Kelayakan Budi95 Diperluas Kepada Nelayan Pemilik Bot Pemegang Lesen Baharu
Kelayakan BUDI95 Diperluas Kepada Nelayan, Pemilik Bot & Pemegang Lesen Baharu
Kementerian Kewangan memaklumkan bahawa tiga lagi kelompok baharu menerima manfaat subsidi bersasar BUDI MADANI RON95 (BUDI95).
Menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan pada Selasa, peluasan kelayakan itu akan diberikan kepada lebih 17,900 nelayan berdaftar dengan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), lebih 4,300 pemilik bot persendirian berdaftar dengan Jabatan Pelabuhan dan Dermaga Sabah dan lebih 9,700 pemegang lesen memandu baharu yang direkodkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).
“Kementerian Kewangan (MoF) telah mengaktifkan kelayakan kepada individu-individu terbabit, menjadikan mereka sebahagian daripada lebih 16 juta rakyat yang kini memanfaatkan harga subsidi RON95 pada kadar RM1.99 seliter berbanding RM2.60 seliter tanpa subsidi.
“MoF kini sedang memuktamadkan data tambahan melibatkan pengguna bot yang tidak mempunyai lesen memandu di negeri-negeri lain di seluruh negara, khususnya Sabah dan Sarawak,” kata kementerian itu.
BACA: BUDI95: Kerajaan Setuju Beri Pemandu E-hailing Sepenuh Masa Kelayakan Tambahan
BACA JUGA: BUDI95 Catat Tiga Juta Pengguna, Jualan Lebih RM91 Juta Dalam Tempoh Empat Hari – Amir Hamzah
Menurutnya lagi, perbincangan antara Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan syarikat pengendali e-hailing (EHO) sedang diselaraskan bagi pelaksanaan penambahan siling kelayakan melebihi 300 liter sebulan kepada pemandu e-hailing sepenuh masa, bagi memastikan kelangsungan pekerjaan mereka tidak terjejas.
“Kerajaan MADANI kekal komited memastikan program subsidi bersasar ini berjalan dengan lancar, telus dan memberi manfaat secara langsung kepada rakyat. MoF bersama agensi berkaitan akan terus memantau pelaksanaan BUD195 dan melaksanakan penambahbaikan dari semasa ke semasa.
“Orang ramai boleh merujuk soalan lazim (FAQ) melalui portal rasmi BUDI MADANI atau menghubungi talian bantuan di 1-300-88-9595 atau melalui WhatsApp di +603-2631 4595 untuk maklumat lanjut.
“Portal ini turut dilengkapi ciri semakan sejarah transaksi yang boleh diakses melalui MyDigital ID bagi memastikan keselamatan data peribadi pengguna,” katanya lagi.
Sumber: Kementerian Kewangan
The post Kelayakan BUDI95 Diperluas Kepada Nelayan, Pemilik Bot & Pemegang Lesen Baharu appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/10/07/kelayakan-budi95-diperluas-kepada-nelayan-pemilik-bot-pemegang-lesen-baharu/