Jangan Biar Anak Terperap Dalam Rumah Biar Cergas Lasak Baik Untuk Perkembangan Otaknya


Pendedahan cahaya matahari dan aktiviti luar sememangnya diakui dapat membentuk perkembangan minda yang baik buat anak-anak kecil kita yang sedang membesar. Bukan hanya kemahirannya diasah dari pelbagai segi bahkan juga imun tubuhnya juga menjadi bertambah baik.
Menurut Puan Norashikin Ahmad, guru Pendidikan awal kanak-kanak, bermain sebenarnya dapat menyumbang kepada perkembangan kognitif, fizikal, sosial dan emosi serta kesejahteraan kanak-kanak.

Kanak-kanak juga digalakkan untuk bermain di luar kerana ruang yang luas. Mereka boleh berlari bebas dan ini membantu mereka tidur dengan lebih lena pada waktu malam dan mengurangkan risiko obesiti.
Pakar perkembangan kanak-kanak pernah mengatakan bahawa kanak-kanak yang banyak menghabiskan masa di luar mempunyai perilaku yang lebih baik, kurang nakal serta lebih mudah dikawal.

Kepentingan Bermain Di Luar
Menurut seorang ahli terapi occupationalpediatrik, Angela Hanscom:
“ Kanak-kanak yang tidak merangkak akan mudah hilang kemahiran mengimbangkan badan. Proses merangkak sebenarnya membantu mengekalkan pergerakan cecair dalam telinga mereka.
“Selain daripada kemahiran merangkak, beliau juga menggalakkan ibu bapa untuk membawa keluar bayi mereka dan membenarkan anak-anak untuk menyentuh rumput. Ini supaya mereka mendapat lebih banyak input sentuhan”.

Oleh demikian, dapat kita katakan aktiviti outdoor seperti ini patut dimulakan sejak awal lagi. Anak kecil di usia setahun dua sepatutnya diberikan masa di luar untuk menyentuh pelbagai objek dan merasai pelbagai jenis rasa sentuhan. Ia adalah penting untuk tumbesaran fizikal mereka.
Sudah tentu, pada usia sekecil ini, ibu atau bapa patut ada di sisi untuk menjaganya, tetapi jika anak anda sudah mencapai usia 8 tahun ke atas, dia sepatutnya diizinkan untuk bermain dengan anak jiran serta rakannya yang lain secara bebas.

Melihat dari segi perkembangan anak-anak, aktiviti luar dapat:
* Mendukung pertumbuhan tulang yang sihat di mana sinaran matahari membantu meningkatkan vitamin D pada tubuh yang baik untuk pertumbuhan tulang anak-anak. Selama 10 hingga 15 minit sudah mencukupi anak-anak menerima vitamin D untuk pertumbuhan tulang mereka.
*Menguatkan otot dan tubuh anak-anak selain dapat belajar untuk berkawan dengan rakan sebaya yang baru.
*Dapat melihat alam semulajadi malah meneroka flora dan fauna di sekeliling mereka dan memberikan pengalaman baru yang bermakna buat mereka.
* Aktiviti bermain di luar adalah bebas dan tidak berstruktur, minda mereka akan lebih berkembang kerana mereka perlu memikirkan apa yang perlu dilakukan – berbanding sekadar menatap skrin televisyen atau gajet. Melalui proses ini, anak-anak belajar untuk membuat keputusan, tindakan, dan menguruskan emosi. Semua ini membantu mereka berasa lebih konfiden.

 
* Menggalakkan interaksi dan ekspresi emosi yang sihat. Ini disokong oleh pelbagai pemerhatian yang mendapati bahawa anak kecil akan menggunakan 5 kali ganda lebih banyak perkataan semasa bermain di luar rumah berbanding di dalam.
* Aktiviti luar bukan saja menyeronokkan, tetapi ia juga boleh membantu anak untuk menyalurkan tenaga mereka yang ‘tak pernah habis’. Bila tenaga ini dapat disalurkan dengan betul, mereka sebenarnya dapat tidur lebih awal. Sikap agresif dan tantrum merupakan salah satu tindakbalas untuk anak mengeluarkan tenaga dan mengekspresikan perasaan mereka.
* Anak bergerak lebih aktif berbanding duduk diam sahaja dan membantu langkah awal untuk mengelakkan komplikasi penyakit seperti diabetes, serangan jantung, rabun jauh, dan sebagainya.

