Lombok 2019 Day 1 Melawat Pantai Tanjung Ann Dan Bukit Merese Serta Lombok Epicentrum Mall


Hi Korang, 
Kita sambung citer Lombok kita ni sementara nak tunggu bebebudak ni hantar report pada kak lily untuk submission ye huahaua 

Ktorang naik first flight ke Lombok pagi tuh, by the way kengkawan yang kak lily pi sekali ni merupakan kengkawan satu office Mr Big hauhauahua bagus tak, laki tak pi dia anta bini dia untuk pi ek tapi baguslah berjimba sekali sekala kan. 
tukang anto abang banker ahkak
tengok beg memasing kemain ek
So pagi dah bangun sampai airport kul 5pagi camtuh, masa nak check in luggage ya ampun memang kitaorang beli luggage tapi tak cukup wei, telekung kak lily je sekilo giler ke hape timbang tuh. Lepas adjust bag balik then baru ok, just nice 7kg bawah nak atas. 
3 jam 10 minit sampailah ke Lombok. 

Ini airport baru ye, yang lama tuh kat dan runtuh akibat gempa bumi yang dulu so dapatlah lihat kesan-kesannya. By the way, korang kena sediakan boarding pass balik siap-siap masa nak chop passport nanti ek sebab immigresen sana nak tengok hah takut ada yang overstay , tunjuk dalam email pun tak per janji ada tiket balilk. Sekejap je kat immigresen ni, diorang tak banyak soal pun. Terus keluar dari tempat tuh. 
kak lily amik 15gB untuk 5 hari dalam RP65,000
Oh ye untuk korang yang beli simkad phone tuh, kene beli dekat airport ye, walaupun mahal sket tapi ok sebab foreigner dah tak boleh beli simcard di kedai-kedai kat luar daripada airport. Ini regulation diaorang yang terbaru. 
Tips Ke Lombok 
1. print tiket balik ke Malaysia siap-siap sebab immigresen sana nak tengok masa cop passport nanti. 
2. beli simkad dalam airport sebab dah tak boleh beli kat kedai runcit kat luar 
Keluar dari airport, tourist guide ktorang Didan dah lama tunggu rupanya siap dengan kamera besar lagi untuk ambil gambar kan hauhauah. Masukkan beg siap-siap dalam kereta dan terus bergerak ke Kota Mataram dalam 90 minit cam tuh. 
Kampung rupanya Lombok ni ek, tapi cantik-cantik rumahnya. Jalannya pun luas dan cantik tak macam Jogjakarta tau. Pemandunya berhemah je bawak kete walaupun ada hon-hon but still ok lagi. 

Palate Cafe Kuta Lombok 
Tempat pertama yang ktorang pi adalah tempat makan lah sebab sampai pun dah tengahari kan. Cantik cafenya, memang bar pun. Ingatkan makan menu western ermm salah ek menu Lombok la kan, nasi bersama lauk pauknya. 

Enak atau enggak?? Haruslah enak donggg 
Menunya daripada soup sampailah ke dessert yang ampun sedap bangat ooo. 
Kekenyangan makan, dalam kereta boleh tidur dulu sebelum sampai ke destinasi yang pertama 
Tanjung Aan 

Rasanya dalam sejam lebih untuk sampai ke pantai Tanjung Aan ni, tak sakit badan pun sebab jalanrayanya cantik dan selesa duduk dalam kereta Dak Didan ni hah. 



Cantiknya pantai you… rasa nak terjun je hah, pasirnya putih air lautnya membiru jernih uiskkk seronok bagailah. Ktorang panjatlah bukit comey tuh untuk saksikan sendiri kecantikan bumi Lombok ni. 
Rasanya memang lama duduk kat atas bukit ni sebab bergambar je kerjanya kan, mentang-mentang photos dan video termasuk dalam pakej so kenalah kitorang bergambar rugi tuh sebab dah bayarkan. 
Part kak lily sekejap je sebab tak delah beria-ria sangat nak bergambar pun sekadar sekeping dua ada pun jadilah kan. Selebihnya menghayati keindahan alam, walaupun panas tapi berangin wei pantai ni, tengok orang menjala ikan, chillax-chillax seronoklah. 
Bukit Merese 
Seterusnya ktorang ke Bukit Merese ni. 
ini tak berapa tinggi ye, ada tinggi lagi ni
Ini memang kak lily tunggu-tunggu, sebab bila tengok kat Instagram kemain cantik lagi orang bergambar tau. Tapi kalau korang nak tau nak naik ke Bukit Merese ni kena mendaki dalam 10 minit cam tuh, itu sebabnya kak lily duk bersenam kat stadium Kajang memalam tuh kan, nakkan stamina wokeh agar tak semput. Once dah naik ke bukit tuh yang ampun cantiknya sebab depannya laut wei luas terbentang gamaknya. 

