Majlis Aqiqah Di Putrajaya Gimik Orang Terdesak


ULASAN 

Inisiatif Azmin menyusahkan
Dr Mahathir?MALAM tadi sekumpulan 22 ahli parlimen Umno telah bertandang ke rumah Azmin Ali di Putrajaya. Antara nama disebut Sembrong (Hishammuddin Hussein), Tanjung Karang (Noh Omar), Arau (Shahidan Kassim), Kinabatangan (Bung Mokhtar Radin) dan lain-lain.

Turut sama bertandang lima orang ahli parlimen Keadilan. Daripada lima ahli MP Keadilan yang dikenal pasti ialah Kamaruddin Jaafar (Bandar Tun Razak),  Zuraida Kamaruddin (Ampang) dan Abdul Rashid Hasnon (Batu Pahat).

Walaupun pertemuan itu diadakan di kediaman Azmin tetapi ia katanya diorkastrakan bersama dengan Hishammuddin Hussein (Sembrong). Bagaimana pun Hishammuddin pagi ini telah menafikan yang beliau bertanggungjawab membawa 22 ahli parlimen Umno itu dengan menegaskan dia sedia disiasat. Oh.

Pertemuan itu menjadi viral sejak tengah malam tadi lagi. Pertemuan itu cepat menular dan diberi berbagai respon baik di lobi parlimen maupun di kedai-kedai kopi di seluruh pelusuk negara. Seorang rakan dari Kelantan menelefon saya memberi tahu kejadian itu. Demikian rancak dan glamour nya dunia politik kita.

Ia bagaikan satu kejadian menggemparkan pula. Sejajar itu berbagai spekulasi dibuat ekoran pertemuan itu mengikut naluri, kecenderongan dan fahaman masing-masing. Saya tidak mahu membuat terjemahan dengan apa yang berlaku, tetapi hanya ingin mengimbau (flash back) apa yang disebut-sebutkan sebelum ini.

Kaitan dengan Tanjung Piai.
Ada mengaitkan pertemuan itu ekoran kekalahan calon Bersatu (PH) Karmanine Sardini di Tanjung Piai 16 November lalu. Kononnya kekalahan itu dijadikan alasan untuk desak Dr Mahathir berundur. Tekanan terhadap Dr Mahathir itu menyebabkan pertemuan itu diadakan konon bagi  mempertahankan Dr Mahathir?

22 MP itu dikira sebagai pendekar dan pencacai di barisan hadapan yang diheret untuk mempertahankan Dr Mahathir?

Andaian dan agakan itu boleh jadi iya boleh jadi tidak. Memang ada individu bimbang dan cemas dengan kedudukan Dr Mahathir yang terkesan dengan keputusan Pirake di Tanjung Piai itu. Mereka yang bergantung nyawa dengan Mahathir tentu resah dan tidak lalu makan dan tidak lena tidur kalau berlaku sesuatu kepada Mahathir.

Mahathir pula dalam memberi reaksi kepada kekalahan memalukan di Tanjung Piai itu mahu postmortem dibuat dengan menyeluruh dan jujur. Apa ditakuti dan ini cuba dibendung, takut ada sesuatu yang mengejutkan berlaku pada mesyuarat Majlis Presiden PH yang akan diadakan dalam masa terdekat ini.
Sekiranya postmortem itu dibuat secara jujur dan Dr Mahathir sedia menerimanya, sudah tentu beliau perlu berundur sebagai PM sebelum tiba masanya. Tindakan Mahathir itu dikira satu tidak tepat dan mengambil kira semua situasi. Tindakan itu juga sebagai langkah menyelamatkan kerajaan. Belum ada analisa terperinci dengan kekalahan di Tanjung Piai itu, apakah punca besar kekalahan itu. Namun umum meletakkan tanggungjawabnya kepada Dr Mahathir sebagai pengerusi PH dan perdana menteri.
Rancangan sia-sia.
Berbalik kepada pertemuan di Putrajaya itu, sekiranya ia berselindung di sebalik untuk mempertahankan Dr Mahathir pertemuan itu tidak memberi apa-apa impak. Pertemuan itu sebagai tindakan dikira cerdik bagi penganjurnya, tetapi tidak kepada Mahathir. Saya yakin Dr Mahathir tidak menyuruh berbuat demikian atau pun mengambil apa-apa benefit daripadanya.