Masalah Yang Mungkin Akan Berlaku Apabila Kanak-Kanak Kurang Diberi Pendedahan Bermain di Luar
Ramai antara ibu bapa yang tidak sedar bahawa kekangan pergerakan yang diberikan kepada anak-anak, walaupun atas apa sebab sekali pun, boleh membawa banyak keburukan kepada perkembangan minda dan fizikal anak-anak.
Ini kerana kanak-kanak yang tidak atau kurang terdedah kepada aktiviti outdoor akan menjadi lebih lemah dari segi emosi dan fizikal.
Antara kesan yang berlaku kepada anak-anak ini apabila tidak diberi peluang untuk bermain aktiviti luar adalah:
* Tidak dapat membina otot
* Kurang membakar kalori
* Kurang kemahiran mengawal emosi
* Kurang membina kreativiti
* Kurang kemahiran penggunaan minda dan sekaligus, melemahkan kemahiran akademik (kesan jangka panjang)

JANGAN ‘BUNUH’ PERKEMBANGAN ANAK
Mungkin kita tidak menyedari bahawa anak kita selama ini ‘terasing’ daripada alam semulajadi seperti tumbuhan, haiwan, batu-batuan, awan, dan langit. Mereka sepatutnya mampu melempar bola, melompat, berlari, meneroka, menyentuh, dan menikmati masa di luar. Semua ini adalah manfaat bermain di luar yang merangsang perkembangan saraf motorik.
Tak perlu jauh, bermain di halaman rumah atau taman permainan awam pun dah cukup bagi mereka. Walaupun nampak kecil, ia adalah dunia yang serba gergasi untuk mereka terokai.

Pilih Aktiviti Dengan Anak
Bercerita mengenai aktiviti luar, ibu bapa jangan hanya membiarkan anak bermain sendiri. Sebolehnya cari aktiviti luar yang membolehkan ibu dan ayah turut serta supaya selain membentuk kecerdasan, bonding di antara ibu bapa dan anak juga terjalin lebih erat. Peruntukkan hujung minggu untuk pelbagai aktiviti yang menjadi kesukaan anda.
Pilih Berenang
Jika dilihat dari segi aktiviti luar yang melibatkan kemahiran anak-anak seperti berenang, ia merupakan aktiviti fizikal yang tentunya disukai oleh kanak-kanak. Aktiviti ini memberi peluang untuk bermain dengan air dan memberikan manfaat pada anak-anak. Ia banyak kelebihan dari segi kesihatan seperti menguatkan sistem kardio-respiratori, menambah stamina dan menguatkan sendi. Selain kecergasan fizikal ia juga boleh meningkatkan keyakinan diri.
* Tip ibubapa – Bawa anak ke pantai atau kolam di hujung minggu dan bermain serta berenanglah bersama-sama. Mewujudkan permainan sukaneka air bersama juga disarankan untuk menguatkan bonding.

Berkebun Dengan Anak
Selain itu juga, aktiviti yang melibatkan berkebun, anak-anak akan belajar bertanggungjawab, berdisiplin tanpa perlu dipaksa, belajar hargai alam semulajadi, minat dengan sains dan peka terhadap alam semulajadi. Ini semua dapat meningkatkan keyakinan diri anak-anak, menambah pengetahuan sekaligus mencergaskan fizikal dan mental mereka. Jika aktiviti sebegini dapat mengasah kemahiran dan membantu perkembangan kanak-kanak, secara tidak langsung, ia akan menggalakkan lebih banyak aktiviti menyelesaikan masalah (problem solving skill), terutamanya dalam diri anak-anak kecil.
Dalam sebuah artikel yang diterbitkan di The New York Times, penulis buku iBrain:Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind, Dr Gary Small mengatakan anak-anak yang menghabiskan terlalu banyak waktu dengan teknologi cenderung mengalami gangguan interaksi serta kebolehan komunikasi. Tidak hairanlah, ia juga dikaitkan dengan masalah speech delay.
* Tip ibubapa – Ajar anak sama-sama menanam pokok dengan anda di rumah, siram dan perhatikan pokok yang ditanam ini sebagai satu semangat serta rasa tanggungjawab.

