Kena Pelbagaikan Menu Sejak Anak 6 Bulan Barulah Dia Tak Memilih Tak Takut Cuba Makanan Baru


Beberapa tingkah laku pemakanan biasanya berlaku apabila kanak-kanak mula berdikari dan menguji serta meninjau kebebasannya. Ini adalah sebahagian daripada perkembangan normal psikologikal kanak-kanak dan ibu bapa tidak perlu berasa bimbang. Masalah ini jarang disebabkan oleh penyakit yang serius.

Apakah yang dimaksudkan dengan enggan makan?
Menurut perkongian daripada MyHealth Portal, keengganan untuk makan berlaku apabila kanak-kanak menolak makanan baru yang diperkenalkan kepadanya atau apa jua makanan ditawarkan kepada mereka.
Apakah makanan yang biasanya ditolak oleh kanak-kanak?
Kanak–kanak yang berumur antara 1 tahun hingga 5 tahun biasanya takut untuk mencuba makanan baru yang diperkenalkan kepada mereka. Kanak-kanak memilih makanan dan akan makan makanan tertentu sahaja. Masalah yang paling utama adalah kanak-kanak yang enggan makan sayur.

Masalah utama dalam kalangan bayi adalah keengganan makan makanan pejal.
Apakah penyebab masalah ini berlaku?
Keengganan untuk makan merupakan sebahagian daripada perkembangan normal psikologikal kanak-kanak. Pada amnya, kanak-kanak ini sihat dan tidak mengalami sebarang penyakit.
Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak mengalami gejala seperti penurunan berat badan, muntah dan tercekik, anak anda perlukan penilaian yang lebih terperinci oleh doktor anda. Kemungkinan anak anda mengalami penyakit lain (selain daripada keengganan untuk mengambil makanan) seperti:
-Mempunyai perasaan benci terhadap makanan
-Kegagalan otot-otot pengunyahan ( mulut)
-Penyakit “gastro oesphageal reflux”
-Kegagalan Neuro (otak saraf)-contoh:cerebral palsy (keabnormalan perkembangan otak yang menyebabkan kelemahan dan ketiadaan koordinasi pada anggota-anggota tubuh).
-Usus kecil tersumbat “Intestinal obstruction”
Achalasia – keadaan yang mengganggu aktiviti normal otot esofagus “gulet” dan ini melibatkan perjalanan bahan-bahan yang ditelan.

Bagaimana masalah ini boleh berlaku?
Bayi anda menunjukkan masalah dengan:
-Tidak bercerai susu pada masa yang sesuai
-keengganan memakan makanan pejal.
Kanak-kanak mungkin:
Lebih suka memilih makanan – hanya mengambil beberapa jenis makanan sahaja.
Enggan memakan makanan baru yang diperkenalkan.
Enggan makan apa jua jenis sayur.
Hanya makan sejenis makanan sahaja sepanjang masa.
Jika pertumbuhan dan perkembangan anak anda berlaku secara normal, kemungkinan masalah ini adalah masalah biasa.
Tanda-tanda bahaya:
Jika anak anda mengalami tanda atau gejala seperti berikut: – sila berjumpa doktor dengan “SEGERA”
-Peningkatan berat badan yang perlahan.
-Perkembangan yang perlahan.
-Batuk atau tercekik semasa makan.
-Muntah yang berulang.
Adakah terdapat sebarang komplikasi berlaku disebabkan oleh masalah ini?
Tiada komplikasi berlaku sekiranya perkembangan dan pertumbuhan anak anda normal.
Walaupun anak anda hanya mengambil beberapa jenis makanan sahaja, ini tidak bermakna anak anda mengalami kekurangan zat makanan.
Adakah masalah ini boleh dirawat?
Anak anda perlu dinilai oleh doktor sebelum diberi sebarang rawatan. Walaupun anak anda memilih atau mengelak salah satu jenis makanan daripada diet hariannya, ini anda tidak perlu bimbang jika dia membesar secara normal.
Jika anak anda membesar secara normal walaupun menolak makanan, cuba cara berikut:
-Berikan makanan yang sering dielakkan oleh anak anda pada masa yang lain. Terus berusaha dan jangan putus asa.
-Terus memperkenalkan makanan baru kepada anak anda.
-Sediakan makanan yang berbeza (termasuklah makanan yang disukai oleh anak anda ) pada setiap waktu makan.
-Hidangkan makanan dalam pelbagai bentuk yang menarik.
-Elakkan makanan manis seperti gula-gula di antara waktu makan.
-Anda boleh memberi vitamin tambahan sekiranya anak anda enggan mengambil makanan tertentu dalam jangka masa yang lama.
-Elakkan makan ketika menonton tv kerana ia akan mengganggu perhatian anak anda.
-Makan bersama ahli keluarga akan menggalakkan anak anda makan. Ia juga memberi anda peluang memberi perhatian dan mengajar anak anda makan.
-Tunjukkan contoh yang baik dengan memakan perlbagai jenis makanan.
-Paling penting – elakkan daripada pertengkaran ketika waktu makan.

