Jalan Jalan Ke Can Tho Vietnam


Hi guys, entry kali ni saya nak share pengalaman saya jalan-jalan ke Can Tho, Vietnam. Haaa pernah dengar tak Can Tho city ni? Selalunya kalau sebut Vietnam korang mesti terbayang Ho Chi Minh ataupun Hanoi kan. Kalau dua tempat ni kat Vietnam memang tak perlu diperkenalkan lagi la sebab memang dah ramai dengan pelancong dari Malaysia. Kalau ke Ho Chi Minh tu peniaga kat sana kebanyakkan siap boleh cakap melayu lagi kan. Tapi Can Tho ni kurang famous la nak dibandingkan dengan 2 tempat ni kan. So Can Tho ni kat mana guys? Haaa dia dekat je dengan Ho Chi Minh lebih kurang 170km dari Ho Chi Minh. Cuba tengok peta dia. 
Vietnam map. Can Tho tak jauh dari Ho Chi Minh.Waiting for our flight.View from our flight, Subhanallah cantik sangat.

Kami bertolak pada 26 june hari tu, flight pagi jam 7.55am. Can Tho ni kalau korang nak tau merupakan bandar yang paling besar dekat daerah Sungai Mekong. Kalau untuk tujuan shopping maybe tak ada benda sangat pun untuk korang yang suka shopping, tapi untuk berjalan atau nak tengok culture orang sana ok la dapat pengalaman baru kan. So kisahnya sekarang ni Air Asia dah ada this new direct route from KL to Can Tho. Masa saya beli tiket ni tengah promo sempena pengenalan route baru ni. So saya beli tiket untuk saya, husband and anak total 330 sahaja. Yeee murah so why not kan. 
Kami pergi cuma 3 hari 2 malam saja. Trust me cukup dah setakat 3 hari 2 malam saja. Tak ada benda sangat pun korang nak buat so short trip untuk short getaway dah memadai. Kami stay dekat hotel Holiday One Can Tho, book from Booking.com. Harga 2 malam 298 ringgit. Hotel ni sangat cantik dan selesa. Bilik besar, semuanya bersih. Staff hotel semua sangat-sangat baik dan helpful. Cuma satu masalah je sebab dorang ni tak berapa pandai English, so communication is a struggle here. But overall memang recommended. Tapi dia agak jauh dari main district kat area Ninh Kieu. Everytime nak keluar kena amik teksi or boleh jugak book Grab. Kalau korang nak jimat on transportation, saya suggest korang stay area yang berdekatan dengan Ninh Kieu Wharf. Yang ni kira main area la. 


Bilik air besar dan bersih sangat. Bathtub pun cantik, serba baru.

Katil pun besar saiz king.


As for halal food, take note all muslim, kat sini cuma ada satu je kedai makan halal which is The Lion City Halal Kitchen. Restoran ni sebenarnya together dengan KQ Hotel. So kalau korang nak senang, korang book je hotel ni, sebab hotel ni memang dekat dengan area Ninh Kieu. Stay dengan makan kat sini tak payah pening-pening dah. Tapi makanan kat sini a bit pricey la maklum la restoran hotel punya kan. Tapi makanan sedap ada Western and Asian, makanan goreng-goreng Malaysia pun ada. Hotel kat sini pun tengok not bad jugak, cantik so paling best kalau korang stay sini la. Macam saya, memang dah prepare ada bawak few packs Brahim travel food. Mudah dan diyakini halal. Hihi. 


Ni la dia The Lion City Cafe dengan KQ Hotel.

Ruang makan dia besar and selesa ala-ala fine dining gitu.

Menu makan malam kami


Untuk tempat jalan-jalan pulak, memang tak banyak sangat pun. Cuma highlight kat sini ialah floating market. Yang paling famous is Cai Rang Floating Market. Korang kena bangun awal untuk join ke floating market ni seawal jam 5 pagi ok. Subuh kat sini awal around 4am macam tu. So bangun pagi siap-siap mandi solat then terus ke floating market ni. Nak ke sini korang boleh beli tiket dekat area Ninh Kieu Wharf. Jangan risau tepi-tepi sepanjang sungai ni banyak sangat pengusaha bot yang jual tiket so korang tinggal pilih je. 