Sebagai seorang yang berfikiran praktikal dan berpolitik secara rasional, Dr Mahathir tidak mudah menerima politik menjunjung, bodek dan ampu. Dr Mahathir tidak mudah terpancing dengan cara itu kerana begitu stailnya. Seorang doktor tidak akan mudah akur dan mempercayai jampi serampah para bomoh, dan ia selalu bertindak secara praktikal menurut lunas-lunas ilmu saintifiknya.

Bagi yang kenal politik Dr Mahathir, kekalahan memalukan PH di Tanjung Piai itu tidak memberi apa-apa erti dan makna pun kepadanya. Dr Mahathir secara peribadi tidak mengalami apa-apa kerugian dengan kekalahan itu. Nothing lost, jadi untuk apa dia memberi reaksi berlebihan. Dengan kehilangan satu kerusi Tanjung Piai ia tidak menjejaskan kedudukannya yang masih disokong. Edah untuk beliau memegang jawatan itu juga masih ada enam bulan lagi.

Sekiranya ada sesiapa hendak jadikan kekalahan itu sebagai modal untuk mendesaknya turun, ia hanya sia-sia sahaja. Kerja itu persis menanam angin yang akan menuai badai sahaja. Dr Mahathir tidak pernah mengaku kalah dengan asakan dan desakan. Bahkan beliau sendiri berkata, desakan boleh menjadikan beliau agresif. Mungkin juga dengan kekalahan di Tanjung Piai itu beliau jadi bertambah sihat tanpa melakukan pemeriksaan rutin terhadap sakitnya.

Sejarah memberi tahu kita bila masa kita dengar Dr Mahathir akur kepada tuntutan? Sepanjang 22 tahun beliau jadi Perdana Menteri, fasal pertama, sekalipun beliau tidak memandang, mengambil kira dan mendengar tuntutan-tuntutan dibuat ke atasnya.

Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah adalah orang yang secara baik menasihati Dr Mahathir, kemudian berpakat menentang Dr Mahathir agar beliau berundur apabila kerajaan dipimpinnya bermasalah dan Dr Mahathir dikira memberi damage buruk kepada kerajaan. Ada Dr Mahathir dengar dan diendahkan? Tidak, sebaliknya ia berakhir dengan dua-dua orang itu terpelanting dan "terguai-gai" di awanan setelah menentang Mahathir.

Begitu juga dengan Anwar Ibrahim, tuntutan dan desakan dari dalam terhadap Dr Mahathir tidak menjadi. Dr Mahathir baharu turun apabila beliau sendiri menghendaki demikian setelah meletusnya asakan dari rakyat, Reformasi. Apabila beliau sudah mengambil keputusan, sukar untuk mencegahnya. Itulah Dr Mahathir sang diktator demokrasi.

Justeru itu, pertemuan di rumah Azmin malam tadi bukan tujuan untuk mempertahankan Dr Mahathir yang tidak perlu pun dipertahankan kerana Dr Mahathir ada kekuatan dan kedegilan tersendiri. Saya tidak tengok dari sudut itu. Dan kalau itulah maksudnya ia tidak mencapai maksudnya. Dr Mahathir sendiri tidak seronok dengan apa yang berlaku.

Kenali Azmin.
Dengan mengenal cara dan seni  politik Azmin, pertemuan malam tadi adalah gimik semata-mata. Ia inisiatif Azmin untuk menimbulkan kegemparan yang kosong. Itulah yang Azmin mahu dengan pertemuan di rumahnya itu. Ia mahu umum melihat beliau ada kekuatan dan sokongan. Dan ia seperti dilayan oleh khalayak.