Belajar untuk mengurangkan perasaan risau atau bimbang kerana keadaan ini boleh menguatkan lagi keengganan anak anda untuk makan..
-Jangan memaksa anak anda untuk makan.
-Jangan bertengkar dengan anak anda semasa waktu makan.
-Jangan menghukum anak anda sekiranya tidak mahu makan.
-Berikan pujian jika anak anda mula memakan jenis makan yang selama ini ditolak olehnya.
Bagaimana masalah ini dapat dielakkan?
Anda harus:
Menunjuk contoh dengan memakan hidangan yang lengkap bersama anak anda.
Perkenalkan pelbagai jenis makanan baru seawal umur 6 bulan.
Jangan berikan terlalu banyak susu atau jus antara waktu makan utama.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Kredit Foto: Freepik
The post Kena Pelbagaikan Menu Sejak Anak 6 Bulan, Barulah Dia Tak Memilih & Tak Takut Cuba Makanan Baru appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/kena-pelbagaikan-menu-sejak-anak-6-bulan-barulah-dia-tak-memilih-tak-takut-cuba-makanan-baru/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Finger Food Perlu Terutama Anak 7 8 Bulan Baik Untuk Skil Motor Mereka Wajib Pelbagaikan Tekstur Makanan

Finger Food Perlu Terutama Anak 7 8 Bulan Baik Untuk Skil Motor Mereka Wajib Pelbagaikan Tekstur Makanan

papar berkaitan - pada 9/1/2021 - jumlah : 116 hits
Ibu dengan bayi usia 8 bulan pasti ternanti nantikan perkembangan bayi Oleh itu untuk pastikan bayi sihat ibu tentu mahu bereksperimentasi dengan jenis tekstur dan juga bentuk makanan baru untuk anak Jika anda ingin mendapatkan idea baru un...
Selepas 2 Bulan Fattah Fazura Kongsi Wajah Comel Anak Tepat 1 Januari 2021 Patut Tak Tunjuk Rupanya Tunggu Tahun Baru

Selepas 2 Bulan Fattah Fazura Kongsi Wajah Comel Anak Tepat 1 Januari 2021 Patut Tak Tunjuk Rupanya Tunggu Tahun Baru

papar berkaitan - pada 1/1/2021 - jumlah : 196 hits
loading Perkongsian foto di Instagram daripada pasangan selebriti popular Fattah Amin dan Nur Fazura tengah malam tadi mengundang perhatian netizen
7 Menu Sarapan Pagi Untuk Anak Yang Simple Tapi Sedap Barulah Kekal Bertenaga

7 Menu Sarapan Pagi Untuk Anak Yang Simple Tapi Sedap Barulah Kekal Bertenaga

papar berkaitan - pada 4/1/2021 - jumlah : 202 hits
Sarapan pagi untuk anak perlu disediakan setiap hari Ia amat penting bagi membekalkan tenaga anak anak untuk menjalani segala aktiviti dengan penuh aktif dan ceria Waktu makan pagi yang disarankan oleh pakar ialah selepas jam 7 dan sebelum ...
Elak Kongsi Sudu Garpu Merasa Makanan Sebelum Suap Pada Anak Doktor Kongsi Cara Cegah Karies Gigi