Ni gambar from Google, lawa sikit laaFor me, tak ada apa yang menarik sangat pun cuma kita boleh tengok kehidupan bermula di waktu pagi untuk orang local kat sini. Kebanyakkan dorang menjual kat floating market ni sebagai punca utama pendapatan dorang and ada jugak yang jadikan bot tu sebagai rumah dorang. Kat situ la dorang tidur, masak, dan sebagainya.  Bila tengok kesusahan orang dari situ saya bersyukur sangat-sangat yang kehidupan kita berkali ganda lebih baik. Malaysia ni kira masih ok dari segi ekonomi. So nikmat apa lagi yang kamu nak dustakan? Insaf. Belajar bersyukur ye semua.
Lepas tu saya melawat Binh Tuy Ancient House. Rumah ni terkenal dengan architecture dia yang bercirikan french-colonial design. Sangat cantik. Boleh masuk melawat kat dalam jugak. Kalau korang nak tau cerita ada jugak dia tampal cerita kat dalam rumah ni. Tapi saya kurang rajin nak membaca. Haha ampun. So saya just ambik gambar je sekitar kawasan rumah ni. 


Comel je rumah ni kan, kecik je tak besar pun.


















Petang and malam hari kami jalan-jalan kat area Ninh Kieu Wharf. Ambik gambar di sekitar sungai Mekong. Ada jugak Ho Chi Minh statue kat sini. Time malam memang sangat-sangat meriah kat area sini. Orang local semua dok melepak tengok pemandangan malam hari. Ninh Kieu park pun berlampu-lampu meriah waktu malam ni. Korang boleh jugak jalan-jalan kat Ninh Kieu night market. Ada pasar malam jual barang-barang local and street food kat sini. Tengok pasar malam dia ni mengingatkan saya pada pasar malam dekat Luang Prabang, Laos. Lebih kurang sama tempat jualan hasil kraftangan dan barang-barang seharian. Tapi bagi saya, Luang Prabang lebih menarik dan best untuk jalan-jalan.  Kalau sapa nak tahu tempat menarik dekat Luang Prabang, boleh check entry saya kat sini saya share trip ke Luang Prabang, Laos. Kat Can Tho ni tak ada apa sangat nak buat so basically memang kami pun lepak je. 


Bergambar kenangan berlatarkan sungai Mekong.



Ho Chi Minh Statue.

Ong Pagoda temple.

Selfie bertiga beranak.



Ninh Kieu Park.

Tersangat ramai orang waktu malam.
So far trip kali ni memang leisure sangat-sangat. Dengan tiket murah dari Air Asia tu kira berbaloi la nak tambah lagi satu pengalaman jalan-jalan kat Vietnam city ni. Yang penting orang local sini semua baik and helpful. Cuma nak sembang tu susah sikit sebab dorang semua memang tak boleh speaking. Itu je la sedikit pengalaman saya jalan-jalan ke Can Tho. Harapnya dapat bagi sedikit info untuk korang yang nak travel ke sini. Jom layan gambar-gambar sepanjang trip kami kali ni.


Jalan raya kat kawasan city pun lebih lengang dan kurang sibuk berbanding Ho Chi Minh.

Pasar Besar Can Tho.

Can Tho street food, non-halal, tengok je boleh. Hahaha.

Kawasan penjual makanan kat Ninh Kieu night market.

Ninh Kieu night market crowded sangat-sangat bila waktu malam.



Waktu siang memang lebih sunyi dan tenang berbanding malam.






Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://mommywinwinn.blogspot.com/2019/07/bercuti-ke-can-tho-city-vietnam.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Can A Hair Product Cause Breakouts

Can A Hair Product Cause Breakouts

papar berkaitan - pada 6/7/2019 - jumlah : 92 hits
Have you guys ever experience any breakouts and end up not knowing the sources It s very common and I can say that most people have skin problems and still trying their best in order to cure it There are so many reasons that causes the skin...
Asset Declaration Mps Can Have Other Sources Of Income Says Najib

Asset Declaration Mps Can Have Other Sources Of Income Says Najib

papar berkaitan - pada 5/7/2019 - jumlah : 84 hits
Former prime minister Datuk Seri Najib Razak on Wednesday said there was no need for Opposition MPs to declare their assets as they are not members of an executive body He added that lawmakers can also have other sources of income and can b...
Migrants Can Opt Not To Come If They Dislike Squalid Camps Says Trump

