Maryam Durian Kimchi Kongsi Tips Pilih Chopstick Untuk Anak Ramai Tengok Rina Guna
Melihat si kecil makan sendiri dengan penuh yakin memang satu kepuasan buat ibu bapa, kan? Lebih-lebih lagi bila anak mampu menggunakan penyepit (chopstick) dengan begitu mahir seperti anak kepada pempengaruh terkenal, Ryzal Ibrahim dan isteri tercinta, Maryam Durian Kimchi.
Anak sulung mereka, Rina, bukan saja comel dan petah bercakap, malah cukup bijak menggunakan chopstick hingga membuatkan ramai netizen kagum dan mula bertanya – “Macam mana Maryam ajar Rina guna chopstick dengan begitu baik?”
Menjawab persoalan itu, Maryam atau nama sebenarnya You Narae, warga Korea Selatan berusia 32 tahun berkongsi tiga tips penting untuk ibu bapa yang mahu mengajar anak-anak menggunakan chopstick dengan betul.
“Ramai DM saya sebab tengok Rina makan guna chopstick dengan senang. Sebenarnya, pemilihan chopstick yang betul sangat membantu anak-anak belajar,” ujar Maryam menerusi satu perkongsian video di Instagram.
View this post on Instagram
A post shared by Maryam Younarae (@maryamyunrrr)
✅ 3 TIP PILIH CHOPSTICK UNTUK ANAK KECIL
1. Pilih hujung chopstick yang rata
Kanak-kanak kecil biasanya masih belum mempunyai kekuatan jari dan kawalan tangan yang sempurna. Jadi, elakkan chopstick yang runcing atau bulat. Chopstick yang hujungnya rata akan memudahkan mereka mencengkam makanan tanpa terlalu banyak usaha.
2. Pilih lubang jari yang tetap dan tidak bergerak
Bagi chopstick latihan (training chopstick), pilih yang ada lubang jari silikon tapi tak bergerak. Lubang yang kekal pada kedudukan tetap akan bantu anak belajar posisi jari yang betul.
“Kalau lubang jari tu asyik bergerak bila dicuci atau digunakan, nanti susah nak tahu posisi sebenar untuk jari. Anak pun keliru,” jelas Maryam.
3. Pilih yang ada pelekat di tengah (grip atau spring)
Beberapa jenis chopstick ada pelekat kecil atau sambungan di bahagian tengah. Fungsinya adalah untuk menjaga kestabilan, jadi bila anak ambil makanan, makanan itu tak mudah jatuh. Ini sangat membantu membina keyakinan anak untuk terus makan sendiri.
🧒🏼 Ajar Makan Sendiri Jadi Aktiviti Menyeronokkan
Maryam turut mencadangkan ibu bapa menggunakan chopstick sebagai alat bantu yang menyeronokkan, terutama jika anak jenis ‘memilih makan’. Katanya, bila anak rasa seperti bermain, mereka lebih teruja untuk mencuba sendiri.
“Kalau anak-anak susah makan, cuba bagi chopstick. Mereka rasa macam main, tak sedar pun tengah habiskan makanan!”
🌟 Pa&Ma Sokong Usaha Ibu Bapa Yang Mahu Didik Anak Sejak Awal
Melatih anak makan sendiri memang perlukan kesabaran dan konsistensi, tapi ia juga salah satu cara terbaik untuk asah kemahiran motor halus, koordinasi mata dan tangan, dan yang paling penting, bantu mereka jadi lebih berdikari sejak kecil.
Nota Pa&Ma: Tak kisahlah anak guna sudu, garfu atau chopstick, yang penting kita bantu mereka bina keyakinan diri. Jadikan sesi makan bukan sekadar rutin, tapi masa yang menyeronokkan dan penuh kasih sayang.
Sumber: Instagram
The post Maryam Durian Kimchi Kongsi Tips Pilih Chopstick Untuk Anak – ‘Ramai Tengok Rina Guna…’ appeared first on Pa&Ma.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.majalahpama.my/maryam-durian-kimchi-kongsi-tips-pilih-chopstick-untuk-anak-ramai-tengok-rina-guna/