Elak Kongsi Sudu Garpu Merasa Makanan Sebelum Suap Pada Anak Doktor Kongsi Cara Cegah Karies Gigi

papar berkaitan - pada 12/1/2021 - jumlah : 68 hits
Karies gigi lebih dikenali sebagai gigi berlubang di kalangan masyarakat kita Masalah ini boleh dialami oleh semua golongan masyarakat tidak kira kanak kanak atau dewasa Ianya boleh berlaku pada gigi kekal atau gigi susu Bagaimana karies gi...
Gembira Bertukar Sedih Hamil 9 Bulan Baru Tahu Dalam Kandungan Bukan Bayi

Gembira Bertukar Sedih Hamil 9 Bulan Baru Tahu Dalam Kandungan Bukan Bayi

papar berkaitan - pada 13/1/2021 - jumlah : 180 hits
Siapa sangka penantian seorang wanita ini selama sembilan bulan yang dianggapnya sebagai tempoh kehamilan terjawab dengan berita yang tak disangka sangka apabila doktor mengesahkan dia tidak mengandung sebaliknya ada objek lain dalam rahim ...
Anak Nak Masuk Sekolah Mak Ayah Boleh Latih Anak 5 Kemahiran Ni Dulu Pada Anak Barulah Hati Lega

Anak Nak Masuk Sekolah Mak Ayah Boleh Latih Anak 5 Kemahiran Ni Dulu Pada Anak Barulah Hati Lega

papar berkaitan - pada 12/1/2021 - jumlah : 74 hits
Bakal memasuki sekolah pada penggal tahun ini ada di antara mak ayah yang masih tidak yakin untuk menghantar anak mereka Dapatkah anak menguruskan dirinya sendiri bolehkah anak memberitahu cikgu untuk ke tandas dan bolehkah anak makan sendi...
Innalillahi Baru 2 Bulan Menikah Pasangan Pengantin Baru Ini Menjadi Korban Sriwijaya Air Sj 182

Innalillahi Baru 2 Bulan Menikah Pasangan Pengantin Baru Ini Menjadi Korban Sriwijaya Air Sj 182

papar berkaitan - pada 10/1/2021 - jumlah : 93 hits
Kejadian jatuhnya pesawat Sriwijaya Air pada Sabtu 9 Januari 2021 menyisakan duka yang mendalam Pesawat nahas tersebut terbang dengan rute Jakarta Pontianak dan jatuh di di antara Pulau Laki dan Pulau Lancang Kepulauan Seribu Sejak dinyatak...
Mudah Cepat Sembuh Ibu Kongsi Pengalamannya Jaga Anak Bersunat Usia 3 Bulan

Mudah Cepat Sembuh Ibu Kongsi Pengalamannya Jaga Anak Bersunat Usia 3 Bulan

papar berkaitan - pada 7/1/2021 - jumlah : 163 hits
Sakit tak kalau nak sunatkan bayi lelaki awal awal Tak sampai hatilah tengok kecil kecil dah sunat Ini antara dialog ibu bapa yang rasa serba salah untuk sunatkan anak lelaki pada usia awal Namun bagi sesetengah ibu bapa memilih untuk bersu...
Tidak Salah Bukan Islam Menyumbang Kepada Orang Islam

Mayat Terbakar Ditemui Di Tepi Jalan

Sambal Sotong

Pengarah F9 Sahkan Brian O Conner Masih Hidup

Akhlrnya Majlkan Yang Dlkatakan Pvkul Pembantu Perlbadi Tampil Moh0n Maaf Ini Kata Kata Beliav

Kisah Raja Muda Nak Cari Isteri

Trend Lesu Akhbar Cina

Izrail Memanggil



Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Ramadani TV3

Kisah Gadis Colombia Yang Tidur Selama 2 Bulan Secara Berterusan Sleeping Beauty

Berapa Harga Sebenar Kereta Recond Popular Jepun Yang Dijual di Malaysia

7 Individu Yang Mempunyai Koleksi Peribadi Paling Pelik Di Dunia

Resepi Biskut M M Kesukaan Ramai


Manjakan Kuku Tangan Kaki Di Salun Artzy Nails

Cuba Jugak Nasi Hang Lekiu Sitty Cafe

Kawan Dan Lawan Elok Cool Down

Sdmc Four Localities Including 3 Longhouses In Sarawak Under Emco

Kenyataan Akhbar Kpk 18 April 2021 Situasi Semasa Jangkitan Penyakit Coronavirus 2019 Di Malaysia

Lawas District Reverts To Green Zone Belaga And Kanowit Change To Red