Maruah Sekolah Pondok Dibela Kerajaan Madani Kembalikan Peruntukan
53 minutes agoKeputusan Kerajaan MADANI pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengembalikan peruntukan sekolah pondok dan sekolah agama rakyat sebenarnya mengembalikan maruah institusi berkenaan yang diinjak-injak kerajaan terdahulu. Foto Facebook Anwar Ibrahim
KUALA LUMPUR, 6 Ogos – Maruah dan nasib sekolah pondok dan sekolah agama rakyat dibela semula sejak Kerajaan MADANI mengembalikan peruntukan kepada dua institusi agama itu sebagai benteng keilmuan agama Islam sebaik mengambil kuasa pada November 2022.
Peruntukan yang dibatalkan kerajaan terdahulu sebenarnya serba-sedikit memberi kesan kepada prestasi dan perkembangan institusi itu namun Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Kerajaan MADANI komited untuk terus menambah baik keperluan yang terabai selama ini.
Perdana Menteri menegaskan perkara itu ketika sesi Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQT) di Dewan Rakyat semalam.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sesi Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQT) di Dewan Rakyat pada 5 Ogos 2025. Foto Jabatan PeneranganMenurut Perdana Menteri, komitmen itu bagi memastikan institusi pendidikan berkenaan tidak ketinggalan dalam arus pembangunan negara kerana jurang kemudahan antara institusi pondok dan sekolah kebangsaan masih besar.
“Saya bertemu guru-guru pondok yang mengeluh kerana sebelum ini, pemimpin mereka sekarang iaitu kumpulan SG4 (State Government 4) telah membatalkan semua peruntukan kepada sekolah agama rakyat. Saya tidak bersetuju dengan tindakan itu
“Sebab itu pada 2022, kita kembalikan semua peruntukan tersebut kepada sekolah agama rakyat, oleh kerajaan MADANI yang dituduh ‘zalim’ sedangkan mereka yang disanjung dan dipuja yang membatalkan,” katanya.
Anwar juga mempersoalkan tindakan negeri-negeri pembangkang menaikkan tarif air walaupun bidang kuasa berkaitan air terletak di tangan mereka sedangkan kerajaan MADANI dituduh zalim kerana melakukan pelarasan tarif elektrik yang lebih menjimatkan.
Beliau turut menegaskan peruntukan kepada Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah sebenarnya telah bertambah berbanding semasa pentadbiran pembangkang di peringkat Persekutuan sebelum ini.
Kerajaan juga menyokong penuh usaha menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga serta menyokong pembangunan ekonomi biru di Sabah untuk merancakkan pertumbuhan ekonomi kedua-dua negeri tersebut.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://wrlr.blogspot.com/2025/08/maruah-sekolah-pondok-dibela-kerajaan.html