Kenangan Swab Test Dan Pakai Gelang Pink


Assalamualaikum



Kenangan Swab Test Dan Pakai Gelang Pink | Tak pernah aku sangka bila aku terpaksa pakai gelang pink yang ditakuti oleh rakyat Malaysia sekarang. Rasa macam penjenayah pun ada bila pakai gelang pink. Semua orang pandang semacam je. Fikir negatif laa tu!
Macam mana aku boleh terjerumus pakai gelang pink? Aku nie positive ke? Tidak! Aku tak ingin pun pakai gelang nie. Gelang nie menakutkan aku okay! Sebelum nie tengok orang lain je pakai gelang pink. Sekali aku kena pakai gelang pink. Hahahahaa..
04 Jun 2021 tu aku tetiba je asyik bersin-bersin. Aku dah laa ada resdung. Kalau bersin je, tak lama mesti sakit tekak. Serious weyy! Tak lama lepas tu aku sakit tekak. Biasanya aku bila tonsil membengkak. Tapi aku cepat kali nie, aku terus beli Dequadin Pastilles Menthol.
05 Jun 2021 tu aku dah start hilang deria bau. Bukan totally hilang cuma kurang peka bau tu. Aku dah gelabah biawak! Tapi masih cuba fikir positive sebab taknak asyik negatif je, kang aku takut. Makin aku takut bila bersin-bersin, selsema, sakit tekak dan sakit kepala.
Lepas tu, aku terus tak senang duduk. Aku dah mula fikir negatif je. Macam mana kalau aku nie positive covid-19? Aku fikir mak ayah aku sebab aku masih duduk dengan mereka. Anak-anak saudara aku yang duduk sekali nie. Ya Allah! Masa tu hanya Allah swt je tahu macam mana takutnya aku.
Apatah lagi bila aku teringat yang aku ada jumpa orang ramai masa nenek aku meninggal pada 01 Jun 2021. Sebab masa nenek aku meninggal, ada pelbagai umat manusia. Dan ada sebarang kemungkinan ada pembawa. Kan? Aku taknak negatif dah.
Baca: Perginya Insan Yang Aku Sayangi

Sampai laa 09 Jun 2021, aku tergerak hati nak call Pejabat Kesihatan Daerah Dungun (PKD). Itu pun selepas aku update status kesihatan dalam MySejahtera. Lepas aku update dalam MySejahtera, keluar suspected case. Sebab aku ada kebarangkalian mempunyai jangkitan covid-19.




Bila aku dah call PKD, aku bagitahu symptoms yang aku alami dan aku bagitahu pihak PKD yang aku yakin aku tak ada contact rapat dengan sesiapa. Pihak PKD tenangkan aku dan offer aku untuk buat swab test pada 10 Jun 2021. Aku bersetuju je laa. Bila aku dah bersetuju, pihak PKD minta aku datang petang tu untuk pakai gelang pink dan ambil surat kuarantin.
Maka bermula laa episode kuarantin aku 09 Jun 2021 sehingga 10 Jun 2021. Lemah betul aku bila dah pakai gelang pink. Aku tak boleh pergi ke mana-mana pun. Hanya duduk di rumah. Stress tahu tak?!
10 Jun 2021 tepat pukul 10.00 pagi, aku tiba di Klinik Kesihatan Kuala Abang untuk swab test. Ramai orang yang kena swab test masa tu. Aku duduk jauh jauh sebab aku takut. Aku cuba intai-intai yang kena buat swab test. Eee ngeri tengok batang panjang terjolok masuk mulut dan hidung.
Bila nama aku dipanggil, lemah lutut aku. Masa kena masukkan benda tu dalam mulut, aku dah termuntah. Rasa macam tercekik tulang ikan pun ada. Bila masuk yang hidung pulak, geli geli nak terbersin aku. Hahahahahaa.. pedih sikit je!
Aku terus tanya bila boleh tahu result PCR aku tu. Katanya dalam tiga hari. Ya Allah! Masa tu tak sabar betul nak tunggu keputusan. Berdoa minta Allah swt jauhkan aku, keluarga, rakan-rakan dan orang yang aku sayang dari sebarang penyakit.
Baca: Perbezaan RTK Dan PCR Covid-19

13 Jun 2021 pada pukul 09.50 pagi, aku dah terima mesej untuk membuat semakan keputusan swab test. Ya Allah! Berdebar teruk aku masa tu. Rasa hilang jantung aku. Nak klik link tu pun takut. Aku berterus-terusan fikir bukan-bukan.


Alhamdulillah.. terima kasih ya Allah! Bersyukur sangat. Masa dapat result nie, aku nak nangis dah! Tak cakap banyak, terus bagitahu ma ayah aku. Tak lama lepas tu baru aku WhatsaApp dalam group family bagitahu adik beradik yang lain. Sebab dari awal, aku tak bagitahu aku pakai gelang pink. Memang aku tunggu keputusan, baru aku nak bagitahu.
Aku pun terus WhatsApp bilik gerakan PKD sini. Nak tanya perihal potong gelang sebab aku pun keputusan negatif kan. Tak sabar nak potong gelang. Dah berapa hari tak keluar rumah. Mati kutu aku asyik terperuk je dalam rumah.


Yesss! Boleh potong gelang pink nie. Kalau aku pakai gelang pink nie, terasa macam dihukum je. Semua orang pandang negative!


Selamat tinggal gelang pink yang menakutkan! Walaupun tidak positive, tak ada contact rapat tapi takut tu takleh nak gambarkan. Lega! Aku bebas tanpa gelang pink.



