Kes Ebit Lew Analisis Data 30 000 Gambar Dalam Pemacu Pena Ambil Masa 7 Hari
Juruanalisis Unit Siasatan Jenayah Komputer Makmal Forensik Polis Yip Chang Ching berkata tempoh tersebut termasuk dua hari untuk membuka data asal gambar dalam format 'raw' diperoleh daripada sebuah telefon yang terlibat dalam kes tersebut.
Pendakwah, Ebit Lew, berhadapan 11 pertuduhan termasuk mengaibkan kehormatan seorang wanita dengan menghantar perkataan dan gambar lucah ke nombor telefon mangsa menerusi aplikasi WhatsApp pada 2021. (Gambar Bernama)TENOM: Seorang saksi dalam perbicaraan kes gangguan seksual membabitkan pendakwah Ebit Irawan Lew atau Ebit Lew, memberitahu Mahkamah Majistret di sini bahawa beliau mengambil masa selama tujuh hari untuk menganalisis lebih 30,000 gambar yang disimpan dalam sebuah pemacu pena
Juruanalisis Unit Siasatan Jenayah Komputer Makmal Forensik Polis Yip Chang Ching, 45, berkata tempoh tersebut termasuk dua hari yang diperlukan untuk membuka data asal gambar dalam format ‘raw’ yang diperoleh daripada sebuah telefon yang terlibat dalam kes tersebut.
“Mengikut permintaan pegawai penyiasat untuk mengeluarkan semua gambar berunsur seksual, saya telah membuat analisis dengan ‘go through’ atau tengok gambar ke gambar,” katanya ketika menjawab soalan pemeriksaan semula Timbalan Pendakwaraya Nor Azizah Mohamad, di sini hari ini.
Perbicaraan yang bermula pada 3 petang itu di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani bersama peguam Kamaruddin Mohmad Chinki dan Prem Elmer Ganasan secara dalam talian, berakhir kira-kira 5.30 petang.
Yip, yang merupakan saksi kelapan dalam kes itu berkata proses analisis mengambil masa yang lama kerana data “raw” hanya boleh dibaca menggunakan perisian khusus, sebelum ia boleh ditukar kepada format yang boleh dibaca.
Beliau turut menjelaskan data yang dianalisisnya itu merupakan “data extraction” dan laporan yang telah dibuat oleh syarikat LGMS Berhad dan proses analisis yang dijalankannya tidak akan menganggu atau mengubah sebarang maklumat atau data terlibat.
Terdahulu ketika menjawab soalan lain Kamaruddin, saksi memberitahu bahawa gambar yang dilihatnya dalam pemacu pena dan gambar dalam “Digital Forensic Investigation Report” kelihatan serupa.
Kamaruddin: Boleh saya tanya kepada saksi, adakah anda tahu salinan daripada Laporan Siasatan Forensik Digital, boleh secara fizikal?
Yip: Tidak, hanya dalam format dokumen mudah alih (PDF).
Ebit Lew, 39, berhadapan 11 pertuduhan antaranya mengaibkan kehormatan seorang wanita berumur 40-an dengan menghantar perkataan dan gambar lucah ke nombor telefon mangsa menerusi aplikasi WhatsApp antara Mac dan Jun 2021.
Pendakwah itu didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
Perbicaraan bersambung pada 22 hingga 25 Okt depan. - FMT
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com/2025/09/kes-ebit-lew-analisis-data-30000-gambar.html