreng Crunchy Cantik Berkeruping Krup Krap Rangup Laju Anak Makan

Resepi Ayam Goreng Crunchy Cantik Berkeruping Krup Krap Rangup Laju Anak Makan

papar berkaitan - pada 10/11/2021 - jumlah : 251 hits
Anak mana yang tak suka makan ayam goreng Lagi lagi ayam goreng dengan keruping rangup sepinggan ayam goreng boleh licin dalam tempoh sekejap saja Resipi perkongsian ini lain macam keruping rangupnya Jom cuba Resepi ayam goreng crunchy by s...
All About Egg Freezing Kl Malaysia

Sst Hike What S Getting More Expensive In Malaysia From March 1st

Mengapa Adzan Harus Dikumandangkan Secara Keras

Pesanan Sebelum Ramadan

Tanam Bawang Atasi Kekurangan Bekalan

When And How To Expand

Sentral Suites Kl Sentral

Isyarat Dagangan Untuk Emas Pada 1 3 Mac 2024 Jual Di Bawah 2 046



7 Istilah Inggeris Yang Pakar Bahasa Pun Selalu Salah Sebut

Biodata Hasif Upin Personaliti TikTok Penyanyi Lagu Waktu Duet Ziana Zain Finalis Anugerah Juara Lagu AJL 38 2024

5 Hak Haiwan di Malaysia Yang Tak Ramai Tahu Ada

Memahami Beza Hispanic Mestizo Spanish Latino dan Chicano

Resepi Agar Agar Sirap Paling Simple Sedap Bila Dimakan Sejuk Sejuk


Tradisi Menuba Ikan Sungai Pahang 1930an

Lirik Lagu Masihkah Ada Rasa Itu Misha Omar

Ekspo Buku Malaysia 2024 Di Mitc

Innalillahiwainnailaihirojiun Mak Pah Pergi Jua

Joc Cooking Challenge March 2024

Mp Padang Serai Ni Sekolah Ka Dak Nama Agong Pun Tak Tau Budak Tahun 2 3 Tak Ingat Nama Tak Pa La Ni Mp