Migrants Can Opt Not To Come If They Dislike Squalid Camps Says Trump

papar berkaitan - pada 4/7/2019 - jumlah : 71 hits
WASHINGTON President Donald Trump brushed off reports of overcrowding and squalid conditions in migrant detention centres Wednesday by saying the migrants can opt not to come to the United States If Illegal Immigrants are unhappy with the c...
15 Awesome Diy Home Decor Projects Everyone Can Craft

15 Awesome Diy Home Decor Projects Everyone Can Craft

papar berkaitan - pada 7/7/2019 - jumlah : 49 hits
What happens when you want to personalize the living space you don t own A lot of renters are unable to make their apartment their own just because they are renting the place I mean it The post appeared first on
18 Brilliant Diy Decorations That You Can Make In Your Free Time

18 Brilliant Diy Decorations That You Can Make In Your Free Time

papar berkaitan - pada 7/7/2019 - jumlah : 56 hits
If you want to make your own living space more your own and you are saturated with those monotonous and trendy offers in stores or you want to save money it s good to turn to The post appeared first on
The Tiny House Movement And What We Can Learn From It

The Tiny House Movement And What We Can Learn From It

papar berkaitan - pada 8/7/2019 - jumlah : 72 hits
Tiny in a literal sense means small Hence the Tiny House Movement refers to the concept of living in smaller sized homes rather than the more conventional large ones This is more of an emerging The post appeared first on
Can We Move Away From Ideology To Good Old Pragmatism

Can We Move Away From Ideology To Good Old Pragmatism

papar berkaitan - pada 7/7/2019 - jumlah : 48 hits
Malaysians in general are never free from the shackle of ideological dogma or religious bigotry From young we are inculcated in a certain way to preserve our so called values and identity For this reason politicians have never failed to cap...
Rights Groups Paa Amendments Can Be Better

Rights Groups Paa Amendments Can Be Better

papar berkaitan - pada 4/7/2019 - jumlah : 57 hits
Several human rights organisations say that although the proposed amendments to the Peaceful Assembly Act 2012 are noteworthy it will still fall short of international standards Their main complaint is that amended law will require assembly...
Don T Issue Statements That Can Cause Anxiety Minister Tells Experts

Don T Issue Statements That Can Cause Anxiety Minister Tells Experts

papar berkaitan - pada 2/7/2019 - jumlah : 41 hits
Health Minister Dzulkefly Ahmad has advised experts in various fields to refrain from issuing statements that could trigger anxiety among members of the public pertaining to the air pollution crisis in Pasir Gudang He however said his minis...
Awek Kolej Kena Tangkap Basah

Memang Merbahaya Tapi Ada Sebab Kenapa Kita Tak Perlu Bunuh Lipan Dalam Rumah

Mengejutkan Selepas Di Soal Ini Pengakuan Nya Dan Sebab Gadis Ini Memijak Kitab Suci Al Quran

Inilah Sebab Mengapa Orang Lahir 1985 1995 Adalah Paling Unik

Buang Segera Tujuh Aplikasi Pengintipan Ini Dari Peranti Anda

Cikgu Makin Bangang Pandai Ambil Gaji Bulanan Buat Personal Loan Saja

Selamat Jalan Kepada Buaya Terbesar Dunia Si Lolong

Fizo Omar Mengaku Sebagai Anak Emak Sebelum Kahwin Lagi



8 Fakta Mengerikan Tentang Suku Aztec

7 Kamera Pengintip Terawal Dalam Sejarah

5 Mitos Mengarut Berkaitan Kereta Yang Masih Dipercayai Ramai

Fahami Undang Undang Jenayah Gay Di Malaysia

Kisah Tragis Pencipta Telefon Pertama Yang Sebenar Antonio Meucci


Sah Cerai Talak Tiga Teka Teki Status Perkahwinan Sultan Kelantan Terjawab

4 Tips Meningkatkan Performa Motor Bebek 4 Tak

Pengen Mengetahui Taktik Menjadi Jago Jualan Berikut Ringkasannya

Danai Gurira Sahkan Pengunduran Dari Siri The Walking Dead Selepas Musim Ke 10

Faedah Surat An Nuur 31 Lalai Dari Ibadah Karena Dagang

Bawalah Pulang Ilmu Dari Luar Negara Ke Tanah Air