Sebagai orang terdesak, Azmin melakukan dan boleh melakukan apa-apa sahaja. Azmin kini diasak dengan pelbagai masalah yang belum selesai. Isu video lucah Haziq sangat-sangat menghantuinya. Sokongan terhadapnya dari dalam parti semakin mengurang. Seorang demi seorang rakan dan kawan bersamanya, telah mufaraqah dan sedar serta cemuh dengan political animal nya. Sokongan padu ditunjukkan oleh Keadilan di seluruh negara kepada Anwar sebagai presiden, tambah meresahnya.

Cuma dalam hal itu beliau bernasib baik kerana mempunyai rakan dan jiran yang baik seperti Hishammuddin yang juga terdesak. Hisham kini sedang menghadapi zaman malap dalam Umno kerana sikap yang diambilnya tidak mahu sama-sama membangun parti selepas kehilangan kerajaan. Tindakannya tidak mempertahankan jawatan dalam perhimpunan agung Umno dilihat sikap tidak  bertanggungjawab bekas Naib Presiden itu.

Menyimpulkan pertemuan sekumpulan wakil rakyat di kediaman Azmin malam tadi, adalah sebagai pernyataan apa disebut sebelum ini, kononnya ada 29 orang wakil rakyat Umno akan bergabung dengan Dr Mahathir. Mereka akan meninggalkan Umno dan menyertai Bersatu. Penghijrahan itu diketuai Ahli Parlimen Sembrong (Hishammuddin), yang telah pun mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan Dr Mahathir.

Bagaimana pun usaha Hisham itu yang digelar pula sebagai cuba membentuk kerajaan pintu belakang gagal apabila timbul beberapa kejadian mengejutkan. Ini termasuklah terbongkarnya video lucah Haziq yang watak utamanya mirip wajah Azmin. Pembongkaran video lucah itu benar-benar mengejutkan Azmin dan juga Hishammuddin. Dan paling mengejutkan sampai tidak terkata ialah Dr Mahathir Mohamad.

Apapun usaha dan rancangan kolaborasi Hishm dengan Azmin tidak terhenti disitu sahaja. Keraguan kepada keduanya timbul dalam parti masing-masing. Mereka yang setia kepada parti, baik Keadilan maupun Umno marah dan menyifatkan perbuatan Azmin dan Hisham itu sebagai pengkhianat dan belot.

Ada yang bimbang dan cemas dengan rancangan untuk bentuk kerajaan dari pintu belakang oleh Azmin dan Hishammuddin itu. Saya awal-awal sudah membaca akan kewujudan naratif baru politik negara ini membabitkan kolaborasi Azmin dan Hishammuddin. Citra ini ada satu nukilkan dalam buku baru saya; PENJARA BUKAN PUSARA - Anwar PM Yang Didambakan.

Sebenarnya mereka yang tahu membilang angka tidak perlu cemas. Usaha mereka berdua itu walaupun mendapat restu Dr Mahathir sekali pun ia tetap tidak akan berjaya.

Dengan mengambil kira semua yang hadir di pertemuan malam tadi sedia dan ikhlas bersama, jumlah MP hanya baharu 27 orang. Angka ini kalau dicampur dengan jumlah kerusi miliki Bersatu kini sebanyak 28 ia baharu jadi 55 orang. Katakan Pam sedia untuk mendukung kerajaan baru itu, dengan mengira 18 orang wakil Pam baru berjumlah 73 kerusi. Katakan Warisan (8) juga bersedia baharu ada 81 kerusi. Apakah dengan jumlah itu mampu untuk mendukung Dr Mahathir kekal sebagai PM kemudian melantik Azmin sebagai Timbalan Perdana Menteri?

Kita telah tegas berkali-kali, apa-apa motion, atau perubahan dalam parlimen tidak mudah berlaku sekiranya ia tidak membabitkan ahli parlimen DAP dan Amanah. Baik kumpulan mendukung Dr Mahathir, atau pun kumplan menyokong Zahid Hamidi maupun kumpulan menyokong Anwar, mereka tidak dapat berbuat apa-apa sekiranya wakil DAP dan Amanah tidak bersama mereka.