Ramai jugak orang liburan di bukit ni, yang bercinta-cinta pun ada jugak tapi ada aku kesah. Yang aku kesah nak panjat lagi bukit ni ke bahagian atas sekali. Lepas ktorang bergambar sebelah bawah ni, panjat sampai ke hujungnya sebab Dak Didan ni nak buat video kan so dia shoot guna Drone je so panjat lagi. 

Bila sampai ke puncak tuh viewnya lagi spectacular. Rasanya lebih 45 minit kak lily duduk kat atas batu ni sambil menikmati keindahan alam. Seriously itulah yang kak lily cari sebenarnya, lepak tengok view layan jiwa sket sudahlah. Rasa tenang aman dan damai je bila ada kat atas ni. 
Sampai ke panggil baru kak lily turun, masing-masing memang mengenjoying the view. 
Ni nak bagitau, korang kena cekalkan hati dah perasan bila berada di attactration cam ni sebab orang-orang Lombok akan datang menjual pada korang, bukan 1, bukan 2 malah lebih dari 5 orang akan berkerumun kat korang. Kalau korang baik hati, ko akan terpaksa beli dekat kelima-lima orang penjual tuh tadi sebab diroang ni memujuk rayu sampai ke kereta ye. Tapi hasil jualan diorang ni murah cuma malas nak beli lah, sebab tak de apa keperluan pun kan. 
Abis turun tuh Didan tanya larat lagi ke nak ke pantai lain, ermm memanjangkan jam dah pukul 5 lebih dan cepat gelap kat sana so ktorang tak pi ke pantai-pantai yang lelain sebab penat sebenarnya. So di tukar acara Didan hantar kami ke mall sebab ada bebudak ni nak pi beli barang-barang kan. 
Lombok Epicentrum Mall 
Wei mall baru ni tau, macam-macam ada dan luas plak tuh. 

Memang tak sangka ada mall yang cantik di Lombok ni ek, siap ada cinema plak tuh. Barang-barang pun branded jugak lah, banyak brand-brand surfing ada di sini international tau. Cuci mata lah sekejap kan. 
My Kopi O Cafe 

Eh lepak minum lah ye, minum petang. Pekena kopi Lombok katanya. Eh takkan minum kopi haruslah order makanan sekali so tambah makanan plak hah. Sudah kekenyangan minum petang kat situ heheheh. 




Untuk buang lemak-lemak tuh tadi, ktorang masuk Matahari pi cari baju batik jelah. Mr Big berkali-kali pesan nak baju batik ni. Ada juga saiznya so belikan dulu sementara ada saiz ni. Mau sejam duduk dalam ni pilih baju hehhehehe 
Seafood Ikan Bakar 99 
Adui boleh lupa plak nama kedai makan yang ktorang dinner hari tuh, so kenalah google dan check kan. Nasib sebaris dengan hotel je so senang nak cari. 
giler banyak wei, letih nak abiskan

Kemain enak bagai ye, ikannya segar-segar belaka. Sambal ya ampun pedasnya wei. Rupanya ini lah sambal plecing yang kemain glamer diaorang cakap ni, walaupun pedas ku telan jua gak sebab sedap. 
Puri Indah Subak Hotel 
Maka berkampunglah ktorang 3 malam di hotel Puri Indah Subak ni. 3 star hotel yang cukup selesa untuk kak lily. Ktorang dapat 2 bilik so sorang kena tidur extra bed lah, but dont worry still selesa jugak. Lagipun hotel untuk tidur je sebab lelain kat luar je kan. 

Kak lily tak boleh nak bagi harga untuk semua tempat pelancongan, tempat makan, hotel ye sebab semuanya tourist guide Dak Didan tuh yang uruskan. Kan dah bayar siap-siap pada dia, so pepandailah dia settlekan semuanya hehehehe. 
Abislah kisah hari pertama di Lombok, so tak de apa yang miss hendaknya ye. 
Ok nanti kita sambung lagi lah







Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.ciklilyputih.com/2019/02/lombok-2019-day-1-melawat-pantai.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Lombok 2019 Day 2 Air Terjun Benang Kelambu Dan River Tubing All Outbound

Lombok 2019 Day 2 Air Terjun Benang Kelambu Dan River Tubing All Outbound

papar berkaitan - pada 27/2/2019 - jumlah : 62 hits
Hi Korang Kita sambung citer bercuti di Lombok ni ek Hari kedua ni nampak lebih santai sebab program tak padat langsung Kalau korang rujuk program asal ktorang akan bersnorkeling tapi totally di tukar ye Kitorang ke Air terjun Benang Kelamb...
World Cancer Day Johor 2019

World Cancer Day Johor 2019

papar berkaitan - pada 9/2/2019 - jumlah : 75 hits
World Cancer Day Johor 2019 adalah hari antarabangsa jatuh pada 4 Februari untuk meningkatkan kesedaran tentang kanser dan untuk menggalakkan pencegahan pengesanan dan rawatannya Pada tahun ini Tunku Laksamana Johor Yayasan Kanser dengan ke...
Ekspedisi Pendakian Bukit Jugra Anjuran Bsmm Kuala Langat 2019