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.eyqahasnan.com/2021/06/kenangan-swab-test-dan-pakai-gelang-pink.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Polis Tahan Lori Bawa Sekumpulan Warga Asing Pakai Gelang Pink Di Sungai Petani

Polis Tahan Lori Bawa Sekumpulan Warga Asing Pakai Gelang Pink Di Sungai Petani

papar berkaitan - pada 14/6/2021 - jumlah : 118 hits
Gambar yang tular di media sosial menunjukkan sekumpulan orang memakai gelang pink menaiki lori PETALING JAYA Polis telah berjaya mengesan dan menahan sebuah lori yang membawa sekumpulan warganegara asing memakai gelang kuarantin merah jamb...
Thank You Allah Pakai Baju Pink Sambut Kelahiran Anak Pu Amin Timang Anak Keempat

Thank You Allah Pakai Baju Pink Sambut Kelahiran Anak Pu Amin Timang Anak Keempat

papar berkaitan - pada 31/5/2021 - jumlah : 104 hits
Tahniah diucapkan buat pencetus ummah atau PU Amin yang telah selamat menimang cahaya mata keempatnya semalam Menerusi Instagramnya PU Amin berkongsi khabar gembira itu kepada umum malah amat bersyukur dengan kurniaan rezeki memperoleh zuri...
Mrt Passengers On May 27 Advised To Get Covid 19 Swab Test

Mrt Passengers On May 27 Advised To Get Covid 19 Swab Test

papar berkaitan - pada 2/6/2021 - jumlah : 126 hits
Passengers who used the Kajang line mass rail transit train service on May 27 have been advised to get the Covid 19 swab test after one of the passengers on the train was tested positive for the disease In a statement today Prasarana said t...
Covid 19 Health Workers Arrive In Long Lamai To Swab Test Villagers

Covid 19 Health Workers Arrive In Long Lamai To Swab Test Villagers

papar berkaitan - pada 4/6/2021 - jumlah : 83 hits
The PCR test kits and other equipment being unloaded upon arrival at Long Lamai MIRI Health Ministry personnel were flown to the remote Penan village of Long Lamai yesterday morning to conduct Covid 19 swab tests on its villagers following ...
Pkp 3 0 Swab Test Pertama Kali

Pkp 3 0 Swab Test Pertama Kali

papar berkaitan - pada 21/6/2021 - jumlah : 157 hits
Masuk hari ni hari yang ke tiga Budu mengalami cirit birit Nak kata salah makan pun tak juga Lesu sampai lembik Tidur pun tak cukup Mata baru nak pejam perut buat hal pula Memandangkan hari ni kena puasa dan dalam masa yang sama kena bangun...
Pakai Tudung Cantik Cantik Nak Pergi Mana Tu

Pakai Tudung Cantik Cantik Nak Pergi Mana Tu

papar berkaitan - pada 7/6/2021 - jumlah : 163 hits
PAKAI TUDUNG CANTIK CANTIK NAK PERGI MANA TU Assalammualaikum wbt Menutup aurat Melindungi aurat Menjaga aurat Apa sahajalah yang sesuai Bab aurat ni memang telah ada hukumya dan telah diwajibkan Lelaki dan perempuan ada batas aurat masing ...
Foto Prewed Pakai Suntiang Dituding Plagiat Atta Aurel Mumuk Gomez Emang Orang Minang Mereka Aja

Foto Prewed Pakai Suntiang Dituding Plagiat Atta Aurel Mumuk Gomez Emang Orang Minang Mereka Aja

papar berkaitan - pada 7/6/2021 - jumlah : 126 hits
Gerah dengan komentar warganet Mumuk pun beri pesan bijak bagi mereka yang tak suka melihatnya memakai baju adat Minang tersebut
4 Kesalahan Umum Pakai Sunscreen Yang Baiknya Nggak Lagi Kamu Lakukan Please Jangan Ya

4 Kesalahan Umum Pakai Sunscreen Yang Baiknya Nggak Lagi Kamu Lakukan Please Jangan Ya

papar berkaitan - pada 6/6/2021 - jumlah : 77 hits
Kamu mungkin masih anggap enteng pentingnya pakai sunscreen atau sunblock Padahal kalau malas pake efek buruknya nggak main main
Kini Giliran Hafiz Mahamad Pula Tampil Buka Cerita Isu Uel Sekali Hafiz Mahamad Dedah Sesuatu Tentang Mereka

Check Baki Loan Peribadi

Sumbangan Ustaz Ebit Lew Berjaya Masuk Ke Gaza Nadir

Kenapa Mereka Semakin Berani

Berhemah Dalam Menegur

Rm715 000 Raised For Syed Saddiq S Bail In 24 Hours

Lirik Kenangan Terindah Setia Band

Lirik Teman Celine Nadya



10 Penaja Terbesar F1 Dalam Tempoh Sedekad Lalu

5 Ikon Penggerak Kebajikan Paling Terkenal di Malaysia

Serangga Ini Miliki Teknik Mempertahankan Diri Yang Sangat Menyeramkan

Kisah Seluruh Semenanjung Malaysia Terputus Bekalan Elektrik 1996

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Mata Ketiga TV3


Lirik Kulepas Dengan Cinta Andika Mahesa

Kalau Lapar Masaklah

Amanah Man Backs Syed Saddiq Lashes Out At Pas Youth Chief

Most Workers In Sanitation Sector Not Vaccinated Yet Says Mtuc

Saturday Jokes 65

Restoran Kini Boleh Beroperasi Sehingga 10 Malam