Dalam kata lain yang menjadi kunci rahsia dan kunci hikmat sama ada untuk mempertahankan kerajaan yang ada hari ini atau untuk membentuk kerajaan baru (secara dari pintu belakang) ia memerlukan sokongan daripada 53 anggota parlimen daripada DAP dan Amanah.

Ertinya mana-mana pihak pun yang cuba membaiki kerajaan yang ada kini memerlukan sokongan DAP dan Amanah. Dan realiti hari ini kesemua ahli parlimen DAP dan Amanah masih jujur kepada janji asal dan mereka setia kepada akad yang dibuat sebelum ini. DAP dan Amanah adalah the king maker.

Makanya, pertemuan di Putrajaya malam tadi tidak memberi apa-apa impak yang perlu didimbangkan. Ia hanya sebagai pertemuan majlis Aqiqah cucu Azmin ke empat sahaja tanpa ada apa-apa kesan politik menggemparkan. Kegemparan dan rasa takut hanya kepada mereka sedia kala takutkan hantu, dimana bila "terjeropak" dengan tunggul kayu pun mereka sangkakan hantu dan lari lintang pukang.

Kepada Azmin diharap akan mengadakan kenduri lebih besar lagi selepas ini. [wm.kl.12:46 pm 19/11/19]

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://msomelayu.blogspot.com/2019/11/majlis-aqiqah-di-putrajaya-gimik-orang.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Muslim Group Says Putrajaya Must Compel States To Raise Marriage Age To 18

Muslim Group Says Putrajaya Must Compel States To Raise Marriage Age To 18

papar berkaitan - pada 20/11/2019 - jumlah : 108 hits
Many parts of the Muslim world have banned child marriages says Sisters in Islam in renewing calls for Putrajaya to address the problem PETALING JAYA Muslim women s empowerment group Sisters in Islam today took to task Dr Wan Azizah Wan Ism...
Kes Laporan Audit 1mdb Rakaman Audio 2 Jam 40 Minit Mesyuarat Di Putrajaya Didedah

Kes Laporan Audit 1mdb Rakaman Audio 2 Jam 40 Minit Mesyuarat Di Putrajaya Didedah

papar berkaitan - pada 21/11/2019 - jumlah : 191 hits
Rakaman audio mesyuarat yang dikaitkan dengan dakwaan meminda laporan akhir pengauditan 1Malaysia Development Berhad yang dipengerusikan bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa diperdengarkan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur ha...
Putrajaya Belum Putus Jual Air Mentah Atau Terawat Kepada Pulau Pinang

Putrajaya Belum Putus Jual Air Mentah Atau Terawat Kepada Pulau Pinang

papar berkaitan - pada 18/11/2019 - jumlah : 121 hits
Putrajaya belum memutuskan sama ada sumber air dari Sungai Perak akan dijual kepada Pulau Pinang sebagai air mentah atau air terawat bagi projek Skim Penyaluran Air Mentah Sungai Perak Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Bekalan Air Pulau Pi...
Give Reasons For Sabah Sarawak Court Registry Rotation Putrajaya Urged

Give Reasons For Sabah Sarawak Court Registry Rotation Putrajaya Urged

papar berkaitan - pada 16/11/2019 - jumlah : 90 hits
Sarawak Chief Minister Abang Johari Openg says the state government was initially against the relocation of the registry from Kuching to Kota Kinabalu KUCHING Putrajaya has been urged to provide reasons for the decision to base the Sabah an...
Manyin Only 19 2 Pct Of Dilapidated Schools In Sarawak Fixed Using Putrajaya S Funds In 11mp

Manyin Only 19 2 Pct Of Dilapidated Schools In Sarawak Fixed Using Putrajaya S Funds In 11mp