Jogging
Berjongging misalnya antara aktiviti kardio yang baik untuk kesihatan jantung. Bukan hanya anak, bahkan ibu dan ayah juga boleh turut serta untuk menyihatkan badan. Mahu lebih seronok, bawalah bekalan dan berkelahlah dengan harmoni dan gembira sambil menghirup udara segar.
The post Jangan Biar Anak Terperap Dalam Rumah, Biar Cergas & Lasak, Baik Untuk Perkembangan Otaknya! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/jangan-biar-anak-terperap-dalam-rumah-biar-cergas-lasak-baik-untuk-perkembangan-otaknya/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Setiap Ibu Ada Limitasi Termarah Tu Biasa Cuma Jangan Biar Anak Sedih Tanpa Dipujuk

Setiap Ibu Ada Limitasi Termarah Tu Biasa Cuma Jangan Biar Anak Sedih Tanpa Dipujuk

papar berkaitan - pada 14/4/2021 - jumlah : 163 hits
Stres seorang isteri bergelar ibu bukan boleh dibuat main main Bila dah sampai tahap burnout ia bukan sekadar stres biasa Namun menurut pakar psikologi keadaan ini perlu diberi perhatian yang wajar kerana boleh memberi kesan kepada kesihata...
Jangan Leka Perkembangan Anak Periksa Carta Milestone Selalu Barulah Boleh Kesan Jika Anak Lambat

Jangan Leka Perkembangan Anak Periksa Carta Milestone Selalu Barulah Boleh Kesan Jika Anak Lambat

papar berkaitan - pada 8/4/2021 - jumlah : 85 hits
Setiap anak anak punya perkembangan dirinya sendiri ada yang lambat tetapi ada juga yang cepat dalam segala segi Maka perhatikanlah setiap gerak geri perkembangan anak Periksa perkembangannya melalui carta milestone yang boleh dirujuk di in...
Anak Main Conteng Conteng Jangan Larang Fasa Dia Belajar Menulis Biarkan

Anak Main Conteng Conteng Jangan Larang Fasa Dia Belajar Menulis Biarkan

papar berkaitan - pada 11/4/2021 - jumlah : 63 hits
Anak yang pandai memegang pensil dan seterusnya boleh menulis dengan baik tidak datang dengan sendiri Semuanya harus dirangsang dengan baik Tangan anak sejak awal lagi harus diberikan latihan untuk menguatkan tangan agar bersedia untuk meme...
Anak Kita Semua Pandai Jangan Bandingkan Adik Beradik Risau Mereka Pendam Perasaan

Anak Kita Semua Pandai Jangan Bandingkan Adik Beradik Risau Mereka Pendam Perasaan

papar berkaitan - pada 7/4/2021 - jumlah : 111 hits
Hati hati ya Sebagai mak ayah kita kadangkala tak perasan yang kita suka lebihkan anak Anak yang ada persamaan karakter dengan kita kita sayang Anak yang lain sikit karakternya atau yang ada karakter kita tak suka sering jadi punching bag u...
Tak Paksa Tapi Biar Anak Bersedia Nak Puasa Lama Lama Anak Minat Nak Cuba Puasa

Tak Paksa Tapi Biar Anak Bersedia Nak Puasa Lama Lama Anak Minat Nak Cuba Puasa

papar berkaitan - pada 10/4/2021 - jumlah : 104 hits
Tinggal lagi dua hari pasti ada mak ayah yang sedang mencari pelbagai usaha dan tip untuk mengajar si kecil berusia tujuh tahun untuk berpuasa Berpuasa tidak perlukan paksaan namun harus dididik anak kecil kita malah didedahkan dengan apa i...
Kita Rasa Remeh Tapi Anak Perlu Tahu Ajar Kenal Pencipta Biar Lekat Dalam Hati