Ekspedisi Pendakian Bukit Jugra Anjuran Bsmm Kuala Langat 2019

papar berkaitan - pada 25/2/2019 - jumlah : 79 hits
Ekspedisi Pendakian Bukit Jugra Anjuran BSMM Kuala Langat Alhamdulillah 16 Februari yang lalu CN berkesempatan join Ekspedisi Pendakian Bukit Jugra Anjuran BSMM Kuala Langat untuk tahun 2019 Tahun tahun yang lepas tak dapat join atas masala...
Family Day 2019

Family Day 2019

papar berkaitan - pada 21/2/2019 - jumlah : 93 hits
Assalamualaikum dan selamat sejahtera Pada tarikh 23HB FEBRUARI 2019 komuniti Sahabat Johor Darul Takzim menganjurkan FAMILY DAY yang bertempat di Batu layar Kota Tinggi Johor ini adalah kali ke 4 event family day dianjurkan Sebelum ini pen...
Bukit Batu Putih Tanjung Tuan Pd

Bukit Batu Putih Tanjung Tuan Pd

papar berkaitan - pada 14/2/2019 - jumlah : 95 hits
AHAD 3 12 2017Entri ni kiranya sambungan catatan ke Hutan Rekreasi Tanjung Tuan Kalau dalam entri saya cuma sempat ke pantai tersembunyi kedatangan kali ni akan mendaki ke BUKIT BATU PUTIH pula Perjalanan bermula kira kira jam 10 15pagi Jom...
Bukit Batu Putih Tanjung Tuan Melaka

Bukit Batu Putih Tanjung Tuan Melaka

papar berkaitan - pada 14/2/2019 - jumlah : 127 hits
06 01 2019 AHADSetelah lebih dua bulan tak ke hutan semangat dan keterujaan saya berada pada tahap tinggi untuk aktiviti kali ini Antara misi saya untuk tahun 2019 mendaki sekurang kurangnya enam buah bukit gunung Tapi bukan yang tahap susa...
Trip Lombok Day 2

Trip Lombok Day 2

papar berkaitan - pada 28/2/2019 - jumlah : 315 hits
meneruskan perjalanan dihari kedua cuti2 lombok lepas breakfast di villa ombak hotel kami terus menaiki bot untuk ketanah besar lombok sekali lagi untuk perjalanan seterusnya kali ini kami dibawa ke kawasan air terjun Sendang Gile yang kata...
Percutian Bandung 2019 Day 3 Makan Di Kafetaria 170

Percutian Bandung 2019 Day 3 Makan Di Kafetaria 170

papar berkaitan - pada 15/2/2019 - jumlah : 134 hits
PERCUTIAN BANDUNG 2019 DAY 3 MAKAN DI KAFETARIA 170 Hari ketiga ni daddy nak proper breakfast dan lunch Kiranya keluar je hotel 9 pagi tu terus nak makan Lepas makan baru ke Lembang Indonesia untuk aktiviti seterusnya ke Kota Mini Lembang d...
Eksklusif Kisah Perkenalan Siti Kharina Dan Suspek Aliwajuwon Gilbertalowonle

Berkenalan Melalui Laman Sosial

Polis Dedah Suspek Utama Warga Nigeria Mempunyai Akses Rumah Sewa Siti Kharina

Pembunuhan Siti Kharina Pernah Masuk Kondominium Dengan Warga Asing

Tiada Siapa Boleh Pisahkan Kami Kecuali Pengasas Dnars Sempat Tinggalkan Pesanan Sebelum Dijemput Ilahi

Jalan Sesak Disebabkan Lori Rosak Lelaki Ini Tunduk Minta Maaf Pada Semua Pengguna Jalan

Pekerja Pun Pelik Faziani Tiba Tiba Cakap Pasal Mati

Syed Saddiq Jangan Pandai Cakap Saja Tapi Tiada Tindakan



Saya Ada Hantar Pesanan Pada Bella Di Instagram Tapi Nismell

Ekspedisi Membawa Bongkah Ais Dari Artik Ke Titik Khatulistiwa Tanpa Peti Sejuk Pada 1959

Adamdidam Meninggal Dunia Neelofa Buka Mulut

Adakah Ikan Di Lautan Kencing Dalam Air

5 Permainan Video Yang Memaparkan Negara Kita Malaysia


Salam Maulidur Rasul

Tahukah Anda Pelekat Rfid Sudah Boleh Didapati Secara Percuma

Visit The 13th Private International School Fair In Kuala Lumpur This June

Raikan Anak Yatim Di Bulan Mulia Terima Kasih Mcdonald S Dan Ppz Maiwp

Buffet Ramadhan Di The Tiffin Cafe

Pengerusi Dap Ditahan Ugut Polis