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 99 hits
Only a total of 196 dilapidated schools in the state have been fixed upgraded or rebuilt so far using the federal government 8217 s allocation throughout the 11th Malaysia Plan 8211 File photo KUCHING Only a total of 196 dilapidated schools
Dah Cuba Sosej Keju Korea Viral Chun Di Ioicity Mall Putrajaya

Dah Cuba Sosej Keju Korea Viral Chun Di Ioicity Mall Putrajaya

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 344 hits
Dah Cuba Sosej Keju Korea Viral Chun di iOiCity Mall Putrajaya Cerita hari Selasa lepas sebenarnya Aku ke Putrajaya lepas settle main ATV dan bermalam di Kemensah untuk mesyuarat Settle mesyuarat baru dapat borak borak sekejap dengan Linda ...
Seni Bina Islam Sepanjang Zaman Masjid Putrajaya

Seni Bina Islam Sepanjang Zaman Masjid Putrajaya

papar berkaitan - pada 21/11/2019 - jumlah : 244 hits
Masjid Putra ini merupakan simbolik dan mercu tanda di Putrajaya Pembinaan masjid ini bermula pada 1997 dan disiapkan dua tahun kemudian pada 1999 Masjid ini terletak bersebelahan dengan Perdana Putra pejabat Perdana Menteri Malaysia dan be...
Jangan Terus Bernostalgia Dengan Kemenangan Di Tg Piai Kita Tawan Putrajaya Zahid

Jangan Terus Bernostalgia Dengan Kemenangan Di Tg Piai Kita Tawan Putrajaya Zahid

papar berkaitan - pada 25/11/2019 - jumlah : 99 hits
Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan ahli parti agar tidak terus bernostalgia dengan kemenangan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Tanjung Piai baru baru ini Pada masa yang sama beliau juga tidak mahu k...
Ph Bukan Bn Kuasa Melantik Pm Ditangan Majlis Presiden

Ph Bukan Bn Kuasa Melantik Pm Ditangan Majlis Presiden

papar berkaitan - pada 7/11/2019 - jumlah : 141 hits
Walaupun selalu menyebut akan menunaikan janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim sebagaimana perkara itu merupakan konsensus bersama Majlis Presiden PH tetapi Tun Mahathir Mohamad nampaknya terus mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan ...
Inilah 9 Rahsia Mengejutkan Mandi Air Sejuk Setiap Pagi Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Reaksi Suami Bila Lihat Bakal Isteri Baharu Punca Saya Pinang Syiela Rashid

Idea Unik Untuk Cenderahati Majlis Kahwin

Maut Selepas Terjun Dari Kondo Putra Majestic

Aidil Kongsi Foto Terkini Fasha Netizen Tertanya Tanya Dah Tak Bertudung Ke

Ustadz Adi Hidayat Bongkar Obat Covid 19 Berdasarkan Hadits Nabi

Selesai Mendaki Bukit Batu Gajah Senai Johor

Isteri Fazley Yaakob Selamat Dibedah Buang Cyst Benjolan Membesar Dalam 48 Jam5 Negara Yang Mengalami Diaspora Kaum Unik

Info Dan Sinopsis Filem Kelaster Astro First

Terjawab Ini Senarai Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Apakah Perkataan Paling Panjang Dalam Bahasa Inggeris

Kenali Sonam Wangchuk Jurutera Yang Menjadi Inspirasi Watak Phunsukh Wangdu Dalam Filem 3 Idiots


Saya Alami Kebimbangan Melampau Insomnia Bulimia Lepas 11 Tahun Jang Jaein Dedah Kisah Serangan Seksual

Tiada Apa Yang Tumbang Atau Jatuh Kata Kj

Tak Tahu Rancangan Jatuhkan Muhyiddin Tapi Nazri Tak Terkejut

Hear Them Out Undoubtedly A Powerphone To Maximize Productivity And Creativity

Skim Bantuan Yuran Pendaftaran Ipt Maij Cara Permohonan Bantuan Untuk Mahasiswa Belajar Dalam Negara 2020

Mel4mpau Sangat Sampai Nak Putus Kawan Awie