Kita Rasa Remeh Tapi Anak Perlu Tahu Ajar Kenal Pencipta Biar Lekat Dalam Hati

papar berkaitan - pada 16/4/2021 - jumlah : 115 hits
Mendidik anak anak biar sekecil perkara adalah tanggungjawab kita bersama lebih lebih lagi mengenal penciptaNya dan segala hal mengenai agama dan kemasyarakatan Biar anak tahu supaya dia menjadi anak yang lebih baik akhlaknya Menurut sepulu...
Hiburan Jangan Risau Awak Akan Baik Fasha Sandha Titip Nasihat Buat Janna Nick

Hiburan Jangan Risau Awak Akan Baik Fasha Sandha Titip Nasihat Buat Janna Nick

papar berkaitan - pada 13/4/2021 - jumlah : 85 hits
Dua hari yang lalu Janna Nick memuatnaik video yang berdurasi 3 minit sambil meluahkan perasaan bahawa dirinya berasa tertekan dengan jadual kerja yang padat dan menanggu emosinya BACA AdvertisementDalam pada itu rakan kerjannya Fasha Sandh...
Paksa Buat Anak Jadi Tak Ikhlas Jangan Paksa Anak Puasa Kalau Tak Larat Beri Anak Masa

Paksa Buat Anak Jadi Tak Ikhlas Jangan Paksa Anak Puasa Kalau Tak Larat Beri Anak Masa

papar berkaitan - pada 13/4/2021 - jumlah : 183 hits
Mendidik anak kecil berpuasa sememangnya perlu namun berikanlah anak kita masa untuk mereka benar benar bersedia Ada kalanya dek kerana rasa takut anak mula bersetuju untuk berpuasa walhal anak masih belum bersedia Jangan biarkan anak kecil...
Mak Ayah Jangan Kecewa Bila Anak Tiada Rezeki Jadi Orang Asrama

Mak Ayah Jangan Kecewa Bila Anak Tiada Rezeki Jadi Orang Asrama

papar berkaitan - pada 17/4/2021 - jumlah : 111 hits
Menjadi impian mak ayah nak tengok anak anak cemerlang dalam pelajaran belajar di sekolah asrama terbaik untuk mereka Namun tak semua anak direzekikan untuk jejak sekolah berasrama penuh
Dah Nak Pupus Baru Sedar Diri

Allah Berikan Keajiaban Di Tanah Para Ambiaya

Resepi Rahsia Turun Temurun Pembeli Sanggup Tunggu Walau Hujan Lebat

Mahiaddin Ada Majoriti Wanita Ph Lapor Polis

7 Telefon Murah Tapi Berkualiti 2021

Cara Pasang Tinted Kaca Tingkap Mr Diy

7 Tips Dan Cara Pakai Clay Mask Yang Betul Sebelum Cuci Muka

Harga Minyak Petrol Dan Diesel Bulan Ogos 20217 Atlet Dengan Pingat Terbanyak Dalam Sejarah Sukan Olimpik

Bagaimana Breakdance Terpilih Menjadi Acara Olimpik 2024

10 Negara Paling Banyak Menang Pingat Di Sukan Olimpik

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Siapa Jaga Mak Slot Tiara Astro

5 Kesilapan Terbesar Dilakukan Syarikat Gergasi Silicon Valley


Lirik Lagu Berakhirlah Pencarianku Hafiz Suip Ernie Zakri

Dayang Nurfaizah Feat Zynakal Sayang Aku Tanya Apa Khabar Chord

Charli Xcx S Legs And Feet In Tights No Shoes

Kalender Hijriyah 1443 Beserta Asal Usul Dan Sejarah

Tular Surat Umno Kepada Menteri Timbalan Menteri Tuntut Letak Jawatan Segera

Tolak Rekomendasi Ombudsman Kpk Dinilai Antikoreksi